Announcement

Collapse
No announcement yet.

Metroid Prime - Post Mortem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• McSolid
    replied
    Burai συμφωνω, καταλαβαινω και το πνευμα σου και επισης εχοντας παρει κι εγω απο την αρχη ουσιαστικα την σειρα (του NES δεν το τερματισα, το Super, Fusion και ΙΙ τα τερματισα φανταρος σε emus) συμφωνω σε αυτο που λες.

Η πλακα ειναι πως διαβαζω και τα logs πανω απο τρεις φορες το καθενα (ελεω lore κολληματος, παντα γουσταρα lore στα παιχνιδια) και βλεπω αυτο που λες περι λεπτομεριων. Και φυσικα και στους εχθρους. Συμφωνω περι αρτιοτητας και σε αυτον τον τομεα.

Τελος παντων, νομιζω οτι εγινα σαφης και δεν θα επεκταθω αλλο, δεν εχει νοημα βασικα. Τελειονοντας το θα γραψω μια πληρη αποψη.

@Dope: Rest assured, δεν υπαρχει καποια τετοια περιπτωση.

Leave a comment:

• Sinclair
    replied
    Όταν με το καλό Xeno ασχοληθείς- όπως ίσως και ο Dj- με το Trilogy θα καταλάβεις πόσο δίκιο έχεις για το χειρισμό. Γίνεται walk in the park λέμε και δεν υπερβάλλω, παρά το ότι έχουν προσθέσει υλικό- περισσότερους εχθρούς σε σημεία κτλ.

Πάντως δεν μπορώ να πιστεψω πώς είναι δυνατόν να κάποιος χαθεί... Ο χάρτης είναι πολύ αναλυτικός και πραγματικά το να βρω το δρόμο ήταν πάντα πολύ εύκολη διαδικασία. Τα μυστικά βέβαια είναι μια άλλη υπόθεση, αλλα εκεί βρίσκεται και η γοητεία των Metroid.

Βασικά έχοντας παίξει τα Metroid, II και Super Μetroid στην εποχή τους θεωρώ πως το Prime ήταν η καλύτερη πρόταση σε 3d- ναι καλύτερο και από το πρόσφατο, αν και διαφορετικό Other M. Κάποιος φυσικά που δεν έχει ασχοληθεί με τη σειρά αν και θα το απολαύσει σίγουρα σαν game, θα χάσει αρκετές από τις λεπτομέρειες- γιατί ακόμη και εκεί το Prime είναι αρτιότατο- από τα νέα σχέδια παλιών εχθρών, τα υπερόχα remixes μέχρι τα αρχεία που προκύπτουν μετά από scanning, τα πάντα δημιουργούν και επεκτείνουν το lore των Metroid λακωνικά, χωρίς σχεδόν κανένα cutscene. Αέρας ανανέωσης για ένα game που πραγματικά τόλμησε πάρα πολλά πράγματα και in my book είναι από τους ελάχιστους τίτλους που θεωρώ πως αξίζουν το οποιο praise έχουν λάβει.

Leave a comment:

• Xeno
    replied
    Φυσικα μιλαμε για εναν επικο τιτλο, ενα παιχνιδι εξαιρετικο. Κανεις δεν ειπε το αντιθετο. Αναρωτιεμαι ομως το εξης: θα γινοταν τοσο μεγαλη κουβεντα εαν το παιχνιδι ΔΕΝ λεγοταν Metroid και δεν κυκλοφορουσε στον Κυβο; Λεω 'γω τωρα...
    Ναι. Οταν μια αγνωστη εταιρεια επιχειρει να μεταφερει σε 3d ενα ιστορικο franchise αυτο το επιχειρημα ειναι παραπανω απο τολμηρο. Οσο ευκολο ειναι να σε αποθεωσουν, αλλο τοσο ευκολο ειναι να σε θαψουν.

Για τα υπολοιπα σου παραπονα απλα διαφωνω, γιατι ειναι λες και αποζητας εναν τιτλο της φιλοσοφιας αυτης της γενιας. Το Metroid εχει αλλη φιλοσοφια και βγηκε και σε αλλη εποχη. Η τελευταια γενια ειναι πολυ softcore. Checkpoints, hint system, backtracking... τι να πω. Ολα πιστευω πως ηταν οπως επρεπε να ειναι στο συγκεκριμενο παιχνιδι.

Αν ηταν πασιφανες το που επρεπε να πας οταν επαιρνες το ταδε power up τοτε δε θα χρησιμοποιουσαμε καν τη λεξη backtracking. Aν δε σε παιδευει λιγο τοτε ποιο το νοημα;
    Αν σου λεγε που να πας, αν ειχε checkpoints, αν ειχε hint system που σου ελεγε τα παντα ε τοτε οκ τι να πω, δε θα ηταν παιχνιδι αλλα μασημενη τροφη μεχρις εσχατων.

Τελος για τα πρωτα που λες οταν καταλογιζεις καποια αρνητικα = προβληματα δηλαδη, δε βλεπω κατι κακο με το να χρησιμοποιω αυτοβουλως τη λεξη προβληματικο.
    Το right analog ή θα ηταν aiming ή αλλαγη visors.
    Τι απο τα 2 ηταν πιο χρησιμο στο παιχνιδι και επρεπε να γινεται πιο αμεσα;

Πραγματικα δε μπορω να χωνεψω πως θα ειχε αξια το aiming σε ενα τετοιο παιχνιδι. Οι μαχες ηταν εκει για να γεμισει ο κοσμος και τα bosses δεν ηταν αγωνας σκοποβολης. Ηταν old school μαχες με 3d περιτυλιγμα. Βρες τη μια αδυναμια του αρχηγου χρησιμοποιωντας τα τελευταια power ups που εχεις μαζεψει και επανελαβε τη διαδικασια μεχρι να νικησεις.

Τι αλλο να πω, δωστε μου μια case να την κανω rest .

Leave a comment:

• McSolid
    replied
    Originally posted by Xeno View Post
    @Straier
    Το τελευταιο το ειπα μεταξυ σοβαρου και αστειου μετα το σχολειο του Christop στον Εvans.
    Kανενα παιχνιδι δεν ειναι στο απυροβλητο, αλλα οταν κανεις δεν παραπονεθηκε οταν βγηκε, δε μπορω να πιστεψω πως ξαφνικα ειναι προβληματικο επειτα απο καποιες συγκρισεις με αλλους τιτλους που για εμενα δεν εχουν βαση (συγκριση με ανομοια παιχνιδια, απλα επειδη υπαρχει το 1st person view).

Προφανως θα πρεπει να εχεις παθει ενα μικρο εγκεφαλικο Κωτσο, γιατι εαν εννοεις "συγκριση" αυτο που εδωσα σαν παραδειγμα με το control scheme του HALO μαλλον καπου εχασες το νοημα.

Επισης ποιος ειπε οτι ειναι "προβληματικο" το παιχνιδι; Διαβασες καπου κατι τετοιο;

ΘΑ πρεπει λιγο ο κοσμος να κατανοηση την εννοια της αποψης και της παρατηρησης. Δεν εγινε ΚΑΜΙΑ συγκριση με ΚΑΝΕΝΑ τιτλο. Δεν εγινε ΚΑΜΙΑ νηξη περι "προβληματικου" παιχνιδιου και επιτελους θα πρεπει να σταματησει η τριχα να γινεται τριχια, οχι για κανεναν αλλο λογο αλλα γιατι κοιταμε πισω στην αρχη της κουβεντας και ειμαστε 1000 μιλια μακρια απο το νοημα.

Ας κανω λοιπον τον κοπο να επαναλαβω τις παρατηρησεις μου, υπενθημιζοντας πως λαμβανω υποψην μου την εποχη που κυκλοφορησε και ΠΙΣΩ:

- Ο ελεγχος του ειναι κομπλε. Κανενα προβλημα, περαν την αναγκης συνηθειας που υπαρχει στην αρχη. Απο εκει και περα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ θεωρω πως θα μπορουσε να ειναι και καλυτερος (π.χ. το Ζ να μην χρησιμοποιηται για τον χαρτη - ας εμπαινε στο Start Button αυτη η διαδικασια - και ο δευτερος αναλογικος να ηταν target use. Απλα πραγματα).

- Αλλοι το λενε backtracking, αλλοι το λενε "εξερευνηση", αλλοι το λενε Βαγγελη. Και ναι, ολοι κανουμε την παραδοχη πως τα Metroids εχουν αυτο το πραγμα και ειναι μερος της ομορφιας τους κλπ κλπ κλπ. Κανενα προβλημα. ΘΕΩΡΩ πως μερικες φορες κουραζει, και αυτο γιατι δεν ειναι ξεκαθαρο το τι πρεπει να κανεις μεσα στο παιχνιδι. Π.χ. δεν μπορεις σε καμια περιπτωση να θυμασαι ολες τις half pipes την στιγμη που παιρνεις το Ball Boost. Εκει θα πρεπει να ψαξεις. Και θα παρει και ωρα.

Το Hint system σε βοηθα, αλλα οχι αμεσα. Αλλοι το θεωρουν καλο αυτο. Αλλοι παλι οχι. Γνωμη μου ειναι πως θα μπορουσε να ειναι λιιιιιιγο πιο σαφες το παιχνιδι απο ενα σημειο και μετα, απο οταν δλδ εχει ανοιξει τελειως ο χαρτης και το μονο που πρεπει να κανεις ειναι να βρισκεις νεες περιοχες και πορτες σε μερη που εχεις ηδη παει πανω απο 20 φορες.

- Οκ, το respawn ειναι αναγκαιο και Metroid και εκει κανενα προβλημα επισης. Ομως, λογω του backtracking καμια φορα ειναι εκνευριστικο το να πυροβολας συνεχως τις ιδιες ομαδες απο Σφηκες ενω παραλληλα προσπαθεις να ανακαλυψεις εκεινη την αναθεματισμενη πορτα που ανοιγει με το αναλογο Beam.

Επαναλαμβανω για αλλη μια φορα πως τα παραπανω δεν ειναι τιποτε αλλο απο μικρες παρατηρησεις σε προσωπικο υφος. Ειναι επισης πραγματα τα οποια, απο οσον εψαξα, αναφερονται σε ΚΑΘΕ REVIEW της εποχης, ειτε το θελουμε ειτε οχι. Εαν δεν πιστευει καποιος μπορει ανετα να ψαξει ολα τα μεγαλα sites (και οχι μονο) και να δει το τι γραφουν.

Φυσικα μιλαμε για εναν επικο τιτλο, ενα παιχνιδι εξαιρετικο. Κανεις δεν ειπε το αντιθετο. Αναρωτιεμαι ομως το εξης: θα γινοταν τοσο μεγαλη κουβεντα εαν το παιχνιδι ΔΕΝ λεγοταν Metroid και δεν κυκλοφορουσε στον Κυβο; Λεω 'γω τωρα...

Υ.Γ.: Παρολα αυτα εχω κολλησει τερμα με την μαλακια, ο ορισμος του "οσο με πληγωνεις τοσο με πωρωνεις". Προς αποφυγη περαιτερω παρεξηγησεων.

Leave a comment:

• Xeno
    replied
    @Straier
    Το τελευταιο το ειπα μεταξυ σοβαρου και αστειου μετα το σχολειο του Christop στον Εvans.
    Kανενα παιχνιδι δεν ειναι στο απυροβλητο, αλλα οταν κανεις δεν παραπονεθηκε οταν βγηκε, δε μπορω να πιστεψω πως ξαφνικα ειναι προβληματικο επειτα απο καποιες συγκρισεις με αλλους τιτλους που για εμενα δεν εχουν βαση (συγκριση με ανομοια παιχνιδια, απλα επειδη υπαρχει το 1st person view).

Τωρα στο παραδειγμα που αναφερεις αρχικα ειναι το ιδιο να νικας ενα boss με 3 μορφες με 1 health bar ή με 3; Γιατι τα checkpoints σε οδηγουν στο 2ο. Χανεις μετα την 1η φαση, ε so what, συνεχιζεις απο τη 2η με full health.
    Τι πραγματα ειναι αυτα, το boss εχει 3 φασεις για καποιο λογο. Αν ηθελαν να χεις full health θα ηταν ξεχωριστη μαχη...

Leave a comment:

• Sinclair
    replied
    Σχετικά με το θέμα των checkpoints πάντως είμαι στην ίδια πλευρά με τον Xeno. Το νόημα στα arcade games ήταν να γίνεσαι καλύτερος μέσω της επανάληψης. Είχε πει κάτι σχετικό και ο Miyamoto στο Iwata asks για το NSMB Wii για τη φύση του star over στα Mario games. Παίζεις τα ίδια σημεία, τα περνάς πιο εύκολα οπότε αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σου και μπορείς με άλλο κουράγιο να πας στο εκάστοτε δυσκολο σημείο, ενώ παράλληλα έχεις κατανοήσει καλύτερα τους μηχανισμούς του game. Βέβαια σε κάποια games όπως τα shooterάκια( bullethell etc) όπου είσαι 90% του χρόνου στην τσίτα είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία- και μάλλον αγχωτική.

Βέβαια είναι σαφώς και θέμα γούστου, έτσι? Αλλά θεωρώ εντελώς άτοπο να κάνεις εύκολα games τύπου Contra με την τοποθέτηση συνεχώς checkpoints ή άπειρων continues. Φυσικά το gaming του σήμερα έχει εξελιχθεί σε helping hand διαδικασία για να μπουστάρει και τις πωλήσεις. Στο στρατό είχα δώσει σε ένα φίλο το psp μου με το Ultimate Ghosts n Goblins. Οκ αρχικά με έβρισε, δεν μπορούσε να δεχτεί πως δεν μπορούσε να περάσει το πρώτο stage μετά από 20λέπτά οπότε το έκανε switch στο easy- όπου δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα και μετά από λιγο μου λέει " καλά κανά Pro δεν έχεις??" Χαζη ιστορία αλλά πλέον έτσι είναι η πλειονότητα των gamers, κάτι που φυσικά δεν το βλέπω σαν θετικό ή αρνητικό. Απλά πρέπει και οι εταιρείες να φροντίζουν τόσο για τον novice όσο και για τον skilled player. Απλά εκεί που παλιότερα ο novice έπρεπε να αναπτύξει skills για να δει τον τερματισμό πλέον ο πρώτος βλέπει άνετα τα flashes, effects του game όπως και τον τερματισμό, ενώ ο δεύτερος έχει τα unlockables, τα leaderboards etc.

Sorry για το offtopic.

On topic τώρα. Το να κρατάμε κριτική στάση απέναντι σε games του παρελθόντος είναι θεμιτό. Άλλωστε κακά τα ψέματα το retro gaming, αναφέρεται σε άτομα που μπορούν και είναι διατεθειμένα να κάνουν συμβιβασμούς. Το Metroid NES, classic ξε classic( imo δεν είναι διαχρονικό game, ήδη από το Super Metroid μην πω και το ΙΙ είχε ξεπεραστεί) είναι unplayable σήμερα εκτός κι αν το έχεις λιώσει στα νιάτα σου. Από την άλλη θεωρώ πως το Prime οπως και το Super Metroid είναι games που είναι ο ορισμός του instant classic. Το μόνο πρόβλημα που μπορώ να αντιληφθώ πως ίσως αντιμετωπίσει κάποιος είναι λόγω της φύσης του game( first person perspective), όπου πιθανώς περιμένει ένα shooting game- κάτι που δεν ισχύει σε καμμία περίπτωση. Δεν είναι τυχαίο πως το multi στο Echoes δεν ήταν και ό,τι καλύτερο, όπως και το ότι το Corruption( ένα 6ωρο έχω παίξει) στην α λα Halo εισαγωγή του προκάλεσε αρνητικά σχόλια.

Leave a comment:

• straier
    replied
    Straier δε μπορω να καταλαβω γιατι βρισκεις θετικα τα checkpoints σε παιχνιδια τυπου Bayonetta. Με τοσα πολλα checkpoints τα boss fights ειναι περιπατος - αυτη η λογικη δε συμβαδιζει με παιχνιδια τετοιας φιλοσοφιας, απλως οι επιταγες αυτης της γενιας εχουν αλλαξει καποια πραγματα που παλια θεωρουσαμε δεδομενα.
    Γιατί βαριέμαι να κάνω το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και μου χαλάει τη ροή. Αν θέλεις να μην είναι περίπατος μπορείς απλά να το παίζεις για σκορ όπου κάθε game over σου αφαιρεί πόντους. Είναι παιχνίδι που προσφέρεται για replay. Παίζεις το πρώτο playthrough χαλαρός και στα επόμενα αν πεθάνεις ξεκινάς από την αρχή της πίστας. Δεν είναι δύσκολο να το κάνεις αν σε ενοχλείς να συνεχίζεις από τη μέση της μάχης.
    Τελος +1 σε αυτο που ειπατε, δηλαδη οτι το παιχνιδι εχει ηδη γραψει ιστορια, εχει ηδη ΑΠΟΘΕΩΘΕΙ απο gamers και ειδικο τυπο και η οποια αρνητικη κριτικη ιδιως για το χειρισμο προσωπικα μου φαινεται παραπανω απο παραλογη. Τα παραπονα αυτα απλα δε συμβαδιζουν με τη φυση του παιχνιδιου, case closed.
    Διαφωνώ κάθετα παιδιά σε αυτό. Το ότι κάτι θεωρείται κλασικό δε σημαίνει πως το βάζουμε σε ένα βάθρο και το κοιτάμε από κάτω με θαυμασμό καταπιέζοντας αυτά που σκεφτόμαστε. Νομίζω πως η κριτική σε οποιοδήποτε παιχνίδι είναι απόλυτα θεμιτή εφόσον κινείται σε λογικά πλαίσια.

Leave a comment:

• Xeno
    replied
    Evans εννοειται πως η μουσικη και γενικοτερα η ατμοσφαιρα των Primes ειναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ. Καθε φορα που περναγα απο Τorvus Bog και Sanctuary Fortress γουσταρα απεριγραπτα πολυ (ναι προτιμω Echoes σε θεμα OST), αλλα και η πιο ambient κατασταση προς Phendrana Drifts ηταν επισης επικη.

Επισης συμφωνω με Burai για καποιες μικρες πινελιες που μετρουσαν απιστευτα πολυ, πχ τα εφε που εβλεπες στην οθονη οπως νερο, λαμψεις κτλ οπως και καλα τα εβλεπε η Samus μεσα απο το visor της.

Straier δε μπορω να καταλαβω γιατι βρισκεις θετικα τα checkpoints σε παιχνιδια τυπου Bayonetta. Με τοσα πολλα checkpoints τα boss fights ειναι περιπατος - αυτη η λογικη δε συμβαδιζει με παιχνιδια τετοιας φιλοσοφιας, απλως οι επιταγες αυτης της γενιας εχουν αλλαξει καποια πραγματα που παλια θεωρουσαμε δεδομενα.

Τελος +1 σε αυτο που ειπατε, δηλαδη οτι το παιχνιδι εχει ηδη γραψει ιστορια, εχει ηδη ΑΠΟΘΕΩΘΕΙ απο gamers και ειδικο τυπο και η οποια αρνητικη κριτικη ιδιως για το χειρισμο προσωπικα μου φαινεται παραπανω απο παραλογη. Τα παραπονα αυτα απλα δε συμβαδιζουν με τη φυση του παιχνιδιου, case closed.

Leave a comment:

• Evans
    replied
    Κάτσε τώρα γιατί θα με τρελάνεις κι εσύ, στο άλλο thread παρεξηγήθηκε κόσμος και κοσμάκις, ενώ δεν αναφερόμουν σε κανέναν και τώρα λες ότι γίνομαι απόλυτος; Από αυτό;

Αυτό σε συνδυασμό με κάτι που είπε ο Burai παλιότερα κλείνουν την όλη συζήτηση νομίζω.
    Προφανώς εννοώ ότι οι δύο απόψεις στις οποίες αναφέρομαι συνοψίζουν τα βασικότερα στοιχεία που σχετίζονται με τα Metroids. Και μιλάμε πάντα για παιχνίδι 6 χρόνων. Ήμαρτον πια...

Leave a comment:

• ChrisTop
    replied
    Εντάξει guys η συζήτηση τέλειωσε το είπε ο Evans.

()

Χωρίς πλάκα τώρα μου έκανε εντύπωση το πόσο απόλυτα είπες οτι είπες και δεν μπορούσα να μην σχολιάσω. ^_^

For the History το Metroid Prime το έχω και εγώ και δεν μου άρεσε και τόσο άρα επειδή είμαι η μειοψηφία δεν δίνω καν την άποψη μου για το Game. Not my cup of tea. Και σίγουρα όχι shooter...

Leave a comment:

• Evans
    replied
    Λέγοντας αυτό, τα checkpoints δεν έχουν θέση σε όλα τα παιχνίδια. Σε Metroid μου φαίνεται εντελώς εκτός τόπου και χρόνου να υπάρχουν checkpoints. Είναι τέτοια η δομή και ο σχεδιασμός των παιχνιδιών που αφενός δε χρειάζεται, αφετέρου μπορεί να χαλούσε όλη την εμπειρία. Παρόμοια είναι η κατάσταση και για το Demon's Souls. Για το backtracking τι να πω, ουδέν σχόλιον! Αν παίζεις Metroid και σε ενοχλεί το backtracking παίξε άλλο παιχνίδι!
    Αυτό σε συνδυασμό με κάτι που είπε ο Burai παλιότερα κλείνουν την όλη συζήτηση νομίζω. Τα Metroid είναι έτσι δομημένα ώστε ο παίχτης, μέσω της επανάληψης, να ανακαλύπτει συνεχώς γρήγορες μεθόδους για να περνάει από τη μία περιοχή στην άλλη. Από την άλλη, ο κόσμος των Metroid είναι γεμάτος με μυστικά και power ups, αν δεν περνούσες από τις ίδιες περιοχές ξανά και ξανά, το να ψάξεις για τα μυστικά αυτά θα ήταν μία πολύ κουραστική διαδικασία, ακριβώς γιατί θα αναγκαζόσουν να βγεις από τη βασική ροή του παιχνιδιού. Προσωπικά πάντως σε αυτό το παιχνίδι με τίποτα δε θα χαρακτήριζα το πέρασμα από παλιότερες περιοχές ως backtracking. Η εξερεύνηση και τα ταξίδια που πρέπει να κάνεις για να βρεις το στόχο σου είναι κομμάτια της όλης εμπειρίας, δε γίνεται διαφορετικά. Μία άλλη δομή θα ήταν καταστροφική για την αίσθηση που θα σου άφηνε, μία πλήρης καθοδήγηση θα ήταν τραγική και η ύπαρξη τηλεμεταφοράς θα έκανε το παιχνίδι περισσότερο menu based παρά adventure (δεδομένου ότι συνέχεια περιφέρεσαι σε χώρους).

Εδώ θα πω κάτι που είμαι σίγουρος ότι θα το έζησε και ο Xeno: Ανυπομονούσα να περάσω ξανά και ξανά από συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να ακούσω τη μουσική τους. Ήταν μία τέλεια παύση από την εξερεύνηση.

Για το χειρισμό τα σχόλια είναι επίσης περιττά, κάτι το οποίο είναι 100% λειτουργικό δεν έχει νόημα να του ασκείς αρνητική κριτική.

Πάντως, πρέπει να σταθούμε λίγο και στο άλλο που είπε ο Burai:

Πάντως, οκ δεν ξέρω και κατά πόσο αξίζει να το αναλύουμε τόσο πολύ για έναν τίτλο που πλέον έχει γράψει την ιστορία του και οι περισσότεροι πλέον έχουν ασχοληθεί.

Leave a comment:

• Altair
    replied
    Χωρίς να έχω παίξει κανένα Metroid (απαράδεχτος,πέρασε έξω,facepalm κλπ),αλλά έχοντας τελειώσει όλα τα Castlevania που ακολουθούν τη λογική των Metroid,θεωρώ πως η έλλειψη checkpoints είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.Βέβαια στα Castlevania με λίγο grinding ξεπερνάς τα πάντα,κάτι που δε νομίζω πως γίνεται στα Metroid,αλλά αν πριν από κάθε boss έχει save room τότε είσαι κομπλέ.

Εν γένει όμως συμφωνώ με τον Straier στο θέμα checkpoints.

Leave a comment:

• deus_d0pe
    replied
    Έτσι και δω κάνα άρθρο στο authority που να λες για έλλειψη checkpoints στο Prime ετοιμάσου για κράξιμο. :spank:

Leave a comment:

• straier
    replied
    Aν ειναι δυνατον, αποτελει κατι αρνητικο η ελλειψη checkpoints;
    Μιλαμε για την επιτομη του ευκολου gaming και την παντελη καταργηση του οποιου challenge.
    Αυτος ο μηχανισμος εχει καταστρεψει αυτη τη γενια - το game over εχει χασει το νοημα του.
    Διαφωνώ εντελώς. Σε πολλές περιπτώσεις η μη ύπαρξη checkpoints σημαίνει να ξαναπαίζεις το ίδιο σημείο (που δε σε δυσκολεύει) ξανά και ξανά για να πας εκεί που δυσκολεύεσαι και να πεθάνεις σε 5 δεύτερα. Σε κάποια παιχνίδια καλώς υπάρχουν τα checkpoints. Πραγματικά δε θα ήθελα να παίζω το God of War χωρίς checkpoints. Λέγοντας αυτό, τα checkpoints δεν έχουν θέση σε όλα τα παιχνίδια. Σε Metroid μου φαίνεται εντελώς εκτός τόπου και χρόνου να υπάρχουν checkpoints. Είναι τέτοια η δομή και ο σχεδιασμός των παιχνιδιών που αφενός δε χρειάζεται, αφετέρου μπορεί να χαλούσε όλη την εμπειρία. Παρόμοια είναι η κατάσταση και για το Demon's Souls. Για το backtracking τι να πω, ουδέν σχόλιον! Αν παίζεις Metroid και σε ενοχλεί το backtracking παίξε άλλο παιχνίδι!
    Επιμενω πως δεν πρεπει να εκμηδενιζεται η αξια του game over (κατι που εζησα προσφατα και στο Bayonetta).
    Νομίζω πως εκεί καλώς υπήρχαν τα checkpoints. Ούτως ή άλλως το παιχνίδι είναι εντελώς γραμμικό και πολλές μάχες, ειδικά με αφεντικά, κρατάνε υπερβολικά πολλή ώρα. Άλλωστε, αν πεθάνεις σου χαλάει το σκορ.

Leave a comment:

• Xeno
    replied
    Τα χουμε ξαναπει εν ταχει και στο chatbox αλλα ξαναλεω πως για μενα το Metroid Prime ειναι ο ορισμος του 10 και ναι δεν εχω παιξει κανενα αλλο 3d single player παιχνιδι που να το βαζω στο ιδιο επιπεδο - κοινως το θεωρω την πιο αρτια εμπειρια που εχω ζησει στην προαναφερθεισα κατηγορια.

Τα περι χειρισμου κτλ τα εχουμε ηδη σχολιασει, προσωπικα δεν εχω κανενα παραπονο επειδη η φυση του παιχνιδιου δεν επικεντρωνεται στο shooting. Τα respawns τωρα απλα υπαρχουν για να μην κανουν το backtracking τελειως αδιαφορο.

Παρολαυτα τωρα μπηκα στον κοπο να γραψω για να μιλησω μονο για τα περι checkpoints γιατι εδω οκ η λεξη διαφωνω δεν αρκει για να προσδιορισει τη θεση μου επι του θεματος.

Aν ειναι δυνατον, αποτελει κατι αρνητικο η ελλειψη checkpoints;
    Μιλαμε για την επιτομη του ευκολου gaming και την παντελη καταργηση του οποιου challenge.
    Αυτος ο μηχανισμος εχει καταστρεψει αυτη τη γενια - το game over εχει χασει το νοημα του.

Οταν χανεις σκοπος ειναι να βελτιωνεσαι και για να γινει αυτο πρεπει να βαλεις μυαλο. Οταν το κοστος του να χανεις ειναι να συνεχιζεις απο εκει που ησουν πριν 2 λεπτα τοτε οκ, ποιο το νοημα πραγματικα...

Στα Prime θα δεις μαχες διαρκειας, με 2 και 3 φασεις, ετσι και χασεις θα συνεχισεις απο το προηγουμενο checkpoint που μπορει να μην ειναι καν πριν απο αυτη τη μαχη.
    Με τα νεα δεδομενα θα ειχες checkpoint πριν τη μαχη, checkpoint μετα το cinematic που ανοιγει τη μαχη, checkpoint μετα την 1η φαση, checkpoint μετα τη 2η φαση... ε ελεος.

Επιμενω πως δεν πρεπει να εκμηδενιζεται η αξια του game over (κατι που εζησα προσφατα και στο Bayonetta). Το Metroid δεν ειναι το καλυτερο αντιπαραδειγμα για ολα αυτα που ειπα, αλλα οκ οπως και να χει ηθελα να πω ποσο φτηνη θεωρω τη λογικη των checkpoints.

Retro is dope, τετοια παιχνιδια θα αργησουμε να ξαναδουμε, ξυπνατεεεεε .

Leave a comment:

Working...
X