Announcement
Collapse
No announcement yet.
Halo: Reach
Collapse
X
-
Δεν είπα ΠΟΤΕ ότι βρίσκω το Halo έυκολο, ίσα ίσα που η πρόκληση είναι πολύ καλή. Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι δεν με αγγίζει καθόλου η "προσωπικότητα" (η ποιά; ) των αντιπάλων, το μόνο που τους ξεχωρίζει για μένα είναι ο τρόπος που με δυσκολεύουν και η ποικιλία που έχουν στο να κάνουν αυτό.
-
Δε θα καθόμουν ποτέ να διαβάσω νουβέλες μηδαμινού λογοτεχνικού ενδιαφέροντος μόνο και μόνο για να διεισδύσω σε ένα lore που από ότι φαίνεται από τα παιχνίδια δεν είναι καθόλου καλό. Υπάρχουν διακεκριμένα έργα επιστημονικής φαντασίας που ξέρω ότι μπορούν να μου προσφέρουν πολύ περισσότερα (Άρθουρ Κλάρκ, Ασίμωφ, Φρανκ Χέρμπερτ) και μάλιστα που βασίζονται στα ζητήματα που υποτείθεται ότι θήγει το HALO.
Raphael αυτά που λες είναι υπαρκτά στοιχεία, το θέμα είναι σε τι βαθμό αναλύονται. Όταν βλέπω ότι κάτι προσπαθεί να καταπιαστεί με θέματα που έχουν να κάνουν με το καλό και το κακό, με θρησκευτικά και κοινωνικά ζητήματα, και κατ' επέκταση φιλοσοφικά, έχω απαιτήσεις και μάλιστα μεγάλες. Τα ζητήματα αυτά είναι πιασάρικα και προωθούν πάρα πολύ ένα δημιούργημα, ανεξαρτήτως του μέσου. Όταν όμως η ανάλυση αυτών μένει σε τελείως επιφανειακό επίπεδο και ταυτόχρονα προσπαθούν να στα περάσουν ως κάτι άκρως σοβαρό και φιλοσοφημένο, απλώς δεν το δέχομαι. Όταν σε όλα αυτά προστείθεται μία κοινότυπη σκηνοθεσία που δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον, τότε χαλιέμαι άπειρα. Πέρα από όλα αυτά βέβαια βγαίνουν και νουβέλες που και καλά δημιουργούν ένα συμπαγές σύμπαν. Πόσο συμπαγές είναι κάτι που μόνιμα αυξάνεται δεν μπορώ να ξέρω.
Αυτό εννοείται ότι δεν ισχύει και το γνωρίζεις πολύ καλά. Είναι μεγάλο fail να λες ότι το HL2 βασίζεται σε κοινούς τρόπους εξιστόρησης, ενώ το HALO κάνει κάτι διαφορετικό πάνω σε αυτό το θέμα. Το μόνο που μπορείς να μάθεις μέσω του gameplay είναι ότι οι εχθροί σε λένε demon και ότι σε φοβούνται. Το να υποστηρίξω το HL2 σε αυτόν τον τομέα είναι ηλίθιο, είναι το πλέον πρωτοποριακό παιχνίδι όσον αφορά τη σκηνοθεσία, μάλλον δεν το έχεις ψάξει αρκετά.Τέλος πάντων,το ουσιαστικό στοιχείο που διαθέτει το franchise αυτό και το κάνει καλύτερα από το καθένα είναι ότι η σκηνοθεσία,τα set pieces,βασικά στοιχεία των προσωπικοτήτων των χαρακτήρων κτλ. είναι το ίδιο το gameplay και δεν περιορίζεται στην ανάδειξή της αναγκαστικά και μόνο μέσα από cut scenes,συνεχή scripted events και την δράση η οποία είναι προσαρμοσμένη έτσι ώστε να ακολουθεί μία κοινή πορεία όπως γίνεται σε τόσα γνωστά και μη γνωστά FPS των τελευταίων χρόνων λέγε με μπλαμπλα Half-Life 2 μπλαμπλα
Τα περι προσωπικοτήτων δεν μπορώ να τα δεχτώ προφανώς, δεν υπάρχει καμία προσωπικότητα σε αυτό το παιχνίδι, αφού οι ήρωες δεν έχουν καλά καλά χαρακτήρα. Όλα είναι τόσο κοινότυπα.
Leave a comment:
-
Ίσως για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί με το lore του Halo γενικότερα να ακούγομαι
υπερβολικός.Φταίω κι εγώ βέβαια διότι μιλάμε για το σεναριακό τμήμα της σειράς ενώ το πήγα σε ευρύτερο πλαίσιο.Σε κάθε περίπτωση τα cut scenes των τίτλων απλά υπάρχουν για να εξηγήσουν κάποια βασικά πράγματα στην ιστορία και για να παραδίδουν την σκυτάλη στο gameplay.Σε ένα τέτοιο παιχνίδι όπου η ουσία βασίζεται κατά κόρον στο gameplay δεν ταιριάζουν μακροσκελείς αναλύσεις σε σενάριο και story.Το lore της σειράς πάντως είναι τεράστιο και ενδιαφέρον για όποιον θελήσει να το ψάξει παραπάνω.Η όποια παραπάνω έρευνα πάντως ντύνει με έμμεσο τρόπο την όλη εμπειρία που προσφέρει το franshise όπου φυσικά δεν μπορεί να βρει κάποιος παίζοντας μόνο τα games.Μία γρήγορη ματιά σε όλα τα χρονολογικά γεγονότα που διαδραματίζονται στο σύμπαν του Halo δείχνει πόσο βαθύ είναι ο όλος κόσμος του.
Τέλος πάντων,το ουσιαστικό στοιχείο που διαθέτει το franchise αυτό και το κάνει καλύτερα από το καθένα είναι ότι η σκηνοθεσία,τα set pieces,βασικά στοιχεία των προσωπικοτήτων των χαρακτήρων κτλ. είναι το ίδιο το gameplay και δεν περιορίζεται στην ανάδειξή της αναγκαστικά και μόνο μέσα από cut scenes,συνεχή scripted events και την δράση η οποία είναι προσαρμοσμένη έτσι ώστε να ακολουθεί μία κοινή πορεία όπως γίνεται σε τόσα γνωστά και μη γνωστά FPS των τελευταίων χρόνων λέγε με Timshift,Quake 4, Doom 3, Half life 2,Resistance, Killzone 2, Call of Duty, Unreal 2, Far Cry σε αρκετά μεγάλο βαθμό και πάει λέγοντας.(Crysis δεν το έπαιξα όπως του αρμόζει)
Για να το πάω και λίγο παρακάτω ωραία και γαμάτα τα FMVs,τα cut scenes,τα πολλά πολλά scripted events κτλ. αλλά πόσο να σε κρατήσουν όταν το βάθος του gameplay ειδικά σε ένα τέτοιο είδος είναι περιορισμένο;
(αυτό γίνεται έντονο φυσικά με την επανάληψη)
Jedah αυτά τα έξυπνα bots που προσφέρουν target practice σε Legendary με skulls κάνουν practice στον χαρακτήρα σου.Σου λέω απλά παίξε Halo 3 με όλα τα χρυσά skulls ενεργοποιημένα και αν δεν τα βρεις μπαστούνια εγώ σε παραδέχομαι.Το έχω προτείνει άλλωστε άπειρες φορές αλλά δεν βλέπω κάποιον να παίξει το game έτσι.Όλο βλέπω από ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ παίκτες πόσο χαζά πολεμάνε οι εχθροι,πόσο εύκολο είναι το game κτλ.αλλά αν είναι να χάνεις 20 και 30 φορές σε μία πίστα με respawn κάθε τρεις και λίγο τότε γάμα το.Πέθαναν οι Spartans πριν την ώρα τους έτσι.
Leave a comment:
-
Όχι, δε μιλάμε για τόσο υπερβολικά πράγματα. Είναι εύκολο να το τραβάς και να το κάνεις αστείο με τέτοιο τρόπο. Είναι όμως πιο απλό απο αυτό.
Πράγματι είναι bots που σου προσφέρουν target practice, όπως είναι και κάθε εχθρός σε κάποιο shooting παιχνίδι. Αυτό που έκανε όμως το Halo είναι να δώσει προσωπικότητα στον κάθε εχθρό. Grunt, Elite και Jackal κυρίως. Και η παντελής έλλειψη συμπάθειας και χαρακτήρα στους flood.
Δε ξέρω πως το αντιλαμβάνεσαι εσύ και φυσικά δεν έχω τη προσμονή να το αντιλαμβάνεσαι παρομοίως με εμένα, πάντως όποτε πολεμούσα για μία ολόκληρη πίστα τους flood και έπειτα γυρνούσα στους Covenant για μισό λεπτό ένιωθα ανακούφιση και τους νόμιζα συμμάχους, μέχρι φυσικά να αρχίζουν να αδειάσουν plasma πάνω μου...
Επίσης, το Halo 2 ειδικά, δείχνει την εξαπάτηση και τις ψεύτικες υποσχέσεις πάνω στις οποίες είναι βασισμένος ένας πόλεμος. Αυτό φυσικά δεν αποτυπώνεται όπως θα έπρεπε καθ'όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού μα και πάλι για εμένα είναι κάτι το σημαντικό.
Θα πάρω για παράδειγμα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν πράγματι ένας πόλεμος βασισμένος σε ένα αθεμελίωτο όραμα μα αυτό δεν είδα να αποτυπώνεται σε κανένα απο τα δεκάδες παιχνίδια WW2. Μόνο το Brothers in Arms προσέγγισε συναισθηματικά αυτό το "brothers, in arms" μα κατα τα άλλα καμία σχέση.
Leave a comment:
-
Ε, και; Τον παίκτη ή την εμπειρία του παίζοντας τι τον νοιάζουν όλα αυτά; Δηλαδή αν το πάμε έτσι, να λυπάμαι τα Grunts επειδή είναι φτωχόπαιδα που παρατήσανε την παραγκούπολη και ήρθαν να πολεμήσουν πιστεύοντας στο μεγάλο όνειρο; Σιγά μην βάλουμε και τον Ξανθόπουλο μέσα! Έλεος παιδιά, μα την Παναγία, κόψτε τις ουσίες. Κάτι έξυπνα bots είναι που σου προσφέρουν target practice...Originally posted by Raphael View PostΑυτό που είχα ξεχωρίσει στο σενάριο του Halo είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που επεσήμανε το GamePro όταν είχε βγει το Halo 2.
Δεν φαινόταν τόσο πολύ στο Combat Evolved, μα οι εχθροί, οι Covenant εν προκειμένω, στο Halo 2 (και μετέπειτα στο 3 και το ODST) ήταν πλάσματα με μοτίβα και δικά τους κίνητρα να πολεμήσουν. Άλλοι επειδή εξαπατήθηκαν με ελπίδα για μία καλύτερη ζωή (great journey) και άλλοι (κλασσικά) επειδή θέλουν να έχουν την απόλυτη εξουσία.
Επίσης αν είχε γραφτεί αυτό στο Gamepro, χαίρομαι πολύ που δεν το διάβασα...
Leave a comment:
-
Συμφωνώ πάντως πως η ιστορία παίρνει πολύ αμερικανική τροπή σε κάποια φάση, αυτό είναι ένα μεγάλο μείον του Χάλο.
Leave a comment:
-
Koίτα τι συνέβη, τα 1 και 2 τα έπαιξα πριν από δύο χρόνια (όπως και το 3, lol), όταν δηλαδή πήρα 360. Το πρώτο το βαρέθηκα απίστευτα πολύ, ίσως γιατί το έπαιζα σε normal. Επίσης το σενάριο δεν έβγαζε κανένα νόημα. Μετά έβαλα το 2 και πωρώθηκα άσχημα με τις ανατροπές και τα νέα δεδομένα στο σενάριο. Τα cut scenes όντως ήταν αμερικανιές, αλλά είχαν αυτό το στοιχείο που σε κάνει να θέλεις να δεις τι παίζει παρακάτω. Η μουσική ήταν τέλεια, η χρωματική παλέτα επίσης, οι εξελίξεις super, γενικά είχα τρελαθεί με αυτό που έβλεπα (για το σενάριο πάντα). ΟΚ δεν ήταν HL2, αλλά ήταν κάτι δυνατό. Ε το 3 με χαλασε άπειρα. Ειδικά αυτό το τέλος ρε παιδιά, πωωωωω... Όταν είδα εκείνο τι 117 χαραγμένο στην πέτρα μου ήρθε να πετάξω το DVD από το μπαλκόνι.
Leave a comment:
-
Αυτό που είχα ξεχωρίσει στο σενάριο του Halo είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που επεσήμανε το GamePro όταν είχε βγει το Halo 2.
Δεν φαινόταν τόσο πολύ στο Combat Evolved, μα οι εχθροί, οι Covenant εν προκειμένω, στο Halo 2 (και μετέπειτα στο 3 και το ODST) ήταν πλάσματα με μοτίβα και δικά τους κίνητρα να πολεμήσουν. Άλλοι επειδή εξαπατήθηκαν με ελπίδα για μία καλύτερη ζωή (great journey) και άλλοι (κλασσικά) επειδή θέλουν να έχουν την απόλυτη εξουσία.
Σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα το "σοβαρό", εξ'άλλου το σοβαρό είναι μία σχετική έννοια. Μπορεί άνετα κάποιος να έρθει, να γελάσει με εμάς και να μας πει πως αν θέλουμε να δούμε σοβαρή πλοκή να διαβάσουμε και κανένα βιβλίο. Αλλά απ'την άλλη όλο αυτό το σεναριακό υπόβαθρο του Halo είναι κάτι περισσότερο απο απλή δικαιολογία για πιστολίδι, πιστεύω πως αυτός ο χαρακτηρισμός το υποτιμά αρκετά.
Παρ'όλα αυτά η ιστορία του Halo όλο και μεγαλώνει για χάρη αρμέγματος όπως προειπώθηκε, μόνο που αυτό δεν είναι σωστό να επισημαίνεται μονάχα για το Halo ή για τη Microsoft/Bungie. Καμία εταιρία δεν είναι μη-κερδοσκοπική. Η διαφορά είναι πως κάποιοι ξέρουν να εκμεταλλεύονται και άλλοι θα ήθελαν αλλά δεν.
Θυμάμαι, πριν καν ανακοινωθεί το Halo 3, που κοροϊδευαν πολλοί σε στυλ "και όταν βγει το Halo 14...". Η αλήθεια είναι πως οι τίτλοι Halo αρχίζουν να γίνονται πολλοί, πράγματι, αλλά πόσοι απο αυτούς είναι κακοί; Εξαιρουμένου του Halo Wars που και πάλι κακό δεν ήταν, κάθε τίτλος Halo (της Bungie δηλαδή) ήταν μοναδικός και εξαιρετικός σε ποιότητα.
Όταν, μετά το Halo: Reach, το αναλάβει κάποια άλλη εταιρία και το καταντήσει Crash Bandicoot, τα ξαναλέμε. Μέχρι τότε και'γω θα έχω σταματήσει να είμαι Halo fanboy.
Edit: Αλλά γενικά, ακόμα και αν θεωρείται το σενάριο ανοησία (και αντίστοιχα, επειδή μιλάμε για FPS δεν έχει τόση σημασία το σενάριο), παρατηρώ πως όλοι, στο topic, σε αυτό στέκονται. Αν λοιπόν το Halo είναι τόσο ξεχωριστό παιχνίδι και αρέσει τόσο, κατα τα άλλα, γιατί δεν σχολιάζουμε αυτά που μας αρέσουν;
Η ερώτηση είναι ρητορική.
Leave a comment:
-
Και να σημειωθεί ότι όταν τελείωσα το 2 ήμουν τόσο hyped που έλεγα HALO και έτρεχαν σάλια από το στόμα μου. Λυπάμαι, αλλά ό,τι μου έδωσαν τα παιχνίδια από άποψη σεναρίου, στο σύνολό τους, ήταν μετριότατο. Για ένα FPS ήταν καλό, δεν αντιλέγω, αλλά μέχρι εκεί. Αν θέλεις να αναλύσουμε το πότε ένα σενάριο είναι καλό και με ποια κριτήρια ο καθένας μας το αντιλαμβάνεται αυτό, ευχαρίστως. Οι δηλώσεις σου όμως δεν είναι διαφορετικές από τις απόλυτες δηλώσεις που κατηγορείς. Μάπα το λέω εγώ, κορυφαίο το λες εσύ, πουθενά δε βλέπω αιτιολόγηση (αν και παλιότερα έγραψα κατεβατά, πράγμα που δεν έκανες ποτέ εσύ).
Τέλος πάντων, τα είχα πει και στο άλλο φόρουμ, δεν ξεφεύγει από τα πλαίσια της φτηνής αμερικανιάς, ούτε αισθητικά, ούτε σεναριακά, ούτε σκηνοθετικά (αν και κατά τη γνώμη μου αυτά τα τρία συνδέονται και αποτελούν μία ολότητα). Σημασία δεν έχει τι λες, αλλά πώς το λες. Τα HALO "το λένε" ακριβώς όπως μερικές δεκάδες αμερικάνικες (κοινότυπες) ταινίες του χόλιγουντ, που έβλεπα όταν πήγαινα σχολείο. Με την καμία δεν μπορώ να πάρω κάτι τέτοιο στα σοβαρά. Μόνο το HALO 2 μου προκάλεσε κάτι έντονο, εκεί ξεφεύγαμε. Δυστυχώς οι fans μας οδήγησαν στη φτήνια του HALO 3. Για όλα τα παραπάνω θεωρώ τα Half-Life τα πλέον αξεπέραστα FPS, όσον αφορά πάντα το σενάριο και τη σκηνοθεσία.
Αυτά περί σεναρίου, για το gameplay κλασικά δεν έχω να πω κάτι. Συνέχεια αλλού, εκτός και αν η συζήτηση δεν ενοχλεί αυτούς που παρακολουθούν το topic.
ΥΓ:
Αξιόλογα σχόλια υπήρξαν, θετικά σχόλια δεν υπήρξαν. Στην τελική αν όντως είσαι ο πλέον "ειδικός" του φόρουμ στα HALO, enlighten us. The question is: can you argueΘα έλεγα εγώ κάποιο ουσιαστικό σχόλιο αλλά "μπλαμπλαμπλα"
?
Leave a comment:
-
Μην τα παίρνεις ρε συ, χαλάρωσε λίγο. Εγώ τα λατρεύω τα Halo, δεν τα συγκρίνω καν σαν μηχανές παιχνιδιού με Call of Duty κ.λ.π.
ΑΛΛΑ...
Σεναριακά δεν είναι κάτι το σπουδαίο και δεν χρειάζεται να είναι. Παραδέξου το, σαπουνόπερα είναι, δεν έχει τίποτα το σοβαρό, μια δικαιολογία για να έχεις όταν αδειάζεις την γεμιστήρα πάνω στους Covenant. Είναι όμως ένα στοιχείο που δεν το βάζω στα αρνητικά ΚΑΝ, δεν έχει σχέση με την ποιότητα του τίτλου. Αυτό λένε πάνω κάτω και οι υπόλοιποι και έχουν δίκιο.
Leave a comment:
-
Θα έλεγα εγώ κάποιο ουσιαστικό σχόλιο αλλά πραγματικά έχω κουραστεί να το υπερασπίζομαι άσχετα αν έχω λιώσει τα games,διαβάσει τα βιβλία και ψάξει αρκετά πράγματα για το lore του.Οι απόψεις είναι πολλές και ο καθένας έχει και από μία θετική ή αρνητική.Είναι σαν τις κωλοτρυπίδες Raphael αν το παραλληρίσεις.Όλοι έχουν από μία.Το σενάριο είναι καλό για τα δεδομένα του είδους.Ούτε το πάει στο πολύ δράμα,ούτε στο πολύ χαχα.Έχει λίγο από όλα.Η fanbase είναι τεράστια.Το hype ακόμα μεγαλύτερο.Το gameplay δεν υπάρχει αλλού τόσο έξυπνο αφού δεν προσφέρεται σαν περιτύλιγμα γκουχ γκουχ Call of Duty.Τέσπα,το franshise γαμάει και όταν βγει το Reach τους haters θα πονάει.Originally posted by Raphael View PostΕ δεν έχει πει κανένας εδώ πέρα και καλό σχόλιο.
[/SIZE]
Skullάτα πράγματα...
Leave a comment:
-
Ναι ναι το Halo που ναι της Microsoft γαμει και δερνει και ολο 10ρια παιρνει, το κακομοιρο το Conduit, ιδιο game και ολοι το θαβουν. Αααααργκ biased media.
Leave a comment:
-
Ναι ρε παιδιά πραγματικά, δοξάστε το Halo ανελέητα σαν παιχνίδι γιατί πραγματικά είναι κορυφή από κάθε άποψη.
Ε δεν έχει πει κανένας εδώ πέρα και καλό σχόλιο.
Leave a comment:
-
Δεν είναι πλέον καρυφή σε κάθε άποψη, αλλά σίγουρα μιλάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό.
Leave a comment:
Leave a comment: