Announcement
Collapse
No announcement yet.
Metroid Prime - Post Mortem
Collapse
X
-
Δε μπορώ να ακούω παράπονα για το backtracking στα Metroid. Σε λίγο θα παραπονιόμαστε και για τα dungeons στα Zelda.
Leave a comment:
-
Εγω τελείωσα το Metroid Prime."Prime" παιχνιδι και φοβερη εξελιξη του super metroid.Μου πηρε λιγο κατω απο 13 ωρες για το 65% και πεθανα μονο μια φορα στον omega pirate οπου δεν ηξερα τι να κανω και αφου τον ειχα ριξει στην κανονικη του μορφη πανω απο 20 φορες και δεν μου βγαζαν power bombs και ειχα μεινει με 2 energy tanks εκατσα και ψόφησα.Στην δευτερη πειρα χαμπαρι τι παιζει.
Εαν ηταν κομματακι ποιο δυσκολο (απλα να σε πιεζει λιγο και να χασεις και μια φορα στο τελευταιο boss) και να ειχε λιγο λιγοτερο backtracking (πιστευω στο τελος τα artifacts ηταν λιγα περιττά,θα επρεπε να τα παιρνεις ολα κατα την διαρκεια) θα ηταν perfect.
Leave a comment:
-
Εγώ το μόνο που έχω να πω για το Prime είναι ότι για εμέ έχει με διαφορά το καλύτερο level design ever.
Οι άνθρωποι που σχεδιάσαν τα επίπεδα είναι ΙΔΙΟΦΥΙΕΣ και το πιστεύω απόλυτα.
Leave a comment:
-
Τέσπα, δεν μπορούμε να ψάξουμε το Ιστορικό των Edits νομίζω, αν και απο οτι θυμάμαι έχω δίκιο. Δεν σου είπα να απολογηθείς για το Edit απλά να καταλάβουν οι άλλοι πώς ήταν το post πριν το editάρεις αφού την αρχική του μορφή σχολίασα εγώ. Και μετά το Quote έγραψες κάτι παρόμοιο με αυτό που παρέθεσα εγώ μην με τρελαίνεις τώρα.Originally posted by Evans View PostΚαλά πλάκα μου κάνεις;Το "νομίζω" που αναφέρεις υπήρχε, οι αλλάγες που έκανα με το edit ήταν το "αρνητική" που πρόσθεσα για να είναι πιο εμφανές το τι θέλω να πω και κάτω από το quote του burai έσβησα το "απλά." Ήμαρτον πραγματικά με όλα αυτά, πάνω σε μία τέτοια συζήτηση να αναφερόμαστε ο ένας στον άλλον προσωπικά και να εξηγούμε τα αυτονόητα...
Edit: Δε χρειάζεται να υπάρχει ιστορικό για τα edits που κάνει ο καθένας, ούτε να απολογείται αν άλλαξε ελάχιστα το νόημα μίας απάντησης του μετά από μία τέτοια ενέργεια...
Εdit 2: Αυτό
δεν το είπα ποτέ... Έλεος...
[/SIZE][/SIZE]
Πω πραγματικά σβήστε τα posts να το συνεχίσουμε απο pms αμα είναι.
Deus, το έχω παίξει αρκετά το MP1 για να το κρίνω, απλά το Game δεν ήταν τελικά του γούστου μου και άρα δεν νομίζω να είμαι αντικειμενικός κριτής γιαυτό δεν συμμετέχω. Απλά οι μηχανισμοί του σίγουρα χωράνε αμφισβήτηση δεν είναι πια και αψεγάδιαστοι.
Leave a comment:
-
Προσπαθώντας να θυμηθώ αντιδράσεις από την εποχή που κυκλοφόρησε το παιχνίδι, συνειδητοποιώ ότι αυτή η κοινότητα δεν υπήρχε καν τότε και το μόνο που μου έρχετε στο μυαλό είναι εκδηλώσεις παροξυσμού και παράνοιας από το gamelife.
Eίναι ίσως το μοναδικό π[αιχνίδι για το οποίο ντρέπομαι που δεν το έχω τελειώσει. Σε μία εποχή που ο χρόνος ήταν πολύ περιορισμένος λόγω σχολείου και έχοντας παράλληλα ξεκινήσει παιχνίδια όπως ww, re 0, e.d, sms, ssmb, αν και τελικά το προχώρησα αρκετά έστω και μεργούς ρυθμούς, έμεινε ανολοκλήρωτο. Κάποια στιγμή ελπίζω να βρω χρόνο να το αρχίσω πάλι και στο ιδανικό σενάριο να συνεχίσω και με όλη την τριλογία.
ΘΑ πρεπει λιγο ο κοσμος να κατανοηση την εννοια της αποψης και της παρατηρησης. Δεν εγινε ΚΑΜΙΑ συγκριση με ΚΑΝΕΝΑ τιτλο.Να σου πω την αλήθεια πάντως, κι εγώ αυτό ως σύγκριση το λαμβάνω, έστω και έμμεση. Από την στιγμή που ο χειρισμός τους ήταν πλήρως λειτουργικός δεν νομίζω πως υπήρχε λόγος η retro να λάβει υπόψιν της τι έκανε τότε ένας τίτλος διαφορετικού είδους και φιλοσοφίας. Δεκτό αυτό που λες αλλά δεν ξέρω αν θα άλλαζε κάτι στην πράξη θετικά ή αρνητικά.Το πρωτο ειναι ο χειρισμος: δεν βρισκω τον λογο για τον οποιο ο δεξιος αναλογικος μοχλος ειναι ουσιαστικα ΑΧΡΗΣΤΟΣ σε ολο το παιχνιδι, και η οποια χρηση του περιοριζεται ασφηκτικα στην κινηση του χαρτη. Ας μην ξεχναμε οτι εκεινη την εποχη ειχε ηδη κυκλοφορησει ενα χρονο πριν το HALO στο XBOX, οποτε δεν νομιζω οτι δεν θα μπορουσε να εκμεταλευτει η Retro ολοκληρο το χειριστηριο του cube.
Γενικώς υπήρχε μία τάση σύγκρισης με το halo αλλά εντάξει νομίζω ότι δεν αξίζει να το σχολιάσουμε παραπέρα.
Λόγω του ότι το παιχνίδι το συνέχιζα με σχετικά μεγάλες παύσεις το συγκεκριμένο κομμάτι με είχε ζορίσει. Για να πω την αλήθεια το στοιχείο του backtracking με είχε ξενίσει αρκετά γιατί δεν ήξερα τι ακριβώς να περιμένω από την σειρά αφού η μόνη μου επαφή με metroid ήταν με το ΙΙ μία δεκαετία πίσω και σε πολύ μικρή ηλικία (τότε το είχα σιχαθείΑλλοι το λενε backtracking, αλλοι το λενε "εξερευνηση", αλλοι το λενε Βαγγελη. Και ναι, ολοι κανουμε την παραδοχη πως τα Metroids εχουν αυτο το πραγμα και ειναι μερος της ομορφιας τους κλπ κλπ κλπ. Κανενα προβλημα. ΘΕΩΡΩ πως μερικες φορες κουραζει, και αυτο γιατι δεν ειναι ξεκαθαρο το τι πρεπει να κανεις μεσα στο παιχνιδι. Π.χ. δεν μπορεις σε καμια περιπτωση να θυμασαι ολες τις half pipes την στιγμη που παιρνεις το Ball Boost. Εκει θα πρεπει να ψαξεις. Και θα παρει και ωρα.
). Από εκεί και πέρα όμως ή το αποδέχεσαι και προχωράς ή όχι και το αφήνεις, είναι θέμα καθαρά προσωπικού γούστου.
Δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με λεπτομέριες που είχαν αναφερθεί τότε αλλά γενικώς έχω την αίσθηση ότι ο τίτλος σε μεγάλο βαθμό είχε κριθεί σε λάθος βάση την εποχή της κυκλοφορίας του.Επαναλαμβανω για αλλη μια φορα πως τα παραπανω δεν ειναι τιποτε αλλο απο μικρες παρατηρησεις σε προσωπικο υφος. Ειναι επισης πραγματα τα οποια, απο οσον εψαξα, αναφερονται σε ΚΑΘΕ REVIEW της εποχης, ειτε το θελουμε ειτε οχι. Εαν δεν πιστευει καποιος μπορει ανετα να ψαξει ολα τα μεγαλα sites (και οχι μονο) και να δει το τι γραφουν.
Το ότι κυκλοφόρησε στον κύβο μάλλον ως αρνητικό μπορεί να το εκλάβει κανείς σχετικά για την πορεία που είχε. Επίσης το όνομα μετά από 8 χρόνια και μία ριζική αλλαγή πιο πολύ κακό μπορεί να κάνει στο πως αξιολογείται ένας τίτλος παρά καλό.Φυσικα μιλαμε για εναν επικο τιτλο, ενα παιχνιδι εξαιρετικο. Κανεις δεν ειπε το αντιθετο. Αναρωτιεμαι ομως το εξης: θα γινοταν τοσο μεγαλη κουβεντα εαν το παιχνιδι ΔΕΝ λεγοταν Metroid και δεν κυκλοφορουσε στον Κυβο; Λεω 'γω τωρα...
Παλιότερα σε συζήτηση για το mario 64 είχα εκφράσει την άποψη ότι απλά αποτελούσε την αυτονόητη συνέχεια της σειράς και είχαμε διαφωνήσει. Σε αυτό το σημείο μου δίνει την αίσθηση (ίσως κάνω και λάθος) ότι λίγο πολύ θεωρείς δεδομένη και εύκολη την μετάβαση της σειρά στην νέα εποχή. Πάντως νομίζω ότι τουλάχιστον σε σχέση με τις άλλες 2 μεγάλες σειρές της νιντυ (ζελντα και μαριο), το metroid είχε το δυσκολότερο έργο για να περάσει ομαλά στο 3d.
Leave a comment:
-
Καλά πλάκα μου κάνεις;Το "νομίζω" που αναφέρεις υπήρχε, οι αλλάγες που έκανα με το edit ήταν το "αρνητική" που πρόσθεσα για να είναι πιο εμφανές το τι θέλω να πω και κάτω από το quote του burai έσβησα το "απλά." Ήμαρτον πραγματικά με όλα αυτά, πάνω σε μία τέτοια συζήτηση να αναφερόμαστε ο ένας στον άλλον προσωπικά και να εξηγούμε τα αυτονόητα...Originally posted by ChrisTop View PostTo είπα λόγω αυτού ακριβώς που έκανες Quote (αν και δεν είχες βάλει την λέξη "νομίζω" στο τέλος), επίσης απο το:
(επίσης editαρισμένο και πιο ευγενικό τώρα)
και τέλος απο κάτι το οποίο έσβησες στο Edit προφανώς και έλεγες μετά το τελευταίο quote, "Τέλος δεν έχει νόημα να συζητάμε άλλο αυτό τα λέει όλα.".
Είχα τόσο άδικο που σε είπα απόλυτο; Αν ναι σόρρυ.
ΥΓ: Αυτό με τα Edits φυσικά δεν το κάνω για να στην πώ, αλλά για να καταλάβουν οι άλλοι πως ήταν το post σου πριν γίνει edit, τι είδα εγώ δηλαδή.
Edit: Δε χρειάζεται να υπάρχει ιστορικό για τα edits που κάνει ο καθένας, ούτε να απολογείται αν άλλαξε ελάχιστα το νόημα μίας απάντησης του μετά από μία τέτοια ενέργεια...
Εdit 2: Αυτό
Τέλος δεν έχει νόημα να συζητάμε άλλο αυτό τα λέει όλα."
δεν το είπα ποτέ... Έλεος...
Leave a comment:
-
Christop,από την στιγμή που όπως δήλωσες και εσύ δεν μπορείς να συμμετέχεις στην κουβέντα και δεν μπορείς να ξέρεις κατά πόσο ισχύει αυτό που γράφει κάποιος,δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κρίνεις αυτά που γράφουν οι άλλοι.
Dj,συμφωνώ με τον λογκο στο ότι κρίνεις το prime με βάση τα σημερινά δεδομένα.Επίσης,τι εννοείς όταν λες πως το prime τράβηξε την προσοχή επειδή είναι metroid;Αυτή σου η δήλωση φαίνεται λίγο περίεργη και,για να πω την αλήθεια,νομίζω πως είναι λίγο υποτιμητική για ένα παιχνίδι που δηλώνεις ότι είναι εξαιρετικό.Αν θες εξήγησε.
Επίσης,το backtracking και τα σχετικά είναι και π ρ έ π ε ι να είναι μέρος των gameplay των metroid γιατί αυτή είναι η λογική αυτών των τίτλων.Αν δεν έχει backtracking δεν είναι metroid.Μπορώ να το καταλάβω το ότι μπορεί να μην αρέσει σε κάποιον,ομως σε αυτήν την περίπτωση αυτός ο κάποιος επέλεξε λάθος παιχνίδι για να ασχοληθεί.Είναι σαν να παίζω εγώ πχ street fighter και να γκρινιάζω επειδή έχει περίπλοκα combos ξερω γω το παιχνίδι.
Leave a comment:
-
Πολύ ωραία συζήτηση η οποία και θα ήταν κρίμα να χαθεί στον ωκεανό από posts του άλλου thread. Νομίζω ότι οι τοποθετήσεις τόσο ποσοτικά όσο, κυρίως, ποιοτικά, σήκωναν τη μεταφορά των posts σε ένα ειδικό thread.
Εγώ δεν έχω να προσθέσω και πολλά, ούτε και μπορώ απ' δω που είμαι, με κάλυψαν άλλωστε οι εξαιρετικές αναλύσεις των Xeno και Burai. Νομίζω πάντως ότι όσο κι αν, ορθά, προσπάθησε να το αποφύγει ο DJ, επηρεάστηκε τελικά αρκετά από τα σημερινά δεδομένα και την εξέλιξη του medium, με τη κριτική του τελικά να ενσωματώνεται περισσότερο στη σημερινή πραγματικότητα, παρά σε εκείνη των αρχών της περασμένης δεκαετίας.
Εκεί που θα ήθελα να σταθώ μονάχα, μιας και θίχτηκε προηγουμένως, είναι στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα καθολικά σωστό μοντέλο check points. Η συχνότητα με την οποία γίνονται λειτουργικά ή όχι είναι μεταβλητή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο εκάστοτε τίτλος – genre και τις απαιτήσεις αυτού. Τη φιλοσοφία του gameplay, τον γενικότερο τύπο challenge που προσφέρει ένας τίτλος κλπ.
Όπως είναι λογικό, άλλη συχνότητα check points χρειάζεται το Halo, άλλη το Contra, άλλη το Super Mario κι άλλη το Metal Gear Solid, άλλη το Metroid, άλλη το God of War κοκ. Ειδικά στη σημερινή εποχή, τόσο με την είσοδο των νέων δημογραφικών, όσο και με τον ολοένα και πιο πρωταγωνιστικό ρόλο του pacing σε έναν τίτλο, η λογική των check points, αναπόφευκτα, προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις.
Edit
Με πρόλαβε ο straier, με τον όποιο και συμφωνώ.
Leave a comment:
-
To είπα λόγω αυτού ακριβώς που έκανες Quote (αν και δεν είχες βάλει την λέξη "νομίζω" στο τέλος), επίσης απο το:Originally posted by Evans View PostΚάτσε τώρα γιατί θα με τρελάνεις κι εσύ, στο άλλο thread παρεξηγήθηκε κόσμος και κοσμάκις, ενώ δεν αναφερόμουν σε κανέναν και τώρα λες ότι γίνομαι απόλυτος; Από αυτό;
Προφανώς εννοώ ότι οι δύο απόψεις στις οποίες αναφέρομαι συνοψίζουν τα βασικότερα στοιχεία που σχετίζονται με τα Metroids. Και μιλάμε πάντα για παιχνίδι 6 χρόνων. Ήμαρτον πια...
(επίσης editαρισμένο και πιο ευγενικό τώρα)Για το χειρισμό τα σχόλια είναι επίσης περιττά, κάτι το οποίο είναι 100% λειτουργικό δεν έχει νόημα να του ασκείς αρνητική κριτική.
και τέλος απο κάτι το οποίο έσβησες στο Edit προφανώς και έλεγες μετά το τελευταίο quote, "Τέλος δεν έχει νόημα να συζητάμε άλλο αυτό τα λέει όλα.".
Είχα τόσο άδικο που σε είπα απόλυτο; Αν ναι σόρρυ.
ΥΓ: Αυτό με τα Edits φυσικά δεν το κάνω για να στην πώ, αλλά για να καταλάβουν οι άλλοι πως ήταν το post σου πριν γίνει edit, τι είδα εγώ δηλαδή.
Leave a comment:
-
Πάντα νομίζω πως είναι θέμα δομής. Το Contra με checkpoints είναι παιχνίδι της μίας ώρας. Η Μπατονέττα με checkpoints μου πήρε 15-20 ώρες. Είμαι σε μια ηλικία πλέον που θεωρώ τεράστιο χάσιμο χρόνου να επαναλαμβάνω τα ίδια σημεία ξανά και ξανά. Όποιος θέλει την πρόκληση μπορεί απλά να μην τα χρησιμοποιεί άλλωστε. Στο ίδιο μήκος κύματος, θεωρώ τεράστια βλακεία που δε μπορείς να σώσεις όποτε θες στο Super Mario Wii. Στο Metroid ο λόγος που θεωρώ άκυρα τα checkpoints δεν είναι λόγω δυσκολίας, αλλά λόγω δομής.Βέβαια είναι σαφώς και θέμα γούστου, έτσι? Αλλά θεωρώ εντελώς άτοπο να κάνεις εύκολα games τύπου Contra με την τοποθέτηση συνεχώς checkpoints ή άπειρων continues.
Το πιο τραγικό παράδειγμα μη ύπαρξης checkpoint (αν και ομολογώ ότι γενικά δεν ταίριαζε ιδιαίτερα στο παιχνίδι) είναι στο FFXII:RW. Η τελική μάχη είχε τρία σκέλη και τα 2 πρώτα μου έπαιρναν γύρω στο μισάωρο ενώ στο 3 πέθαινα με συνοπτικές διαδικασίες. Αν είχε checkpoints θα το πάλευα και θα δοκίμαζα άλλες προσεγγίσεις αλλά με είχε κουράσει αφάνταστα η επανάληψη των 2 πρώτων φάσεων οπότε απλά κατέβασα ένα save με σούπερ χαρακτήρες κι έκανα τη δουλειά μου.
Είναι ένας μηχανισμός που αποτελεί την πεμπτουσία των Metroid. Επιστροφή στα ίδια σημεία ξανά και ξανά κάθε φορά που παίρνεις καινούργιο αντικείμενο με σκοπό να βρεις μυστικά, να δεις που θα πας μετά κλπ (με τη συνοδεία σχετικά εύκολων εχθρών και ατμοσφαιρικής μουσικής). Αυτό είναι το Metroid. Σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει να τους κουράζει κλπ, άλλοι το λατρεύουν. Αν ευχαριστήσεις τους πρώτους, θα δυσαρεστηθούν οι δεύτεροι.- Αλλοι το λενε backtracking, αλλοι το λενε "εξερευνηση", αλλοι το λενε Βαγγελη. Και ναι, ολοι κανουμε την παραδοχη πως τα Metroids εχουν αυτο το πραγμα και ειναι μερος της ομορφιας τους κλπ κλπ κλπ. Κανενα προβλημα. ΘΕΩΡΩ πως μερικες φορες κουραζει, και αυτο γιατι δεν ειναι ξεκαθαρο το τι πρεπει να κανεις μεσα στο παιχνιδι. Π.χ. δεν μπορεις σε καμια περιπτωση να θυμασαι ολες τις half pipes την στιγμη που παιρνεις το Ball Boost. Εκει θα πρεπει να ψαξεις. Και θα παρει και ωρα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Metroid Prime είναι πως είναι πρώτου προσώπου.-
Leave a comment:

Leave a comment: