Επίσης παρατήρησα αρκετές φορές να καταλήγω σε κενές οθόνες στο metro ui, όπου υπήρχε απλώς η επικεφαλίδα της οθόνης χωρίς καθόλου περιεχόμενο. Αυτό έγινε ύστερα από search και από μικρές περιηγήσεις μεταξύ των ρυθμίσεων. Δεν μπορώ να προσδιορίσω πώς ακριβώς συνέβαινε, αλλά έχω εικόνες για να το αποδείξω
. Δεν υπάρχουν ξεκάθαροι τρόποι για να φύγεις από μία κατάσταση. Back buttons δε βρίσκεις παντού, ούτε shortcuts για το home screen. Θα μου πεις, υπάρχουν οι γωνίες που λειτουργούν ως τα shortcuts και στα tablets υπάρχει το home button... Ok δε διαφωνώ σε αυτό, αλλά καταλήγεις με αυτόν τον τρόπο να κάνεις μεγάλες κινήσεις με το ποντίκι σε ένα περιβάλλον όπου δε βολεύει ιδιαίτερα η χρήση ποντικιού και φυσικά δεν μπορείς να σχεδιάζεις ένα interface με τα ίδια interaction principles για συσκευές που βασίζονται σε τελείως διαφορετικά input μέσα (αφή/ ποντίκι, πληκτρολόγιο).
Κάτι ακόμα που βρήκα τραβηγμένο είναι το ότι όταν θέλεις να σβήσεις μία εφαρμογή από το metro ui, αν αυτή δεν έχει έκδοση σε metro ui, σε μεταφέρει στο desktop και εκκινεί την προσθαφαίρεση προγραμμάτων. Θα μπορούσαν κάλλιστα να βελτιστοποιήσουν αυτές τις διαδικασίες και να μειώσουν σημαντικά τη μετάβαση μεταξύ των UIs.
Συμφωνώ στο ότι θέλησαν να φτιάξουν μία πλατφόρμα που να ενοποιήσει τα πάντα, το ζήτημα όμως είναι ότι βιάστηκαν πάρα πολύ και εν τέλει έκαναν ένα mashup πολλών διαφορετικών στοιχείων που δε συνεργάζονται. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να δώσουν, όπως είπες, ξεκάθαρες επιλογές για τη χρήση του ενός ή του άλλου interface και να συνεχίσουν το RnD στα labs τους για να καταλήξουν σε κάποια σωστά συμπεράσματα. Έχουν τραγικά λάθη σε επίπεδο interaction design κι εκεί είναι που κολλάω κυρίως, σε θέματα λειτουργίας φαίνεται να τα πάει καλά (ειδικά στο πόσο γρήγορο είναι σα λειτουργικό).
Σχετικά με το κλειστό λειτουργικό που λες, το ξέρεις ήδη ότι για να κυκλοφορήσει μία εφαρμογή σε metro ui πρέπει να περάσει το validation της MS, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι εφαρμογές που στοχεύουν σε Windows RT δεν τρέχουν σε desktop ui. Αυτό από μόνο του σα γεγονός κατακερματίζει την αγορά και προφανώς οι περισσότεροι θα θελήσουν να αναπτύξουν λογισμικό για να καλύψουν τη μεγαλύτερη γκάμα συσκευών. Επίσης αμφιβάλλω για το κατά πόσο τα Windows 9 ή 10 θα έχουν desktop. Αν φτάσουμε λοιπόν στο σημείο εγκατάλειψης του desktop, 30 χρόνια ανάπτυξης λογισμικού σε ένα ανοιχτό οικοσύστημα θα διαγραφούν με τη μία, όλοι θα πρέπει να περνάνε την πιστοποίηση της MS, υπηρεσίες όπως η Steam δε θα επιτρέπονται μέσα στο windows store γιατί αντιβαίνουν στη λογική του και η παραγωγικότητα, όπως χτίστηκε με βάση τα πολλαπλά παράθυρα και τη χρήση πολλών monitors με μεγάλες αναλύσεις, θα αλλάξει τελείως, χωρίς να υπάρχει, όπως φαίνεται τώρα τουλάχιστον, ένα ξεκάθαρο πλάνο για άξιο αντικαταστάτη.
Αυτές είναι, πάνω κάτω, οι αρχικές μου απόψεις για τα Windows 8
. Μπορεί να μην κρίνω το γεγονός ότι όντως υπάρχει workaround για να απενεργοποιείς το metro και να τα δουλεύεις ως μία αναβάθμιση των 7, αλλά αυτό που μου δόθηκε είναι πολύ μακριά από την ιδανική χρήση που περιγράφεις και από μόνο του το βρήκα απαράδεκτο.

Leave a comment: