Announcement

Collapse
No announcement yet.

Videogames, κινηματογράφος, άλλες τέχνες, και πώς σχετίζο

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Videogames, κινηματογράφος, άλλες τέχνες, και πώς σχετίζο

Ωραία, θα παρουσιάσουν το Reach στο TGS.

Opinion: Games are light years away from movies

The CEO of Quantic Dream has expressed a belief that the video games industry is nowhere near close to the quality of story-telling that movies are currently providing. The gap between the two is apparently 'light years away'. What do you think?
    Many gamers are becoming more and more accustomed to stories in games being increasingly involved. Unfortunately for all the hollywood budgets games seem to get, Quantic Dream’s (Heavy Rain) CEO David Cage thinks we are no where near the quality of storytelling the movie industry has to offer.

“No, we are light years away from movies. I played a very popular game at the moment. I won’t name it, but it’s very good. I went and watched UP from Pixar ... I compared the experience watching this movie to playing the game i just finished. When I thought of the game there was a vacuum. The game left nothing in me. It didn’t change the way I feel or see things.

-MaxConsole

Καλά αυτό εννοείται. Το μόνο που έκαναν τα παιχνίδια ως τώρα και μπορούσε να χαρακτηριστεί "κινηματογραφικό" ήταν να μιμούνται εντυπωσιακές χολιγουντιανές παραγωγές. Με την καμία όμως δε μιλάμε για το ίδιο media και θα ήταν τελείως αφελές να υποστήριζε κάποιος ότι ένα παιχνίδι θα μπορούσε να προσφέρει εμπειρίες παρόμοιες με καλό κινηματογράφο (δε μιλάω για το hollywood προφανώς). Ο λόγος που αγάπησα το Braid τόσο πολύ είναι γιατί δε μιμείται τίποτα και λέει ό,τι λεέι με έναν τρόπο που μόνο σε ένα videogame θα μπορούσαμε να δούμε. It's one of its kind :xp: . Θα το πω πάλι, indieeeeeeeeee.

Comment

Με την καμία όμως δε μιλάμε για το ίδιο media και θα ήταν τελείως αφελές να υποστήριζε κάποιος ότι ένα παιχνίδι θα μπορούσε να προσφέρει εμπειρίες παρόμοιες με καλό κινηματογράφο

Και όμως, πιστεύω οτι υπάρχουν άτομα τα οποία με ευκολία θα υποστήριζαν κάτι τέτοιο.

Comment

Koitaxte panw se afto to thema egw den tha empaina kan ston kopo na sygrinw tis empeiries tou paixnidiou me aftes tou kinhmatografou giati apla pistevw pws den anoikoun sthn idia akrivws kathgoria.

Entaksei se diaskedazoun kai ta 2, omws allh diaskedash pernw apo ta games kai allh apo tis tainies h ta vivlia as poume...

Gameplay forevah.
        "Time fades even legend and the origin of Soul Reaver has been lost long ago.
        But its purpose remains; to feed on the souls of any creature it strikes.
        Kindred, this blade and I.
        "

"ΔΕΝ είναι θέμα Νιντέντο πλέον..."
        Greek Gaming Videos
        Greek Final Fantasy Forum

Comment

Εγω δεν μπορω να καταλαβω δυο πραγματα:

1) Τι ειδους κολλημα ειναι αυτο με τις συγκρισεις με τις ταινιες και τα παιχνιδια; Πλακα μου κανετε; δηλαδη δεν εχει κορυφαιο story telling η σειρα Metal Gear; Ή μηπως υπαρχει καμια ταινια που μεσα σε δυο ωρες σου δινει την αισθηση που αποκομιζεις απο δυο ωρες πραγματικα ποιοτικου gaming; Και για ποιο λογο στην τελικη τα παιχνιδια θα πρεπει να εχουν ως γνωμονα σεναριου και story telling τις ταινιες ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΒΙΒΛΙΑ; Εαν ηταν ετσι, τοτε ΟΛΕΣ οι ταινιες που βασιζονταν σε παιχνιδια θα ηταν τουλαχιστον καλες! Αντ'αυτου, ελαχιστες πετυχαινουν εστω και μια βασικη συνδεση του θεματος τους με τα παιχνιδια.

Ελεος πια με τις ταινιες και τα games, σοβαρα, ειναι δυνατον να παιρνουμε σαν γνωμονα και προτυπο ενα ειδος διασκεδασης το οποιο μετα απο 70 χρονια δειχνει οτι εχει πεσει σε ενα τεραστιο τελμα, και ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 3D ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ;

2) Οι ταινιες ειναι αυτες οι οποιες θα επρεπε να παιρνουν καλα παραδειγματα απο παιχνιδια. Ποσες ταινιες ειχαν βαθυ και ποιοτικο σεναριο οπως πχ Metal Gear (στην βαση του και στο lore και οχι σε επιπεδο ηθοποιϊας, μην τα μπερδευουμε); Ποσες ταινιες ειχαν ενδιαφεροντες χαρακτηρες οπως ο Nameless One του Planescape: Torment;

Εγω προσωπικα πιστευω οτι μπορει μια καλη ταινια να ψυχαγωγησει, να μπερδεψει, να προβληματισει. Ομως πιστευω πολυ περισσοτερο στην δυναμη του interactivity των videogames, και στο πώς αυτα μπορουν να αποδωσουν καλυτερα θεματα τα οποια ειναι ενδιαφεροντα.

Το κακο με τα games ειναι το γεγονος οτι, πολλες θεματικες ενωτητες και θεματολογιες που υπαρχουν σε πολλες καλες ταινιες (βια, σεξουαλικη καταπιεση, κοινονικες ανισωτητες, ρατσισμος κλπ), θεωρουνται τελειως taboo και προκαλουν αντιδρασεις και βαρια κριση στις εταιριες που μπορει να καταπιαστουν με κατι τετοιο. Αυτο οφειλεται κυριως στο γεγονος οτι το μεσο δεν εχει ακομα την κοινονικη αποδοχη που θα επρεπε ως φορεας ιδεων και αντιληψεων, και αυτο εχει να κανει με τον παραγοντα gameplay και διαδραστικοτητα (νεοελληνικα: interactivity).

Κλασσικο πλεον παραδειγμα το νεο Wolfenstein, οπου μονο και μονο επειδη εχει μεσα την Σβαστιγγα, απαγορευτικε στην Γερμανια. Εαν η Γερμανοι ειναι τοσο σιγουροι οτι εχουν αποβαλει απο το κρατος τους και απο μεσα τους τον Ναζισμο, γιατι απαγορευουν την κυκλοφορια ενος παιχνιδιου το οποιο βαζει τον παικτη εναντιον αυτων των ιδεων; Δεν ειναι υποκριτικο και τελειως λαθος, ειδικα την στιγμη που ταινιες οπως το Ενδοξοι Μπασταρδοι κυκλοφορουν και προβαλονται ανετα στην χωρα;

Η βιομηχανια θα πρεπει να ξεκολλησει τελειως απο την λογικη movies > games σε καποια θεματα και θα πρεπει να αρχιζει να χαραζει τον δικο της δρομο. Οπως εκαναν ακριβως καποτε και οι ταινιες. Αλλιως, θα μπορουσαμε αντι για βιβλια στις πλατειες να καιμε το wolfenstein, το call of duty και το little big planet...
          :tanno:Κωστας Χατζαροπουλος:tanno:

Comment

1) Δεν έγινε πουθενά σύγκριση. Πέραν τούτου, τι είναι όλα τα άλλα που λες; Με δεδομένο ότι ισχύουν, εσύ τι προτείνειες; Να περάσουμε από την απομίμηση του κινηματογράφου στην απομίμηση των βιβλίων;

2) Προφανώς δεν έχεις ιδέα τι εστί κινηματογράφος. Εχεις δει κάποιον σοβαρό κινηματογραφιστή; Το βρίσκω τραγικό να υπονοείς ότι ο κινηματογράφος δεν έχει προσφέρει παρόμοιες προσωπικότητες, όπως αυτές που αναφέρεις. Τι να πω, πραγματικά το βρίσκω παράλογο να παραθέσω έστω και έναν τίτλο ταινίας, δεν είναι καν αυτό το νόημα του κινηματογράφου και της τέχνης...

Πέραν αυτών, τι θεωρείς εσύ ότι είναι ο κινηματογράφος; Πώς μπορείς να τον γειώνεις σε κάτι τόσο μηδαμινό ως μία "τεχνολογία 70 χρόνων (110 υπάρχει παρεπιμπτόντως) που στρέφεται στο 3D επειδή πάλιωσε!" Δε μιλάμε για το ίδιο πράγμα και αυτό φαίνεται από χιλιόμετρα, εγώ παραπάνω μίλησα για ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, όχι για φτηνό hollywood και όλες τις παραγωγές του επιπέδου του. Αν θέλεις ξεκαθάρισε αυτά τα πράγματα μέσα σου και μετά τοποθετήσου με τόσο πάθος.

Μιλάς για ταμπού που υπάρχουν στα videogames και δεν υπάρχουν στις ταινίες (ή σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης). Τώρα ποιος κάνει σύγκριση, ή ποιος θέτει σε αντιπαραβολή δύο έννοιες άσχετες μεταξύ τους; ΠΡΟΦΑΝΩΣ και στην τέχνη οι έννοιες που αναφέρεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ πιο εύκολα και άνετα, από ότι στα videogames. Δε λέω ότι συμφωνώ με την απαγόρευση, αλλά ξεκαθαρίζω ότι άλλο μία βιομηχανία που είναι άκρως ανώριμη και άλλο η τέχνη (με την οποιαδήποτε μορφή της). Στην τελική, τι είναι η τέχνη, τι είναι τα videogames. Θα μας πεις τώρα ότι τα vgames ασκούν και κριτική στην κοινωνία ή εκφράζουν/ αντικατοπτρίζουν αυτήν. Άλλο να χρησιμοποιείς σύμβολα για να προκαλέσεις και άλλο για να εκφράσεις μία κριτική.

Για να μιλήσω ανεξάρτητα από τα ερωτήματά σου, τα δύο media είναι άσχετα, μη συγκρίσιμα και φυσικά ούτε καν μπορούν να μπουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο (όπως το πλαίσιο της τέχνης). Θέλεις δε θέλεις τα videogames δεν είναι τέχνη και αν ήταν, δε θα μπορούσαν έτσι εύκολα να φτάσουν στο επίπεδο της λογοτεχνίας (το ακούσαμε και αυτό), της μουσικης και του κινηματογράφου, έτσι εύκολα, από τη μία στιγμή στην άλλη.

Duh συγνώμη αλλα τα έχασα τελείως... Δεν μπορώ καν να βάλω σε μία σειρά τις σκέψεις μου...

Comment

Originally posted by DjSolid View Post
              Ή μηπως υπαρχει καμια ταινια που μεσα σε δυο ωρες σου δινει την αισθηση που αποκομιζεις απο δυο ωρες πραγματικα ποιοτικου gaming;

Τα πιστευεις αυτα που γραφεις;
              Καπου χαθηκα στα μεσα της στροφης προς την ποιοτητα.

Comment

Tα Videogames είναι Τέχνη.Βαριέμαι να εξηγήσω το πως και το γιατί.Να πω μόνο πως για κάθε σκουπίδι στην μια μορφή τέχνης,υπάρχει και σε όλες τις άλλες.
                Πχ.Νeed for Speed =>Cannibal Holocaust=>Arlekin=>Πέγκυ Ζήνα.
                Όλα είναι τυχαία παραδείγματα και το ότι τα ανέφερα δεν πάει να πει πως δεν έχουν μια Άλφα ποιότητα ή ότι δεν έχουν και αυτά το δικό τους κοινό.Πχ το Cannibal Holocaust το λατρεύω,αλλά σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί Τέχνη.Αυτά.Ελπίζω να έγινα κατανοητός.Αν όχι spm.
                Carpe diem

Comment

Ουτε εγω xeno ασχοληθηκα με αυτο ποτε.Τα vg δε τα θεωρω τεχνη χωρις ομως αυτο να σημαινει πως μειωνω την υποσταση και την ποιοτητα τους.Για μενα ειναι μια μεγαλη ΓΚΑΒΛΑ και αυτο φτανει.

Μπορω να καταλαβω αυτους που τα θεωρουν τεχνη και αυτους που πιστευουν το αντιθετο.Αν παρουσιασουν καποια επιχειρηματα βεβαιως.Ο Evans εξηγει την αποψη του ολοκκηρωμενα αν και την ηξερα ηδη καθως αυτα τα εχουμε πει και παλια.

Προσωπικα αυτη η "ποιοτητα" και η "κουλτουρα" στα ειδη κινηματογραφου που αναφερε ο Evans με αηδιαζει και τα θεωρω βαρετα,δεν εχω καν το κουραγιο να ασχοληθω.Ναι οκ θα πειτε τωρα,δεν ασχοληθηκες γι αυτο τα λες αυτα,ισως αλλα δε με νοιαζει και δεν εχω καν την ορεξη.Ομως μπορω να κατανοησω πως τα ειδη αυτα προσφερουν μεγαλυτερο "food for thought" απο τις ταινιες του Χολλυγουντ.Εκει στηριζω αυτο που ειπα.Πως κατανοω αυτα που ειπε ο Evans,καθως τα στηριξε καπου.
                  Ground_Zero:

Kathomoun san hsyxo provato kai etrwga to sano mou edw kai posa xronia kai ksafnika emfanizontai atoma kai lene pws opoios trwei xortari tha souvlizetai apo edw kai pera epeidh to swsto einai na trws grasidi giati den ponaei sta matia otan to koitas (ontas prasino).

Comment

Ας ξεκαθαρισω καποια πραγματα. Πρωτα για τον Evans.

Εχω δει πολλες φορες και τον "Πολιτη Cain", τους "7 σαμουράι", το "Blade Runner", το "Σινεμα ο Παραδεισος", το "Αγαπητο μου Ημερολογιο", το "Αρωμα Γυναικας", το "Αποκαλυψη Τωρα", τις "Μπλε, Λευκη και Κοκκινη Ταινια", το "Solaris" και για να μην μακρυγορω, αρκετα απο τα εργα τα οποια θεωρουνται "Σταθμοι" στον κινηματογραφο.

Δεν μπαινω σε καμια συγκριση με ΑΥΤΟΥ του ειδους τις ταινιες, γιατι πολυ απλα ειναι ταινιες οι οποιες δεν χαρακτηριζουν πλεον τον κινηματογραφο της εποχης μας ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΑΖΑ ΤΟΥ. Κοινως, τετοιες ταινιες, ακομα κι αν βγαινουν την σημερον ημερα, δεν εχουν την προβολη και την αποδοχη που ισως θα επρεπε και αξιζουν.

Αυτο το οποιο κανουν οι developers που θελουν να φερουν την εννοια του cinema στο gaming ειναι ο εντυπωσιασμος. Γιατι δεν εχω δει κανενα ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ developer να προσπαθει να δωσει σε παιχνιδι μια ιστορια οπως η ιστορια του "Πολιτη Cain", με τις κοινωνικες θεσεις και τις αληγοριες που εχει. Αντιθετα, βλεπω "Κινηματρογραφικα" παιχνιδια, που το μονο κινηματογραφικο που κανουν ειναι να αλλαζουν συνεχως το camera angle στα cinematics ή να προσλαμβανουν μεγαλους ηθοποιους για να κανουν τα voice-overs.

Η κινηματογραφικη δραση δεν ειναι να παιρνεις τον Master Chief και να τα κανεις ολα πουτανα. Αυτο ειναι ο τομεας του Gameplay, και κινηματογραφικο gameplay προσωπικα πιστευω οτι δεν υπαρχει, γιατι πολυ απλα το gaming ειναι αλλυλεπιδραστικο ενω ο κινηματογραφος ειναι παθητικη διαδικασια.

Ας περασουμε στα θεματα ταμπου: καποτε απαγορευαν ταινιες που σημερα θεωρουνται αριστουργηματα για αυτον ακριβως τον λογο: επειδη αγγιζαν θεματα ταμπου για την τοτε κοινωνια και επειδη θεωρουσαν οι ανθρωποι οτι ειναι κακο να υπαρχουν τετοιες θεματολογιες σε ταινιες ή να προβαλονται ελευθερα. Δεν εχει να κανει με το εαν ειναι τεχνη ή οχι ο κινηματογραφος ή το gaming, εχει να κανει καθαρα με το κατα ποσο ειναι ανεκτικη η κοινωνια πανω σε καποια θεματα και με το τι θεωρει οτι μπορει να σχετιζεται ενα παιχνιδι ή μια ταινια. Καποια στιγμη ομως το gaming ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ σε αυτο το επιπεδο, γιατι πολυ απλα θα περασουν οι καιροι και τα μυαλα θα αλλαξουν, θα φτασουμε εμεις να εχουμε παιδια και θα ΞΕΡΟΥΜΕ οτι πλεον καποια πραγματα στο gaming ειναι φυσικα. Κοινως θα ειναι πολυ πιο αποδεκτο σαν μεσο ψυχαγωγιας, και ετσι θα ειναι και πολυ πιο ευκολα αποδεκτο και ενα θεμα το οποιο τωρα ισως να ειναι ταμπου.

Οταν λοιπον ενας developer λεει οτι "Εγω πιστευω οτι οι ταινιες λενε πολυ πιο καλα τις ιστοριες τους απο οτι τα παιχνιδια" και οταν φερνει ενα παραδειγμα μιας παιδικης ταινιας οπως το UP, μιας ταινιας η οποια λογικα θα εχει και διδακτικο χαρακτηρα μεσα της και φυσικα την ομορφια της αθωοτητας και της ανεμελιας και του "πραγματοποιησε το ονειρο σου", εμενα αυτο μου λεει κατι.

Μου λεει οτι ο ιδιος εκφραζει την ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ να παραγει και να δωσει μεσω ενος βιντεοπαιχνιδιου μια παρομοια εμπειρια. Και αυτο γιατι πολυ απλα εχει στο μυαλο του μηχανισμους gameplay (οπως κραυγαλεα φαινεται στο Heavy Rain) και ΟΧΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ μεσω της ιστοριας. Αυτο λοιπον που θα επρεπε να κανει ειναι να κοιταξει, μεσω του παιχνιδιου που θελει να δημιουργησει, να δωσει κατι παραμφερες στον παικτη. Αυτο πως θα το κανει;

Εκτος του οτι ειναι δικια του δουλεια βεβαια (και για να εχει και τους αναλογους προβληματισμους, παει να πει οτι τον απασχολει καιρο και οτι εχει και την αναλογη ευαισθησια), θα πρεπει να δει και το τι εχει στα χερια του απο εργαλεια. Οταν λοιπον εχει μια πανισχυρη κονσολα, εχει στα χερια του τεχνολογια ικανη να αποδωσει ουσιαστικο συναισθημα στους παικτες (κατι το οποιο καποιο καναν πριν παρα πολυ καιρο...ονοματα δε λεμε, materia δεν θιγουμε), θα πρεπει να βρει εναν δρομο για να το κανει. Ποιος ειναι αυτος ο δρομος; Η ουσιαστικη ενταξη του παικτη μεσα στο σεναριο και τον χαρακτηρα που παιζει, κοινως να μην ελεγχουμε απλα ενα avatar αλλα εναν χαρακτηρα ο οποιος εκφραζεται μεσω εμας και εκφραζει αυτα τα οποια θα θελουμε κι εμεις. Επισης πιο ουσιαστικη προσεγγιση μεταξυ σεναριου και gameplay. Για ποσο ακομα θα σκοτωνουμε κακους με διοπτρες, για ποσο ακομα θα πολεμαμε τρεχοντας απο εδω και απο εκει; Εαν θελει οντως να πει μια ιστορια μεσω ενος παιχνιδιου, καλο θα ειναι πρωτα να οραματιστει το ΠΩΣ θα την πει και μετα να αρχισει να φτιαχνει το υπολοιπο παιχνιδι.

Για τον Xeno: οταν μιλαω για αυτο το δυωρο, εννοω το οτι ο παικτης αποκομιζει για τον εαυτο σου σε ενα καλο παιχνιδι ισως περισσοτερα απο οτι αποκομιζει ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ που βλεπει καθε φορα. Δεν συγκρινω το Half Life με το "Apocalypse Now" ουτε το Uncharted με "Τα παιδια των Ανθρωπων". Ομως εαν κατσουμε και δουμε το τι ειναι καλυτερο, 2 ωρες Uncharted ή 2 ωρες Tomb Raider: The Movie, επιτρεψτε μου να σας πω οτι προτειμω σαφως το πρωτο.

Νομιζω οτι ξεκαθαρισα πολλα απο τα πραγματα που ειπα.

Comment

Για τις ταινιες απλα θα πω σε 1 γραμμη οτι και σημερα βγαινουν καλες ταινιες, απλα κανεις δε θα στις σερβιρει στο πιατο.. Θα ψαξεις και θα τις βρεις (γενικα μιλαω) αν πραγματικα ενδιαφερεσαι.
                      Εμπορικα το Hollywood εχει επισκιασει τα παντα εδω και χρονια και οποιος δεν ψαχνεται λογικο ειναι να μενει σε αυτα.

Τωρα εσυ συγκρινεις ενα παιχνιδι που θεωρεις καλο με τις συνηθισμενες ταινιες. Δεν παει ετσι το πραγμα, οποιος θελει συγκρινει καλο παιχνιδι με καλη ταινια και ουτω καθεξης (οχι πως και αυτο το θεωρω πιο σωστο βεβαια).

Η ουσια ειναι πως βλεπω να γενικευονται αποψεις, δηλαδη κατι υποκειμενικο κι εκει στραβωνει το θεμα.
                      Αν καποιος διασκεδαζει με το Α πιο πολυ απ' ο,τι με το Β μεγεια του και χαρα του, αυτο ομως δεν ειναι και καμια ευρεως αποδεκτη αρχη στην οποια πρεπει να υπακουει και η κοινη λογικη.

Comment

Μα Κωστα μου, δεν εκανα εγω την συγκριση, ο ιδιος ο David Cage την εκανε!

Επισης πεφτεις κι εσυ στην ιδια παγιδα που μου λες: το τι ειναι καλη ταινια και το τι ειναι καλο παιχνιδι ειναι κατι το εντελως υποκειμενικο, ειδικα στον τομεα του κινηματογραφου! Για μενα το Tomb Raider: The movie ειναι παπαρια. Για τον διπλανο μου ειναι η καλυτερη περιπετεια που εχει δει ποτε!

Και φυσικα δεν κουβεντιαζουμε για την ποιοτητα διασκεδασης που προσφερουν τα δυο μεσα, αλλα για την αποδοση μιας ιστοριας. Εαν καποιος δεν μπορει να το καταλαβει αυτο, τοτε ειναι απλα δικο του προβλημα...

Comment

Δεν μπαινω σε καμια συγκριση με ΑΥΤΟΥ του ειδους τις ταινιες, γιατι πολυ απλα ειναι ταινιες οι οποιες δεν χαρακτηριζουν πλεον τον κινηματογραφο της εποχης μας ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΑΖΑ ΤΟΥ. Κοινως, τετοιες ταινιες, ακομα κι αν βγαινουν την σημερον ημερα, δεν εχουν την προβολη και την αποδοχη που ισως θα επρεπε και αξιζουν.
                          Πιστεύω ότι δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Comment

Με συγχωρεις, αλλα κανεις το ιδιο λαθος που εκανε και ο Altair, λες κατι χωρις να το αναπτυξεις. Μου ανελυσες πολλα πραγματα, σου απαντησα και πιθανον να περιμενω μια πιο ολοκληρομενη απαντηση απο αυτο το πραγμα.

Θα ηθελες ισως να συζητησεις τον τροπο με τον οποιο τα βιντεοπαιχνιδια μπορουν να αποδωσουν εκφραση και δημιουργια συναισθηματων; Αλλωστε εσυ ο ιδιος εχρισες το Braid ως τον πλεον εκφραστικο τιτλο σε τετοιου ειδους θεματα...

Επισης καλο θα ειναι να μας αναλυσεις το γιατι θεωρεις πως τα βιντεοπαιχνιδια δεν ειναι τεχνη ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ (γιατι δεν θα μπω ΚΑΝ στον κοπο να συζητησω το τι ειναι τεχνη και το τι οχι, δεν με ενδιαφερει το ζητημα).

Comment

DJ τι να σου πω, κάπου το χάνεις. Μπορεί να το χάνω κι εγώ. Στα όσα λες ήδη απάντησα με το πρώτο μου post και με συμπλήρωσε ο Xeno. Ονόματα κινηματογραφιστών ή ταινιών θέλεις να σου δώσω; Δε μου αρέσει αυτό σαν επιχείρημα. Ο κινηματογράφος έχει ένα χαρακτήρα, το hollywood δεν είναι κινηματογράφος και τα όσα λες περί μάζας δεν τα βρίσκω σωστά. Ο σύγχρονος κινηματογράφος δε φτάνει εκεί που τον πήγε ο Bergman και ο Tarkowski, αλλά ακολουθά τα δικά του πρότυπα και σίγουρα υπάρχουν σοβαρά ονόματα.

Περί videogames και τέχνη τα έχω πει άπειρες φορές. Αν ανοίξει κάποιος ένα topic θα φάτε ένα post στο οποίο δε θα αναφερθώ καθόλου σε videogames, παρά μόνη στην τέχνη και στο τι θεωρώ εγώ τέχνη. Όλα τα άλλα μόνο από μία τέτοια τοποθέτηση πιστεύω ότι πηγάζουν. Και αν δεχόμασταν ότι τα videogames είναι τέχνη, αυτό δε θα τα ξεχώριζε από τις άλλες τέχνες. Δεν μπορώ να πω γιατί θεωρώ τον κινηματογράφο τέχνη, μόνο για την ίδια την τέχνη μπορώ να μιλήσω...

Comment

Working...
                              X