Announcement

Collapse
No announcement yet.

Fire Emblem: Path of Radiance

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Απτη στιγμη που θεωρεις φιλε Fioth, το Path αριστουργημα, δε νομιζω οτι υπαρχουν πολλα που μπορω να προσθεσω. Δεν ειμαι εδω για να σου καταστρεψω τον "ατομικο" μυθο, θα το καταφερεις μονος σου παιζοντας ενα καλυτερο καποια στιγμη ;)

Απλα μια παρατηρηση, η σειρα Shining Force 3 δε θα πρεπει να θεωρειται απτις σημαντικοτερες στην κατηγορια καθοτι απλουστατα δεν υπηρξε ποτε κατι τετοιο..
    Και προσοχη! για να μην υπαρξει παρερμηνεια παλι, δε το λεω κακο παιχνιδι αφου παλιοτερα σε review του εβαλα 7.5 . Καλο αλλα οχι κορυφαιο, οτι ακριβως ειπα για το Path of Randiance.

A! Κι επισης μια ακομη παρατηρηση, τα Shining Force 3 & Path εχουν σαν κοινο οτι βγηκαν σε κονσολες που στη δυση δεν ειχαν πολλα RPGs ,ηταν απτα λιγα της κατηγοριας τους κι επιπλεον ειχαν καποια ποιοτητα που τα εκαναν να ξεχωρισουν στις κονσολες που βγηκαν. Επισης, και τα 2 ειχαν καλο ονομα ;)
    " You 're saying that you 're just here to add a bit of colour?

Authenticity sir, authenticity. "

Discworld (1995, PC/Playstation/Sega Saturn)

Comment

Fioth ειχες δικιο, B level ειναι το Sonic Sword, το κοιταξα στο serenesforest.net - πολυ πλουσιο site. Για τη Nephenee ειμαι σε διλλημα, ηταν απ'τους καλυτερους τη προηγουμενη φορα ομως τωρα παιζω σε fixed και με καποιους υπολογισμους που εκανα δε τη βλεπω να εχει τοσο καλο defence. Ειναι και level 7 γμτ. Ελεγα να προτιμησω Gatrie ή Astrid(ανεβαινει για πλακα με το Paragon).

Το θεμα ειναι οτι ο κυβος εχει αρχισει και κανει ντραγκα ντρουγκα την ωρα που παιζει(προβλημα στο laser;), δευτερη φορα σημερα μου εβγαλε μηνυμα οτι δε μπορει να διαβασει το dvd και καταλαβαινετε βεβαια τι σημαινει αυτο οταν παιζεις FE.

ΥΓ: Ειναι ramparter οπως λεμε rampart.
      ΥΓ2: Επαιξα λιγο FFTA2 κξαι το βρηκα πολυ διαφορετικο απ'το FE, εφερνε περισσοτερο σε κλασσικο JRPG.
      Do a barrel roll!

Comment

Το path of radiance είναι αριστούργημα γιατί πολύ απλά είναι παιχνίδι στρατηγικής, σε κάνει να σκέφτεσαι πριν την κάθε κίνηση διότι απλά τα κόστη που έχεις για ένα λάθος σου είναι να χάνεις για πάντα ένα χαρακτήρα. Αυτό και μόνο σε δένει με τους χαρακτήρες και σε κάνει να σκέφτεσαι πιο συντηρητικά όταν παίζεις.

Έχει πρωτοφανές σύστημα δεσμών με τους χαρακτήρες και με επιλεγμένη συμβατότητα που δεν υπάρχει σε άλλο παιχνίδι πέρα από Shining Force III και παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο πάνω στο gameplay. Το σύστημα του Biorythm που στηρίζεται στην ψυχολογία του κάθε χαρακτήρα παίρνοντάς bonus ή έχοντας penatlies πάνω στα στατιστικά σου, άλλη μια φοβερή προσθήκη στο gameplay. Φοβερό σενάριο με πολιτική πλοκή και ανατροπές και όχι clice του τύπου πάμε να σώσουμε τον κόσμο από τον τάδε κακό, με φοβερά μηνύματα για τον ρατσισμό. Το σύστημα των Laguz και τον τρόπο μάχης τους. Το βασικότερο σύστημα του triangle Sword-Axe-Spear για τα όπλα και Fire-Lighting-Anima στην μαγεία δίνοντας άλλο ένα στοιχείο στρατηγικής. Όλα αυτά δεν έχουν εμφανιστεί σε κανένα τίτλο στρατηγικής και τα περισσότερα πατάνε σε κλασικά μονοπάτια του Level Up και στις δυνατότητες των κεντρικών χαρακτήρων παρά στην δημιουργία ενός δυνατού στρατού.

Evans το Fire Emblem το φτιάχνει η Intelligence Systems(nintendo second party) εδώ και 18 χρόνια και είναι επίσης δημιουργός του Paper Mario και του Super Paper Mario. Πραγματικά σε ποία project στο PSone αναφέρεσαι;

Το Ogre Battle δημιούργημα του Yasumi Matsuno και εμπνεύστηκε από το τραγούδι των Queens από το δεύτερό τους album "Ogre Battle" και το "March of the black Queen". Και το είδος του θα έλεγα ότι ακολουθεί την συνταγή των RTS και όχι των Tactical RPG. Το σύστημα με τις κάρτες tarrot και ότι τα αποτελέσματα των μαχών στηριζόταν στα τυχαία αποτελέσματα έκαναν το παιχνίδι λίγο κουραστικό αλλά τα στοιχεία πολιτικής,έλεγχος των πόλεων που κατακτούσες και το σύστημά των quest για να εκπληρώσεις σημαντικούς άθλους που θα σε βοηθούσαν να τελειώσεις το παιχνίδι με τον καλύτερο τερματισμό ήταν πολύ ωραία στοιχεία. Ο τίτλος πέρασε από πολλούς publisher ΕΝΙΧ,Quest για τις εκδόσεις του Super Nintendo,RiverHill Software για την έκδοση του Saturn και Artdink και Atlus για τις εκδόσεις του GBA και PlayStation ενώ για την έκδοση του Nintendo64 την είχε αναλάβει η ίδια η Nintendo.

Ο Matsuno έχει φτιάξει και το Kartia που ακολουθεί την οδό των Fire Emblem και Shining Force και κυκλοφόρησε για το PSone και δυστυχώς ήταν επιεικώς απαράδεκτο και ελλιπές σε σχέση με τα μεγάλα ονόματα.

Και να μην μιλάμε μόνο για το Path of Radiance μόνο, μιας και το Radiant Dawn είναι ορόσημο και θέτει standar για το πως πρέπει να είναι τα TRPG από δω και μπρος.

Το 7,5 Scataman πραγματικά δεν μου λέει κάτι πέρα από την προσωπική σου άποψη πάνω στον τίτλο και το επιχείρημα ότι βγήκε σε μία κονσόλα που δεν είχε άλλα παιχνίδια να συγκριθεί απλά δεν στέκει όπως και για το Shining Force βέβαια διότι πάντα υπάρχει και ο ανταγωνισμός και από άλλες κονσόλες. Και η μοναδική κονσόλα που είχε κάποια αξιόλογα TRPG όπως το Disgaea δεν φτάνουν με τίποτα σε βάθος και gameplay τα FE και SF και πραγματικά μην ακούσω ανέκδοτα περί Suikoden. Μην ξεχνάμε βέβαια και τα Advance Wars έτσι.....

Και Ραμπιδι την Nephene ανέβασε την διότι το Wrath σαν ειδική ικανότητα σε σώνει σε δύσκολες καταστάσεις όπως με συνδυασμό με την ταχύτητα της μπορεί να σκάσει σε αντεπίθεση μέχρι και 2 critical και άμα της δώσεις και το ειδικό lance που σκάει 2 επιπλέον Hits "total ownage critical hit x4".

Comment

Καταρχας, τη βαθμολογια που εδωσα στο Shining Force 3 την ανεφερα για να αποδειξω πως εγω το θεωρω καλο παιχνιδι και κυριως για να μην παρερμηνευτει η σταση μου απεναντι του οπως ειχε πιο πριν με το ατη.

Με την ιδια λογικη ακολουθια θα μπορουσα να πω κι εγω Ακιρα, οτι αυτα που λες δεν εχουν καμια σημασια για εμενα γιατι αφορουν τη δικη σου οπτικη γωνια. Μπορω να πω οτι εμπιστευομαι περισσοτερο τις δικες μου εικονες κ εμπειριες.

ΟΜΩΣ, επειδη αποτι βλεπω καποια πραγματα που γραφεις τα θεωρεις δεδομενα, οφειλω να κανω καποιες παρατηρησεις.

Το path of radiance είναι αριστούργημα γιατί πολύ απλά είναι παιχνίδι στρατηγικής, σε κάνει να σκέφτεσαι πριν την κάθε κίνηση διότι απλά τα κόστη που έχεις για ένα λάθος σου είναι να χάνεις για πάντα ένα χαρακτήρα. Αυτό και μόνο σε δένει με τους χαρακτήρες και σε κάνει να σκέφτεσαι πιο συντηρητικά όταν παίζεις.[/b]
          Η σκεψη πριν καθε κινηση ειναι χαρακτηριστικο σχεδον για καθε παιχνιδι του ειδους.

Το 1991 κυκλοφορησε στο genesis ενα απτα πιο ολοκληρωμενα RPGs που ονομαζοταν RIngs of Power. Οχι μονο αποτελουσε μια προιμη μορφη των t-RPGs αλλα σου προσεφερε κι αυτο το στοιχειο. Φανταζεσαι ποσα αλλα εχουν κυκλοφορησει απο τοτε?
          Επισης, sκεπτομενος την επερχομενη κυκλοφορια του tokyo Maijin geepouchou για DS, το 1998 κυκλοφορησε στο PSX το τRPG Tokyo Maijin Ken Tobari που ανεβαζοντας τη δυσκολια στα options, oι χαρακτηρες σου πεθαιναν μια κι εξω. Νομιζω το ιδιο συνεβαινε και στο Arc the Land II (1997) , αλλο ενα tRPG για PSX.
          Δεν ειναι κατι το ιδιαιτερο. Εχει να κανει με το επιπεδο προκλησης.
          Το επιπεδο προκλησης μπορει να ανεβει κ με αλλους τροπους..

Έχει πρωτοφανές σύστημα δεσμών με τους χαρακτήρες και με επιλεγμένη συμβατότητα .....[/b]
          To 1998 κυκλοφορησαν 2 χαρακτηριστικοι τιτλοι στο Playstation, τα Star Ocean 2 & Khamrai που εμοιαζαν αρκετα σαν παιχνιδια.

Και στα 2 υπηρχε η "αλληλεπιδραση" μεταξυ των χαρακτηρων που οχι μονο επηρεαζε την εμφανιση νεων χαρακτηρων, αντικειμενων, events, διαλογων κτλ αλλα ειχε ΑΜΕΣΗ επιρροη και στα endings. Ποσα μπροστα ειναι δλδ αυτα τα παιχνιδια ? Η μαλλον ποσο πρωτοφανες ειναι πλεον κατι τετοιο?

Περι σεναριου, καθε παιχνιδι εχει τα ατου του. Καποιοι θα το εκτιμησουν καποιοι αλλοι οχι.Δε μπορουμε να ειμαστε απολυτοι. Προτειμω τις ιντριγκες μεταξυ των βασιλικων στο Langrisser. Δε λεει κατι αυτο.

Το ιδιο ισχυει και για τους μηχανισμους. Ποσοι καινοτομοι τιτλοι υπαρχουν στη αγορα και ποσοι τους παρατηρουν.

Για να τελειωνω, απτο 1994 εως και σημερα εχουν κυκλοφορησει πανω απο 200 τιτλοι trpgs σε κονσολες κυριως χαρις τις Playstation Κονσολες. Τα tRPGs ειναι μια κατηγορια που ευνοηθηκε αρκετα την προηγουμενη γενια κ παραδοξως ανθει πλεον μονο στα Handhelds.

Τα ορια του καλου ή καλυτερου, δεν οριζονται απτους τιτλους που εχει παιξει 1 ατομο μονο. Δεχομαι οτι ξεχωριζει σε αυτα που εσυ εχεις παιξει. Υπαρχει ομως και το ενδεχομενο να μην ειναι αρκετα αυτα

Comment

Evans το Fire Emblem το φτιάχνει η Intelligence Systems(nintendo second party) εδώ και 18 χρόνια και είναι επίσης δημιουργός του Paper Mario και του Super Paper Mario. Πραγματικά σε ποία project στο PSone αναφέρεσαι; [/b]
            To ξέρω αλλά έχω την εντύπωση ότι κάποιο studio που έχει σχέση με τα άτομα που έφτιαξαν τα πρώτα παιχνίδια ανέπτυξε κάποιους άλλους παρόμοιους τίτλους στο PSone.

Comment

Η γνωμη μου τεινει προς του AkiraGR, ασχετα με το οτι σαφως εκτιμω τις γνωσεις του Scatman πανω στον χωρο των JRPGs/TRPGs.

Φιλτατε, τα SFIII (πες τα σειρα αν θες, εγω τα βλεπω σαν τρια μερη του ιδιου τιτλου) και FE (Αυτα του GC/Wii και καποια που εχω παιξει απο το GBA) τα θεωρω καταπληκτικες σειρες και πιστεψε με τον καιρο που κυκλοφορησε το Path of Radiance δεν ασχολουμουν ουτε μονο με το GC ουτε μονο με τον συγκεκριμενο τιτλο.Γενικα μη παιρνεις ορκο για το τι εχω παιξει διοτι μπορει να εκπλαγεις.

Περα απο οποιαδηποτε αντικειμενικη τοποθετηση πανω σε ενα παιχνιδι υπαρχει η προσωπικη αποψη, για την οποια μονο σχολιασμοι μπορουν να γινουν και να δοθουν συμβουλες.Απλα καλο ειναι να μη βγαζουμε συμπερασματα οσον αφορα τις εμπειριες που εχει κανεις, διοτι απλουστατα δε μπορει ο καθενας να ξερεις με τι εχει ασχοληθει o X αλλος κατα καιρους.

ΥΓ.Στο μεγαλειο της διλογιας των PoR - RD προσθετει η αλληλοσυμπληρωση των σεναριων τους, τα οποια με τις ανατροπες που περιεχουν και τις απαντησεις που δινουν σε βαθος χρονου αφηνουν πραγματικα μια υπεροχη αισθηση στον παικτη.Δε νομιζω να εμεινε κανεις παραπονεμενος απο το σεναριο (εκτος απο καποιους αδαεις reviewers στο αμερικανικο GameSpot) ασχετα με τη γενικοτερη εικονα που μπορει να εχει καποιος για τους τιτλους.

Αυτα.
              <div align="center">

"Strive For Improvement Through Every Day To Become The Best You Can"</div>

Comment

Καταρχην να πω οτι παρακολουθω με ενδιαφερον τα οσα λετε αλλα λογω ανυπαρκτης εμπειριας δεν εχω να πω τιποτα αξιολογο. Εχω εκπλαγει παντως με το ποσο πολυ με εχει πορωσει το παιχνιδι.
                Και Ραμπιδι την Nephene ανέβασε την διότι το Wrath σαν ειδική ικανότητα σε σώνει σε δύσκολες καταστάσεις όπως με συνδυασμό με την ταχύτητα της μπορεί να σκάσει σε αντεπίθεση μέχρι και 2 critical και άμα της δώσεις και το ειδικό lance που σκάει 2 επιπλέον Hits "total ownage critical hit x4".
                [/b]
                Να σου πω, στο πρωτο playthrough το wrath δε το θυμαμαι να ενεργοποιειται ποτε γιατι δεν αφηνα τους χαρακτηρες μου να εχουν χαμηλο health κι αν συνεβαινε αυτο τους τραβαγα πισω. Μολις περασα το 14ο chapter και εχω στη βασικη μου ομαδα τους:
                Ike 16
                Titania 4 (P)
                Oscar 19
                Mia 19
                Boyd 17
                Kieran 17
                Jill 15
                Rolf 14
                Volke 14
                Soren 16
                Mist 9
                Rhys 13
                Astrid 6

13 ειναι ηδη αρκετοι πιστευω, δε ξερω αν αξιζει να ασχοληθω και με τη Nephenee παρ&#39;οτι ειναι πραγματι πολυ καλη. Μπορω βεβαια να της δωσω το laguzguard στο επομενο chapter(αυτο στην ερημο) και να την ανεβασω καθως δεν υπαρχει περιπτωση να το τελειωσω χωρις να σκοτωσω τους laguz.

Ο λογος που διαλεξα την Astrid ειναι οτι ανεβαινει πολυ γρηγορα χωρις να "κλεβει" exp απ&#39;τους αλλους, σκεφτειτε οτι βαραει με τοξο, κανει μικρο damage -συνηθως 4-6 - και παιρει πανω απο 30 exp. Εκανα αυτη τη διαδικασια σε καθε γυρω, ακομη στο Boss του chapter που του εκανε μολις 1 dg κι ανεβηκε 5 levels.
                Do a barrel roll!

Comment

Βγαλε την Titania αγορινα διοτι απλουστατα ΔΕΝ μπορει να ακολουθησει τους υπολοιπους χαρακτηρες, εχει παρει προφανως προαγωγη σε πολυ χαμηλο lvl κι αποτελει κλασσικο παραδειγμα Jeigan δλδ ειναι unit το οποιο εχει περιορισμενη χρηστικοτητα κι ο,τι κι αν κανεις θα αποδιδει μετρια και δε θα λαμψει ποτε.Σε διευκολυνει στην αρχη κυριως ως τανκ και μετα πρεπει να παει στον παγκο.Θα το ξαναπω, Neph = εγγυηση.Ακουσε με και θα σε βγαλει ασπροπροσωπο.
                  <div align="center">

Comment

Η Titania ειτε υπαρχει ειτε οχι δε λεει κατι γιατι δεν ασχολουμαι με αυτην, υπαρχει απλως για βοηθεια, συνηθως δεν της εχω equip καποιο item κι ειναι απλως για να μπλοκαρει ή να αποδυναμωνει καποιον πριν το αποτελειωσω.

Η Nephenee ειναι πολυ καλη το θεμα ειναι αν τη χρειαζομαι καθως εχω ηδη πολλους καλους. Τη προηγουμενη φορα ειχε καταληξει να εχει πολυ καλο defense ομως στο fixed παιζω δε βλεπω να πηγαινει τοσο. Οπως λεει και σε ενα guide θα καταληξει να εχει παρομοια στατιστικα με ενα Paladin ομως oi Paladins εχουν δυο οπλα και καλυτερο movement.

Μα το Τουτατι ομως θα κατσω να την ανεβασω γιατι μπορω στο επομενο chapter και θα δω που θα εχει φτασει κι αν αξιζει.
                    Do a barrel roll!

Comment

Fioth παρεξηγησες παλι. Μαλλον παρερμηνευσες για μια ακομη φορα.

Το ποσα παιχνιδια παιζει ο καθενας, δεν εχει σημασια εξαλου τα RPGs δεν ειναι ανταγωνιστικη κατηγορια ( εξαιρουνται τα MMORPGs ). O σκοπος δεν ηταν να πω "παιδια εγω ειμαι πιο εμπειρος, θα πιστεψετε αυτο που λεω", οχι.

Το τελευταιο reply, ηταν απαντηση σε αυτα που εγραψε ο Akira και δεν υπαρχει αναφορα σε εσενα. ΕΙναι απαντηση σε καποια θεματα που θιγει κατα απολυτο τροπο.

Δεν ειπα κατι διαφορετικο απο αυτα που λες. Αν θυμασαι η συζητηση αρχισε μετα απο μια αντιρρηση που ειχατε στην αποψη μου οτι το Path δεν ειναι το κορυφαιο. Σαφως και δεν υπαρχει αντικειμενικο.

O πυρηνας των λογων μου που παρανοησες ηταν πως δεν πρεπει να ειμαστε απολυτοι σε καποια θεματα απτη στιγμη που υπαρχουν 100δες αλλα παιχνιδια του ειδους, κι οχι εγω εχω παιξει 100δες αρα εγω πρεπει να μιλαω μονο.

Επισης δε λεω, ουτε νιωθω κορυφαιος RPG-ας και δεν τα γνωριζω ολα. Θα προτειμουσα να με σεβεστε πρωτα σαν ατομο για να μπορουμε να κανουμε διαλογο ;)

Comment

Μα δε καταλαβα κατι αλλο απο αυτο που εξηγεις στο τελευταιο σου post.Μαλλον δεν ερμηνευσες σωστα σε τι εστιαζα με το δικο μου:Ειπα πως απλα η αποψη μου για τον τιτλο πλησιαζει περισσοτερο αυτη του AkiraGR κι απο εκει και περα παρεθεσα με ορθοτερα δομημενο τροπο (και ολιγα επιχειρηματα) τη θεση μου οσον αφορα τα δυο παιχνιδια.Το οτι ασχοληθηκα και με το ζητημα της εμπειριας σαφως (και προφανως) ηρθε ως απαντηση σε αυτο που εγραψες πιο πανω (δλδ οτι αν επαιζα καποιους τιτλους του ειδους ακομα ισως να αναθεωρουσα).Σαφεστατα και υπαρχει παντα περιθωριο για κατι τετοιο, ειναι προσωπικος στοχος μου αλλωστε να ανανεωνω τις θεσεις μου αν εντοπιζω καπου το λαθος μου.Ολο μου το post ωστοσο ηταν καταθεση της γνωμης μου (αυστηρα υποκειμενικη) και τπτ παραπανω.Τελος, τονιζω την εκτιμηση μου για τις δικες σου εμπειριες πανω στο αντικειμενο σαν εμμεση εκδηλωση του σεβασμου που κουβαλω για ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ του οποιουδηποτε κατεχει κατι σε συγκεκριμενο βαθμο.Δε μιλησα για το ιδιο σου το ατομο.Για το τελευταιο τρεφω συμπαθεια για αξιες που προβαλεις εδω μεσα (ευγενεια, σεβασμο στην αποψη του αλλου, διακριτικοτητα κα).Οπως καταλαβαινεις λοιπον ουτε παρερμηνευσα κατι, ουτε το οτι βρισκω αξια στις γνωσεις σου δε με περιοριζει ωστε να μη μου εισαι συνολικα συμπαθης .

Αν και η κουβεντα μας ειναι ιδιαιτερα πολιτισμενη και κοσμια , βρισκομαστε off-topic.Αν δεν χρειαζεται να υπωθει κατι αλλο σχετικο με τη συγκεκριμενη αντιπαραθεση θα ηταν καλυτερο να ασχοληθουμε με το topic και ο,τι αυτο πραγματευεται.
                        <div align="center">

Comment

Απλώς Scat αναφέρεσαι σε παιχνίδια απο το 1991 και μετά ενώ το πρώτο fire emblem κυκλοφόρησε Νοέμβριο του 1989 και έθεσε τα στερεότυπα στα TRPG.

Με απλά λόγια ήταν το πρώτο και αντικειμενικά τα υπόλοιπα TRPG πάτησαν πάνω σε αυτό. Το κακό είναι ότι ελάχιστα παιχνίδια πρόσθεσαν στην συνταγή στοιχεία στο gameplay που τα έκαναν να ξεχωρίσουν και ένα από αυτά ήταν το Mystaria στο Sega Saturn.

Δεν είμαι απόλυτος και μιλάω καθαρά για καινοτομίες στο gameplay που σου έδιναν επιλογές να παίξεις ακόμα πιο στρατηγικά και να μην παίζεις το κλασσικό τυφλοσουρτή των Level Up τακτικών. Καθαρά αντικειμενικά πράγματά που δεν έκαναν το παιχνίδι να χάνει την ταυτότητα του μέσο πλαγιών τακτικών π.χ(το exp grinning,imba κεντρικοί χαρακτήρες,imba όπλα,εσκεμμένα κακό AI) το Fire Emblem έχει ξεφύγει από αυτές τις παγίδες όπως και το Shining Force σαν παιχνίδια και αυτό τα κάνει ορόσημα.

Μέτα πάνε άλλα καινοτόμα στοιχεία όπως καινούργιοι χάρτες και αποστολές μέσο του satellite view στο FE στην έκδοση του SNES, το τριπλό σενάριο με την συνεργασία των save files στο Shining Force III όπως και στο Path of Radiance με το Radiant Dawn, multiplayer στις φορητές εκδόσεις για το GBA που ακόμα και τώρα δεν τα βλέπουμε πχ στο Landgrisser(saturn),Disgaea(ps2). Πράγματα που θα έπρεπε να τα θεωρούμε δεδομένα αφού έκαναν την εμπειρία του παιχνιδιού καλύτερη. Άμα λείπουν βασίκα στοιχεία σίγουρα το παιχνίδι χάνει αρκετούς πόντους σε σχέση με τα παιχνίδια που τα συμπεριλαμβάνουν ήδη.Ειδικά αν δεν προσφέρουν και κάτι καινούργιο ώστε να σταθούν μόνα τους.

Για αυτούς τους απλούς λόγους αυτά τα παιχνίδια είναι απλά fillers ώστε μέχρι να έρθει η ολοκληρωμένη εμπειρία να καλύψει σε όλα τα σημεία των απαιτήσεων της πλειοψηφίας.

Προσωπικά δεν έθεσα ότι είναι πρόκληση και δυσκολία το να προστατέψει τους χαρακτήρες του ο καθένας στο FE. Αλλά ότι το παιχνίδι σε τιμωρεί άσχημα άμα δεν οργανώσεις καλά την στρατηγική σου από την αρχή της πίστας. Σου προσφέρει μάλιστα και πολλές βοήθειες για να ανταπεξέρχεσαι ώστε το παιχνίδι να μην γίνεται κουραστικό η σπαστικό που αυτό χαλάει την εμπειρία. Και το βασικότερο δεν είναι πολύπλοκο ώστε να χάνεσαι με στατιστικά,άπειρα όπλα, άπειρες ειδικότητες που μπορεί και να μην χρησιμοποιούσες ποτέ. Η εξειδίκευση έρχεται με το πόσο καλά μπορείς να οργανώσεις τον στρατό του ώστε να έχει τις λιγότερες αδυναμίες.

Θα μπορούσα να λέω και να γράφω για το gameplay των Tactical RPG για ώρες απλά θα πω την ουσία το συγκεκριμένο είδος πατάει σε λεπτές γραμμές ώστε να χάσει την ταυτότητα του και δυστυχώς πολλά TRPG την πατάνε με αυτό το τρόπο προσπαθώντας να τα κάνουν πιο πολύπλοκα με ειδικές abilities,ειδικά battle menu,Exp grinning,πολύπλοκους χάρτες και χάνουν την ουσία. Τα FE, SF και AW έχουν σαν βασικό θέμα την τακτική και το πως θα εφαρμόζεις στρατηγικές με απλά και κατανοητά πράγματα χωρίς να απελπίζεσαι σε έναν ωκεανό από πολύπλοκα και άχρηστα πολλές φορές στοιχεία.

Τα σενάρια και το art direction είναι καθαρά υποκειμενικά πράγματα οπότε δεν μπαίνω καν σε αυτή την συζήτηση. Αυτά από μένα.

Comment

Οποτε Fioth παρερμηνευσα εγω τη σταση σου. Θεωρησα οτι παρεξηγηθηκες με αυτα που ποσταρα κ ουσιαστικα επαναλαβα αυτα που ειπα για να γινω πιο ξεκαθαρος. Εννοειται κανεις δεν εχει τιποτα με κανενα, αλοιμονο. Φυσικα ο καθενας μπορει να εχει την αποψη του.

Αkira, το παιχνιδι του 1991 το ανεφερα βασιζομενος στις "καινοτομιες" του Path of R. που ανεφερες. Καποια απτα χαρακτηριστικα του προυπηρχαν.

Συγνωμη αλλα ησουν απολυτος. Ανεφερες το Game σαν αριστουργηματικο κ ανεδειξες καποια στοιχεια του για να το υποστηριξεις. Εξου και οι απαντησεις μου. Σταθηκαν σε αυτα τα "σημεια" που μονο καινουργια δεν ειναι.

Απο κει και περα, αφενος νομιζω οτι ξεφευγεις αφου η συζητηση δεν αφορα τη σειρα αναδρομικα κ το τι εχει προσφερει αλλα ενα συγκεκριμενο μελος της, κι αφετερου πιο κατω αναλωνεσαι σε καποιες υποκειμενικες αποψεις που δεν εχω λογο να απορριψω ή συμφωνησω (διαφωνω σε πολλα σημεια παντως ).

Iστορικα, να αναφερω πως πριν απτο fire emblem Κυκλοφορησε το Venus Senki. Αρα... (περι Nes)

Comment

Μίλησα για στερεότυπα και στοιχεία gameplay που ακόμα και σήμερα ακολουθούνται πιστά στην σειρά από το 1989(NES επίσης και ένα μήνα πιο νωρίς από το Venus Senki) το PoR είναι η απολυτή εξέλιξη του είδους μαζί με το RD.

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω το παραπάνω post σου μιλώντας για καινοτομίες....Δεν θεωρώ καινοτομία πλέον το ότι πεθαίνουν οι χαρακτήρες στο FE που γίνεται από το 1989 και αποδεδειγμένα όλα τα υπόλοιπα TRPG πάτησαν εκεί διότι ήταν και εμπορική επιτυχία(το βασικότερο) και αντέγραψαν τους μηχανισμούς του.

Οι καινοτομίες που έχουν το PoR και το RD τις αναφέρω στο πρώτο post μου και κάνοντας ιστορική αναδρομή σε όποια TRPG έχω παίξει ακόμα και στον υπάρχοντα τύπο και site θεωρούν τις σειρές FE και SF ορόσημα. Τα σημεία που ανέδειξα πραγματικά θέλω να μου πεις σε ποιο άλλο παιχνίδι τα έχεις δει ώστε να πάψω να τα θεωρώ καινοτομίες μες την άγνοιά μου (πχ bioryth,relationships-allies-bonus,triangle system,weapon resilience,lazuz system,save connectivity).

Τώρα αν εσύ διαφωνείς με τους παραπάνω θα μπορούσες τουλάχιστον να δώσεις ένα παιχνίδι και να επιχειρηματολογήσεις γιατί θα το θεωρούσες καλύτερο από αυτές τις δύο σειρές.....Να το παίξω και εγώ άμα δεν το έχω παίξει να κρίνω διότι είμαι περίεργος αν υπάρχει καλύτερη εμπειρία από αυτές τις σειρές είναι κρίμα να την χάνω.

EDIT: Evans μιλάς για το Tear Ring Saga( 2001 PsOne ) της Tilnanog του Shouzou Kaga(δημιουργό του FE) που στην ουσία ήταν μια πολύ καλή αντιγραφή του Fire Emblem( αντέγραψε τον εαυτό του ) και υπάρχει και ιστορικό μήνυσης της Nintendo στην Tilnanog την οποία η δεύτερη κέρδισε και έβγαλε και sequel το Berwick Saga( 2005 Ps2 ).

Πόσο μοιάζει όμως διαβολικά θα έλεγα.

Comment

Eσυ ο ιδιος ανεφερες πιο πριν καποια στοιχεια του Path κι ελεγες οτι δεν υπαρχουν σε αλλα παιχνιδια. Σε αυτα απαντησα με συγκεκριμενα παραδειγματα. Ti δεν καταλαβαινεις σε αυτο? Aνεφερα συγκεκριμενα ονοματα

ΤΟ θεμα δεν ειναι πως εξελιχθηκε η σειρα αλλα το πως ειναι τωρα και κατα ποσο ειναι ανταγωνιστικη. Κι αλλες σειρες ακολουθουν τα προτυπα παρελθοντος (DQ) κι εξελισουν τους μηχανισμους τους, αυτο δε σημαινει κατι.

Το Fire Emblem εμπορικη επιτυχια? Εχεις καποια στοιχεια γιαυτο? Μεχρι τωρα γνωριζα πως προκειται για μια underrated σειρα με πιστο cult Κοινο και κυκλοφορουσε για πολλα χρονια αποκλειστικα στην ιαπωνια.

Θα αναφερω 1 παραδειγμα λογω της ωρας που μου ερχεται στο μυαλο και δε θα ειναι αλλο απτο
                                Dragon Shadow Spell .

Το θεωρω κορυφαιο της προηγουμενης γενιας, τι να πρωτοπω? για το καταπληκτικο, ανατρεπτικο σεναριο και τους πολυ καλους χαρακτηρες που ΟΛΟΙ εχουν αξια και συμμετοχη στο σεναριο -κανεις δεν εξαφανιζεται απο ενα σημειο και μετα-, το συστημα emotions-αλληλεπιδρασης των χαρακτηρων που επηρεαζει το ending και τις σχεσεις μεταξυ των χαρακτηρων (κατα συνεπεια , πολλα διαφορετικα endings)? για τα απεiρα μινι-games στις πολεις?

Περα απο αυτα εχει κι ενα εντυπωσιακοτατο συστημα μαχης που επιτρεπει στους δαιμονικης φυσεως χαρακτηρες να απορροφησουν αντιπαλους για την εκμαθηση νεων skills που μπορει ο παικτης να κανει cust αναλογα με τις αναγκες του(κατι σαν job). Επισης, καποιες κινησεις εκτελουνται μονο απτην ομαδα&#33; Συνεργαζονται ολοι οι παικτες για να επιτυχουν ενα δυνατο χτυπημα. Εννοειται πως διαθετει εκπληκτικα Super Moves κι εφε.

Ενα παιχνιδι που τα εχει ολα.

Εαν δε σου αρκει μονο αυτο αναφερω και τα : Suikoden Tactics, Arc the land Twilight Spirits, Front Mission 5, Venus & Braves Κτλ

EDIT :

Ειπες Νοεμβριο του &#39;89 για το Fire Emblem. Η Wikipedia λεει αλλα.
                                Επισης, το Vetus Senki κυκλοφορησε τον Οκτωμβρη του &#39;89.

Fire Emblem Release Date : 1990-04-20
                                Venus Senki Release Date : 14.10.1989

Comment

Working...
                                X