Checkmate ο Γιωργακης!
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Σχολιασμός επικαιρότητας-ανταλλαγή απόψεων
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Originally posted by Ramparter View PostCheckmate ο Γιωργακης!
Οι αντιδράσεις της ΝΔ είναι εντελώς υστερικές, ο Γκιουλέκας και ο Μιχελάκης δεν ξέρανε ούτε τι λέγανε ούτε τι να πούνε. Για να επικυρωθεί το δημοψήφισμα θέλει 180 βουλευτές με βάση το Σύνταγμα. Αν το καταψηφίσουν θα τους κατηγορήσει πως υποσκάπτουν την εθνική προσπάθεια, αν το υπερψηφίσουν θα τους κάνει να εξαρτώνται από το αποτέλεσμα που ό,τι και να είναι θα τους δέσει χειροπόδαρα, είτε σαν εκλογές (όχι) που είναι εφιαλτικό σενάριο για τη Δεξιά, είτε σαν αποδοχή του κουρέματος.
Σενάρια για το μετά - η ΝΔ διασπάται, με το πιο σκληροπυρηνικό τμήμα να πηγαίνει προς Καρατζαφέρη και το κεντρώο στη Ντόρα. Η Ντόρα ήδη έχει κάνει κινήσεις διάσπασης, συσπειρώνοντας το ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις τύπου "τους καλώ να καταψηφίσουν". Το σενάριο 153 συν Χ = 180, όπου το Χ βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν υπέρ του δημοψηφίσματος, είναι πολύ ενδιαφέρον και πιθανό. Μεταφράζεται σε διάσπαση απευθείας, που θα ακολουθηθεί από διάσπαση του ΠΑΣΟΚ με ένα μικρό τμήμα του να πηγαίνει προς ΣΥΡΙΖΑ και ένα μεγαλύτερο προς τον Κουβέλη (πλέον έχει γύρω στο 9% στις δημοσκοπήσεις που προέρχεται από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ). Ο εξαναγκασμός της αντιπολίτευσης σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι η πιο λογική εξέλιξη εκτιμώ, με πιθανότερη όμως τις εκλογές.
Και εννοείται ότι όλα αυτά είναι σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες.Τι βλέπεις όταν έχεις πράσινα μάτια?
Στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν...
Η μόνη διαφορά ανάμεσα σε μένα και σε ένα τρελό είναι πως εγώ δεν είμαι τρελός - Σαλβαδόρ Νταλί
Comment
-
Περισσοτερο γουσταρω με τις αντιδρασεις των αλλων κομματν. Τι εγινε ρε μαγκες, ξαφνικα δε σας αρεσει το δημοψηφισμα;Εσεις δε θελατε να ακουστει η φωνη του λαου;
Για εξηγειστε τωρα στους πολιτες, που τοσο καιρο φωναζετε οτι ειστε στο πλευρο τους (κυριως εσενα κοιταω Τσιπρακο), γιατι ειστε κατα του δημοψηφισματος;
Ο Σαμαρας δεν ηθελε κυβερνηση εθνικης ενοτητας οταν του τη προτεινε ο Γιωργαρας, ηθελε πρωθυπουργια μονος του το τσογλανι, το @ρχιδι, ο παλιο-οπορτουνιστης, απο τις μεγαλυτερες λερες της πολιτικης... Τωρα θα τραβαει τα βυζια του.
Comment
-
Originally posted by deus_d0pe View PostΔημοψήφισμα λοιπόν.... Αρχίσανε τα όργανα.
Comment
-
Ο Σαμαρας δεν ηθελε κυβερνηση εθνικης ενοτητας οταν του τη προτεινε ο Γιωργαρας, ηθελε πρωθυπουργια μονος του το τσογλανι, το @ρχιδι, ο παλιο-οπορτουνιστης, απο τις μεγαλυτερες λερες της πολιτικης... Τωρα θα τραβαει τα βυζια του.
Πολιτικά βέβαια τον συμφέρει μια τέτοια κίνηση γιατί μετά θα ρίξει το φταίξιμο σε όλους τους άλλους...
Ποια θα είναι η ερώτηση ξέρουμε;Originally posted by Squall LeonhartI used to be a SeeD like you, then I took an icicle in the chestOriginally posted by 丹野Ο sub_zero είναι αυτός ο ψηλός με τα γυαλιά, ενώ ο Παίχτης είναι ο κούκλος αθλητικός τυπάς. Ο LMS δεν ξέρω ποιος είναι, αλλά who cares...Originally posted by Ryu_grυπάρχουν τα games που τα "γεμίζουν" με επαναλαμβανόμενα tasks για να δείξουν απλώς ότι έχεις πράγματα να κάνεις (και όταν πας να ασχοληθείς απλά βαριέσαι) και υπάρχει και το Mario Galaxy.
Comment
-
Κάτσε να δούμε, προσωπικά θα εκπλαγώ αν το αφήσουν να γίνει τελικά. Εγώ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βλέπω πρόωρες εκλογές.There are two types of people who will tell you that you cannot change the world:
Those who are afraid to try, and those who are afraid that you will succeed.
Comment
-
Originally posted by Loggo View PostΕγώ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βλέπω πρόωρες εκλογές.
Ανεξαρτητοποιήθηκε η Αποστολάκη
Την ανεξαρτητοποίηση της, ανακοίνωσε σήμερα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, εκφράζοντας την αντίθεση της με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα.
Η πρώην υφυπουργός δήλωσε ότι δεν παραιτείται από τη Βουλή.
Σε δισέλιδη επιστολή της, η κυρία Αποστολάκη εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία της με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι "είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία, προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες".
"Ψήφισα σειρά νομοσχεδίων, γνωρίζοντας ότι δεν εκφράζω τη βούληση των πολιτών που με εξέλεξαν, αξιολογώντας ως πρώτιστο καθήκον μου την αποφυγή της χρεοκοπίας και της επακόλουθης στάσης πληρωμών", αναφέρει η κ. Αποστολάκη.
"Τούτη τη στιγμή εκπροσωπώντας ως βουλευτής σύμφωνα με το σύνταγμα το έθνος έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή την βιωσιμότητα της χώρας", συμπληρώνει.
"Οι στιγμές είναι χρήσιμες και οι πολίτες έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται από βουλευτές που εξέλεξαν", δικαιολογεί την απόφαση της να παραμείνει βουλευτής και να μην εγκαταλείψει την βουλευτική της έδρα, ενώ προσθέτει ότι για αυτό το λόγο δεν παραιτείται από την εντολή που της έδωσαν οι συμπολίτες της αλλά ανεξαρτητοποιείται αποχωρώντας από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Η κ. Αποστολάκη στην επιστολή της χαρακτηρίζει ανεπιτυχή την διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνει ότι "οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δεν επιτυγχάνονται", και ότι η "νομοθετική υπερπαραγωγή αδυνατεί να μετουσιωθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".
Με την ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μένει με 152 βουλευτές.
Comment
-
Θησαυρός-βόμβα το κοίτασμα στην Επανωμή
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=409469&cid=4
Comment
-
Κάρολος Παπούλιας: Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι
του Κάλλη Κων/νου, Ιστορικός
Υπέγραψε λήξη του εμπάργκο το 1995 για τα Σκόπια.
Δήλωσε ότι οι ένδοξοι Αρβανίτες είναι Τουρκαρβανοί.
Δήλωσε ότι είναι Αλβανικής καταγωγής.
Υπέγραψε το 1987, ως υπουργός Εξωτερικών, την μονομερή άρση του
εμπολέμου με την Αλβανία υπό την συνοδεία των συνθημάτων: "ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΠΡΟΔΟΤΗ, ΑΛΒΑΝΕ".
Το 1988 υπέγραψε με τον Τούρκο Γιλμάζ να ΜΗΝ επεκταθεί η θάλασσά μας
από τα 6 στα 12 μίλια ώστε να μπαίνουν οι Τούρκοι ανενόχλητοι στο
Αιγαίο για ασκήσεις και για ψάρεμα. Να μην καθορισθεί ΠΟΤΕ η ΑΟΖ.
Ακύρωσε την κυριότητα όλου του Αιγαίου.
Ακύρωσε στην πράξη τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923
προφανώς ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απλώς ,,,
συνονόματος του κ Καρόλου Παπούλια , που βρίσκεται από το 1974 στο
κέντρο της πολιτικής ζωής της χώρας.
Είναι προφανώς απλώς... συνονόματος του πρώην υπουργού Εξωτερικών που
για χρόνια καθοδηγούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας άλλα και τις
σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ( τα κονδύλια της οποίας τώρα ανακάλυψε
ότι δεν χρησιμοποιήσαμε σωστά..)
Είναι προφανώς απλώς ...συνονόματος του ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ,
που κάποια στιγμή , εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 80, οδήγησε την
χώρα σε μια σειρά από σκάνδαλα , που κατέστρεψαν και το ΠΑΣΟΚ και την
κοινωνία.
Είναι προφανώς απλώς ... συνονόματος του υπουργού που έδινε "άτοκα δάνεια" σε πρώην πρωθυπουργό για να καλύψει την αγορά " του σκυλόσπιτου" κατά δηλώσαν αλλού συναδέλφου του στο υπουργικό συμβούλιο
τότε.
Είναι προφανώς απλώς ... συνονόματος του κεντρικού στελέχους του
κυβερνώντος κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, που συνέχισε και αύξησε την πρακτική
της ΝΔ για ρουσφετολογικές προσλήψεις, διορισμούς και άλλα εκεί την
δεκαετία του 1980.
Είναι προφανώς απλώς ... συνονόματος, του ανθρώπου που ως υπουργός (άλλα
και παλαιοτέρα ως στελεχώσου κινήματος) ήταν στα μέσα και στα έξω στο
Καστρί , που αποτελούσε τότε την πηγή της εξουσίας και λίγο αργότερα
ήταν από τους στενότερους ανθρώπους της επόμενης συζύγου του τότε
πρωθυπουργού, η σχέση με την όποια ( και τα όσα έγιναν εκείνη την
περίοδο) ουσιαστικά κατέστρεψε την εικόνα του Α Παπανδρέου.
Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι πρόκειται περί συνωνυμίας του Πρόεδρου Της
Δημοκρατίας, με τον πολίτικό, βουλευτή και υπουργό, Κάρολο Παπούλια,
που ήταν στην πολιτική ζωή της χώρας όλα αυτά τα χρόνια.
Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η φράση που είπε το περασμένο Σάββατο κατά
την εκδήλωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας συμφώνα
με την όποια
"Αν είμαστε ειλικρινείς, θα αναγνωρίσουμε ότι η ευθύνη για την Ελληνική παρακμή βαραίνει κυρίως την πολιτική τάξη, που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελίξεις";
Γιατί αν δεν πρόκειται περί συνωνυμίας, παράλληλα με αυτή την παραδοχή
(αν την πιστεύει πραγματικά) ο πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας θα έπρεπε να
έχει υποβάλλει και την παραίτηση του, ως μικρή συμβολή (και συγγνώμη)
στα όσα έκανε η πολιτικ τάξη στην χώρα τα τελευταία χρόνια , όπως ο
ίδιος παραδέχεται και δηλώνει προχθές.
Comment
-
προφητικό κείμενο του 2003
Από το ευρώ… στη δραχμή
Διαβάστε ένα προφητικό κείμενο που έγραψε γνωστός οικονομολόγος το 2003, στο οποίο υποστήριζε ότι «είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν με τη βούλησή τους το ενιαίο νόμισμα».
Ακολουθεί το κείμενο...
Λένε ότι μια καλή ιστορία πάντοτε αξίζει κάτι. Ορίστε λοιπόν μία. Όταν ήμουν μικρός μού είχαν χαρίσει δύο πολύ μικρά χρυσά νομίσματα. Επρόκειτο για ένα ελληνικό των 5 δραχμών που απεικόνιζε τον Γεώργιο Α' και για ένα γαλλικό των 5 φράγκων που απεικόνιζε τον Ναπολέοντα Γ´. Και τα δύο νομίσματα έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους.
Είχαν το ίδιο βάρος και τις ίδιες διαστάσεις - την ίδια περιεκτικότητα, με άλλα λόγια, σε χρυσό. Τα νομίσματα αυτά είχαν έτσι το ίδιο αντίκρισμα και στις δύο χώρες. Ήταν, με άλλα λόγια, κάτι σαν το σημερινό ευρώ...
Αργότερα έμαθα ότι αυτή η ομοιότητα ωφείλετο στη Λατινική Νομισματική Ένωση (ΛΝΕ), ένωση στην οποία συμμετείχαν από το 1865 η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία και η Ιταλία και από το 1868 και η Ελλάδα.
Για την ιστορία, η ΛΝΕ ατύχησε και ατόνησε πολύ πριν από την επίσημη διάλυσή της το 1926, λόγω των διακυμάνσεων μεταξύ των τιμών του χρυσού και του αργύρου και λόγω των διαφορών ανάμεσα στα βιοτικά επίπεδα των συμμετεχουσών χωρών.
Εξαιτίας της ΛΝΕ επίσης η Ελλάδα, η οποία είχε να χρηματοδοτήσει το εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα του Χ. Τρικούπη (και για τον λόγο αυτόν είχε σημαντικά ελλείμματα προς τον υπόλοιπο κόσμο, τα οποία χρηματοδοτούσε με δάνεια), εξήντλησε τα αποθέματά της σε χρυσό και άργυρο (δηλαδή, τη νομισματική της βάση) και το 1893 επτώχευσε...
Η οικονομική θεωρία υποστηρίζει ότι μια χώρα που εκδίδει το δικό της νόμισμα (και που χρωστάει σε αυτό) δεν μπορεί να πτωχεύσει, αφού μπορεί πάντοτε να καταφεύγει στα τυπογραφεία της και να τυπώνει πληθωριστικό χρήμα για να πληρώνει τα χρέη της (seignorage). (Φυσικά με το να εκδίδει κανείς συνεχώς νέο χρήμα δεν σημαίνει ότι μπορεί και να διατηρεί αλώβητο το βιοτικό του επίπεδο - το νόμισμα κάθε τόσο θα πρέπει να υποτιμάται.)
Η οικονομική θεωρία υποστηρίζει επίσης ότι μια χώρα (ή μια επαρχία) που έχει υιοθετήσει ένα άλλο νόμισμα κάλλιστα μπορεί να πτωχεύσει, αφού δεν είναι τίποτε άλλο από μια επιχείρηση με έσοδα και έξοδα (θυμηθείτε, π.χ., το Orange County).
Καλά είναι τα ευρώ, όταν όμως τα έχουμε. Οταν δεν τα έχουμε, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Και τελευταίως πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι, καθώς κερδίζουμε λιγότερα από όσα ξοδεύουμε, θα έρθει η εποχή (π.χ., σε δέκα χρόνια από σήμερα) κατά την οποία δεν θα έχουμε αρκετά από τα τόσο αγαπημένα μας ευρώ στην τσέπη μας.
Στοιχεία δε που τεκμηριώνουν την άποψη αυτή απαντώνται όλο και συχνότερα στις επίσημες στατιστικές. το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών, η χειροτέρευση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, η γήρανση του πληθυσμού, ο επίμονα ελλειμματικός τρόπος διαβιώσεώς μας και η ύφεση που πλήττει ήδη (και η οποία αναμένεται σταδιακά να εξουθενώσει) τους αιμοδότες μας Γερμανούς αποτελούν μερικά...
Προσέξτε! Η κατανάλωσή μας ξεπερνά, χρόνια τώρα, την παραγωγή μας και για να τη συντηρούμε πρέπει να δανειζόμαστε από τους ξένους. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται εσαεί.
Αν, λοιπόν, ελλείψει ρευστότητας, κάποτε δεν μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας και τις πολλές υποσχετικές του Δημοσίου (π.χ., τα ομόλογά του προς το ΙΚΑ), τότε θα πρέπει να (ξε)πουλήσουμε την εναπομείνασα δημόσια περιουσία.
Και αν αυτή δεν μπορέσει να πουληθεί σε καλή τιμή, τότε κάποιος ατυχής θα βρεθεί στη θέση του Τρικούπη. Αν, από την άλλη, είχαμε το δικό μας νόμισμα, θα μπορούσαμε να διορθώσουμε την αρχική στρέβλωση με μια υποτίμηση.
Μη έχοντας όμως τη δυνατότητα αυτή και με δεδομένη την ασυμμετρία με την οποία μια ύφεση πλήττει μια οικονομία, θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν με τη βούλησή τους το ευρώ. Φυσικά αυτό δεν θα γίνει αύριο και ίσως λοιπόν να υπάρχει ακόμη χρόνος για μια αλλαγή πορείας...
* Ο κ. Νίκος Α. Κεράνης είναι οικονομολόγος και οικονομικός αναλυτής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν κείμενο είναι προσωπικές.
Comment
Comment