Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ελληνικό Gaming Development

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Εχμ.....μακριά απ'το Darkfall :kill:
    sigpic

Comment

De tha itan apla epos mia E3 ston Xortiati?

Think the potential. Tha anevaine kai o tourismos.
      Ground_Zero:

Kathomoun san hsyxo provato kai etrwga to sano mou edw kai posa xronia kai ksafnika emfanizontai atoma kai lene pws opoios trwei xortari tha souvlizetai apo edw kai pera epeidh to swsto einai na trws grasidi giati den ponaei sta matia otan to koitas (ontas prasino).

Comment

Πριν μερικές βδομάδες υπήρξε και σχετικό άρθρο στο "Κ" της Καθημερινής της Κυριακής.

Ο τίτλος ήταν: Δημιοργός Video Games. Οι πρώτοι έλληνες σε μια παγκόσμια αγορά 60 δις δολαρίων

Ακολουθούν scans. Αν και η ευκρίνεια δεν είναι τόσο καλή λόγω παλαιού scanner, οι εικόνες είναι πολύ μεγάλες. Για πιο άνετη ανάγνωση κατεβάστε τις εικόνες και δείτε τες με το πρόγραμμα προβολής του υπολογιστή σας για να τις αυξομειώνετε όσο θέλετε.

Επίσης, εκτός από το site του Πανελλήνιου Συλλόγου Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας ο Dj Solid είχε ποστάρει αυτό: http://videogamesbook.wordpress.com/...game-industry/ (Ολες οι εταιριες αναπτυξης videogames στην Ελλαδα) και αυτό:
        http://thinkinggamer.wordpress.com/ (Blog Κώστα Αναγνώστου, προγραμματιστή και καθηγητή).

Τέλος ο Lloyd είχε ποστάρει και αυτό http://www.gamedev.gr/. Ελληνικό site για το game development.

Αν μπορείτε αλλάχτε τον τίτλο σε σκέτο
        Ελληνικό Gaming Development. Το gamedev.gr έχει ένα μεγάλο χώρο για σχετικά links, λέω να στείλω ένα e-mail να βάλουν και το forum μας, μη βλέπουν τώρα οι άνθρωποι τη φράση " και άλλες πονεμένες ιστορίες" και λένε ότι τους κοροϊδεύουμε . Εξάλλου πρέπει και εμείς να παίρνουμε στα σοβαρά τέτοιες προσπάθειες, χωρίς βέβαια να ονειροπολούμε.
        The illusion of free will is an illusion.

Comment

Πολύ καλή δουλειά. Δεν ήξερα υπάρχουν κι άλλα τέτοια sites. Έχω μιλήσει λίγο με τον Κ. Αναγνώστου περί σπουδών και τέτοια. Το ειρωνικό είναι ότι το να σπουδάσει κανείς game developer είναι στην Μυτιλήνη(μάλλον σ' αυτό το νησί του Αιγαίου). Μιλήσαμε και για διάφορα προγράμματα κ.α.

Ήθελα να σπουδάσω game development, αλλά το ξενέρωτο είναι ότι είναι σ' αυτό το Ελληνικό νησί και δυστυχώς περισσότερο στο εξωτερικό...

Μετά τις εξετάσεις θα διεξαχθεί σεμινάριο για το 3D Max Studio και άλλα προγράμματα game development, αλλά δυστυχώς κοστίζει 500€ ανά άτομο και αυτό με ξενέρωσε απίστευτα. Δεν μπορώ να καλύψω τέτοιο κόστος. Είναι 48 ώρες για ολόκληρο σεμινάριο.

Ρε Ryu_gr, στείλτους μία e-mail αν προκύπτει κάνας διαγωνισμός για να μπορεί να ενταχθεί κανείς σε τέτοια σεμινάρια ή σε εκπαίδευση για το game development. Θα ήταν όλα τα λεφτά...
          sigpic

Comment

Χωρίς χρηματοδότηση σωστό ελληνικό game δεν γίνεται να υπάρξει.
            Άντε κανά point n click ή τίποτα wiiware φάση.
            Για τίτλο σε κονσόλα δεν παίζει. Ταλέντο μπορεί να υπάρχει, λεφτά όμως μηδέν.
            Κι έτσι όπως έχουν γίνει τα budget των games σήμερα πως θα μπορούσε να γίνει στην ψαροκώσταινα;

Comment

Originally posted by Enpsty View Post
              Χωρίς χρηματοδότηση σωστό ελληνικό game δεν γίνεται να υπάρξει.
              Το αυγο εκανε τη κοτα ή η κοτα το αυγο; Με τετοια λογικη δε κανουμε τιποτα. Με τετοια λογικη δε θα υπηρχε βιομηχανια. Αν θες να κανεις κατι το ξεκινας, δε περιμενεις να σε πιασει καποιος απο το χερι.
              Do a barrel roll!

Comment

Εξάλλου Φινλανδίες Νορβηγίες δεν νομίζω να είχαν τρελές επιδοτήσεις πριν μπουν στο παιχνίδι...
                Originally posted by Raf
                Η Νίντι λίγο το πάει αλλιώς, ε, έχουμε τον Ραμπ εκεί να ψιλοτρολάρει.

Comment

Originally posted by Somari View Post
                  Εξάλλου Φινλανδίες Νορβηγίες δεν νομίζω να είχαν τρελές επιδοτήσεις πριν μπουν στο παιχνίδι...
                  Είναι τεχνολογικά προηγμένες. Τουλάχιστον σε σχέση με την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι η Φινλανδία έχει την μεγαλύτερη εταιρεία κινητών τηλεφώνων.
                  Στην τεχνολογία η Ελλάδα είναι πολύ-πολύ πίσω.
                  Οι χρηματοδοτήσεις δεν δίνονται έτσι απλά. Χρειάζεται υπόβαθρο και μια κάποια προυπηρεσία στον χώρο.

Comment

Στην τεχνολογία η Ελλάδα είναι πολύ-πολύ πίσω.
                    Για όλα ευθύνεται και ο ΟΤΕ και οι πολιτικοί με τα σκάνδαλα τους.

Αν δεν υπήρχε η Πολιτική Ασυλία, δεν θα είχαμε τα προβλήματα αυτά και θα ήμασταν αρκετά μπροστά...

Τώρα πια γυρίσαμε στο 1980...
                    sigpic

Comment

Το λογισμικο δε χρειαζεται καποια τρελη τεχνολογια, γνωσεις χρειαζεσαι οχι εξοπλισμο. Θες ταλεντα που να ξερουν να προγραμματιζουν, να σχεδιαζουν κλπ. Προσωπικα εχω αρχισει εδω και λιγο παραπανω απο ενα χρονο να δημιουργω ενα παιχνιδι μαζι με δυο φιλους σε XNA, λεμε να βγαλουμε και μια beta συντομα περισσοτερο για feedback. Ξαναλεω χρειαζεται ορεξη και οργανωση, μη ψαχνουμε να βρουμε συνεχεια εμποδια, κανεις δε θα μας πει "παρε ενα εκατομμυριο και δες αν μπορεις να φτιαξεις ενα game και ποιος ξερει μπορει να το αγορασουν καμια 10ρια ατομα και αν τους αρεσει θα μας φερνουν τσιγαρα στη φυαλακη οταν μας κλεισουν μεσα για χρεη". Υπαρχουν περιθωρια πλεον με ελαχιστο budget να ξεκινησει καποιος κατι μικρο κι αν καταφερει να επεκταθει σε κατι παραπανω. Παντως ειναι πιο ευκολο απο ποτε, δικαιολογιες για μενα δεν υπαρχουν πια.

@ Tanno, εγω εχω καταργησει τον ote χρονια τωρα κι εχω net one και μπορω να πω οτι η τεχνολογια λειτουργει καλυτερα στο σπιτι μου, ασε που εχω ησυχασει κι απο τα σκανδαλα.
                      Do a barrel roll!

Comment

Ειρωνεύεσαι? (αμαν πια στο πα )
                        Originally posted by Raf
                        Η Νίντι λίγο το πάει αλλιώς, ε, έχουμε τον Ραμπ εκεί να ψιλοτρολάρει.

Comment

Originally posted by Ramparter View Post
                          Το λογισμικο δε χρειαζεται καποια τρελη τεχνολογια, γνωσεις χρειαζεσαι οχι εξοπλισμο. Θες ταλεντα που να ξερουν να προγραμματιζουν, να σχεδιαζουν κλπ. Προσωπικα εχω αρχισει εδω και λιγο παραπανω απο ενα χρονο να δημιουργω ενα παιχνιδι μαζι με δυο φιλους σε XNA, λεμε να βγαλουμε και μια beta συντομα περισσοτερο για feedback. Ξαναλεω χρειαζεται ορεξη και οργανωση, μη ψαχνουμε να βρουμε συνεχεια εμποδια, κανεις δε θα μας πει "παρε ενα εκατομμυριο και δες αν μπορεις να φτιαξεις ενα game και ποιος ξερει μπορει να το αγορασουν καμια 10ρια ατομα και αν τους αρεσει θα μας φερνουν τσιγαρα στη φυαλακη οταν μας κλεισουν μεσα για χρεη". Υπαρχουν περιθωρια πλεον με ελαχιστο budget να ξεκινησει καποιος κατι μικρο κι αν καταφερει να επεκταθει σε κατι παραπανω. Παντως ειναι πιο ευκολο απο ποτε, δικαιολογιες για μενα δεν υπαρχουν πια.

@ Tanno, εγω εχω καταργησει τον ote χρονια τωρα κι εχω net one και μπορω να πω οτι η τεχνολογια λειτουργει καλυτερα στο σπιτι μου, ασε που εχω ησυχασει κι απο τα σκανδαλα.
                          Δεν διαφώνησα στο 'κάτι μικρό'. Εγώ μιλάω για full price game και όχι για games των xbla, iphone κτλ.
                          Κακά τα ψέμματα για να γίνει πχ ένα σωστό HD game θέλει τουλάχιστον 10 εκ. δολάρια.
                          Για να πέσει τέτοια χρηματοδότηση θέλει χρόνο και εμπειρία.
                          Ας ξεκινήσουμε απ'τα απλά όπως λες και σε 5-6 χρόνια θα μπορούμε για κάτι καλύτερο. Ακόμα είναι σε εμβρυακό στάδιο η όλη φάση.

Comment

Δεν διαφώνησα στο 'κάτι μικρό'. Εγώ μιλάω για full price game και όχι για games των xbla, iphone κτλ.Κακά τα ψέμματα για να γίνει πχ ένα σωστό HD game θέλει τουλάχιστον 10 εκ. δολάρια.
                            Χωρίς σε καμία περίπτωση να αναφέρομαι σε εσένα προσωπικά, αυτή είναι μια άποψη που τη βρίσκω εκτός τόπου και χρόνου, και έχει να κάνει με το πώς γνωρίσαμε το gaming. Δεν υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να μπεις στη λογική του μεγάλου τίτλου που έχει να ανταγωνιστεί μεγαθήρια και να τζογάρεις εκεί όλες τις δυνατότητές σου. Επίσης δεν υπάρχει λόγος να βγει ένα παιχνίδι σε HD - υπάρχουν ακόμα τα PC. Αυτό για τα 10 εκατομμύρια είναι επίσης αστείο - δηλαδή οι προϋπολογισμοί των Mafia, Witcher, Serious Sam και King's Bounty, παιχνίδια από πρωτοεμφανιζόμενες εταιρίας και μάλιστα επιτυχημένα εμπορικά, ήταν επενδύσεις αυτής της τάξης? Ή μήπως οι έλληνες προγραμματιστές έχουν την εμπειρία να δουλέψουν στο ίδιο τεχνικό επίπεδο με τους συνάδελφούς τους των υπάρχοντων studio? Μήπως επίσης ξεχνάτε πως για κάθε ποιοτικό παιχνίδι άνω του 7 υπάρχουν άλλα 10 που σημαίνουν χασούρα και πηγαίνουν άκλαφτα? Η μόνη απάντηση στο "γιατί να επενδύσει μια νέα ελληνική εταιρία σε κάτι μεγάλο" είναι "γιατί εγώ παίζω Online/ έχω PS3/ δε γουστάρω μικρά παιχνιδάκια/ αυτό με ενδιαφέρει και αυτό θέλω να βλέπω". Για να λέμε τα πράγματα και όπως είναι.

Επιχειρηματικά, οι υπάρχουσες πλατφόρμες και μηχανισμοί διάδοσης είναι πάρα πολύ βολικοί για τους νεοεισερχόμενους developers, μπορούν επιτέλους να καταστήσουν ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ, ΒΙΩΣΙΜΕΣ και ΓΝΩΣΤΕΣ τις ελληνικές εταιρίες, και να αποτελέσουν μιας πρώτης τάξης βάση για κάτι μεγαλύτερο. Έχετε την εντύπωση πως αν μια εταιρία κάνει 2 - 3 ποιοτικές κερδοφόρες παραγωγές θα δυσκολευτεί να πάρει χρηματοδότηση από τη Microsoft ή την Activision για ένα "κανονικό" τίτλο? Εδώ η Βioware κυκλοφόρησε spin off του Mass Effect σε iPod, το Mass Effect Galaxy!

Τέλος πάντων. Προσωπικά - και το έχω πει πολλές φορές - θα προτιμούσα πολύ περισσότερο να δω μια εταιρία να δραστηριοποιείται με αυτό τον τρόπο στη βιομηχανία και να τη δω να δημιουργεί κάτι, παρά να δω μια ακόμη εταιρία με μεγάλες βλέψεις για την κανονική - σκληρή - διεθνή αγορά και στο τέλος να τρώει τα μούτρα της (λόγω αλεξιπτωτισμού, ψώνιου, έπαρσης και ανικανότητας). Πόσο κεφάλαιο δα χρειάζεται για να φτιάξεις ένα Shadow Complex, ένα Winterbottom ή ένα The Painted Tower???

Και ξαναλέω, ας μείνουν από όλους μας, κοινό και παραγωγούς, στην άκρη οι καραμέλες για "μικρή απομονωμένη αγορά", "φτωχή χώρα χωρίς παιδεία στην ψηφιακή διασκέδαση", "μεγάλο κόσμος", "σκληρό ανταγωνισμό" κλπ γιατί ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ παρά σε μικρό βαθμό. Το Internet δε γνωρίζει κανενός είδους όρια, το κόστος γίνεται όλο και μικρότερο - κατασκευάζονται εξαιρετικά παιχνίδια από ομάδες1,2, 5 ατόμων, κάποιοι από τους οποίους είναι ακόμα φοιτητές! - και ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από τις αδυναμίες και τα προσωπικά μας θέλω.

Επίσης ο τίτλος του θέματος άλλαξε, δώστε λινκ για όπου θέλετε.
                            Τι βλέπεις όταν έχεις πράσινα μάτια?

Στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν...

Η μόνη διαφορά ανάμεσα σε μένα και σε ένα τρελό είναι πως εγώ δεν είμαι τρελός - Σαλβαδόρ Νταλί

Comment

Τίτε το ίδιο πράγμα λέμε.
                              Ας ξεκινήσουμε απ'τα βασικά και μετά να κοιτάμε τ'άστρα.
                              Ας βγει ένα ελληνικό game για ds ή και μετά ας ανέβουμε. Αυτό εννοώ. Πέρα απ'το Darkfall, το 1821 και το Συνομωσίες (τα οποία ήταν πολύ κάτω και σε ποιότητα και σε τεχνολογία) κάτι άλλο για κονσόλα/pc χωρίς να είναι ''minigame'' δεν έχει βγει, λάθος;

ΥΓ. Για το budget δεν υπερβάλλω. Αν όχι 10, 5 εκ.δολ. στο νερό παιδιά. Τουλάχιστον για full price game σε HD κονσόλα.

Comment

Βεβαίως και λέτε το ίδιο. Αν έχεις όρεξη και γουστάρεις να δουλέψεις μπορείς να φτιάξεις καλά games, τα οποία όμως θα φτάνουν μέχρι κάποιο σημείο.
                                Όπως λέει και το άρθρο:

Τα παιχνίδια δεν είναι μεζονέτες που ξεκινάς την άνοιξη, τις έχεις τελειώσει το καλοκαίρι και τις έχεις πουλήσει ήδη, Είναι το δυσκολότερο έργο στην πληροφορική, εξηγεί ο Τ. Φλάμπουρας. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι Έλληνες δημιουργοί θεωρούν ότι, εαν ασχοληθείς επαγγελματικά αποκλειστικά με τα βιντεοπαιχνίδια, είναι σχεδόν αδύνατο να τα καταφέρεις εαν δεν εξασφαλίσεις χρηματοδότηση.

Ακόμα και σε παιχνίδια σαν το Winterbottom, αν πάτε να δείτε τα credits, θα πάθετε πλάκα με το πόσα άτομα συμμετέχουν.

Όμως, αν διαβάσετε όλο το άρθρο, θα δείτε ότι μπορείς να βγάλεις αξιοπρεπέστατα games με λιγότερα λεφτά, τύπου xbox live arcade και να είναι και επιτυχημένα.
                                The illusion of free will is an illusion.

Comment

Working...
                                X