Announcement

Collapse
No announcement yet.

Βαθμολογία: Πόσο ανταποκρίνεται στη πραγματικό

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Βαθμολογία: Πόσο ανταποκρίνεται στη πραγματικό

    Μετά από σχετική κουβέντα με τον McSolid μπήκα σε σκέψεις σχετικά με το πόσο σωστή μπορεί να είναι η βαθμολογία ενός τίτλου.Όχι όμως μόνο στο τώρα,αλλά και στο μέλλον,ανάλογα την προσφορά και την επιρροή του στο μέσο.

    Πχ μου έλεγε ο αγαπητός McSolid για το 10/10 του Darksiders και πως μπορεί να συγκριθεί με τίτλους όπως το Uncharted (Μ.Ο. 9/10) πχ.,το Portal κλπ;
    Αν και πιστεύω πως οι βαθμολογίες είναι πλασματικές και υποκειμενικές,τα γενικά χαρακτηριστικά ενός τίτλου (θετικά,αρνητικά κλπ) είναι λίγο πολύ πιο εύκολο να τεθούν υπό αντικειμενική κριτική πχ γραφικά,ήχος κλπ. από την συνολική εικόνα και το τι αποκόμισε τελικά κάποιος από τον τίτλο.

    Παρόλα αυτά πιστεύετε πως υπάρχουν τίτλοι που αξίζαν καλύτερη ή χειρότερη αντιμετώπιση από αυτήν που είχαν;Πιστεύετε ότι μια βαθμολογία πρέπει να μπαίνει ανάλογα του πόσο καλά κάνει αυτό που κάνει ακόμα κι αν δεν έχει να προσφέρει τίποτα νέο ή διαφορετικό;

    Δικό σας.

    Υ.Γ.Αλλάξτε τον τίτλο αν θέλετε σε κάτι πιο σύντομο αν δε σας αρέσει.
    Carpe diem

  • #2
    Η βαθμολογία αυτή κρίνεται, όταν το παίζει κάποιος όλο το παιχνίδι μέχρις τερματισμού. Αν δεν το τερματίσεις, κρίνεσαι αναξιόπιστος στις συγγραφές σου, καθώς είναι πολύ εύκολο κάποιος να καταλάβει ότι κάποιος δεν έχει την αντικειμενικότητα, την παρατηρητικότητα, την ανεξαρτησία και την αυστηρή κριτική και δεν λέει λεπτομερείς πράγματα για όλα. Τα αρνητικά και τα θετικά χαρακτηριστικά του επηρεάζουν την βαθμολογική κλίμακα του. Κι εξάλλου τον τελευταίο καιρό κάποιοι δεν ξέρουν να τα αναλύουν λεπτομερώς κι έτσι βγάζουν ότι τους μαστουρώσει βαθμολογίες.

    Αυτά από μένα.
    sigpic

    Comment


    • #3
      Καταραμένες βαθμολογίες, γύρω από εσάς γυρίζουνε όλα...

      Ο βαθμός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μπερδέψεις και να παραπλανήσεις τον αναγνώστη, ειδικά μάλιστα όταν είναι δίκαιη. Ένα παιχνίδι του 7 ή του 8 μπορεί να έχει ταξινομηθεί έτσι για αρκετά διαφορετικούς λόγους, οπότε η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι επίφοβη. Δηλαδή 8ρι από 8ρι έχει διαφορά.

      Τώρα, για το πώς πρέπει να βαθμολογείται ένα τίτλος...Το "πόσο καλά κάνει αυτό που κάνει" είναι ένα πολύ καλό κριτήριο αλλά απαιτεί παράλληλα και αρκετές γνώσεις πάνω στο είδος. Η παγίδα εδώ είναι πως μπορεί να κάνει κάτι πολύ καλά, να είναι διασκεδαστικό κλπ, αλλά για ασαφείς λόγους. Κλασσικό παράδειγμα για μένα είναι τα hack 'n' slash, όπου το καλό Diabloειδές απλά...μυρίζει. Επίσης δε μπορείς να απαιτείς από κάθε παιχνίδι να ακολουθεί τη λογική του Uncharted, του Darksiders, του LA Noire ή οποιουδήποτε άλλου niche τίτλου σε επίπεδο gameplay και σχεδιασμού, είναι εκτός από άδικο και παραπλανητικό. Ο κάθε τίτλος έχει δικαίωμα να προσπαθήσει να κάνει κάτι δικό του στο μέτρο που μπορεί, γιατί θα πρέπει να αντιγράφει μια συγκεκριμένη νόρμα όσο επιτυχημένη και αν είναι? Αυτή την κατάσταση την είδαμε πολύ έντονα μετά το GTA 3 και τους ημιαποτυχημένους κλώνους του, καθώς πέρασαν πάρα πολλά χρόνια για να δούμε αξιόλογα Open world / sandbox games εκτός GTA. Για το "ακόμα κι αν δεν έχει να προσφέρει τίποτα νέο ή διαφορετικό" τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Αν πάρουμε σαν παράδειγμα τις μεγάλες σειρές FPS, ειδικά τα CoD, βλέπουμε πολλή επανάληψη, πολύ υψηλές βαθμολογίες και πολύ μεγάλο θάψιμο από το κοινό. Μια ματιά στο Metacritic...

      Call of Duty: Modern Warfare 3 is a direct sequel to the previous game in the series, Call of Duty: Modern Warfare 2, with a campaign storyline continuing the struggle of U.S. forces against an invasion by the Russian Federation following the framing of an undercover U.S. agent in a terrorist attack on Moscow. Together with classic Call of Duty multi-character control, Modern Warfare 3 contains deep multiplayer support, including two-player Co-op Survival mode. The game also contains all-new Kill Streak categories and customizable strike packages that offer more options for player combat styles and strategies.


      79/100 press score, 2,9/10 user score.

      Το πρώτο σα μεγάλο franchise με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καταξιωμένο gameplay, διασκεδαστικό κλπ, το δεύτερο σα φρικτό και αποτρόπαιο άρμεγμα. Ποιός έχει δίκιο? Κανείς. Το παιχνίδι δουλεύει. Ίσως δεν είναι hardcore, ίσως είναι noob friendly, ίσως έχει ελαττώματα (ας μας πει ο crpl εγώ δεν ξέρω από αυτά) αλλά για το κοινό που απευθύνεται και τη λογική του ημιarcade online FPS είναι μια χαρά. Το ότι όχι μόνο δε φέρνει κάτι νέο αλλά και είναι ένα αναμάσημα είναι βαριά κατηγορία και πρέπει να αποτυπωθεί στη βαθμολογία (ένα 6 νομίζω είναι αντιπροσωπευτικό) αλλά δε μπορείς να ακυρώνεις τελείως το παιχνίδι για αυτό το λόγο.

      Για μένα σωστή βαθμολογία είναι αυτή που αντιμετωπίζει το παιχνίδι συνολικά. Το βλέπει σαν ενιαίο σύνολο και εξετάζει το πόσο καλά λειτουργεί, τι παραπάνω, διαφορετικό ή ουσιαστικό προσφέρει, και λέει αν αξίζει ή όχι. Σα μέτρο σύγκρισης είναι απίστευτα επισφαλές και θα έπρεπε να έχει καταργηθεί, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.
      Τι βλέπεις όταν έχεις πράσινα μάτια?

      Στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν...

      Η μόνη διαφορά ανάμεσα σε μένα και σε ένα τρελό είναι πως εγώ δεν είμαι τρελός - Σαλβαδόρ Νταλί

      Comment


      • #4
        Go play cod.




        Εχω σταματησει να κοιταω βαθμολογιες εδω και πολλΑαααΑΑΑΑ χρονια, ειδικα απο συντακτες της φουτσας που πριν 9 χρονια θαβανε το steam, ετρεχε το dungeon siege με 20fps και λεγανε οτι τρεχει μια χαρα, ξεκινησαν να παιζουν online 3-4-5 χρονια μετα απο μενα τον ιδιο κ.ο.κ Ναι για cgm και pc master εφυγαν οι σποντες

        Το 2008 που ειμουνα Κυπρο ειχα μαζεψει διαφορα περιοδικα σχετικα με τον χωρο (EDGE pc gamer κλπ ) παλι δεν εβρισκα καποιον συντακτη που να "κολλαμε" ο ενας ειχε παρκινσον στα χερια και γκρινιαζε οτι η καραμπινα στο clear sky ειναι αστοχη, ο αλλος μου εβαλε 9/10 στο BF1943, ο τακης εβαλε περσι 3/10 στο duke nukem forever, ε στα διαλα ολοι, σημασια εχει τι γνωμη εχω ΕΓΩ που το πληρωνω το παιχνιδι, οχι ο καθε μικροτσουτσουνος χθεσινος reviewer που λαδωνεται ασυστολα απο rockstar activision και λοιπους κουστουματους

        /rant

        Comment


        • #5
          Μια βαθμολογια δεν λεει τιποτα, αν μπεις ομως metacritic πχ και ενα παιχνιδι εχει 95% ε δε μπορει να ειναι μαπα. Ειναι μια καλη ενδειξη αν δεν ξερεις τιποτα για το συγκεκριμενο game..

          Titus μπαινουν ομαδικα οι bf3 fans και ριχνουν τη βαθμολογια στα CoD, ειναι μια χαρα για αυτο που κανουν και αξιζουν την βαθμολογια μην τρελαθουμε. Φαντασου σαν τον Ολυμπιακο ενα πραγμα, δημιουργησε δηλαδη anti-CoD κοινο που περισσοτερο ασχολειτε να μισει το CoD παρα να παιζει bf3 η οτι αλλο παιζει..

          Comment


          • #6
            Ένα παιχνίδι μπορεί να περιγραφτεί με λόγια και αν γίνει σωστά τότε ο αριθμός είναι περιττός. Είναι μεγάλος συμβιβασμός να επεξηγήσεις την ποιότητα ενός τίτλου με ένα μαθηματικό κλάσμα και νομίζω πως γίνεται χάριν ευκολίας και μόνο.

            Comment


            • #7
              Originally posted by i Have no Equal View Post
              Titus μπαινουν ομαδικα οι bf3 fans και ριχνουν τη βαθμολογια στα CoD
              /facepalm

              Originally posted by i Have no Equal View Post
              ειναι μια χαρα για αυτο που κανουν και αξιζουν την βαθμολογια μην τρελαθουμε. Φαντασου σαν τον Ολυμπιακο ενα πραγμα, δημιουργησε δηλαδη anti-CoD κοινο που περισσοτερο ασχολειτε να μισει το CoD παρα να παιζει bf3 η οτι αλλο παιζει..
              double facepalm

              Ο Ολυμπιακος δεν εχει εχθρους που πριν 9 χρονια ητανε οπαδοι του(ή τουλαχιστον ετσι ξερω, πολυ που με ενοιαξε για το τι κανουν 22 ακριβοπληρωμενοι φελλοι σε ενα γηπεδο ), για να θεωρω το cod1 goty 2003 και να το εχω με καμαρι σε ξεχωριστο ραφι στην συλλογη μου ενω ταυτοχρονα :

              1) Εχω χαρισει χωρις 2η σκεψη το cod2 σε φιλο μου 2) εχω παρει το 4 απο ταιλανδη στα 23 ευρω καμποσες βδομαδες μετα το launch 3) εχω κλαψει και τα 45 ευρω που εδωσα στο gay explorers για το βλακ οπς ωστε να το εχω day one 4) εχω δηλωσει οτι αμα μου χαρισουν ποτε mw2/mw3 θα το βαλω αγγελια ιδια μερα

              Ε ή η σειρα εχει παρει τον κατηφορο απο τοτε που κονσολοποιηθηκε ( και για το bf3 εχω παραπονα βεβαιως βεβαιως ) ή εγω ειμαι σχιζοφρενης και δεν το εχω καταλαβει ακομα :whip:

              Comment


              • #8
                Πλεον τα review ειναι σαν τα δεντρα στο δασος: ειναι παντου, αλλα λιγα εχουν το μελι.

                Αυτο που ελεγα στον Τονυ ειναι οτι οι βαθμοι πλεον δεν εχουν και πολυ σημασια στις ταξεις του 7-9 γιατι πολυ απλα το 7αρι το δικο μου ειναι το 9αρι του διπλανου μου κλπ κλπ. Οπως επισης δεν μπορει ενας τιτλος οπως το Darksiders να παιρνει 10 την στιγμη που το 10αρι ειναι το απολυτο, το τελειο, το υπεραριστο. Δεν γινεται.

                Αυτο το οποιο θεωρω πλεον οτι θα πρεπει να γινει ειναι να μειωθει η αξια του βαθμου στο ελαχιστο. Και αυτο θα γινει οταν το ΚΕΙΜΕΝΟ της κριτικης ειναι αυτο το οποιο θα μετραει. Ομως αυτο ειναι πολυ δυσκολο να συμβει διοτι οι περισσοτεροι κοιτουν με την μια τον βαθμο και ΑΝ τους απασχολησει κοιτουν το κειμενο. Κακα τα ψεματα, το ιδιο κανω πολλες φορες κι εγω.

                Οταν με ενδιαφερει ενα παιχνιδι, με ενδιαφερει για συγκεκριμενους λογους και οχι διοτι ειναι πχ το "next gen rpg, fighting, racing" μπλα μπλα μπλα. Και δινω πολυ σημασια και βαρος πλεον στο λεγομενο Gut Check: what does my gut tell me about this game.

                Τις περισσοτερες φορες πεφτω μεσα, οπως προσφατως για το Kingdoms Of Amalur: Reckoning. Με το που ειδα καλα καλα τα βιντεο, το live του GT με gameplay και πολλα αλλα previews, ειπα μεσα μου οτι "παιχνιδι του 8, αντε και 9 σε μερικα γεναιοδορα sites". Επεσα μεσα, κι αυτο γιατι ολοι μας πλεον, με την πειρα μας πανω κατω μπορουμε να αναγνωρισουμε ακομα και απο βιντεο στοιχεια καποιων παιχνιδιων. Και για το συγκεκριμενο ηξερα οτι, εαν δεν κανει τιποτα φοβερα νεο, τοτε θα ειναι απλα ενα ακομα καλο rpg.

                Ομως πλεον προσωπικα δεν θελω να παρω "ενα ακομα καλο rpg, shooter ή οτιδηποτε". Επειδη δεν εχω πλεον τον ελευθερο χρονο που ειχα καποτε, θελω κατι που να ειναι στα γουστα μου αλλα και κατι το οποιο να κανει κατι νεο, φρεσκο ή εστω να προσπαθει να κανει κατι τετοιο. Θα μου πειτε "και το Skyrim τα κανει αυτα ρε μαστορα;". Οχι απαραιτητα, αλλα προσπαθει να κανει καποια πραγματα τα οποια δεν εχει προσπαθησει αλλο παιχνιδι, και επειδη ειναι μεσα στα γουστα μου και τις προτιμησεις μου μπορω να συγχωρησω και καποια λαθη.


                Το κλειδι λοιπον ειναι ακριβως εκει: το πως βαθμολογουμε εχει να κανει με τις προτιμησεις, την γνωση μας και την προσπαθεια που κανει καθε παιχνιδι μεσω μηχανισμων ή design ή οτιδηποτε. Και απο εκει και περα παιζει μια Α ισορροπια: δεν μπορει επειδη ενα παιχνιδι ειναι φρεσκο σε εναν τομεα να παιρνει καλο βαθμο εαν ειναι μαπα σε ολους τους υπολοιπους. Ομως δεν μπορει και ενα παιχνιδι να παιρνει 10αρια επειδη τα κανει ολα σωστα, οταν εχουμε παρομοια παραδειγματα στο παρελθον. Να το θεσω πιο σωστα, ενας κλωνος του Uncharted 3 αυτη την στιγμη δε θα επαιρνε ποτε 10, διοτι πολυ απλα υπαρχει ηδη το Uncharted 3.

                Τελειωνοντας θελω να πω οτι εμπιστευομαι καποια sites και τις βαθμολογιες τους, διοτι κυριως εχουν αποδειξει οτι ειναι στο ιδιο μηκος κυμματος με τις δικιες μου σκεψεις. Ομως δεν φοβαμαι να αντιταθχω σε αυτες οταν πιστευω οτι ειναι λαθος. Ο καθενας μας καπου βασιζεται και αυτο ειναι καθαρα προσωπικο.

                Υ.Γ.: ειναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟ πλεον να τερματιζεις και να βλεπεις 100% ΟΛΑ τα παιχνιδια για τα οποια κανεις review. Δεν γινεται. Εκει παιζει ρολο η εμπειρια σαν gamer και η σωστη σταση σε μια κριτικη.
                :tanno:Κωστας Χατζαροπουλος:tanno:

                Comment


                • #9
                  Πάντως τα videogames είναι η μοναδική μορφή entertainment που τα reviews ανταποκρίνονται στην παραγματικότητα. Ένα game που έχει metascore 95/10 τότε είναι καλό έτσι απλά. 'Ενα game του 20/100 τότε είναι μάπα. Το αν αρέσει σε κάποιους λόγω καλτίλας είναι άλλο πράγμα.

                  Πιστεύω ότι σιγά-σιγά τα reviews στον τομέα των videogames θα αρχίζουν να μοιάζουν σε αυτά του κινηματογράφου. Δηλαδή θα υπάρχει ένας απίστευτος σνομπισμός σε συγκεκριμένα είδη. Δυστυχώς.

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by i Have no Equal View Post
                    Μια βαθμολογια δεν λεει τιποτα, αν μπεις ομως metacritic πχ και ενα παιχνιδι εχει 95% ε δε μπορει να ειναι μαπα. Ειναι μια καλη ενδειξη αν δεν ξερεις τιποτα για το συγκεκριμενο game..
                    Ακριβως αυτο.
                    Ενας μπορει να κανει λαθος.80 reviewers δυσκολο.
                    Συνηθως ειναι κοντα στην πραγματικοτητα οι βαθμολογιες του metacritic κατ'εμε.Βεβαια υπαρχουν παιχνιδια που αξιζαν για μενα μικροτερο μ.ο και αλλα μεγαλυτερο,αλλα ειναι πραγματικα ελαχιστα αυτα.

                    Originally posted by crpl_shepherd
                    Ε ή η σειρα εχει παρει τον κατηφορο απο τοτε που κονσολοποιηθηκε
                    Ελα ρε crpl μη με τρελαινεις.Οσο και να μισεις τα COD ειδικα απο το 4 και μετα(ναι τοτε που -ευτυχως- σπ'οτι φαινεται κονσολοποιηθηκε) εχουν το εθιστικοτερο gameplay σε online shooters.
                    Το 4 ειναι απο τα καλυτερα shooters της γενιας και εκει οφειλεται και η καταπληκτικη πορεια της σειρας.
                    Απο κει και περα συμφωνω οτι κοροιδευουν τον κοσμο με καθε νεο COD καθως δεν υπαρχει πραγματικη διαφορα σε καθε νεο τους τιτλο,αλλα μη τα ισοπεδωνουμε ολα.
                    Ακομα και ετσι το τελευταιο COD ειναι πιο διασκεδαστικο στα kills απο το B3.
                    (δεν συγκρινω συνολικα τα παιχνιδια.Το b3 δεν εχει μεινει στασιμο και μαλλον ειναι καλυτερο απο το COD)

                    Comment


                    • #11
                      Αφου εισαι hater και το φωναζεις παντου ρε crpl τι να λεμε τωρα.. Δεν ειπαμε οτι ειναι το τελειο αλλα το σκιζεις καθε φορα λες και ειναι η καταρα των fps.. Ειδικα το 4 για μενα ειναι απο τα καλυτερα fps που εχουν βγει σε κονσολα η οχι και σιγουρα απο τα πιο influential. To 2 που χαρισες στον φιλο σου χωρις σκεψη ηταν επισης πολυ καλο.

                      Comment


                      • #12
                        Αυτό που παρατηρώ στο metacritic είναι πως συμφωνώ πολύ συχνά με το βαθμό του κοινού αλλά ο βαθμός των reviewers μου φαίνεται πάντα υπερβολικός.

                        Θα ήθελα πάντως να γίνει λίγο πιο σαφές το θέμα του thread γιατί μας βλέπω να εννοούμε διαφορετικά πράγματα σύντομα ή να καταλήξουμε να συζυτάμε για τα αυτονόητα. Κανείς μας δε στηρίζει την άποψή του σε ένα βαθμό (αρκετοί δε διαβάζουν καν reviews) και έχουμε και άφθονη εμπειρία και κριτήριο, οπότε θα λέμε τα ίδια σε καμιά δεκαριά posts.
                        Τι βλέπεις όταν έχεις πράσινα μάτια?

                        Στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν...

                        Η μόνη διαφορά ανάμεσα σε μένα και σε ένα τρελό είναι πως εγώ δεν είμαι τρελός - Σαλβαδόρ Νταλί

                        Comment


                        • #13
                          Ενδιαφέρον θέμα. Επειδή το να το αναλύσω φιλολογικά θα είναι αρκετά κουραστικό, θα σταθώ σε μια - δυο φράσεις που διατύπωσαν άλλοι.

                          Καταρχάς συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με τον Titus, κυρίως λόγω της οπτικής υπό την οποία βλέπει το θέμα. Διαφωνώ στα περί κατάργησης του βαθμού, για εμένα τα πάντα μπορούν να μπουν στο ζυγί, πόσο μάλλον τα videogames.

                          Κατ' εμέ ο Τύπος γίνεται ολοένα και πιο επιεικής, βάζοντας υψηλούς βαθμούς για πλάκα και πλέον μεροληπτεί πολύ συχνά υπέρ δημοφιλών τίτλων - μόνο που σήμερα, δεδομένου του σταδίου που βρίσκεται η βιομηχανία, ακόμη και μετριότητες αποκτούν τεράστια δημοφιλία λόγω των casual gamers. Εννοείται πως αυτό το τελευταίο δε συνέβαινε παλαιότερα στον ίδιο βαθμό ούτε κατά διάνοια, με τους περισσότερους υπερδημοφιλείς τίτλους να είναι τουλάχιστον πολύ καλοί.

                          Περί Call of Duty ο λόγος (και είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα όσων ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο), όχι, δεν πρόκειται για πατάτα. Πρόκειται όμως για μετριότητα, κυρίως υπό την έννοια του ότι δεν προσπαθεί καν να κάνει το κάτι ιδιαίτερο. Δείτε λίγο τους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσονταν τα FPS κατά τη δεκαετία του '90, αλλά και στις αρχές της προηγούμενης και μέτρηστε πόσα χρόνια πάνε από την τελευταία φορά που είδαμε κάτι πραγματικά φρέσκο και προοδευτικό στο είδος (σε επίπεδο μηχανισμών κυρίως). Ναι, τα FPS είναι ουσιαστικά νεκρά εδώ και κάποια χρόνια και το μόνο που βλέπουμε είναι αναμασήματα, αντιγραφές εμπορικά επιτυχημένων συνταγών. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα (ίσως και ναυαρχίδα) αυτής της στροφής στη στασιμότητα των FPS, είναι η σειρά Call of Duty. Κάθε κριτικός που σέβεται τον εαυτό του, δε θα μπορούσε παρά να την τιμωρήσει για την απροθυμία της να κάνει την οποιαδήποτε απόπειρα για βήμα έμπροσθεν.

                          Από εκεί και πέρα βέβαια, το κριτήριο της προόδου που θέτω μπορεί να μην το δέχονται όλοι και με αφορμή αυτό πηγαίνω στο δεύτερο σημείο που θέλω να σταθώ: Σημασία δεν έχει τι βαθμό βάζεις, αλλά με ποια κριτήρια τον βάζεις. Αυτό δυστυχώς πολλοί λίγοι άνθρωποι μπορεί να το απαντήσουν. Ο reviewer πρέπει να έχει αποκρυσταλλώσει στο μυαλό του το τι θεωρεί σημαντικότερο σε ένα videogame, δηλαδή αυτοσκοπό ενός τίτλου που θέλει να ονομάζεται κορυφαίος του Μέσου: Είναι το fun factor; Είναι οι "καλλιτεχνικές" πτυχές του; Είναι ο παράγοντας εθισμός - εξασφάλιση του μακροχρόνιου ενδιαφέροντος του παίκτη; Είναι οι μηχανισμοί του, οι καινοτομίες του; Είναι η επιρροή που θα ασκήσει και η σημασία του ρόλου του στην Αγορά; Ή κάτι άλλο;

                          Και μ' αυτό πηγαίνω στο τρίτο και τελευταίο που θέλω να γράψω: Σοβαροί κριτικοί σινεμά και μουσικής ουσιαστικά δεν υπάρχουν, ειδικά σήμερα. Ο βασικός λόγος είναι ακριβώς αυτός που ανέλυσα πριν, δηλαδή ότι δεν έχουν ένα σωστό οικουμενικό κριτήριο το οποίο αφενός να τους επιτρέπει να κρίνουν το εκάστοτε έργο στα πλαίσια και με τα στάνταρ του είδους στο οποίο ανήκει (είτε λέγεται ταινία Δράσης, είτε Pop μουσική) και αφετέρου να τους απομακρύνει από αυστηρές προσωπικές προτιμήσεις. Όταν για παράδειγμα στη μουσική βλέπουμε να θεοποιείται σύσσωμη η Post-Punk σκηνή και σχεδόν να θάβεται σύσσωμο το σύγχρονο Metal (εννοώντας τις πρόσφατες κυκλοφορίες με στοιχεία νεοτερισμού), το οποίο έδινε ό,τι καλύτερο είχε να δώσει η βιομηχανία της μοντέρνας μουσικής τα τελευταία χρόνια, ε, εκεί κάτι πάει στραβά.

                          Τέλος πάντων, θέλω να καταλήξω πως όταν δεν έχουμε σοβαρούς κριτικούς σε Μέσα (μουσική, σινεμά) που υπάρχουν αιώνες, έχουν επιστημονικοποιηθεί πλήρως κι έχουν αναλυθεί και φιλοσοφηθεί σε απίστευτο βαθμό, είναι τουλάχιστον αστείο να περιμένουμε να έχουμε σοβαρούς κριτικούς στα videogames. Πάντως, περιέργως και όπως σωστά έγραψε κάποιος, οι κριτικοί στα videogames όντως τα καταφέρνουν καλύτερα - λόγω της φύσης του Μέσου ίσως;
                          "Can't talk shit with a tongue full of rug burn!"

                          Comment


                          • #14
                            Πολύ το φιλοσοφείτε το πράγμα και δεν χρειάζεται. Οι περισσότεροι από εδώ μέσα είμαστε ενεργοί διψήφιο αριθμό ετών με το άθλημα ενώ οι υπόλοιποι έχουν καλή γνώση του αντικειμένου, οπότε δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να δίνουμε μεγάλη σημασία στα reviews είτε από βαθμολογικής άποψης είτε περιεχομένου. Οι απόψεις και οι γνώμες είναι σαν τις κωλ@@@@@@δες. Όλοι έχουν από μία. Το πιάνουμε στο χαλαρό, διαβάζουμε μια κριτικούλα, λέμε καμιά πάρλα μεταξύ μας και περιορίζεται εκεί το πανηγύρι. Αν είναι να καθόμαστε κάθε τρεις και λίγο να προσπαθούμε να μπούμε στο μυαλό του καθενός γιατί είπε αυτό και έγραψε το άλλο το χάσαμε το νόημα.
                            Π.χ. όταν υπάρχουν παιχνίδια διαμάντια σαν το Arx Fatalis ή το Risen που θάβονται σύμφωνα με την ευρεία κοινή γνώμη επειδή δεν μπορεί να το παίξει και η Καρακατσάνα δεν νομίζω ότι χρειάζεται να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη ότι λέγεται/γράφεται από το τύπο και τους φορείς του. Προς Θεού είμαστε σκεπτόμενα άτομα και όχι θύματα του κάθε δημοσιογραφίσκου όπως δυστυχώς συμβαίνει εκεί έξω στη πλειοψηφία των περιπτώσεων.

                            Comment


                            • #15
                              Nαι οκ Ren, αλλα θα πρεπει να καταλαβεις οτι δεν μπορει ολος ο κοσμος να παιζει τα παντα και οποτε θελει, το gaming δεν ειναι φθηνο χομπυ. Οι κριτικες υπαρχουν για να εχει ο καταναλωτης ενα σημειο αναφορας. Δεν ειναι ολοι dedicated gamers, υπαρχουν και παιδια και γονεις οι οποιοι δεν εχουν και τοσο μεγαλη επαφη με το αντικειμενο και για αυτο χρειαζονται καποιου ειδους καθοδηγηση. Οι βαθμοι και τα reviews υπαρχουν για αυτον ακριβως τον λογο.
                              :tanno:Κωστας Χατζαροπουλος:tanno:

                              Comment

                              Working...
                              X