
Kειμενο : Scatman
Ημερομηνια Κειμενου : 14/11/09
Τιτλος Παιχνιδιου : Final Fantasy VII - Crisis Core
Ειδος : RPG
Συστημα : PSP
Κυκλοφορια Παιχνιδιου : 17/9/07 (Jap)
Εταιρεια : Square Enix
Τα Final Fantasys δε χρειαζονται ιδιαιτερες συστασεις καθως εδω και πολλα χρονια ειναι απτις πιο επιτυχημενες εμπορικα και ποιοτικα σειρες RPGs. Η κυκλοφορια τoυ Crisis Core που ανηκει κι αυτο στην FF οικογενεια παιχνιδιων, οριζει το τελος ενος πολυ σπουδαιου μα και δαπανηρου project της Square Enix με την ονομασια Final Fantasy VII Compilation που περιλαμβανει Advent Children (ταινια), Dirge of Cerberus (PS2) & Before Crisis (game για κινητα).
Για να γινει απολυτα κατανοητο σαν παιχνιδι το Crisis Core, καλο θα ηταν ο παικτης να εχει δοκιμασει το Final Fantasy VII (PSX) καθως θιγονται ζητηματα και ορολογιες που εχουν αναπτυχθει εκτενως στο θρυλικο RPG της Square Soft. Φυσικα, δεν ειναι απολυτα απαραιτητο να εχει καποιος προηγουμενη εμπειρια (απο το FF7) αφου σαν τιτλος, το Crisis Core, ειναι αρκετα user friendly κι ο ενδιαφερομενος δε θα εχει προβληματα να προσαρμοστει στον κοσμο του.

Τα γεγονοτα του Crisis Core διαδραματιζovται μερικα χρονια πριν αυτα του Final Fantasy VII. Βρισκομαστε στην περιοδο οπου η εταιρεια Shinra ειναι η απολυτη κυριαρχος στον κοσμο του παιχνιδιου και ο Sephiroth -ο βασικος αντιπαλος σας στο FFVII- πιστος μαχητης (Soldier 1st Class) της ~Shinra~.
Η ιστορια του παιχνιδιου ξεκινα με εναν γνωριμο τροπο. Καταρχας, ο κεντρικος ηρωας παρουσιαζεται με εναν ιδιαιτερα εντυπωσιακο τροπο. Πανω σε ενα τρενο, μαχεται μονο τους εναντια σε μια μεγαλη στρατια αντιπαλων. Επειτα, πηδαει ~απτο τρενο~ κι ο παικτης ερχεται αντιμετωπος με την εισαγωγικη σκηνη του FInal Fantasy VII (PSΧ). Oλη αυτη η εικονα, αποτελει εξομοιωση σε προγραμμα της εταιρειας Shinra. Με αυτον τον τροπο εκπαιδευει τους μαχητες της διοτι ετοιμαζει επιθεση στο Wutai που παρουσιαζει σθεναρη αντισταση. Ο Zack ανηκει στην κατηγορια μαχητων 2nd Class και φιλοδοξει να γινει πολυ καλυτερος, ανταξιος αλλων σπουδαιων μαχητων της Shinra οπως ο μεντορας του Angeal, Genesis και Sephiroth.
Ολα φαινεται να κινουνται ομαλα μεχρι που ο Genesis εγκαταλειπει την εταιρεια και στρεφεται εναντιον της. Τα πραγματα γινονται ακομη χειροτερα οταν κι ο πολυαγαπημενος φιλος του Zack, Angeal, συνεργαζεται με τον Genesis και κανει ακριβως το ιδιο. Αφου τελειωσει ο πολεμος της Shinra στο Wutai, η εταιρεια διαταζει την elite της ~πλεον~ (Ζack & Sephiroth) να εξοντωσουν τα 2 πρωην μελη της. Στην πορεια, τα πραγματα δεν εξελισονται καθολου ομαλα.

Η πλοκη του Crisis Core ειναι ιδιαιτερα καλογραμμενη και προσεγμενη. Προφανως οσοι εχουν ασχοληθει με το πρωτοτυπο παιχνιδι θα γνωριζουν εκ των προτερων σημαντικες λεπτομερειες, ωστοσο η Square-Enix φροντισε να προσθεσει αρκετα στοιχεια, λεπτομερειες που κανουν τη διαφορα και φυσικα προκαλουν εκπληξεις. Το σεναριο οπως ειναι λογικο κρυβει αρκετες ανατροπες. Οι παικτες που ασχολουνται για πρωτη φορα με τον τιτλο, ερχονται αντιμετωποι με τον περιπλοκο κοσμο του Final Fantasy VII και θα πρεπει να εχουν αυξημενη την προσοχη τους καθως θιγονται σημαντικες ορολογιες που υπαρχουν και στο παιχνιδι του 1997 (Turks, Mako Energy, Type G, Jenova κτλ)
Κυριος εκφραστης του σεναριου ειναι ο Zack, ο μαυρομαλλης μαχητης που γνωρισαμε πριν πολλα χρονια στο Final Fantasy VII, σε αναμνησεις του Cloud. Διακρινεται για την επιμονη του, το παθος του αλλα και για το αισθημα δικαιοσυνης. Η Square Enix εκανε καταπληκτικη δουλεια στην αναπτυξη αυτου του χαρακτηρα καθως το character development του ειναι εξαιρετικο και θυμιζει λιγο απτις παλιες καλες εποχες της. Περα απτον Zack, κανουν την εμφανιση τους ο Sephiroth, ο αινιγματικος Genesis, ο δυναμικος Angeal, oι Τurks, η Aerith ακομη και η Yuffie. Σημαντικοτερο ρολο στη ροη του σεναριου εχουν οι Sephiroth,Genesis & Angeal. Περα απτην καλη παρουσιαση που εχουν σαν προσωπικοτητες, ταιριαζουν απολυτα στο σεναριο κι ευτυχως δεν υπαρχουν υπερβολες. Επισης, ειναι και μια καλη ευκαιρια για τους fan του FF7, να δουν τον "ανθρωπινο" Sephiroth πριν γινει η μεγαλυτερη απειλη για τον κοσμο.

Οι μηχανισμοι του παιχνιδιου παρουσιαζουν αρκετες ιδιαιτεροτητες, καινοτομιες. Προσφερουν καποια στοιχεια που δεν εχουμε ξαναδει σε παιχνιδια της Square Εnix και γενικοτερα σε παιχνιδι RPG. Αρχικα, η περιηγηση γινεται σε τριτο προσωπο και υπαρχει η δυνατοτητα μετακινησης της καμερας γυρω απτον ηρωα με τα πληκτρα L&R. Ο ελεγχος γινεται φυσικα και με τον αναλογικο μοχλο που ειναι αρκετα πρακτικοτερος αφου κανει την μετακινηση πιο ευκολη. Οι μαχες γινονται με Random τροπο ενω κινειστε σε περιοχες αποστολων. Οταν αρχισουν οι μαχες, βλεπουμε και τις σημαντικοτερες διαφορες. Πρωτα-πρωτα, η φιλοσοφια της μαχης ειναι απολυτα action. Eχετε πληρη ελευθερια κινησεων και το βαρετο turn based συστημα εχει εξαφανιστει. Παρομοιο μηχανισμο εχουμε δει και σε παιχνιδια οπως το Star Ocean 2 (PSX), Tales of Phantasia (Snes, PSX), Khamrai (PSX). Καθε πληκτρο του PSP αντιστοιχει σε μια κινηση (Δ=αμυνα, Χ=χτυπημα, Ο=ακυρωση, τετρ.=τουμπα για αποφυγη χτυπηματων). Επισης, τα πληκτρα L&R εξυπηρετουν στην επιλογη επιθεσων με Materias ή αντικειμενων. Η μεγαλυτερη διαφοροποιηση ομως του Crisis Core ειναι το συστημα DMW. To DMW (Digital Mind Wave) ειναι ο βασικος μηχανισμος development του παιχνιδιου και ο απολυτος εκφραστης επιθεσων. Οταν μαχεστε διπλα στην οθονη εμφανιζεται ενα slot με εικονιδια ηρωων. Αναλογα με τον αριθμο αντιπαλων και κινησεων που θα κανετε στο χωρο , η οθονη θα παγωσει και το slot θα εμφανιστει στην κυρια οθονη σας. Εφοσον, φερει 3 ιδια εικονιδια,ο ηρωας θα εκτελεσει μια μαγικη επιθεση που θα επηρεασει εσας ή τη μαχη αναλογα με το προσωπο που δειχνει το slot πχ 3 εικονιδια του Angeal, σημαινουν οτι θα κανετε συνδιασμενες κινησεις επιθεσων , 3 εικονιδια της Aerith, θα αυξησουν τα στατιστικα σας κοκ). Οσο πιο τακτικα εμφανιζονται τα ιδια ατομα στο slot τοσο πιο πολυ αυξανουν την πιθανοτητα να εμφανιζονται σε μελλοντικες μαχες. Περα απτα προσωπα, εμφανιζονται και αριθμοι. Οι συνδιασμοι αριθμων φερνουν συγκεκριμενα αποτελεσματα (τα τρια 7 σας ανεβαζουν level, 2 τουλαχιστον 1 ανεβαζουν το επιπεδο των Materia σας.). Τα προσωπα που προστιθενται στο DMW ειναι αυτα που γνωριζετε στο παιχνιδι κι εχουν φιλικες διαθεσεις με εσας ή summons που κερδιζετε σε μαχη.
Περα απτην μαχη το DMW εξυπηρετει κι εναν αλλο σκοπο. Στο Crisis Core δεν ελεγχετε αλλον χαρακτηρα περα απτον Zack επομενως προκειμενου να εξισωθει αυτη η απωλεια,η Square-Enix, ανεπτυξε τη λογικη ο παικτης να προσθετει στο DWN ατομα που θα εχουν κατα μια εννοια ρολο στη μαχη. Πισω απτο συστημα DMW κρυβεται μια πολυ ανεπτυγμενη στατιστικη λογικη ωστοσο το μεγαλυτερο μειονεκτημα της ειναι ο τυχαιος τροπος λειτουργιας που πιθανα θα ενοχλησει αρκετους.

Οσον αφορα το menu επιλογων, εμφανιζεται στην οθονη σας εφοσον πατησετε το Δ στην κανονικη διαρκεια. Περα απτις βασικες εντολες : Items, Equipment, Materia (αντικειμενα που σας επιτρεπουν να εκτελειται μαγικες κινησεις), υπαρχει και το Materia Fusion. Διαμεσω αυτου μπορειτε να συνδιασετε Materias και αντικειμενα με απωτερο σκοπο να δημιουργησετε ενα καινουργιο Materia. Eπισης, στο Menu συναντατε επιλογες για το DMW (δειχνει ποσοστα εμφανισης τους), Mail (εισερχομενα μηνυματα απο ατομα που σας γνωριζουν και παρεχουν διαφορες πληροφοριες σε εσας) και τελος το Shop, οπου αγοραζεται αντικειμενα,εξοπλισμο και Materia.
Βασικο στοιχειο για την εξελιξη του χαρακτηρα σας ειναι τα Missions. Τα Missions ειναι αποστολες ~δεν ειναι υποχρεωτικες~ που εφοσον τις ολοκληρωσετε, κερδιζετε αντικειμενα και Materias. Μεσα απτις αρκετες μαχες που θα δωσετε μπορειτε φυσικα να τις εκμεταλευτειτε ωστε να ανεβασετε επιπεδα στον κεντρικο ηρωα με εναν τροπο πιο ταχυ αποτι στις αναγκαστικες αποστολες "σεναριου". Συνολικα υπαρχουν πανω απο 250 (αποστολες) που ανεβαζουν δραματικα τη διαρκεια του τιτλου. Τα missions μπορειτε να τα εκτελειτε ενω βρισκεστε σε save point. Πατωντας Δ αντι X (save), γινεται προσβασιμη απτο κεντρικο μενου η επιλογη missions και βλεπετε ποια ειναι διαθεσιμη. Η προκληση που παρεχουν στον παικτη ειναι παρα πολυ καλη αφου συναντατε απο πολυ απλες αποστολες μεχρι..εξωφρενικα δυσκολες. Υπαρχουν και καποιες που δοκιμαζουν τα νευρα σας οπως αυτη των 1000 Shinra Troopers...
Ενα απτα κεντρικα μειονεκτηματα του παιχνιδιου ειναι η σχετικα μικρη διαρκεια του. Παροτι τα Missions μπορουν να διαρκεσουν 100+ ωρες, η "καθαρη" διαρκεια, δραση σεναριου, δεν ξεπερνα τις 10-15 ωρες. Aκομη χειροτερα, τα κεντρικα missions ειναι στο συνολο τους action εμπειριες οπου αναζητατε τον στοχο για να τον εξολοθρεψετε και να προχωρησετε παρακατω. Με εξαιρεση τις τελευταιες ωρες παιχνιδιου, δυστυχως εχει χαθει ενα τεραστιο κομματι απτην adventure φιλοσοφια που υπηρχε στο Final Fantasy VII.

Oπτικα το παιχνιδι ειναι συγκλονιστικο. Βρισκεται στην αγορα 2 χρονια περιπου και παραμενει ενα απτα πιο εντυπωσιακα δειγματα των τεχνολογικων ικανοτητων του PSP. Πριν εμφανιστει το Final Fantasy Dissidia, ειχε μαλλον τα καλυτερα μοντελα χαρακτηρων στο PSP καθως και την πιο αρτια κινηση. Ο κοσμος του Crisis Core ειναι στο συνολο του 3D και σε ορισμενες περιπτωσεις γινεται χρηση και της εξυπνης τεχνικης με τα Prerendered στοιχεια. Οι χαρακτηρες εχουν εκπληκτικο σχεδιο, οι περιοχες ειναι εξαιρετικα σχεδιασμενες και οπως αναφερθηκε η κινηση εχει αρκετα frames ωστε να φαινεται ρεαλιστικη. Τα ιδια ισχυουν και για τους αντιπαλους σας. Μεγαλυτερη εντυπωση προκαλει ο σχεδιασμος των τερατων απτα summons. Αν σε ολα αυτα προστεθουν και οι σκηνες video που ειναι αναλογης ποιοτητας με αυτες του Advent Children, καταλαβαινει κανεις οτι μιλαμε για το πιο εντυπωσιακο RPG που εχει εμφανιστει σε handheld.
Ο ηχος κινειται σε πολυ καλα επιπεδα. Οι μελωδιες ειναι γνωριμες για τους παλιοτερους fan μονο που αυτη τη φορα βρισκονται σε επιπεδα των arranges που ακουμε στα OSTs. Την μουσικη επιμελεια ειχε αναλαβει ο Takeharu Ishimoto που εγινε πιο γνωστος απτις μοναδικες μελωδιες που συνεθεσε στο Legend of Mana. Τα extra κομματια του στο Crisis Core ταιριαζουν απολυτα με την ατμοσφαιρα του παιχνιδιου και η δουλεια κρινεται ως καλη. Σχετικα με το dubbing, ευτυχως δεν υπαρχουν προβληματα σε αυτο το κομματι και τα φωνητικα ταιριαζουν με την εμφανιση του καθε χαρακτηρα.
Το Crisis Core ειναι ενα καταπληκτικο παιχνιδι, πιθανα τo καλυτερο RPG που εχει εμφανιστει ποτε σε Handheld μεχρι τωρα. Δυστυχως, καποιες σημαντικες αδυναμιες του που εχουν να κανουν κατα κυριο λογο με το συστημα DMW στο οποιο βασιστηκε σχεδον ολο το παιχνιδι, του κοβουν πολλους ποντους απτην συνολικη εμπειρια. Επισης, η μικρη κανονικη διαρκεια αποτελει εναν ακομη ανασταλτικο παραγοντα που εμποδιζουν το Crisis Core να χαρακτηριστει ως κλασσικο. Παρολαυτα, 2 χρονια σχεδον μετα την κυκλοφορια του , παραμενει κορυφαιο στην κατηγορια του κι αποτελει μια οαση για τους fan του ειδους αφου κανενα απτα συγχρονα RPGs (handhelds) δε φαινεται ικανο, να το ανταγωνιστει επαξια.
Για να γινει απολυτα κατανοητο σαν παιχνιδι το Crisis Core, καλο θα ηταν ο παικτης να εχει δοκιμασει το Final Fantasy VII (PSX) καθως θιγονται ζητηματα και ορολογιες που εχουν αναπτυχθει εκτενως στο θρυλικο RPG της Square Soft. Φυσικα, δεν ειναι απολυτα απαραιτητο να εχει καποιος προηγουμενη εμπειρια (απο το FF7) αφου σαν τιτλος, το Crisis Core, ειναι αρκετα user friendly κι ο ενδιαφερομενος δε θα εχει προβληματα να προσαρμοστει στον κοσμο του.

Τα γεγονοτα του Crisis Core διαδραματιζovται μερικα χρονια πριν αυτα του Final Fantasy VII. Βρισκομαστε στην περιοδο οπου η εταιρεια Shinra ειναι η απολυτη κυριαρχος στον κοσμο του παιχνιδιου και ο Sephiroth -ο βασικος αντιπαλος σας στο FFVII- πιστος μαχητης (Soldier 1st Class) της ~Shinra~.
Η ιστορια του παιχνιδιου ξεκινα με εναν γνωριμο τροπο. Καταρχας, ο κεντρικος ηρωας παρουσιαζεται με εναν ιδιαιτερα εντυπωσιακο τροπο. Πανω σε ενα τρενο, μαχεται μονο τους εναντια σε μια μεγαλη στρατια αντιπαλων. Επειτα, πηδαει ~απτο τρενο~ κι ο παικτης ερχεται αντιμετωπος με την εισαγωγικη σκηνη του FInal Fantasy VII (PSΧ). Oλη αυτη η εικονα, αποτελει εξομοιωση σε προγραμμα της εταιρειας Shinra. Με αυτον τον τροπο εκπαιδευει τους μαχητες της διοτι ετοιμαζει επιθεση στο Wutai που παρουσιαζει σθεναρη αντισταση. Ο Zack ανηκει στην κατηγορια μαχητων 2nd Class και φιλοδοξει να γινει πολυ καλυτερος, ανταξιος αλλων σπουδαιων μαχητων της Shinra οπως ο μεντορας του Angeal, Genesis και Sephiroth.
Ολα φαινεται να κινουνται ομαλα μεχρι που ο Genesis εγκαταλειπει την εταιρεια και στρεφεται εναντιον της. Τα πραγματα γινονται ακομη χειροτερα οταν κι ο πολυαγαπημενος φιλος του Zack, Angeal, συνεργαζεται με τον Genesis και κανει ακριβως το ιδιο. Αφου τελειωσει ο πολεμος της Shinra στο Wutai, η εταιρεια διαταζει την elite της ~πλεον~ (Ζack & Sephiroth) να εξοντωσουν τα 2 πρωην μελη της. Στην πορεια, τα πραγματα δεν εξελισονται καθολου ομαλα.

Η πλοκη του Crisis Core ειναι ιδιαιτερα καλογραμμενη και προσεγμενη. Προφανως οσοι εχουν ασχοληθει με το πρωτοτυπο παιχνιδι θα γνωριζουν εκ των προτερων σημαντικες λεπτομερειες, ωστοσο η Square-Enix φροντισε να προσθεσει αρκετα στοιχεια, λεπτομερειες που κανουν τη διαφορα και φυσικα προκαλουν εκπληξεις. Το σεναριο οπως ειναι λογικο κρυβει αρκετες ανατροπες. Οι παικτες που ασχολουνται για πρωτη φορα με τον τιτλο, ερχονται αντιμετωποι με τον περιπλοκο κοσμο του Final Fantasy VII και θα πρεπει να εχουν αυξημενη την προσοχη τους καθως θιγονται σημαντικες ορολογιες που υπαρχουν και στο παιχνιδι του 1997 (Turks, Mako Energy, Type G, Jenova κτλ)
Κυριος εκφραστης του σεναριου ειναι ο Zack, ο μαυρομαλλης μαχητης που γνωρισαμε πριν πολλα χρονια στο Final Fantasy VII, σε αναμνησεις του Cloud. Διακρινεται για την επιμονη του, το παθος του αλλα και για το αισθημα δικαιοσυνης. Η Square Enix εκανε καταπληκτικη δουλεια στην αναπτυξη αυτου του χαρακτηρα καθως το character development του ειναι εξαιρετικο και θυμιζει λιγο απτις παλιες καλες εποχες της. Περα απτον Zack, κανουν την εμφανιση τους ο Sephiroth, ο αινιγματικος Genesis, ο δυναμικος Angeal, oι Τurks, η Aerith ακομη και η Yuffie. Σημαντικοτερο ρολο στη ροη του σεναριου εχουν οι Sephiroth,Genesis & Angeal. Περα απτην καλη παρουσιαση που εχουν σαν προσωπικοτητες, ταιριαζουν απολυτα στο σεναριο κι ευτυχως δεν υπαρχουν υπερβολες. Επισης, ειναι και μια καλη ευκαιρια για τους fan του FF7, να δουν τον "ανθρωπινο" Sephiroth πριν γινει η μεγαλυτερη απειλη για τον κοσμο.

Οι μηχανισμοι του παιχνιδιου παρουσιαζουν αρκετες ιδιαιτεροτητες, καινοτομιες. Προσφερουν καποια στοιχεια που δεν εχουμε ξαναδει σε παιχνιδια της Square Εnix και γενικοτερα σε παιχνιδι RPG. Αρχικα, η περιηγηση γινεται σε τριτο προσωπο και υπαρχει η δυνατοτητα μετακινησης της καμερας γυρω απτον ηρωα με τα πληκτρα L&R. Ο ελεγχος γινεται φυσικα και με τον αναλογικο μοχλο που ειναι αρκετα πρακτικοτερος αφου κανει την μετακινηση πιο ευκολη. Οι μαχες γινονται με Random τροπο ενω κινειστε σε περιοχες αποστολων. Οταν αρχισουν οι μαχες, βλεπουμε και τις σημαντικοτερες διαφορες. Πρωτα-πρωτα, η φιλοσοφια της μαχης ειναι απολυτα action. Eχετε πληρη ελευθερια κινησεων και το βαρετο turn based συστημα εχει εξαφανιστει. Παρομοιο μηχανισμο εχουμε δει και σε παιχνιδια οπως το Star Ocean 2 (PSX), Tales of Phantasia (Snes, PSX), Khamrai (PSX). Καθε πληκτρο του PSP αντιστοιχει σε μια κινηση (Δ=αμυνα, Χ=χτυπημα, Ο=ακυρωση, τετρ.=τουμπα για αποφυγη χτυπηματων). Επισης, τα πληκτρα L&R εξυπηρετουν στην επιλογη επιθεσων με Materias ή αντικειμενων. Η μεγαλυτερη διαφοροποιηση ομως του Crisis Core ειναι το συστημα DMW. To DMW (Digital Mind Wave) ειναι ο βασικος μηχανισμος development του παιχνιδιου και ο απολυτος εκφραστης επιθεσων. Οταν μαχεστε διπλα στην οθονη εμφανιζεται ενα slot με εικονιδια ηρωων. Αναλογα με τον αριθμο αντιπαλων και κινησεων που θα κανετε στο χωρο , η οθονη θα παγωσει και το slot θα εμφανιστει στην κυρια οθονη σας. Εφοσον, φερει 3 ιδια εικονιδια,ο ηρωας θα εκτελεσει μια μαγικη επιθεση που θα επηρεασει εσας ή τη μαχη αναλογα με το προσωπο που δειχνει το slot πχ 3 εικονιδια του Angeal, σημαινουν οτι θα κανετε συνδιασμενες κινησεις επιθεσων , 3 εικονιδια της Aerith, θα αυξησουν τα στατιστικα σας κοκ). Οσο πιο τακτικα εμφανιζονται τα ιδια ατομα στο slot τοσο πιο πολυ αυξανουν την πιθανοτητα να εμφανιζονται σε μελλοντικες μαχες. Περα απτα προσωπα, εμφανιζονται και αριθμοι. Οι συνδιασμοι αριθμων φερνουν συγκεκριμενα αποτελεσματα (τα τρια 7 σας ανεβαζουν level, 2 τουλαχιστον 1 ανεβαζουν το επιπεδο των Materia σας.). Τα προσωπα που προστιθενται στο DMW ειναι αυτα που γνωριζετε στο παιχνιδι κι εχουν φιλικες διαθεσεις με εσας ή summons που κερδιζετε σε μαχη.
Περα απτην μαχη το DMW εξυπηρετει κι εναν αλλο σκοπο. Στο Crisis Core δεν ελεγχετε αλλον χαρακτηρα περα απτον Zack επομενως προκειμενου να εξισωθει αυτη η απωλεια,η Square-Enix, ανεπτυξε τη λογικη ο παικτης να προσθετει στο DWN ατομα που θα εχουν κατα μια εννοια ρολο στη μαχη. Πισω απτο συστημα DMW κρυβεται μια πολυ ανεπτυγμενη στατιστικη λογικη ωστοσο το μεγαλυτερο μειονεκτημα της ειναι ο τυχαιος τροπος λειτουργιας που πιθανα θα ενοχλησει αρκετους.

Οσον αφορα το menu επιλογων, εμφανιζεται στην οθονη σας εφοσον πατησετε το Δ στην κανονικη διαρκεια. Περα απτις βασικες εντολες : Items, Equipment, Materia (αντικειμενα που σας επιτρεπουν να εκτελειται μαγικες κινησεις), υπαρχει και το Materia Fusion. Διαμεσω αυτου μπορειτε να συνδιασετε Materias και αντικειμενα με απωτερο σκοπο να δημιουργησετε ενα καινουργιο Materia. Eπισης, στο Menu συναντατε επιλογες για το DMW (δειχνει ποσοστα εμφανισης τους), Mail (εισερχομενα μηνυματα απο ατομα που σας γνωριζουν και παρεχουν διαφορες πληροφοριες σε εσας) και τελος το Shop, οπου αγοραζεται αντικειμενα,εξοπλισμο και Materia.
Βασικο στοιχειο για την εξελιξη του χαρακτηρα σας ειναι τα Missions. Τα Missions ειναι αποστολες ~δεν ειναι υποχρεωτικες~ που εφοσον τις ολοκληρωσετε, κερδιζετε αντικειμενα και Materias. Μεσα απτις αρκετες μαχες που θα δωσετε μπορειτε φυσικα να τις εκμεταλευτειτε ωστε να ανεβασετε επιπεδα στον κεντρικο ηρωα με εναν τροπο πιο ταχυ αποτι στις αναγκαστικες αποστολες "σεναριου". Συνολικα υπαρχουν πανω απο 250 (αποστολες) που ανεβαζουν δραματικα τη διαρκεια του τιτλου. Τα missions μπορειτε να τα εκτελειτε ενω βρισκεστε σε save point. Πατωντας Δ αντι X (save), γινεται προσβασιμη απτο κεντρικο μενου η επιλογη missions και βλεπετε ποια ειναι διαθεσιμη. Η προκληση που παρεχουν στον παικτη ειναι παρα πολυ καλη αφου συναντατε απο πολυ απλες αποστολες μεχρι..εξωφρενικα δυσκολες. Υπαρχουν και καποιες που δοκιμαζουν τα νευρα σας οπως αυτη των 1000 Shinra Troopers...
Ενα απτα κεντρικα μειονεκτηματα του παιχνιδιου ειναι η σχετικα μικρη διαρκεια του. Παροτι τα Missions μπορουν να διαρκεσουν 100+ ωρες, η "καθαρη" διαρκεια, δραση σεναριου, δεν ξεπερνα τις 10-15 ωρες. Aκομη χειροτερα, τα κεντρικα missions ειναι στο συνολο τους action εμπειριες οπου αναζητατε τον στοχο για να τον εξολοθρεψετε και να προχωρησετε παρακατω. Με εξαιρεση τις τελευταιες ωρες παιχνιδιου, δυστυχως εχει χαθει ενα τεραστιο κομματι απτην adventure φιλοσοφια που υπηρχε στο Final Fantasy VII.

Oπτικα το παιχνιδι ειναι συγκλονιστικο. Βρισκεται στην αγορα 2 χρονια περιπου και παραμενει ενα απτα πιο εντυπωσιακα δειγματα των τεχνολογικων ικανοτητων του PSP. Πριν εμφανιστει το Final Fantasy Dissidia, ειχε μαλλον τα καλυτερα μοντελα χαρακτηρων στο PSP καθως και την πιο αρτια κινηση. Ο κοσμος του Crisis Core ειναι στο συνολο του 3D και σε ορισμενες περιπτωσεις γινεται χρηση και της εξυπνης τεχνικης με τα Prerendered στοιχεια. Οι χαρακτηρες εχουν εκπληκτικο σχεδιο, οι περιοχες ειναι εξαιρετικα σχεδιασμενες και οπως αναφερθηκε η κινηση εχει αρκετα frames ωστε να φαινεται ρεαλιστικη. Τα ιδια ισχυουν και για τους αντιπαλους σας. Μεγαλυτερη εντυπωση προκαλει ο σχεδιασμος των τερατων απτα summons. Αν σε ολα αυτα προστεθουν και οι σκηνες video που ειναι αναλογης ποιοτητας με αυτες του Advent Children, καταλαβαινει κανεις οτι μιλαμε για το πιο εντυπωσιακο RPG που εχει εμφανιστει σε handheld.
Ο ηχος κινειται σε πολυ καλα επιπεδα. Οι μελωδιες ειναι γνωριμες για τους παλιοτερους fan μονο που αυτη τη φορα βρισκονται σε επιπεδα των arranges που ακουμε στα OSTs. Την μουσικη επιμελεια ειχε αναλαβει ο Takeharu Ishimoto που εγινε πιο γνωστος απτις μοναδικες μελωδιες που συνεθεσε στο Legend of Mana. Τα extra κομματια του στο Crisis Core ταιριαζουν απολυτα με την ατμοσφαιρα του παιχνιδιου και η δουλεια κρινεται ως καλη. Σχετικα με το dubbing, ευτυχως δεν υπαρχουν προβληματα σε αυτο το κομματι και τα φωνητικα ταιριαζουν με την εμφανιση του καθε χαρακτηρα.
Το Crisis Core ειναι ενα καταπληκτικο παιχνιδι, πιθανα τo καλυτερο RPG που εχει εμφανιστει ποτε σε Handheld μεχρι τωρα. Δυστυχως, καποιες σημαντικες αδυναμιες του που εχουν να κανουν κατα κυριο λογο με το συστημα DMW στο οποιο βασιστηκε σχεδον ολο το παιχνιδι, του κοβουν πολλους ποντους απτην συνολικη εμπειρια. Επισης, η μικρη κανονικη διαρκεια αποτελει εναν ακομη ανασταλτικο παραγοντα που εμποδιζουν το Crisis Core να χαρακτηριστει ως κλασσικο. Παρολαυτα, 2 χρονια σχεδον μετα την κυκλοφορια του , παραμενει κορυφαιο στην κατηγορια του κι αποτελει μια οαση για τους fan του ειδους αφου κανενα απτα συγχρονα RPGs (handhelds) δε φαινεται ικανο, να το ανταγωνιστει επαξια.
+
Γραφικα
Ηχος
Σεναριο
Χαρακτηρες
Νεες Ιδεες
Μissions
-
Διαρκεια
Νεες Ιδεες (DMW)
Δεν ελεγχεις κανεναν περα απτο Zack
Adventure?
Δε μου αρεσουν οι βαθμολογιες. Εαν ηταν απαραιτητο, θα του εβαζα : 7.5
Γραφικα
Ηχος
Σεναριο
Χαρακτηρες
Νεες Ιδεες
Μissions
-
Διαρκεια
Νεες Ιδεες (DMW)
Δεν ελεγχεις κανεναν περα απτο Zack
Adventure?
Δε μου αρεσουν οι βαθμολογιες. Εαν ηταν απαραιτητο, θα του εβαζα : 7.5
Comment