Announcement
Collapse
No announcement yet.
Μπερλουσκονισμός στην Ελλάδα
Collapse
X
-
Ζητησε ο Λυκος να φυλαξει τα προβατα; Πολυ ευγενικο εκ μερους του, λογικα θα εχει καλες προθεσεις.
-
Sub, αν δε κάνω κάποιο τραγικό λάθος (και παρακαλώ να με διορθώσει κάποιος αν είναι έτσι), ο Βγενόπουλος έχει ήδη εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να του ανατεθεί η διαχείριση της οικονομίας της χώρας.
Leave a comment:
-
Mάλλον έχεις μείνει λίγο πίσω. Η ταφόπλακα έχει ήδη μπει. Τα χθεσινά γεγονότα στην βουλή είναι απλά η επιβεβαίωση, με την απόλυτη κωλοτούμπα για τα όσα ακούγαμε προεκλογικά και από τις 2 μεγάλες πλευρές τουλάχιστον. Μιλάμε για φαρσοκωμωδία πλέον.το θεωρώ όλο και πιο πιθανό και ίσως να αποτελέσει και την απόλυτη ταφόπλακα όλων των εννοιών της λέξης "πολιτική" στη χώρα μας.
Η αίσθηση που μου δίνεις είναι οτι φωτογραφίζεις τον βγενο. Προσωπικά πολύ αμφιβάλλω αν έχει καν κάτι τέτοιο στο μυαλό του. Το προφιλ πάντως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό του Μπερλουσκόνι. Όσο τον έχω ακούσει τουλάχιστον η αίσθηση που μου δίνει είναι ότι πρόκειται για ένα "σωστό" καπιταλιστή χωρίς τάσεις λαϊκισμού. Το αν κάποιοι διαφωνούν συνολικά με το σύστημα του καπιταλισμού είναι άλλη (μεγάλη) κουβέντα.
Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο με την κατάσταση που επικρατεί δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος επιχειρηματίας αρκετά χαζός για να πάρει στα χέρια του την καυτή πατάτα. Πάντως δεν χρειάζεται να γίνεις και πρωθυπουργός για να κυβερνάς.Πόσο πιθανό θεωρείτε ότι είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο στα καθ'ημάς? Από πού μπορεί να πηγάσει? Ποιά θα ήταν τα ελληνικά του χαρακτηρηστικά? Ποιοί είναι οι λόγοι που πιθανώς να μας οδηγήσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και ποιές θα είναι οι συνέπειες της πολιτικής μας ζωής? Πόσο επικίνδυνο, ακίνδυνο ή επιθυμητό θεωρείτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο? Ποιός θα μπορούσε να είναι ο Έλληνας Μπερλουσκόνι?
Πραγματικά όταν διάβασα το ποστ σου είχα στο μυαλό μου αρκετά πράγματα να γράψω. Δεν θα το κάνω γιατί τελικά θα ήταν μία σειρά από αναλύσεις που θα οδηγούσαν ουσιαστικά στο τίποτα. Αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι το φαινόμενο του μπερλουσκονισμού όπως το λες, είναι απλά είναι μία "αστεία" "εξαίρεση"-"παραλλαγή" ενός σάπιου πολιτικού συστήματος των ανεπτυγμένων τουλάχιστον χωρών.
Leave a comment:
-
Μπερλουσκονισμός στην Ελλάδα
Ή αλλιώς, the Italian way. Θεωρία, πράξη και επιπτώσεις.
Ανοίγω αυτό το θέμα σε μια προσπάθεια να επικεντρώσω τη διάχυτη συζήτηση για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σε ένα ενδεχόμενο που, προσωπικά, το θεωρώ όλο και πιο πιθανό και ίσως να αποτελέσει και την απόλυτη ταφόπλακα όλων των εννοιών της λέξης "πολιτική" στη χώρα μας. Την άνοδο ενός επιτυχημένου επιχειρηματία στην εξουσία, με ένα πολιτικό λόγο ισοπεδωτικό, κολακευτικό προς τις μάζες και το συλλογικό ασυνείδητο του Μέσου Έλληνα, απαξιωτικό προς την ίδια την πολιτική και τα δρώμενά της, με κυρίαρχο επιχείρημα το "αφού είναι επιτυχημένος στις επιχειρήσεις του θα επιτύχει και στη διακυβέρνηση της Ελλάδας / Ιταλίας", με την αντιπολίτευση διαλυμένη, χωρίς έρεισμα στους πολίτες και χωρίς καν την ικανότητα να ασκήσει πολιτικό λόγο (εν μέρει και λόγω μεγάλης πλειοψηφίας της κυβέρνησης), με επιθέσεις προς τους θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη και η ελευθερία του Τύπου, με στηρίγματα είτε απολιτικά είτε ακροδεξιά, και ένα σωρό άλλα χαρακτηρηστικά για τα οποία σκοπεύω να μιλήσω πιο μετά, αν το θέμα τραβήξει.
Το θέμα που θέτω είναι το εξής. Ποιά είναι για σας τα διακριτικά χαρακτηρηστικά του Μπερλουσκονισμού, με ποιό τμήμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής θα μπορούσε να συνδεθεί, και πώς εκφράζεται πανευρωπαϊκά? Πόσο πιθανό θεωρείτε ότι είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο στα καθ'ημάς? Από πού μπορεί να πηγάσει? Ποιά θα ήταν τα ελληνικά του χαρακτηρηστικά? Ποιοί είναι οι λόγοι που πιθανώς να μας οδηγήσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και ποιές θα είναι οι συνέπειες της πολιτικής μας ζωής? Πόσο επικίνδυνο, ακίνδυνο ή επιθυμητό θεωρείτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο? Ποιός θα μπορούσε να είναι ο Έλληνας Μπερλουσκόνι?
Θα ήθελα τη γνώμη της κοινότητας, αν ενδιαφέρεται ασφαλώς, γύρω από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για τα έργα και τις ημέρες του ίδιου του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία καλό θα ήταν να μην κοιτάξετε μόνο τα μεσημεριανάδικα για φωτογραφίες του σε βίλες με βίζιτες, αλλά και δημοσιεύματα του ξένου και εγχώριου Τύπου για διοικητικές και οικονομικές του αποφάσεις, καθώς και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κοινοβουλευτική λειτουργία. Θα ήθελα μια συζήτηση όσο το δυνατό τεκμηριωμένη και σοβαρή, και με βίντεο αλλά και με παραπομπές σε ειδησιογραφικά sites και blogs, και όσο το δυνατόν με επιχειρήματα.
Για να μη μπουκώσω την κουβέντα, όπως κάνω συχνα, επιφυλάσσομαι να μιλήσω αργότερα. Για την ώρα...
Η μπάλα σε σας.Tags: None
Leave a comment: