Και γω διαβάζοντας το post των παιδιών μου κινήθηκε το ενδιαφέρον και θέλω πολύ να το παίξω! Κυκλοφορεί και σε πολύ καλή τιμή! Αν φυσικά δε μου αρέσει θα σας ζητήσω τα λεφτά μου πίσω.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Deus Ex: Human Revolution
Collapse
X
-
Αν φυσικά δε μου αρέσει.
Περα απο τη πλακα, παιδια στην τιμη που ειναι τωρα, πραγματικα αγοραστε το... Ειναι αυτονοητο το γιατι βασικα, δεν θα πω τιποτα αλλο.
Loggo πιστευω θα σου αρεσει παρα πολυ, οταν βρεις χρονο βαλτο σε προτεραιοτητα...
Comment
-
Σήμερα επιτέλους τερμάτισα τον τίτλο μετά απο περίπου 26 ώρες gameplay και ότι και νω πω θα είναι λίγο, προσωπικά τοποθετώ τον τίτλο στα τρία με πέντε καλυτερα games του 2011 ίσως και GOTY. Είναι άξιος διάδοχος του πρώτου Deus Ex, είναι ένα γνήσιο Deus Ex με stealth, gadgets, αεραγωγούς, hacking, βαθύ ώριμο σενάριο κτλ. Ο Αdam Jensen είναι ένας απο τους πιο cool vg ήρωες, η φωνή του βασικού πρωταγονιστή και τα voice overs, soundtrak κτλ όλα εξαιρετικά , πειστικά καταπληκτικά. Η ΑΙ των εχθρικών npcs είναι πολύ έως παρα πολύ καλή ενώ και τα γραφικά είναι μια χαρά good looking όπως λέμε και ατμοσφαιρικά. Οι αναβαθμίσεις του Jensen μεσω των augmentations δίνουν στον gamer αρκετές επιλογές σχετικά με το πως θα κινηθεί. Μοναδικό για εμένα μελανο σημείου του τίτλου είναι τα boss fights που δειχνουν να είναι εκτος τόπου και χρόνου σε σχέση με την φιλοσοφία του τίτλου, πχ τα augmentations στα boss fights ουσιαστικά δεν παιζουν κανέναν ρόλο, είναι άχρηστα.
Γενικά μιλάμε για έναν τίτλο διαμάντι.
Comment
-
Originally posted by BigBOSS View Postενώ και τα γραφικά είναι μια χαρά good looking όπως λέμε και ατμοσφαιρικά.Originally posted by Squall LeonhartI used to be a SeeD like you, then I took an icicle in the chestOriginally posted by 丹野Ο sub_zero είναι αυτός ο ψηλός με τα γυαλιά, ενώ ο Παίχτης είναι ο κούκλος αθλητικός τυπάς. Ο LMS δεν ξέρω ποιος είναι, αλλά who cares...Originally posted by Ryu_grυπάρχουν τα games που τα "γεμίζουν" με επαναλαμβανόμενα tasks για να δείξουν απλώς ότι έχεις πράγματα να κάνεις (και όταν πας να ασχοληθείς απλά βαριέσαι) και υπάρχει και το Mario Galaxy.
Comment
-
Όπως ανέφερα και στο άλλο topic, το τερμάτισα χτες και οι εντυπώσεις είναι πέρα για πέρα θετικές. Δε με ενόχλησε κυριολεκτικά τίποτα στο παιχνίδι, πέραν των boss fights φυσικά που ήταν τραβηγμένα από τα μαλλιά. Μικρό το κακό βέβαια γιατί μιλάμε για 3 σε ένα παιχνίδι 25-45 ωρών, οπότε έχεις αρκετό χρόνο για να ξεχάσεις τι πέρασες.
Αρχικά θέλω να σταθώ στα δύο πράγματα που μου έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση: ο χαρακτήρας και η δομή του gameplay.
Σχετικά με το χαρακτήρα, είναι το πρώτο "RPG" της δυτικής σχολής που παίζω και μου αφήνει την αίσθηση ότι υπήρχε όντως role playing. Στα μάτια μου το role playing δεν είναι να σου δίνεται ένας "άδειος" χαρακτήρας τον οποίο εσύ καθορίζεις με τις επιλογές σου: role playing είναι όταν επιλέγεις το πώς θα κινηθεί ένας προκαθορισμένος χαρακτήρας στον κόσμο του παιχνιδιού. Το Deus Ex HR το κάνει αυτό εξαιρετικά, αφού σου δίνει ένα ολοκληρωμένο ψυχολογικό προφίλ για τον Jansen, το οποίο μάλιστα ξεδιπλώνεται σταδιακά όσο προχωράς το παιχνίδι. Συνειδητοποιείς, αργά ή γρήγορα, ότι ό,τι και αν πει/ κάνει, συνάδει με το ποιος πραγματικά είναι. Οπότε οι επιλογές έχουν ένα πολιτικό νόημα στον κόσμο του παιχνιδιού, χωρίς όμως να έρχονται σε αντιφάσεις μεταξύ τους, και προσφέρουν στον παίχτη μία ελευθερία στο πώς θα κινηθεί και στο πώς θα επηρεάσει την εξέλιξη της ιστορίας. Απλά εξαιρετικό.
Όσον αφορά στη δομή του τίτλου, οι αναβαθμίσεις έρχονται ως διευκόλυνση του game play, ή, όπως το περιέγραψα σε ένα φίλο μου, σου προσφέρουν τη δυνατότητα να παίξεις καλύτερα, εξυπνότερα και πιο αποδοτικά. Ο κόσμος είναι έτσι δομημένος ώστε και με κανένα augmentation να μπορείς να προχωρήσεις και μάλιστα μέσα από αρκετά απαιτητικά και ενδιαφέροντα μονοπάτια. Αυτό ανεβάζει πάρα πολύ στα μάτια μου το παιχνίδι, αφού σε βγάζει από τη λογική της "ιδανικής" πορείας και σε αφήνει ελεύθερο να πειραματιστείς με την πληθώρα μονοπατιών, ικανοτήτων και, γιατί όχι, επιλογών σε διαλόγους.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν κουράστηκα πουθενά. Αρχικά, το έπαιζα αρκετά συντηρητικά, αφού ούτε πολλές αναβαθμίσεις είχα, ούτε ήξερα που πρέπει να επενδύσω. Ξεσκόνιζα την κάθε περιοχή, βρίσκοντας σχεδόν πάντα το ιδανικότερο μονοπάτι και έφτανα στον προορισμό μου ύστερα από έντονο stealth και καλή στρατηγική. Όταν αναβάθμισα τα invisibility και battery regeneration τα πράγματα έγιναν απείρως πιο απλά και έτσι δε με κούρασαν οι πιο απαιτητικές περιοχές του παιχνιδιού, αφού μπορούσα να τις περάσω και πιο γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Επίσης να αναφέρω ότι ποτέ δεν μπήκα στη λογική του να μπω σε κάθε διαμέρισμα και να δω τα πάντα (άλλο που το έκανα στο τέλος lol), επειδή ήξερα ότι για να μην πας κάπου σημαίνει ότι απλά ακολούθησες διαφορετικό μονοπάτι για να ολοκληρώσεις τον εκάστοτε στόχο σου. Παίζοντας το έτσι δεν έχασα κανένα side quest, αντιθέτως μάλιστα κατάφερα να εξερευνήσω παραπάνω από το 80% του παιχνιδιού (το υπόλοιπο 20% το έψαξα αργότερα από περιέργεια
)
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα διάφορα "σημεία" του παιχνιδιού που προάγουν το σενάριο. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές: σε ένα οπτικοακουστικό μέσο, όπως τα video games, το περιβάλλον είναι σημαντικότερο από το κείμενο. Στην ουσία, τόσο το περιβάλλον όσο και το κείμενο αποτελούν το "γλώσσα" του παιχνιδιού και σε έναν κόσμο σαν αυτό του Deus Ex, σχεδόν τα πάντα έχουν μία πολιτική ουσία.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα το σπίτι του Jensen που συγκεντρώνει και παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο όλα τα επιχειρήματα υπέρ και κατά των augmentations. Με το που μπαίνεις μέσα, βλέπεις ένα χώρο ακατάστατο, γεμάτο μικρά γρανάζια και μηχανισμούς (kudos στον Titus για αυτήν την παρατήρηση btw). Η όλη αισθητική θυμίζει παλιότερες αρχιτεκτονικές, σίγουρα μίας άλλης εποχής: ψηλοτάβανο σπίτι με ξύλινη επένδυση, ξύλινα έπιπλα, ντουλάπες και συρταριέρες μίας άλλης εποχής, όλα αυτά υπό μία σέπια χρωματική παλέτα. Από την άλλη, οι ανέσεις μίας κουζίνας και ενός μπάνιου έρχονται σχεδόν σε αντίθεση με τη "ημι"-μηχανική φύση του πρωταγωνιστή.
Ένα από τα βιβλία έχει τίτλο σχετικά με την κατασκευή ρολογιών. Όντως μιλάμε για έναν άνθρωπο που του αρέσει να φτιάχνει μηχανισμούς, που ο ίδιος όμως κατέληξε να είναι μία μηχανή. Όταν πας στο δωμάτιό του, παρατηρείς μία αλληλουχία γεγονότων τα οποία ήδη πέρασαν, αλλά η παρουσία τους και η ισχύ τους είναι ακόμα αισθητή, τόσο χρονικά όσο και χωρικά: ακατάστατο κρεβάτι, η κουβέρτα και το μαξιλάρι είναι έτσι τοποθετημένα ώστε δημιουργούν την αίσθηση ότι κάποιος σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς την τουαλέτα. Μπαίνεις μέσα στην τουαλέτα και βλέπεις ένα τακτοποιημένο χώρο με μοναδική εξαίρεση το σπασμένο καθρέφτη. Σου γίνεται ξεκάθαρο ότι κάποιος μπήκε μέσα, πιθανότατα αγουροξυπνημένος, και με το που είδε τον εαυτό του στον καθρέφτη, τον έσπασε και έφυγε τρέχοντας.
Για μένα αυτή η αλληλουχία γεγονότων ήταν απολύτως αποκαλυπτική. Το διαμέρισμα του Jensen συνοψίζει ένα τεράστιο κομμάτι του παιχνιδιού, μια που περιέχει στοιχεία του μίσους κατά του augmentation, της ανάγκης του να ζεις με αυτά (διαφορετικά θα ήταν νεκρός και τίποτα από όλα αυτά δε θα υπήρχαν) και σε κάποιο βαθμό της αποδοχής ότι δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό.
Από εδώ και κάτω spoilers
Δεν ξέρω αν το σενάριο του παιχνιδιού θα πρέπει να κρίνεται με βάση την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ή με την ηθική πίσω από τα augmentations. Η εξέλιξη ενός είδους δε βασίζεται στο ποιο είναι το ισχυρότερο, αλλά στο ποιο μπορεί να πολλαπλασιαστεί περισσότερο. Ο Jensen κουβαλάει το καλύτερο DNA του είδους, το οποίο όμως άνοιξε το μονοπάτι προς την ολοκλήρωση των augmentations. Αυτό δε θα κάνει τους ανθρώπους ένα επικρατέστερο είδος, μια που οι άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν εκεί που έφτασαν λόγω της δυνατότητάς τους να δημιουργούν γνώση. Αν η συζήτηση στραφεί προς την εξέλιξη, τότε μάλλον θα πρέπει να μιλάμε για την εξέλιξη από το υπάρχον είδος ανθρώπου σε ένα νέο, ανώτερο, "augmented."
Δεδομένου ότι τα augmentations όμως είναι τεχνητά και όχι φυσικά, το DNA του Jensen θεωρητικά δίνει το πάνω χέρι στην τεχνητή επιλογή. Στην περίπτωση που επιλέξεις τον τέταρτο τερματισμό, βλέπεις τα χρυσά τριγωνάκια (σύμβολο του παιχνιδιού) να ανεβαίνουν στην επιφάνεια του ωκεανού: από εκεί που ξεκίνησε το είδος, ένα ανώτερο είδος επανέρχεται, συνεχίζοντας την εξελικτική πορεία του αλλά με τη βοήθεια των ανθρώπων αυτή τη φορά (μια που ο Jensen πέθανε).
Το παιχνίδι βέβαια υποτίθεται ότι αποτελεί την αρχή της τριλογίας, οπότε φαντάζομαι οι επόμενοι τίτλοι θα εμβαθύνουν λίγο περισσότερο. Σίγουρα ανοίγει πάρα πολλά θέματα για συζήτηση, τα οποία όμως τα αφήνει και λίγο στην τύχη τους. Πιστεύω θα είχε αρκετό ενδιαφέρον να βλέπαμε μία πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Αυτό φαίνεται και στα τέλη εξάλλου, όπου πρακτικά σου λένε "μπορεί να γίνει αυτό, το άλλο, ίσως όμως και κάτι ακόμα." Είναι περισσότερο τροφή για σκέψη, μέσω ενός εξαιρετικά δομημένου κόσμου, που, παραδόξως, δε μεταχειρίζεται με αφέλεια κάποια σοβαρά ζητήματα. Δεν έχω καταλήξει κι εγώ κάπου, οπότε περισσότερο παραθέτω κάποιες σκόρπιες σκέψεις.
Στα του τέλους, η πρώτη επιλογή που έκανα ήταν αυτή του Hugh. Παρόλο που δε συμφωνώ με τις πράξεις του, θεώρησα ότι το να ειπωθεί ότι πραγματικά συνέβη ήταν το καλύτερο. Βέβαια αυτό δε βάζει σε κίνδυνο μυστικές οργανώσεις (όπως οι Ιλουμινάτι), ούτε απαραίτητα θα οδηγήσει στην κατάργηση των augs, αλλά αυτό που ήθελε ο Sarif είναι αρκετά αφελές (αυτές οι οργανώσεις υποτίθεται ότι πάντα θα υπάρχουν), ενώ αυτό που ήθελε ο Taggart δεν ήταν ειλικρινές. Η απόφαση της αυτοκαταστροφής μου φάνηκε ανούσια, δεδομένου ότι τότε ήταν που θα μπορούσαν οι ισχυροί να κατευθύνουν το λαό. Δεν ήταν μόνο ο Taggart που ήξερε την αλήθεια, σίγουρα θα υπήρχαν και άλλα μέλη των Ιλουμινάτι που θα είχαν τα ίδια ενδιαφέροντα και θα έπειθαν τον κόσμο να πιστέψει κάτι άλλο.
Κλείνοντας, για το άσπρο δωμάτιο (αυτό στο οποίο δούλευε η Megan) τι έχετε να πείτε;
Edit:
Κατεβάζω το Missing Link.
Comment
-
Να κι άλλος στην παρέα μας! Εδώ είναι η γνώμη μου για το Missing Link.
Για τη σκηνή μετά τα credits, σχετίζεται άμεσα με το πρώτο Deus Ex. Μολις δεις αυτό το link...
For all its crazy cyber-conspiracy narrative and superior voice acting, Deus Ex didn't ride its Unreal Engine tech gracefully into the visual standards of the present. Still, its neon-lined cyberpunk locales are close to many a gamer's nano-heart, which makes the release of the final version of David Watts' "New Vision" mod for Deux Ex just another good reason to reinstall it.
...δεν έχεις ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ δικαιολογία να μην ασχοληθείς. Έχει γεράσει, ναι, αλλά βοηθά πολύ.
Για το σενάριο του παιχνιδιού, βλέποντας τα παλιά μου ποστ είδα πως είχα επιλέξει το "αφελές" φινάλε του Taggart αλλά δε μπορώ να θυμηθώ καθόλου το λόγο. Το canonical τέλος πάντως είναι σίγουρα αυτό της καταστροφής, και για να πω την αλήθεια συμφωνώ με την επιλογή του. Δεν απαντά στο ηθικό δίλημμα αλλά είναι μια απόλυτα πραγματιστική λύση που δίνει την ευκαιρία σε όσους επηρρεάστηκαν από τις ενέργειες των κυρίων παικτών στο παιχνίδι να αναθεωρήσουν. Είναι κάπως "εύκολο", ναι, αλλά μετά τα όσα είχαν γίνει είναι προτιμότερο να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω. Σαν prequel βέβαια ο Evans αποδεικνύεται σωστός, καθώς ο JC Denton του Deus Ex κινείται σε έναν ακόμα πιο ψηφιακό κόσμο και εκεί τα διλήμματα περί ανθρώπινης φύσης είναι ακόμα πιο εμφατικά, ενώ οι απαντήσεις ακόμα πιο προβοκατόρικες.Τι βλέπεις όταν έχεις πράσινα μάτια?
Στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν...
Η μόνη διαφορά ανάμεσα σε μένα και σε ένα τρελό είναι πως εγώ δεν είμαι τρελός - Σαλβαδόρ Νταλί
Comment
-
Σίγουρα το white room έχει πολλούς συμβολισμούς, αλλά πέρα από τους συμβολισμούς που θέλει να περάσει εγώ δυο πράγματα σκέφτηκα με το που μπήκα:
1)Δεν είναι η original εκτέλεση, αλλά οκ προτιμώ Clapton.
2) συγκεκριμένη σκηνή από ταινία του Kubrick. (Οποιος την έχει δει ξέρει, οποιος
σκοπεύει να την δει μην το googlαρει γιατί είναι spoiler.)
Για το τέλος συμφωνώ με Titus.
Κρίμα που το Missing Link δεν πρόλαβα να το ολοκληρώσω (με πρόλαβε το YLOD).
Comment
-
Άσχετο παιδιά, δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε αλλά:
Στο σημείο του παρακάτω τερματισμού - Suicide ending - έχω την εντύπωση ότι έχουν εικόνα της ελληνικής αστυνομίας.
Δείτε στο 1:15.
Comment
-
Προφανώς και έχεις δίκιο.Originally posted by Squall LeonhartI used to be a SeeD like you, then I took an icicle in the chestOriginally posted by 丹野Ο sub_zero είναι αυτός ο ψηλός με τα γυαλιά, ενώ ο Παίχτης είναι ο κούκλος αθλητικός τυπάς. Ο LMS δεν ξέρω ποιος είναι, αλλά who cares...Originally posted by Ryu_grυπάρχουν τα games που τα "γεμίζουν" με επαναλαμβανόμενα tasks για να δείξουν απλώς ότι έχεις πράγματα να κάνεις (και όταν πας να ασχοληθείς απλά βαριέσαι) και υπάρχει και το Mario Galaxy.
Comment
-
Υπάρχει σε άλλη γλώσσα ομόρριζο της αστυνομίας;Originally posted by Squall LeonhartI used to be a SeeD like you, then I took an icicle in the chestOriginally posted by 丹野Ο sub_zero είναι αυτός ο ψηλός με τα γυαλιά, ενώ ο Παίχτης είναι ο κούκλος αθλητικός τυπάς. Ο LMS δεν ξέρω ποιος είναι, αλλά who cares...Originally posted by Ryu_grυπάρχουν τα games που τα "γεμίζουν" με επαναλαμβανόμενα tasks για να δείξουν απλώς ότι έχεις πράγματα να κάνεις (και όταν πας να ασχοληθείς απλά βαριέσαι) και υπάρχει και το Mario Galaxy.
Comment
-
Το Μissing Link καλό ήταν (βασικά πρόσθετε ωραία πράγματα στην ιστορία), αλλά gameplay wise ήταν κάπως... κουραστικό. Ξεκινούσε πάρα πολύ καλά, αλλά από τη στιγμή που έφτανες στο Morgue και άρχιζε το backtracking κούρασε λίγο. Κρίμα, γιατί και το setting ήταν ενδιαφέρον και η κλιμάκωση της ιστορίας.
Αν το έβαζαν μέσα στο βασικό κορμό του παιχνιδιού θα χαλούσε αρκετά τη ροή, οπότε καλύτερα που προστέθηκε ως DLC.
Θα το ξαναπαίξω άμεσα για να πάρω όλα τα achievements (και να σώσω τους πάντες).
Comment
-
Από όσο ξέρω μπορείς (εγώ πέρασα mods στο witcher που το αγόρασα μέσω steam).
Βασικά αγόρασέ τα όλα, μπορείς δεν μπορείς, κι εγώ σε τέτοια προσφορά πήρα όλα τα Deus Ex και ακόμα και τώρα αισθάνομαι περήφανος.
Τα steam sales γίνονται εφιάλτης σε περιόδους που σκέφτεσαι πώς θα ξοδέψεις και το τελευταίο €.
Comment
Comment