Ιδέα αυτού του θέματος υπήρξε το θέμα στη κατηγορία "Τέχνη" που μας προτρέπει να αναρωτηθούμε αν η μαγειρική μπορεί να θεωρηθεί τέχνη. Ανοίγω αυτό το θέμα με σκοπό να γράψει έκαστος εδώ κάποια συνταγή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος για να εντυπωσιάσει τους φίλους του, την οικογένειά του, μια κοπέλα, ή οποιονδήποτε θα μπορούσε να καλέσει σε φαγητό. Ξεκινώντας, θα σας δώσω τη συνταγή του φαγητού που μαγείρεψα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που κάναμε φέτος με έναν ακόμη φίλο μου στη παρέα.
Χοιρινό με Ανανά
Υλικά:
1 κιλό χοιρινή τηγανιά
2 κρεμμύδια
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
2 κονσέρβες μανιτάρια
2 κουτιά κρέμα γάλακτος
5 φέτες ανανά κομπόστα
1 ποτήρι του νερού χυμό ανανά (από τη κομπόστα)
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγο σπορέλαιο
Εκτέλεση:
Βάζετε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα στο μάτι σε σχετικά δυνατή φωτιά (στο 7 ας πούμε). Ρίχνετε λίγο λάδι κάτω και προσθέτετε το κρέας. Προσοχή σε δύο πράγματα. Πρώτον, η τηγανιά συνήθως είναι χοντροκομμένη, άρα καλό θα ήταν να κόψετε τα κομμάτια στη μέση. Επίσης το κρέας το αλατοπιπερώνουμε πριν το τηγανίσουμε. Δεύτερον, δε θέλουμε πολύ λάδι, θέλουμε περισσότερο να τηγανίσουμε το κρέας - βάλτε όσο θα βάζατε στο τηγάνι. Αφήνουμε τη τηγανιά να ψιλοτηγανιστεί (όχι να γίνει εντελώς - θέλουμε το κρέας ψιλολευκό, όχι κόκκινο). Ρίχνουμε το κρεμύδι και το ψιλοτσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε το χυμό ανανά και αφήνουμε το κρέας να βράσει για περίπου 5 λεπτά ώστε να τραβήξει τα αρώματα. Προσθέτουμε και τις πιπεριές κομμένες σε ροδέλες. Αφήνουμε για ένα με δύο λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια. Αφού πάρουν όλα μαζί μια βράση (γύρω στα 3 με 5 λεπτά) προσθέτουμε τον ανανά κομμένο σε μικρά κομματάκια (κάθε φέτα ας πούμε σε 10 με 12 κομματάκια). Αφήνουμε και πάλι να βράσει για λίγο και τέλος προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε το φαγητό πάνω στη φωτιά για άλλα 10 λεπτά να δέσει η σάλτσα και είναι έτοιμο.
Πρόταση Σερβιρίσματος:
Μπορείτε να το σερβίρετε με λευκό ριζότο ή πουρέ πατάτας (προτιμώ το πρώτο).
Χοιρινό με Ανανά
Υλικά:
1 κιλό χοιρινή τηγανιά
2 κρεμμύδια
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
2 κονσέρβες μανιτάρια
2 κουτιά κρέμα γάλακτος
5 φέτες ανανά κομπόστα
1 ποτήρι του νερού χυμό ανανά (από τη κομπόστα)
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγο σπορέλαιο
Εκτέλεση:
Βάζετε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα στο μάτι σε σχετικά δυνατή φωτιά (στο 7 ας πούμε). Ρίχνετε λίγο λάδι κάτω και προσθέτετε το κρέας. Προσοχή σε δύο πράγματα. Πρώτον, η τηγανιά συνήθως είναι χοντροκομμένη, άρα καλό θα ήταν να κόψετε τα κομμάτια στη μέση. Επίσης το κρέας το αλατοπιπερώνουμε πριν το τηγανίσουμε. Δεύτερον, δε θέλουμε πολύ λάδι, θέλουμε περισσότερο να τηγανίσουμε το κρέας - βάλτε όσο θα βάζατε στο τηγάνι. Αφήνουμε τη τηγανιά να ψιλοτηγανιστεί (όχι να γίνει εντελώς - θέλουμε το κρέας ψιλολευκό, όχι κόκκινο). Ρίχνουμε το κρεμύδι και το ψιλοτσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε το χυμό ανανά και αφήνουμε το κρέας να βράσει για περίπου 5 λεπτά ώστε να τραβήξει τα αρώματα. Προσθέτουμε και τις πιπεριές κομμένες σε ροδέλες. Αφήνουμε για ένα με δύο λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια. Αφού πάρουν όλα μαζί μια βράση (γύρω στα 3 με 5 λεπτά) προσθέτουμε τον ανανά κομμένο σε μικρά κομματάκια (κάθε φέτα ας πούμε σε 10 με 12 κομματάκια). Αφήνουμε και πάλι να βράσει για λίγο και τέλος προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε το φαγητό πάνω στη φωτιά για άλλα 10 λεπτά να δέσει η σάλτσα και είναι έτοιμο.
Πρόταση Σερβιρίσματος:
Μπορείτε να το σερβίρετε με λευκό ριζότο ή πουρέ πατάτας (προτιμώ το πρώτο).
Comment