Ε ναι δε θα φταιει το μονελο σε αυτο, η ουσια στην οποια αξιζει να σταθουμε για μενα, ειναι οτι προπληρωνεις κατι που σε ενδιαφερει προσπερνοντας την αναγκη υπαρξης publisher - in your face Activision.
Επισης πολλες φορες ακουμε να ανακοινωνεται ενα game και ενθουσιαζομαστε αλλα μετα δε το αγοραζουμε. Τωρα παιρνεις την αποφαση αγορας πριν καν ξεκινησει η παραγωγη του game, ειναι πολυ πιο ασφαλες και δικαιο για τους δημιουργους.
Επισης αυτο το μοντελο μπορει να κατεβασει πολυ τις τιμες. Πολλες φορες εχω πει οτι θα επαιρνα το ταδε game day one αν ηταν φθηνοτερο. Και πιστευω οτι πολλοι τιτλοι θα ειχαν ωφεληθει σε χαμηλοτερες τιμες. Οι publishers ομως προτιμουν την ασφαλεστερη επιλογη της ψηλης τιμης. Τα 15$ που ηταν το ελαχιστο ποσο για την αποκτηση του game ηταν ιδανικη τιμη για μενα, πιθανως να μην τα εδινα αν ηταν 25 ή 30.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Double Fine Adventure Game
Collapse
X
-
Καλά, προφανώς, δε θα αναλάβει το κοινό τη δημιουργία του τίτλου, μια κεντρική γραμμή θα δώσει πάνω στο που θα ήθελε να κινείται. Για μένα αυτό θα ήταν πολύ θετικό (τουλάχιστον στη περίπτωση ενός sequel).
Ε αν γίνει κι αυτό θα τα έχουμε δει όλα.Originally posted by Enpsty View PostΑν μιλάμε για την indie σκηνή τότε ναι δεν διαφωνώ. Απλώς φοβάμαι ότι αν αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης πιάσει θα μπουν στο χωρό και οι μεγάλες εταιρίες. Αν όχι όσον αφορά την ανάπτυξη του game, αλλά για έξτρα περιεχόμενο, του στυλ κάντε donation για το νέο COD για να αποκτήσετε κάποιο δώρο (ανάλογο του donation κτλ). Δλδ. ναι μεν να χρηματοδοτείται το game από την ubi ή activision πχ. αλλά να αρπάζουν και έξτρα χρήματα με δικαιολογία του exclusive content, early πρόσβαση κτλ. ότι γίνεται και με τα day one dlc ένα πράγμα αλλά πριν καν αρχίσει η ανάπτυξη του τίτλου.
Αν μείνει όλο αυτό στην indie τότε κι εγώ μέσα είμαι.
Όσοι επιλέξουν να στηρίξουν κάτι τέτοιο, τι να πω, με τις υγείες τους.
I see what you did there.Originally posted by AltairΠόσοι θα χρηματοδοτούσατε το Shenmue 3;
Leave a comment:
-
Loggo ναι, έχεις δίκιο σ' αυτό που λες ότι αν κάποιος πάει με κακό σκοπό, μία αρπαχτή μπορεί να κάνει το πολύ (αν και αν η αρπαχτή ήταν μεγάλου μεγέθους δεν νομίζω να τον χάλαγε).
Από την άλλη άνετα μπορεί να γίνει το ίδιο χωρίς να υπάρχει κακός σκοπός (όπως έχει γίνει πολλές φορές μέχρι τώρα, με παιχνίδια που για τα οποία είχαμε πολλές προσδοκίες στις οποίες δεν ανταπεξήλθαν, νομίζω δεν χρειάζονται παραδείγματα). Το κακό είναι ότι έχεις δώσει τα χρήματα πριν δεις το τελικό προϊόν. Δηλαδή, αν ήταν 15 τα αντίστοιχα projects στο kickstarter, σε ποιο θα δίνατε τα λεφτά σας; Πιθανότατα σ' αυτό που θα 'ταν πιο κοντά στο genre που αρέσει στον καθένα, ή σε κάποιον developer που θα συμπαθεί: σίγουρα όμως με αυτά τα στοιχεία μόνο δεν μπορείς να αποφασίσεις τι θα σ' αρέσει περισσότερο τόσο καλά, όσο αν είχες το τελικό προϊόν.
Φυσικά το να βοηθήσεις κάποιον που σ' αρέσει η δουλειά του είναι πολύ όμορφο, κι εμένα θα με ενδιέφερε πολύ για συγκεκριμένους δημιουργούς.
Ότι μπορεί να λειτουργήσει έτσι (το "δημοψήφισμα") μπορεί, όμως θα είναι αξιόλογο; Πράγματι, ο Annunziata μπορεί να έχει στο μυαλό του το Ecco the Dolphin 3 περισσότερο ως Action τίτλο, αν όμως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το αντίθετο ο δημιουργός περιορίζεται (από εξωτερικούς παράγοντες). Σε κάθε περίπτωση, ο δημιουργός έχει στο μυαλό του μία προτίμηση, δεν μπορεί να είναι εντελώς αδιάφορος για το είδος του παιχνιδιού ή το art-direction που προτιμάει (που είναι -σχεδόν- όλος ο τίτλος εδώ που τα λέμε), ένα απ' όλα τον εμπνέει περισσότερο, ας διαλέξει αυτό. Το νόημα της διαδικασίας είναι να δώσεις λεφτά στον developer για να μπορέσει να δημιουργήσει ελεύθερα, όχι να του βγάλεις τον ένα περιορισμό για να του βάλεις έναν άλλον.
Ένταξει, για κάποια πολύ απλά πράγματα μπορεί να γίνει, αλλά είμαι της γνώμης ότι ο developer ξέρει καλύτερα, κι απ' την στιγμή που του δίνεις τα λεφτά σου (γιατί κι εσύ αυτό πιστεύεις: ότι ξέρει καλύτερα, γι' αυτό του τα δίνεις) άστον να κάνει αυτό που θέλει χωρίς να ρωτάει κανέναν. Αν πάρεις Loggo το αντίστοιχο παράδειγμα στον Κινηματογράφο ή στη Μουσική ("στον επόμενο δίσκο θέλετε περισσότερα pop ή rock στοιχεία;" ξέρω 'γω) νομίζω θα καταλάβεις καλύτερα αυτό που λέω.
@Ground_zero: Ναι, κατάλαβα αυτό που κάνει την διαφορά στις δύο περιπτώσεις. Βέβαια απ' ό,τι βλέπω στο site, για να δεις το documentary, πρέπει να δώσεις 15$ που σημαίνει ότι αγοράζεις και το game ταυτόχρονα, δεν δίνεις όσα θες για να το δεις. Που λέει ότι με όσα θες το παρακολουθείς; Με ψήνει κι έμενα αυτό!
Πάντως το project, ΔΕΝ είναι κομάτι της "indie" σκηνής, οι τυπάδες old school point and click adventure λένε ότι θα φτιάξουν, πουθενά δεν λένε για "indie game". Κι ελπίζω πραγματικά να μείνει έτσι, δεν νομίζω ότι τέτοια ονόματα χρειάζεται να είναι "indie" για να φτιάξουν καλά παιχνίδια...
Leave a comment:
-
Αν μιλάμε για την indie σκηνή τότε ναι δεν διαφωνώ. Απλώς φοβάμαι ότι αν αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης πιάσει θα μπουν στο χωρό και οι μεγάλες εταιρίες. Αν όχι όσον αφορά την ανάπτυξη του game, αλλά για έξτρα περιεχόμενο, του στυλ κάντε donation για το νέο COD για να αποκτήσετε κάποιο δώρο (ανάλογο του donation κτλ). Δλδ. ναι μεν να χρηματοδοτείται το game από την ubi ή activision πχ. αλλά να αρπάζουν και έξτρα χρήματα με δικαιολογία του exclusive content, early πρόσβαση κτλ. ότι γίνεται και με τα day one dlc ένα πράγμα αλλά πριν καν αρχίσει η ανάπτυξη του τίτλου.Originally posted by Loggo View PostΚαλά μην είστε τόσο καχύποπτοι. Δε πρόκειται να ζητήσει χρήματα η Activision, η EA και η Ubisoft. Μικροί και indie developers θα ζητήσουν. Από την indie σκηνή έχετε παράπονο στον τρόπο που μας αντιμετωπίζει δηλαδή; Έχουν δώσει ποτέ δείγματα ότι είναι φραγκοφονιάδες ή κλέφτες οι τύποι; Εγώ τουλάχιστον, δωρεάν content βλέπω και συλλογές (τη μια μετά την άλλη) και μάλιστα σε τιμές που ούτε καφέ δε παίρνεις πια.
Στη τελική, όποιος πάει να παίξει τον έξυπνο, περισσότερο σε κακό παρά σε καλό θα του βγει. Aπό τη μια, δε πρόκειται να τον εμπιστευτεί κανένας άλλη φορά, από την άλλη, για το internet μιλάμε, το κράξιμο και το ρεζιλίκι που θα φάει δεν θα έχει προηγούμενο. Ένας να πάει να κάνει τον μάγκα, οι υπόλοιποι δε πρόκειται να πέσουν στην ίδια παγίδα.
Από κει και πέρα, δε νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο να δουλέψουν τα δημοψηφίσματα. Αν, για παράδειγμα, βγει ο Annunziata με project για το Ecco the Dolphin 3 (δικό μου wishful thinking) και στο forum γίνουν δημοψηφίσματα του τύπου:
"Θέλετε ο τίτλος να εστιάζει στο Action ή στο Adventure;"
"Θέλετε να είναι γραμμικό ή με δομή Metroidvania;"
Ή βγει με τρία δείγματα από concept art και μας ρωτήσει ποιο προτιμάμε να δούμε στον τίτλο, δε βλέπω γιατί να μη μπορεί να λειτουργήσει.
Αν μείνει όλο αυτό στην indie τότε κι εγώ μέσα είμαι.
Leave a comment:
-
Prwton den yparxei tetoio game kai defteron afto pou les einai teleios diaforetiko apo afto pou ginetai.Δηλαδή αν αγόραζες ένα game με ένα υπερπληρέστατο making off documentary 10DVD και το game δεν ήταν καλό θα ήσουν ικανοποιημένος;
Edw prokeite na deis ta pragmata thn wra pou ginonte kai oxi afou ginoun elpizw na katalaveneis thn diafora.
Apo ekei kai ystera opws ksanaeipa ena game me 10 DVD tha to agoraseis full price 500Euro, edw plhrwneis osa nomizeis oti aksizei to na parakolouthiseis to making, kaneis den sou epivalei times.
Sthn telikh an sto telos vriskeis oti to game den aksizei den to agorazeis.
Leave a comment:
-
Καλά μην είστε τόσο καχύποπτοι. Δε πρόκειται να ζητήσει χρήματα η Activision, η EA και η Ubisoft. Μικροί και indie developers θα ζητήσουν. Από την indie σκηνή έχετε παράπονο στον τρόπο που μας αντιμετωπίζει δηλαδή; Έχουν δώσει ποτέ δείγματα ότι είναι φραγκοφονιάδες ή κλέφτες οι τύποι; Εγώ τουλάχιστον, δωρεάν content βλέπω και συλλογές (τη μια μετά την άλλη) και μάλιστα σε τιμές που ούτε καφέ δε παίρνεις πια.
Στη τελική, όποιος πάει να παίξει τον έξυπνο, περισσότερο σε κακό παρά σε καλό θα του βγει. Aπό τη μια, δε πρόκειται να τον εμπιστευτεί κανένας άλλη φορά, από την άλλη, για το internet μιλάμε, το κράξιμο και το ρεζιλίκι που θα φάει δεν θα έχει προηγούμενο. Ένας να πάει να κάνει τον μάγκα, οι υπόλοιποι δε πρόκειται να πέσουν στην ίδια παγίδα.
Από κει και πέρα, δε νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο να δουλέψουν τα δημοψηφίσματα. Αν, για παράδειγμα, βγει ο Annunziata με project για το Ecco the Dolphin 3 (δικό μου wishful thinking) και στο forum γίνουν δημοψηφίσματα του τύπου:
"Θέλετε ο τίτλος να εστιάζει στο Action ή στο Adventure;"
"Θέλετε να είναι γραμμικό ή με δομή Metroidvania;"
Ή βγει με τρία δείγματα από concept art και μας ρωτήσει ποιο προτιμάμε να δούμε στον τίτλο, δε βλέπω γιατί να μη μπορεί να λειτουργήσει.
Leave a comment:
-
Δηλαδή αν αγόραζες ένα game με ένα υπερπληρέστατο making off documentary 10DVD και το game δεν ήταν καλό θα ήσουν ικανοποιημένος; Νομίζω δεν κατάλαβα αυτό που λες.Originally posted by Ground_zero View PostDen xreiazetai na doume kala apotelesmata, den xreiazetai na doume kan ena kalo game, sto video tou o typos htan ksekatharos, ean thelete old school point and click adventure dwste oso xrhma thelete kai tha kanoume ena ean petyxei exei kalos ean oxi tote outos h allos eseis tha pshxagwghtheite kata th diarkeia tou making off , o kathenas dinei osa lefta thelei, den tou vazei kaneis to maxairi sto laimo.
Afto pou thelw na pw einai oti Plhrosame gia na doume thn poreia (egw toulaxisto), to apotelesma einai kerasaki.
Όσους τους ενδιαφέρει το συγκεκριμένο είδος πραγματικά, δεν μπορώ να φανταστώ να μην τους ενδιαφέρει το να είναι καλό το game (από οποιαδήποτε σκοπιά το πάρεις το "καλό".)
Leave a comment:
-
Αυτό ακριβώς.Originally posted by HeellΚαι αυτό από την μία, και φυσικά ότι μπορεί πολλοί επιτήδειοι να ψάξουν το εύκολο κέρδος, ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει μια ιδέα του για κάποιο παιχνίδι πολύ εντυπωσιακά, να πάρει τα λεφτά και το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ κάτω του προσδοκώμενου. Στην τελική, στην ουσία δεν βλέπουμε τι αγοράζουμε και που δίνουμε τα λεφτά μας, σε αντίθεση με το όταν αγοράζουμε ένα ήδη έτοιμο παιχνίδι.
Κι εδώ συμφωνώ απόλυτα. Συνήθως όταν μία εταιρεία δίνει στους φανς αυτό που θέλουν το αποτέλεσμα είναι πάντα αμφιλεγόμενο.Στα "δημοψηφίσματα" από την άλλη θα ήμουν τελείως αντίθετος. Είναι σαν να βάζεις έναν ακόμα πάνω από το κεφάλι του developer. Και επίσης πραγματικά δεν πιστεύω στο ελάχιστο ότι όλοι οι fans του παιχνιδιού, οι περισσότεροι εκ των οποίων - κακά τα ψέματα - πιθανότατα δεν θα έχουν ουσιαστικές γνώσεις πάνω στα videogames, θα μπορούσαν να φτάσουν σε κάτι καλύτερο απ' ότι ο developer μόνος του, ειδικά από την στιγμή που αναγκαστικά θα απέχουν από την (άμεση) δημιουργία του παιχνιδιού. Το πώς φαντάζεσαι κάτι μπορεί να διαφέρει πολύ από το πως υλοποιείται στο παιχνίδι.
Leave a comment:
-
Den xreiazetai na doume kala apotelesmata, den xreiazetai na doume kan ena kalo game, sto video tou o typos htan ksekatharos, ean thelete old school point and click adventure dwste oso xrhma thelete kai tha kanoume ena ean petyxei exei kalos ean oxi tote outos h allos eseis tha pshxagwghtheite kata th diarkeia tou making off , o kathenas dinei osa lefta thelei, den tou vazei kaneis to maxairi sto laimo.
Afto pou thelw na pw einai oti Plhrosame gia na doume thn poreia (egw toulaxisto), to apotelesma einai kerasaki.
Leave a comment:
-
Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση και εξέλιξη. Αφαιρεί το άγχος του developer να ρισκάρει τα λεφτά του στο παιχνίδι που θέλει να φτιάξει (αν και δεν ξέρω αν το άγχος του ότι έχει τόση υποστήριξη από τον κόσμο θα το αντισταθμίσει αρνητικά, φαντάζομαι ότι σε πραγματικά καλούς και φιλόδοξους developers δεν θα γίνει αυτό). Δεν έχω παίξει τα παιχνίδια τους, δεν ξέρω αν έχουν ακόμα πράγματα να προσφέρουν κι αυτό που δεν μου αρέσει πολύ είναι ότι δεν είχαν μία προσεγμένη πρόταση, αλλά εντάξει, δεν το βλέπω μόνο σαν αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση, και μάπα να 'ναι το παιχνίδι, ανοίγει ο δρόμος για τους υπόλοιπους.
Και αυτό από την μία, και φυσικά ότι μπορεί πολλοί επιτήδειοι να ψάξουν το εύκολο κέρδος, ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει μια ιδέα του για κάποιο παιχνίδι πολύ εντυπωσιακά, να πάρει τα λεφτά και το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ κάτω του προσδοκώμενου. Στην τελική, στην ουσία δεν βλέπουμε τι αγοράζουμε και που δίνουμε τα λεφτά μας, σε αντίθεση με το όταν αγοράζουμε ένα ήδη έτοιμο παιχνίδι.Originally posted by LoggoΝα δούμε βέβαια πως θα το διαχειριστούν το πράγμα γιατί, αν το spam-άρουν, εύκολα μπορεί να ξεφουσκώσει.
Στην απλή διατύπωση ιδεών με βρίσκεις 100% σύμφωνο. Είμαι σίγουρος μάλιστα ότι πολλοί experts στο κάθε είδος θα μπορούσαν να βοηθήσουν πάρα πολύ στο development ενός τίτλου δίνοντας ιδέες για το τι να γίνει και το τι όχι. Θα ήταν βέβαια κουραστικό για τους developers να διαβάζουν την κάθε ιδέα (είμαι σίγουρος ότι όλοι θα είχαν κάτι να πουν), θα τους αφαιρούσε χρόνο κι από την δουλειά τους, οπότε θα έπρεπε να βρεθεί κάποιος αποτελεσματικός τρόπος, αλλά είμαι σίγουρος ότι γίνεται.Originally posted by LoggoΑπό απλή διατύπωση ιδεών, μέχρι δημοψηφίσματα σχετικά με το πώς θα ήθελαν διάφορα χαρακτηριστικά του τίτλου
Στα "δημοψηφίσματα" από την άλλη θα ήμουν τελείως αντίθετος. Είναι σαν να βάζεις έναν ακόμα πάνω από το κεφάλι του developer. Και επίσης πραγματικά δεν πιστεύω στο ελάχιστο ότι όλοι οι fans του παιχνιδιού, οι περισσότεροι εκ των οποίων - κακά τα ψέματα - πιθανότατα δεν θα έχουν ουσιαστικές γνώσεις πάνω στα videogames, θα μπορούσαν να φτάσουν σε κάτι καλύτερο απ' ότι ο developer μόνος του, ειδικά από την στιγμή που αναγκαστικά θα απέχουν από την (άμεση) δημιουργία του παιχνιδιού. Το πώς φαντάζεσαι κάτι μπορεί να διαφέρει πολύ από το πως υλοποιείται στο παιχνίδι.
Όπως και να έχει, τρομερή εξέλιξη κι ελπίζω να δούμε μόνο καλά αποτελέσματα.
Leave a comment:
-
Το μοντέλο είναι, αναμφισβήτητα, επαναστατικό. Οι δρόμοι, δε, που ανοίγονται είναι πάρα πολλοί. Eιδικά αν αναλογιστούμε τους εκατοντάδες ευσεβείς πόθους που έχουμε ως κοινό για διάφορες δημιουργίες που έρχονται σε σύγκρουση, τόσο με το πώς λειτούργει η αγορά, όσο και με τις τάσεις του medium, οι δυνατότητες πραγματικά αγγίζουν το wishful thinking.
Πως θα ήταν άραγε αν όσοι χρηματοδοτούσαν στο μέλλον παρόμοια projects μπορούσαν, μέσω ενός official forum, να έχουν λόγο στην ανάπτυξή τους; Από απλή διατύπωση ιδεών, μέχρι δημοψηφίσματα σχετικά με το πώς θα ήθελαν διάφορα χαρακτηριστικά του τίτλου. Ένας τέτοιος εκδημοκρατισμός του development θα είχε πολύ ενδιαφέρον.
Να δούμε βέβαια πως θα το διαχειριστούν το πράγμα γιατί, αν το spam-άρουν, εύκολα μπορεί να ξεφουσκώσει.
Αν είναι backwards compatible, μπορώ να στο δώσω κι εγώ. Πιστεύω θα σ’ αρέσει.Originally posted by Ramparter View PostΠου το παιζεις; Το σκεφτομουν για download στο 360 (Xbox).
Leave a comment:
Leave a comment: