Announcement

Collapse
No announcement yet.

Farewell to England (and other places)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Λονδίνο είναι ακριβό, εκτός Λονδίνου οι τιμές είναι ανεκτές. Μη σκέφτεσαι με ελληνικά νούμερα, βέβαια, αλλά σε σχέση με το μηνιαίο προϋπολογισμό σου.

Για την περιοχή της Οξφόρδης δεν ξέρω πού κυμαίνονται τα ενοίκια, αλλά γενικά να υπολογίζεις 500 +/- 100 λίρες για να μένεις μόνος σου. Η καλύτερη λύση είναι η συγκατοίκηση, όπου γλιτώνεις ένα σημαντικό κομμάτι των εξόδων. Γενικά είναι εύκολο να βρεθεί ένα σπίτι που έχεις το δικό σου δωμάτιο και μοιράζεσαι μπάνιο ή/και κουζίνα, και δεν είναι τόσο τραγικό όσο το φαντάζεσαι - άσε που θα έχεις και παρέα.

Σαν κόστος ζωής, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ μαθαίνεις να μαγειρεύεις και να κινείσαι με ταπεράκι στη δουλειά κλπ. Δεν αγοράζεις καθόλου νωπά φρούτα/ λαχανικά/ κρέατα από το σουπερμάρκετ λόγω κόστους. Βρες χασάπη / λαϊκή και κάνε τα κουμάντα σου, και από εκεί και πέρα μετράς ό,τι άλλο θες. Αν είσαι τακτικός και δεν το ρίξεις στο "βαριέμαι κάτσε να παραγγείλω" ή "έλα μωρέ θα φάω έξω", με 60-70 λίρες τη βδομάδα δαπάνη για φαγητό δε θα έχεις κανένα πρόβλημα και δε θα στερηθείς κάτι. Μεταφορές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις διαδρομές που θα κάνεις (τρένο, λεωφορείο ή και ποδήλατο).

Αν θεωρείσαι φοιτητής μπορώ να γίνω ακόμα πιο σαφής.

Σε κάθε περίπτωση καλή τύχη!
    Τι βλέπεις όταν έχεις πράσινα μάτια?

Στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν...

Η μόνη διαφορά ανάμεσα σε μένα και σε ένα τρελό είναι πως εγώ δεν είμαι τρελός - Σαλβαδόρ Νταλί

Comment

Εγώ σε γενικές γραμμές την έβγαζα/ βγάζω ως εξής:

London, νοίκι στις 540 λίρες στο κέντρο του Λονδίνου, 5 λεπτά από το King's Cross, με 5 συγκατοίκους. Το σπίτι ήταν απαράδεκτο. Η ζωή πανάκριβη στο κέντρο, με τις 500 λίρες για super market, μετακινήσεις και εξόδους να είναι σίγουρες. Οπότε ναι, 1000-1200 λίρες στα σίγουρα εντός Λονδίνου.

York, νοίκι στις 325 λίρες με 3 ακόμα συγκατοίκους, αλλά δικό μου μπάνιο. Η ζωή ήταν πολύ φτηνότερη. Δεν ξεπέρασα σχεδόν ποτέ τις 800 λίρες το μήνα.

Nottingham πληρώνω 800 λίρες στο νοίκι μαζί με την κοπέλα μου (400 ο καθένας) και η ζωή είναι το ίδιο ακριβή με το York, οπότε πάλι τη βγάζουμε κοντά στα 800 με 850 ο καθένας το πολύ.

Τώρα, λογαριασμοί:

Νερό δε θα σου έρθει ποτέ πάνω από 10-15 λίρες το μήνα, ενώ στο internet υπάρχουν πολλές προσφορές και πακέτα. Εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή 60άρα στις 32 λίρες. Επίσης πληρώνουμε για ρεύμα/γκάζι 60-70 λίρες το μήνα. Συνολικά λοιπόν, μέσες άκρες, μας βγαίνουν 130-140 λίρες όλοι οι λογαριασμοί το μήνα, που είναι σχετικά καλά και τα εντάσσουμε στα έξοδα του μήνα (δηλαδή στις 800-850 λίρες που σου έλεγα).

Αν σε όλα αυτά βάλεις τις κάρτες στα σούπερ μάρκετ, που σου δίνουν συχνά πυκνά εκπτώσεις ή κουπόνια, καθώς και τις άπειρες προσφορές που παίζουν στις διαφορετικές αλυσίδες, θα τη βγάλεις καθαρή. Εμείς συνηθίζουμε να αγοράζουμε όλα τα είδη που χρειαζόμαστε από 3-4 διαφορετικά μέρη, αναλόγως των τιμών και των προσφορών.

Η διασκέδαση ποικίλει, ανάλογα με το τι θέλεις. Καφές/τσάι 1.5-4.0 λίρες, μπύρες 1.6-3.5 μέσος όρος θα έλεγα, το φαγητό είναι σχετικά ακριβότερο, αλλά όπως είπε και ο τίτους, μπορείς να μαγειρεύεις στο σπίτι και θα τη βγάλεις άνετα.

Άντε καλή επιτυχία με ό,τι και αν θέλεις να κάνεις κι ενημέρωσέ μας για τις εξελίξεις. Είμαστε πολλοί στην Αγγλία και θα μπορούσαμε να σε βοηθήσουμε με τις λεπτομέρειες που όντως μετράνε.

Comment

Ευκαιρια να γραψω κι εγω 2 λογια εδω περα εστω και με καποια καθυστερηση..
        Εδω και λιγους μηνες ειμαι στη Μπρατισλαβα και βλεπω να μενω εδω για καποιο διαστημα ακομα. Πριν απο κανα χρονο αν μου λεγε καποιος πως θα βρεθω εδω δε νομιζω να τον πιστευα, αλλα επαιξε μια καλη προταση για δουλεια και ειπα να το δοκιμασω.

Ακομα ειναι νωρις βεβαια για να μιλησω με σιγουρια, αλλα η ζωη ειναι μια χαρα. Οι γιορτες εφυγαν με ταξιδια σε Πραγα και Βιεννη που ειναι κυριολεκτικα διπλα και μεσα στους επομενους μηνες ελπιζω να παω και Βουδαπεστη ή Μοναχο που ειναι εξισου κοντα.
        Η πολη εδω εχει πολλους ξενους (και Ελληνες) γιατι εχουν εδω γραφεια πολλες ξενες εταιρειες και οι περιοχες γυρω απο αυτους τους χωρους εχουν αναπτυχθει παρα πολυ, με μεγαλα παρκα, εμπορικα κεντρα, ξενοδοχεια κτλ κτλ.

Το φαι παλευεται χωρις κατι το ιδιαιτερο (αυτο ελειπε κιολας), οι μπυρες ειναι παμφτηνες (1-1.5ε το μισο λιτρο) και γαματες (Τσεχια/Σλοβακια εχουν φοβερες μπυρες) κι οσο για το τι βλεπεις απο γυναικες ο,τι και να πω ειναι λιγο. Γενικα το επιπεδο ζωης ειναι καλο και το κοστος ζωης χαμηλο, οποτε ως τωρα η ολη φαση βγαινει ανετα θα ελεγα.

Απο καιρο καλα τη βγαλαμε ως τωρα, τα χειροτερα λογικα θα τα δουμε το ερχομενο 2μηνο.
        Αυτα πανω κατω για ο,τι νεοτερο θα ενημερωνω περιστασιακα.

Τελος να πω πως ηθελα να αφησω στην ακρη το κομματι του moderation και της πιο ενεργης ενασχολησης με το φορουμ, οχι γιατι ηταν απαιτητικο ή κατι τετοιο, αλλα επειδη ο χρονος μου οπως και να χει ειναι περιορισμενος και ηθελα να εστιασω σε καποια αλλα πραγματα απο εδω και περα.

Καλη χρονια να χουμε ... η συνεχεια στα υπολοιπα threads.

Comment

Καλή αρχή, εύχομαι να πάνε όλα καλά!

Οι ρυθμοί μας δεν μας επέτρεψαν να τα πούμε και να θυμηθούμε τα παλιά.

Φυσικά και οι προτεραιότητες αλλάζουν, η σωστή διαχείριση των οποίων φέρνει και τα επιθυμητά αποτέλεσματα.

Καλή συνέχεια!
          The illusion of free will is an illusion.

Comment

Xeno καλή αρχή και σου εύχομαι επιτυχία σε όλους τους τομείς, μόνο κερδισμένος θα βγεις από όλη αυτήν την απόφαση/εμπειρία.

Ετσι, σιγά σιγά να την κάνουμε όλοι, σε λίγα χρόνια παντού θα υπάρχει και ένας G-O Forumitis .

Comment

Σε ένα μήνα πάω Εράσμους Ισπανία στο Valladolid. Το σπίτι θα ναι ανοιχτό άμα περάσετε απτα μέρη μου.

Comment

Μεχρι τότε θα έχω τελειώσει και τα ισπανικά,χμμμμ.
                Carpe diem

Comment

Come to me gia na tin vreis

Comment

Originally posted by Xeno View Post
                    Ευκαιρια να γραψω κι εγω 2 λογια εδω περα εστω και με καποια καθυστερηση..
                    Εδω και λιγους μηνες ειμαι στη Μπρατισλαβα και βλεπω να μενω εδω για καποιο διαστημα ακομα. Πριν απο κανα χρονο αν μου λεγε καποιος πως θα βρεθω εδω δε νομιζω να τον πιστευα, αλλα επαιξε μια καλη προταση για δουλεια και ειπα να το δοκιμασω.

Ακομα ειναι νωρις βεβαια για να μιλησω με σιγουρια, αλλα η ζωη ειναι μια χαρα. Οι γιορτες εφυγαν με ταξιδια σε Πραγα και Βιεννη που ειναι κυριολεκτικα διπλα και μεσα στους επομενους μηνες ελπιζω να παω και Βουδαπεστη ή Μοναχο που ειναι εξισου κοντα.
                    Η πολη εδω εχει πολλους ξενους (και Ελληνες) γιατι εχουν εδω γραφεια πολλες ξενες εταιρειες και οι περιοχες γυρω απο αυτους τους χωρους εχουν αναπτυχθει παρα πολυ, με μεγαλα παρκα, εμπορικα κεντρα, ξενοδοχεια κτλ κτλ.

Το φαι παλευεται χωρις κατι το ιδιαιτερο (αυτο ελειπε κιολας), οι μπυρες ειναι παμφτηνες (1-1.5ε το μισο λιτρο) και γαματες (Τσεχια/Σλοβακια εχουν φοβερες μπυρες) κι οσο για το τι βλεπεις απο γυναικες ο,τι και να πω ειναι λιγο. Γενικα το επιπεδο ζωης ειναι καλο και το κοστος ζωης χαμηλο, οποτε ως τωρα η ολη φαση βγαινει ανετα θα ελεγα.
                    Και έλεγα πού χάθηκε αυτό το παιδί!

Πολλά συγχαρητήρια, και είμαι σίγουρος πως νιώθεις ανακουφισμένος και δημιουργικός - το πέρασα κι εγώ αυτό το κανάλι και ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει αβεβαιότητα και έλλειψη προοπτικής. Όσο και αν είσαι μαγκωμένος στην αρχή, θα δεις ότι η χωή έξω θα αποτελέσει μεγάλο εφόδιο για ό,τι και να κάνεις μετά, χώρια το ότι θα σου είναι πολύ πιο εύκολο από προσωπικής πλευράς να προσαρμοστείς σε νέο περιβάλλον αν ξαναφυγεις. Δεν ξέρω τις απαιτήσεις και το αντικείμενο της δουλειάς, αλλά από ποιότητα ζωής και ομορφιά περιβάλλοντος η Τσεχία είναι από τα ωραία μέρη να είσαι - άσε που το "ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ" φέρνει στο νου κολασμένες νύχτες ανατολικού μπλοκ με δίμετρες αυταρχικές ξανθιές.

Μπύρες πολλές, από lager και pilsner τουλάχιστον, αν και προτιμώ πάντα τις μοναστηριακές.

Τσέχες - Ολλανδές σημειώσατε...?

Τέλος πάντων, να μη χάνεσαι, να γράφεις έστω και μπούρδες και ξανά συγχαρητήρια!

Εγώ γύρισα πίσω στο Λάφμπορο να διδακτορίσω, και παραδόξως ο καιρός είναι ηλιόλουστος αν και με κρυουλάκι. Λατρεύω τα East Midlands.
                    Τι βλέπεις όταν έχεις πράσινα μάτια?

Στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν...

Η μόνη διαφορά ανάμεσα σε μένα και σε ένα τρελό είναι πως εγώ δεν είμαι τρελός - Σαλβαδόρ Νταλί

Comment

• Χωρίς να έχω πάει από την μέχρι τώρα εμπειρία μου,Τσέχες-Ολλανδές σημειώσατε 1.
                      Ωραίος Xeno,καλή συνέχεια.
                      Carpe diem

Comment

• Τσέχες είναι σε επίπεδα godlike βασικά..Μόνο από Ρωσίδες χάνουν!
                        Nintendo I.D.: paixtis
                        3ds friend code: 2664-2347-7128

Comment

• Intel απο Ισπανίδες έχουμε, γιατί δεν ακούω και πολύ καλά λόγια.

Comment

• Δεν παιζει να μη δεις κατι καλο στην Ισπανια, μην τρελαθουμε.
                            Ολλανδες vs Τσεχες/Σλοβακες; Αυτο δεν παιρνει καν συζητηση, ακομα και καποιος που δεν ξερει απο πρωτο χερι θα πει χωρις σκεψη το 1ο και καλα θα κανει (βλ. Altair). Για την ακριβεια οι Ολλανδες ειναι απο τις πιο ασχημες κατα μεσο ορο γυναικες που εχω δει, ενω εδω ειναι στο αλλο ακρο.

Ηλια το τι παιζει εδω θα το συζητησουμε οποτε μιλησουμε, παντως ασχολουμαι με το αντικειμενο που ηθελα επακριβως.

Οσο για τις μπυρες κι εγω μαλλον προτιμω τις μοναστηριακες αλλα αυτες οι μπυρες για μενα δεν προσφερονται για καφριλες, δεν ειναι οι κλασικες μπυρες που πινεις τη μια μετα την αλλη στο καπακι. Εδω οντως οι pilsner ειναι η πρωτη επιλογη μακραν, αλλα παιζουν και lager φυσικα και μαυρες.
                            Γραψε κι εσυ κανα νεο απ το δικο σου μετωπο, καλη συνεχεια παντως.

Christop με το καλο στην Ισπανια, οπως παμε θα κανουμε χαρτη με το πού εχουμε ατομα, εχουμε ηδη αρκετα μεγαλη ποικιλια απο χωρες.

Comment

• Όχι και δεν έχω εμπειρία από Τσέχες,σε παρακαλώ.
                              Ισπανίδες όσες έχω γνωρίσει δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο,αλλά οκ δεν έχω γνωρίσει και πολλές,σε αντίθεση με Τσέχες πχ που οκ,θα το έψηνα να μείνω μόνιμα Τσεχία ξέρω γω.Ρωσίδες δεν είναι τόσο ωραίες.Ουκρανία,Ουγγαρία,Ρουμανία έχει πολύ καλύτερα πράγματα.
                              Carpe diem

Comment

• Πλακα πλακα η μονη φορα που εχω δει ολλανδες ειναι οταν ειχε ερθει ενα γκρουπ απο σχολειο (ηλικιες 16-17) για ενα θεατρικο στο πυλο πριν καμποσα χρονια και η καλυτερη τους ηταν απλα οκ, οι αλλες δε τρωγωνταν με τπτ.
                                Do a barrel roll!

Comment

Working...
                                X