Announcement

Collapse
No announcement yet.

Σχολιασμός επικαιρότητας-ανταλλαγή απόψεων

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Αν δε κανω λαθος η τελευταιας τεχνολογιας συσκευη που προβλεπει σεισμο, μπορει να τον προβλεψει 5 λεπτα πριν απο το σεισμο.
    [/b]
    Λάθος κάνεις...
    Originally posted by Raf
    Η Νίντι λίγο το πάει αλλιώς, ε, έχουμε τον Ραμπ εκεί να ψιλοτρολάρει.

    Comment


    • Όχι και δε είναι ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα η Ελλάδα. Μερικοί μεγάλοι σεισμοί που μυ έρχονται έτσι πρόχειρα στο μυαλό Θεσσαλονίκη (1970κατι), ΚΑλαμάτα (1981;), Αιγιο και Κοζάνη (1995), Αθήνα (1999), ο σημερινός. ΚΑι φυσικά υπάρχουν και αμέτρητοι μικρότερης έντασης.
      [/b]
      Ναι, ίσως άστοχη το "σεισμογενής" έκφραση, όμως αναφερόμουν κυρίως στην ένταση των σεισμών. Επίσης, δεν μπορύμε να συγκριθούμε με την Ιαπωνία ή την Κίνα, όπου έχουν πλέον εντάξει τους σεισμούς στην καθημερινότητά τους.

      Όσο για την πρόβλεψη σεισμών, σε κάποιον από τους πολλούς σεισμούς της Ελλάδας είχε δωθεί στη δημοσιότητα λεπτομερώς το γεγονός στη δημοσιότητα από ένα σεισμολογικό κέντρο (σεισμός Χ βαθμών της κλίμακα Richter στην Ελλάδα, με Υ επίκεντρο, Ζ εστιακό βάθος κ.λ.π) μόνο που είχαν κάνει λάθος στην ημερομηνία και είχαν βάλει μια μέρα μετά (π.χ. αν ο σεισμός είχε γίνει στις 27, τότε είχαν γράψει 28). Και τότε τους απαντούν ειρωνικά από ξένο σεισμολογικό κέντρο: "Προβλέψατε σεισμό?!".

      Υ.Γ: Οι Πατρινοί πρέπει να έχουν native 20 earthquake-phobia resistance. Όμως το roll του χθεσινού σεισμού νίκησε τους περισσότερους.

      Υ.Γ2: Ακόμη και τα σκυλιά είναι αναίσθητα εδώ πέρα. Γαυγίζουν πάντα μετά το σεισμό, ποτέ πριν.


      Edit:
      Ποτέ δεν έχω ακούσει ποτέ προειδοποίηση έστω και 1 λεπτό πριν τον σεισμό. Συνήθως βγαίνουν στα κανάλια κανά 20λεπτο αφού γίνει ο σεισμός.
      [/b]
      Λογικά (χωρίς να ξέρω), όταν μιλάμε για μεγάλες αναταράξεις, υπάρχουν και άλλες μικρότερες που προηγούνται αυτών. Οπότε διαισθητικά, ένας σεισμολόγος που παρατηρεί τον σεισμολόγο σε σεισμολογικό κέντρο, μπορεί να "προβλέψει" τον σεισμό αλλά σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα πριν συμβεί (1 λεπτό or so φαντάζομαι). Μετά τον σεισμό του '99 ένας σεισμολόγος είχε πει ότι το είχαν καταλάβει περίπου 2 λεπτά πριν συμβεί, όμως δεν προσπάθησαν να ενημερώσουν τον κόσμο, καθώς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, περισσότερο πανικό θα προκαλούσαν παρά θα βοηθούσαν.
      "All art is at once the surface and symbol. Those who go beneath the surface do so at their peril."

      Comment


      • Οπότε διαισθητικά, ένας σεισμολόγος που παρατηρεί τον σεισμολόγο σε σεισμολογικό κέντρο
        [/b]

        Originally posted by Raf
        Η Νίντι λίγο το πάει αλλιώς, ε, έχουμε τον Ραμπ εκεί να ψιλοτρολάρει.

        Comment


        • _Lloyd[/b]
          Περιλαμβανει πολλα πραγματα και καταστασεις. Απο την καλη λειτουργια του κρατικου μηχανισμου, μεχρι και την σωστη αντιδραση και ψυχολογια του κοσμου. Ο κοσμος εδω στην Ελλαδα, δεν θελει να μαθει να ζει με τους σεισμους. Και σιγουρα δεν ζηταω απο καποιον ετσι ξερα να ξεπερασει τους σεισμους, αλλα οταν ακουω καποιους να λενε ΠΑΝΑΙΤΣΑ'Μ ΒΟΗΘΑΜΕ ΧΡΙΣΤΟΥΛΗ ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, καταλαβαινεις οτι υπαρχει προβλημα στο κοσμο.
          Το παιδι που ειπε οτι οι σεισμοι δεν ειναι κατι το συνηθισμενο στην Ελλαδα, απλα ειναι λαθος. Και συνηθισμενο ειναι, και προβληματα ειχαμε, αλλα και θα εχουμε.
          Δυστηχως επισης αυτο δεν εχει να κανει μονο με τους σεισμους. Φωτιες, πλημμυρες, καταστροφες, δεν υπαρχει η παραμικρη ενημερωση απο τον κρατικο μηχανισμο για τους πολιτες και οχι μονο.
          Για το δευτερο μερος, αν και τις περισσοτερες φορες, υπαρχουν προβλεψεις για σεισμους σε αρκετα ρεαλιστικο χρονικο διαγραμμα, δεν βγαινει απολυτως λογικα στο κοινο, για να μην υπαρξει πανικος και χαος. Δεν υπαρχει μηχανημα που μετραει 99,99999999 την ημερομηνια ενος σεισμου, αλλα κατι τετοιο διαβασα θελουν να κανουν με δορυφορους οι αμερικανοι.
          Ned Stark

          A man draws his sword in order to protect the small wound deep in his heart.
          It was inflicted in the days long past,at the farthest reach of his memories.
          A man wields his sword in order to depart life with a smile.
          In the days far ahead,beyond the reach of his memory.
          Ειναι ανθρωπος, κι ομως δεν εχει αδυναμιες.
          Εχει υλικη υποσταση, κι ομως δεν υπαρχει.
          Ειναι ο Getta Robo.

          Comment


          • Και σιγουρα δεν ζηταω απο καποιον ετσι ξερα να ξεπερασει τους σεισμους, αλλα οταν ακουω καποιους να λενε ΠΑΝΑΙΤΣΑ'Μ ΒΟΗΘΑΜΕ ΧΡΙΣΤΟΥΛΗ ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, καταλαβαινεις οτι υπαρχει προβλημα στο κοσμο.
            [/b]
            Το πρόβλημα υπάρχει ακριβώς λόγω του ότι λέγεται "ΠΑΝΑΙΤΣΑ'Μ ΒΟΗΘΑΜΕ ΧΡΙΣΤΟΥΛΗ ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ" και δεν σχετίζεται με τους σεισμούς. Ο φόβος για έναν σεισμό μεγάλης έντασης είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Η υπερβολή που ακολουθεί τον σεισμό, όχι.
            Επαναλαμβάνω, στην Ελλάδα είναι συνηθισμένοι οι σεισμοί μικρής ή μεσαίας έντασης, αλλά οπωσδήποτε όχι αυτοί μεγάλης (από 6 richter και πάνω).
            "All art is at once the surface and symbol. Those who go beneath the surface do so at their peril."

            Comment


            • Δεν υπαρχει μηχανημα που μετραει 99,99999999 την ημερομηνια ενος σεισμου, αλλα κατι τετοιο διαβασα θελουν να κανουν με δορυφορους οι αμερικανοι.
              [/b]
              Δεν υπάρχει μηχάνημα που να μετράει γενικότερα τους σεισμούς. Οι Αμερικάνοι δεν ξέρουν τίποτα. Το μοναδικό μηχάνημα που αναπτύσεται αυτή την στιγμή με (βάσει στατιστικών) βάσιμες ελπίδες να λειτουργήσει είναι ένα μηχάνημα που ερευνάται στην Ελλάδα και την Ιαπωνία υπό την επίβλεψη επιστημονικής ομάδας στην οποία ανήκει και ο Βαρώτσος.

              Τα ξέρω από πρώτο χέρι,γιατί δεν έχω χάσει διάλεξη του,και δυστυχώς εδώ στο Ελλάντα δεν αξιώθηκε κανείς να του επιχορηγήσει αρκετά κονδύλια για την απαραίτητη έρευνα.Α ρε Ιαπωνία πόσο μπροστά είσαι...

              Αναρωτιέμαι,έκανε τον κόπο να κοιτάξει κανεις το πρώτο βιντεο του ποστ που έκανα πριν;;;
              Originally posted by Raf
              Η Νίντι λίγο το πάει αλλιώς, ε, έχουμε τον Ραμπ εκεί να ψιλοτρολάρει.

              Comment


              • Ναι, κι εμεινα μαλακας
                My blog:Doppel's Den

                Comment


                • Είμαι ένθερμος υποστηρικτής των παραπάνω απόψεων, εντούτοις δεν έχουν καμία απολύτως θέση σε θέματα πολιτικής (και ηθικής ),[/b]
                  Αμ έχουνε και μάλιστα μεγάλη.

                  Η διόρθωση της κοινωνίας, με όλους τους παράγοντες που την αποτελούν, δεν είναι κάτι ξεκομμένο, υπάρχει μια βάση, γύρω απ' την οποία της χτίζονται τα πάντα και επηρεάζει από οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς παράγοντες, μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις.

                  Ο λόγος που απορρίπτω και την πτώση των συνόρων, είναι γιατί δεν προσφέρουν κάτι που δε μπορεί να αποκτηθεί με πιο ομαλό τρόπο, ενώ βλάπτουν σημαντικά την ανομοιογένεια σε κάθε επίπεδο. Σημειωτέον πως είμαι φανατικός οπαδός των αντίπαλων δεών, του εκρηκτικού και γόνιμου διαλόγου και της διαφορετικότητας, αρκεί να μην οδηγούμαστε σε ακρότητες ή να μη μένουμε μόνο εκεί. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη καλή πίστη, περισσότερος ανθρωπισμός, λιγότεροι δισεκατομμυριούχοι, λιγότερα πυρηνικά όπλα, λιγότερος εθνικισμός, περισσότερη παιδεία εν τέλει. [/b]
                  Ορθότατες προτάσεις και πολύ ωραία αυτά που λες (αλληλεγγύη, ανθρωπισμός, λιγότερα πυρηνικά, λιγότερος εθνικισμός) κρίμα που αυτά είναι δομικά χαρακτηριστικά του υφιστάμενου μοντέλου κοινωνίας.

                  Πάντως, καμιά φορά που δίνεις την εντύπωση διχασμένης προσωπικότητας, ότι γενικά έχεις μερικά πράγματα πολύ ανακατεμένα στο μυαλό σου. Btw, αν τον όρο λιγότερη-α τον αντικαθιστούσες με τον όρο εξάλειψη, θα ήμασταν ακόμα καλύτερα. Θα σε προλάβω λέγοντας σου, ότι ναι, και τα πυρηνικά εξαλείφονται και ο εθνικισμός, δεν είναι κάτι αδύνατο, αδύνατο είναι με το σημερινό μοντέλο κοινωνίας, έτσι ερχόμαστε ξανά σε όσα είπα πριν.

                  Όσων αφορά στο ψητό τώρα, τον διεθνισμό, και τα σύνορα που εγώ απορρίπτω και εσύ δέχεσαι, η ουσιαστική διαφωνία μας έγκειται στη διαφορετική αντίληψη που έχουμε όσον αφορά την έννοια έθνος, εσύ το αντιλαμβάνεσαι σα κάτι σημαντικό, ενώ αντίθετα για μένα είναι κάτι εντελώς ασήμαντο, έως ανύπαρκτο, περισσότερο εφεύρεση παρά κάτι υπαρκτό.

                  Ειδικά σήμερα, ακόμα κι αν κάποτε υπήρχε, έχει πλέον ρεαλιστικά εξαλειφθεί και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο με τον οποίο και συντελείται η παγκοσμιοποίηση, αλλά και με άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, σήμερα, που κυρίως μέσω της τεχνολογίας, όλος ο πλανήτης έχει γίνει ένα παγκόσμιο χωριό, μια γειτονιά, είναι λογικό αυτό που ονομάζαμε κάποτε έθνος να αρχίζει σταδιακά να εξαλείφεται στα πλαίσια μιας καθαρά εξελικτικής διαδικασίας.

                  Καταλαβαίνω πως για κάποιους, η έννοια του έθνους είναι σημαντική, το θέμα είναι, αφενός, κατά πόσο σήμερα υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο και, αφετέρου, αν το ξεπέρασμά του θα εξάλειφε (ή έστω περιόριζε) και πολλά από τα δομικά προβλήματα που αυτό συνεπάγεται.

                  Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή απαιτούν θυσίες, το θέμα είναι να ζυγιάσει κανείς τη πραγματικότητα και να δει προς τα πού γέρνει η ζυγαριά.
                  There are two types of people who will tell you that you cannot change the world:
                  Those who are afraid to try, and those who are afraid that you will succeed.

                  Comment


                  • Αμ έχουνε και μάλιστα μεγάλη.

                    Η διόρθωση της κοινωνίας, με όλους τους παράγοντες που την αποτελούν, δεν είναι κάτι ξεκομμένο, υπάρχει μια βάση, γύρω απ' την οποία της χτίζονται τα πάντα και επηρεάζει από οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς παράγοντες, μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις.
                    Εξακολουθώ να πιστεύω αυτό που έγραψα και δεν βλέπω πως τα όσα γράφεις το αναιρούν.

                    Τέλος πάντων, θα μου επιτρέψεις να μην θέλω να επεκταθώ εδώ και αυτή είναι και η αιτία που δεν γίνομαι αναλυτικός. ;)

                    καμία φορά που δίνεις την εντύπωση διχασμένης προσωπικότητας
                    [/b]


                    ενώ αν τον όρο ?λιγότερη-α? τον αντικαταστούσες με τον όρο εξάλειψη, θα ήμασταν ακόμα καλύτερα
                    [/b]
                    Σύμφωνοι εδώ.

                    και θα σε προλάβω λέγοντας σου, ότι ναι, και τα πυρηνικά εξαλείφονται, και ο εθνικισμός δεν είναι κάτι αδύνατο, αδύνατο είναι με το σημερινό μοντέλο κοινωνίας, έτσι ερχόμαστε ξανά σε όσα είπα πριν.
                    [/b]
                    Η διαφωνία έγκειται στο εξής: Εγώ πιστεύω ότι μπορούν να εξαλειφθούν και με το σημερινό μοντέλο κοινωνίας.

                    Όσων αφορά το ψητό τώρα, τον διεθνισμό, και τα σύνορα που εγώ απορρίπτω και εσύ δέχεσαι, η ουσιαστική διαφωνία μας έγκειται στη διαφορετική αντίληψη που έχουμε όσον αφορά την έννοια ?έθνος?
                    [/b]
                    Όχι, όχι. Έγραψα ξεκάθαρα τι προσφέρουν τα σύνορα. Τα έθνη και να υπήρχαν (μη μιλήσετε για "πεντακάθαρο" έθνος εν έτη 2008, γιατί θα πιάσω την κοιλάρα μου απ' τα γέλια) δεν είναι κάτι το τραγικά σημαντικό.

                    Καταλαβαίνω πως για κάποιους, η έννοια του έθνους είναι σημαντική, το θέμα είναι, αφενός, κατά πόσο σήμερα υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο και, αφετέρου, αν το ξεπέρασμά του θα εξάλειφε (ή έστω περιόριζε) και πολλά από τα δομικά προβλήματα που αυτό συνεπάγεται.
                    Ο λόγος που διαφωνώ με την κατάργηση των συνόρων, δεν είναι γιατί δεν θέλω να πάψουν να υπάρχουν έθνη. Αυτό που πιστεύω, είναι ότι με πολλές διαφορετικές διοικήσεις ανά τον κόσμο, επιτυγχάνεται ποικιλομορφία η οποία είναι ενδιαφέρουσα και προσφέρει από κάθε άποψη. Ο καθέ κάτοικος του Χ κράτους έχει να κερδίσει από τον κάτοικο του Υ κράτους πολλά στα πλαίσια διαλόγου και ανταλλαγής πολιτισμικών / πολιτιστικών στοιχείων και τελικά η ανταλλαγή στοιχείων και παιδείας θα οδηγήσει (για εμένα) σ' έναν "φαύλο" κύκλο ο οποίος από την στιγμή ήδη που θα δημιουργηθεί, δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ, εφ' όσον φυσικά συμβούν και όλα τα υπόλοιπα τα οποία ανέφερα (κυριαρχία ανθρωπιστικής παιδείας κ.λ.π.). Κι αυτός ο κύκλος, βέβαια, μόνο στην ασταμάτητη πρόοδο μπορεί να οδηγήσει, εκτός κι αν ο διάλογος μεταξύ δυο καλλιεργημένων ατόμων μπορεί να κάνει τα μυαλά τους να κλείσουν... Σε γενικές γραμμές αυτό, πάντα. Και φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν περιορίζεται σε δυο τυχαίους κατοίκους των κρατών Χ και Υ, καθώς την κουλτούρα δεν την κουβαλάνε μόνο αυτοί, αλλά επεκτείνεται σε κάθε τι και καθέναν που κουβαλάει κουλτούρα πάνω του (πολιτικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες κ.ο.κ.). Είμαι οπαδός του διαλόγου και πιστεύω πως είναι το Α και το Ω της προόδου, σε κάθε επίπεδο. Κι όταν λέω διάλογο, δεν αναφέρομαι μόνο στην προσωπική επαφή, αλλά και στην αποκόμιση ιδεών μέσω της μελέτης αποφάσεων που έλαβαν κάποιοι άλλοι, σε κάποιον άλλο τόπο.

                    Πάντως, η ιδεολογία μου είναι όντως αρκετά έως πολύ "χύμα". Έχω δανειστεί στοιχεία από ιδεολογίες εδώ κι εκεί και με βάση εκείνα "κατασκεύασα" κάτι δικό μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αντιφάσκω κάπου. Αν βρεθούμε ποτέ από κοντά και τα συζητήσουμε διεξοδικά, θα δεις πως αυτό δεν ισχύει. Άλλο τώρα το κατά πόσο αυτά που υποστηρίζω είναι ορθά ή εφαρμόσιμα. Η ενδεχόμενη ουτοπικότητα ή αστοχία κάποιων επιδιωκόμενων στόχων της ιδεολογίας μου, ίσως αποτελούν προϊόν του "χύμα" της δομής της.

                    Ειδικά σήμερα, ακόμα κι αν κάποτε υπήρχε, έχει πλέον ρεαλιστικά εξαλειφθεί και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο με τον οποίο και συντελείται η παγκοσμιοποίηση, αλλά και με άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, σήμερα, που κυρίως μέσω της τεχνολογίας, όλος ο πλανήτης έχει γίνει ένα παγκόσμιο χωριό, μια γειτονιά, είναι λογικό αυτό που ονομάζαμε κάποτε έθνος να αρχίζει σταδιακά να εξαλείφεται στα πλαίσια μιας καθαρά εξελικτικής διαδικασίας.
                    Άμα πάψει να συντελείται η παγκοσμιοποίηση και αντικατασταθεί η παιδεία, δεν θα αρχίσει πλέον και πάλι ο κάθε λαός (όπου λαός = κάτοικοι ενός συγκεκριμένου κράτους κι όχι έθνος) να διαμορφώνει διαφορετικά χαρακτηριστικά;


                    Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή απαιτούν θυσίες, το θέμα είναι να ζυγιάσει κανείς τη πραγματικότητα και να δει προς τα πού γέρνει η ζυγαριά.
                    [/b]
                    QFT.
                    "Can't talk shit with a tongue full of rug burn!"

                    Comment



                    • Ο λόγος που διαφωνώ με την κατάργηση των συνόρων, δεν είναι γιατί δεν θέλω να πάψουν να υπάρχουν έθνη. Αυτό που πιστεύω, είναι ότι με πολλές διαφορετικές διοικήσεις ανά τον κόσμο, επιτυγχάνεται ποικιλομορφία η οποία είναι ενδιαφέρουσα και προσφέρει από κάθε άποψη. Ο καθέ κάτοικος του Χ κράτους έχει να κερδίσει από τον κάτοικο του Υ κράτους πολλά στα πλαίσια διαλόγου και ανταλλαγής πολιτισμικών / πολιτιστικών στοιχείων και τελικά η ανταλλαγή στοιχείων και παιδείας θα οδηγήσει (για εμένα) σ' έναν "φαύλο" κύκλο ο οποίος από την στιγμή ήδη που θα δημιουργηθεί, δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ, εφ' όσον φυσικά συμβούν και όλα τα υπόλοιπα τα οποία ανέφερα (κυριαρχία ανθρωπιστικής παιδείας κ.λ.π.). Κι αυτός ο κύκλος, βέβαια, μόνο στην ασταμάτητη πρόοδο μπορεί να οδηγήσει, εκτός κι αν ο διάλογος μεταξύ δυο καλλιεργημένων ατόμων μπορεί να κάνει τα μυαλά τους να κλείσουν... Σε γενικές γραμμές αυτό, πάντα. Και φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν περιορίζεται σε δυο τυχαίους κατοίκους των κρατών Χ και Υ, καθώς την κουλτούρα δεν την κουβαλάνε μόνο αυτοί, αλλά επεκτείνεται σε κάθε τι και καθέναν που κουβαλάει κουλτούρα πάνω του (πολιτικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες κ.ο.κ.). Είμαι οπαδός του διαλόγου και πιστεύω πως είναι το Α και το Ω της προόδου, σε κάθε επίπεδο. Κι όταν λέω διάλογο, δεν αναφέρομαι μόνο στην προσωπική επαφή, αλλά και στην αποκόμιση ιδεών μέσω της μελέτης αποφάσεων που έλαβαν κάποιοι άλλοι, σε κάποιον άλλο τόπο.


                      [/b]
                      Ακριβως αυτο πιστευω κι εγω πανω στο θεμα του εθνους. Περισσοτερο το βλεπω σαν καλαθι της παραδοσης ενος λαου, παρα σαν γεωγραφικη περιοχη.
                      My blog:Doppel's Den

                      Comment


                      • Cursed

                        Σου ξαναλέω, κάποια πράγματα είναι μπερδεμένα στο μυαλό σου, είμαι σίγουρος, αφού μάλλον θα συνεχίσεις να ψάχνεσαι, ότι σε 3 - 4 χρόνια όταν θα έχει ωριμάσει ακόμα περισσότερο η κρίση σου, θα έχεις μάθει περισσότερα και θα έχεις κατασταλάξει κάπου ιδεολογικά, διαβάζοντας αυτά που γράφεις τώρα, από μόνος θα δεις που έχεις δίκιο και που άδικο, ανεξαρτήτως της κατεύθυνσης που θα κινηθείς.

                        Η διαφωνία έγκειται στο εξής: Εγώ πιστεύω ότι μπορούν να εξαλειφθούν και με το σημερινό μοντέλο κοινωνίας.[/b]
                        Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά αποτελέσματα του τρόπου λειτουργίας του σημερινού μοντέλου κοινωνίας, δεν είναι θέμα παιδείας. Ό,τι παιδεία και να δώσεις, αν η ίδια η δομή της πραγματικότητας δεν ευνοεί στη πρακτική εφαρμογή αυτής, δε γίνεται τίποτα.

                        Ο ιμπεριαλισμός, για παράδειγμα, δεν είναι θέμα παιδείας, είναι δομικό χαρακτηριστικό της υπάρχουσας κοινωνικής δομής. Τα μίση, οι αντιπαλότητες κλπ, στα οποία αναφέρεσαι, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της ανταγωνιστικής φύσης στα πλαίσια διαφορετικά συγκρουόμενων συμφερόντων, ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες, σε «έθνη - κράτη», σε οικονομίες κοκ. Για να το πω πολύ απλά, σήμερα, δεν υπάρχει ως βάση το, τρόπων τινά, πανανθρώπινο συμφέρον, αλλά το συμφέρον μιας κοινωνικής ομάδας απέναντι σε μια άλλη, ενός έθνους απέναντι σε ένα άλλο, μιας οικονομίας απέναντι σε μια άλλη κοκ.

                        Ο λόγος που διαφωνώ με την κατάργηση των συνόρων, δεν είναι γιατί δεν θέλω να πάψουν να υπάρχουν έθνη......[/b]
                        Αχα, κατάλαβα τι εννοείς, έχεις δίκιο να φοβάσαι ένα είδος δικτατορίας, αποκλειστικά μιας άποψης και έλλειψης διαλόγου αλλά αυτό δεν ισχύει, η διαφορετική άποψη και ο διάλογος πάντα θα υπάρχει, είναι αδύνατον να εκλείψει, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα δημοκρατικό μοντέλο σε μια ελεύθερη κοινωνία. Για να γίνει αυτό, δεν απαιτούνται τα σύνορα, οι διαφορετικές απόψεις και πολιτικές δεν είναι συνέπειες ούτε συνόρων, ούτε χωρών.

                        Άμα πάψει να συντελείται η παγκοσμιοποίηση και αντικατασταθεί η παιδεία, δεν θα αρχίσει πλέον και πάλι ο κάθε λαός (όπου λαός = κάτοικοι ενός συγκεκριμένου κράτους κι όχι έθνος) να διαμορφώνει διαφορετικά χαρακτηριστικά;
                        [/b]
                        Για να γίνει αυτό που λες, δηλαδή να αρχίσει ξανά ο κάθε λαός να αναπτύσσει διαφορετικά, καθαρά δικά του, ήθη, έθιμα, ενδιαφέροντα, αισθητική, χαρακτηριστικά και κουλτούρα τέλος πάντων, από τον άλλο, δε φτάνουν τα σύνορα και η απλή διατήρηση της εθνικής ταμπέλας, θα πρέπει το εκάστοτε έθνος / κράτος, [b]να αποκλειστεί, να απομονωθεί 100% από τα υπόλοιπα, να μην έχει καμία, ή σχεδόν καμία, επαφή με τους άλλους (όπως συμβαίνει για παράδειγμα σήμερα στη Β. Κορέα).

                        Η σημερινή κοινωνία δεν είναι όπως αιώνες πριν, σήμερα η τεχνολογία εξελίσσεται με απίστευτους ρυθμούς, τα ΜΜΕ είναι τρομακτικά ανεπτυγμένα και η διαφορετικότητα που θα θες να κρατήσεις μέσω των συνόρων και κατ’ επέκταση των εθνών / κρατών, δε θα καταφέρει απολύτως τίποτα, στη σημερινή κοινωνία (σου ξανάλεω εκτός αν μιλάμε για πλήρη αποκλεισμό και κανένας δεν έχει ιδέα τι γίνεται έξω από τα σύνορά του), το μόνο που θα καταφέρουν τα σύνορα είναι να διατηρήσουν τις ταμπέλες Έλληνας, Τούρκος, Άγγλος κλπ, με ό,τι αρνητικό βέβαια αυτό συνεπάγεται.

                        Στη τηλεόραση ή στο internet θα συνεχίσεις να παρακολουθείς, Prison Brake και Hollywood, θα συνεχίζεις να τρως στα McDonalds και να ακολουθείς την παγκόσμια μόδα, είτε λέγετε emo, είτε trendy, είτε μαλλί αφάνα, είτε παντελόνι καμπάνα, που προβάλλεται από τη τηλεόραση, τα life style περιοδικά ή δε ξέρω εγώ που αλλού, θα συνεχίσεις να ακούς την Madonna και να βγαίνεις στα club που παίζουν τα ίδια παντού, όπως όλος ο κόσμος, κοκ. Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά θα είναι περιορισμένα, υπαρκτά μεν, περιορισμένα δε.

                        Τι είναι στη πραγματικότητα (ήταν δηλαδή) τα έθνη και πως δημιουργήθηκαν αυτά;

                        Ήταν ομάδες ανθρώπων, οι οποίες έζησαν σε έναν X τόπο, για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί, και ως αποτέλεσμα ανέπτυξαν και καλλιέργησαν κοινά πολιτισμικά στοιχεία, ήθη, έθιμα, συνήθειες, κλπ (η φύση του ανθρώπου). Τα σύνορα είναι εμπόδιο στη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και της ανάπτυξης της ανθρωπότητας, δηλαδή του μέγιστου τόπου κάτω από τον οποίο ελευθέρα όλοι οι άνθρωποι, χωρίς περιορισμούς, θα αναπτύξουν από κοινού τον πολιτισμό και τη κουλτούρα τους χωρίς ταμπέλες.

                        Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά δε πρόκειται ποτέ να χαθούν (αυτό πηγαίνει ενάντια στη φύση), με σύνορα ή χωρίς. Γιατί στην ανάπτυξη διαφορετικής κουλτούρας δε συμβάλουν τα σύνορα, αλλά διαφορετικοί παράγοντες, όπως το κλίμα, η τοπογραφία κλπ, με άλλα λόγια φυσικοί (κι όχι τεχνητοί όπως τα σύνορα) παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τους ανθρώπους και τους οδηγούν στην ανάπτυξη διαφορετικών χαρακτηριστικών, άλλη κουλτούρα θα αναπτύξουν οι άνθρωποι (και όχι λαός ή έθνος) που ζουν σε μια ηλιόλουστη περιοχή, με θάλασσα και ζέστη, και άλλη οι άνθρωποι που κατοικούν σε μια περιοχή με κρύο, βουνά, βροχές, χιόνια κλπ, δεν έχει να κάνει με σύνορα, ούτε με ταμπέλες.

                        Διαφορετικά χαρακτηριστικά και κουλτούρες, υπάρχουν ακόμα και σήμερα μέσα στα κατά φαντασία έθνη - κράτη, άλλη κουλτούρα κι έθιμα έχουν οι Κρητικοί πχ, κι άλλα οι Μακεδόνες (οι δικοί μας Μακεδόνες εννοώ), άλλα οι Αιγαιοπελαγίτες, και άλλα οι κάτοικοι του Ιωνίου. Το θέμα είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι (κάποτε είχαμε πόλεις – κράτη άλλωστε, με επίσης τεράστιες διαφορές, από τη κοινωνική διάρθρωση, μέχρι τον πολιτισμό τους) συνειδητοποίησαν ότι αυτά που τους ενώνουν, είναι απείρως περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν για να διατηρούν ταμπέλες διαφορετικότητας και σύνορα, ακριβώς το ίδιο είναι κι εδώ, αυτά που ενώνουν την ανθρωπότητα στο σύνολό της, είναι απείρως περισσότερα από αυτά που την χωρίζουν, για να συνεχίσουν να διατηρούν ταμπέλες και σύνορα, που μόνο άσχημα αποτελέσματα φέρνουν, πράγμα αποδεδειγμένο.
                        There are two types of people who will tell you that you cannot change the world:
                        Those who are afraid to try, and those who are afraid that you will succeed.

                        Comment


                        • Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά αποτελέσματα του τρόπου λειτουργίας του σημερινού μοντέλου κοινωνίας, δεν είναι θέμα παιδείας. Ό,τι παιδεία και να δώσεις, αν η ίδια η δομή της πραγματικότητας δεν ευνοεί στη πρακτική εφαρμογή αυτής, δε γίνεται τίποτα.
                          Το αποδεικνύει ποιος; Η ιστορία ή η κοινωνιολογία; Μήπως και τα δυο;

                          Αχα, κατάλαβα τι εννοείς, έχεις δίκιο να φοβάσαι ένα είδος δικτατορίας, αποκλειστικά μιας άποψης και έλλειψης διαλόγου αλλά αυτό δεν ισχύει, η διαφορετική άποψη και ο διάλογος πάντα θα υπάρχει, είναι αδύνατον να εκλείψει, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα δημοκρατικό μοντέλο σε μια ελεύθερη κοινωνία. Για να γίνει αυτό, δεν απαιτούνται τα σύνορα, οι διαφορετικές απόψεις και πολιτικές δεν είναι συνέπειες ούτε συνόρων, ούτε χωρών.
                          Δε μίλησα αποκλειστικά για μια άποψη. Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι λόγο κοινής κουλτούρας, δεν θα υπάρχουν συνολικά εκατό απόψεις παγκοσμίως, αλλά πενήντα για παράδειγμα.

                          Βέβαια, ισχύει όντως το άλλο που λες, ότι δηλαδή πτώση των συνόρων δεν σημαίνει πλήρης ομοιομορφοποίηση της εκπαίδευσης και του τρόπου ζωής αναγκαστικά, υπάρχουν και οι φυσικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, επομένως ο Γερμανός θα εξακολουθεί να έχει διαφορετικές ιδέες από τον Σέρβο σε κάποιον βαθμό. Εξαρτάται και σε ποιον θα δοθεί η εξουσία (αν θα υπάρχει) και πως θα ασκείται.

                          Τα άλλα που γράφεις πιο κάτω είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και τα διάβασα με πολύ προσοχή. Δεν έχω κάτι να σχολιάσω, εκτός από αυτό:

                          (αυτό πηγαίνει ενάντια στη φύση και φύση)
                          [/b]
                          Φαντάζομαι εννοείς την "φύση" πολύ ελεύθερα σαν έννοια, αναφέρεσαι σε κάθε τι φυσιολογικό, κάθε λογικό αποτέλεσμα που ακολουθεί μια πράξη, έτσι;

                          Α... Κι ευχαριστώ για την κουβέντα, μέτρησε όσο λίγες. ;)
                          "Can't talk shit with a tongue full of rug burn!"

                          Comment


                          • http://www.zougla.gr/news.php?id=2359
                            Originally posted by Raf
                            Η Νίντι λίγο το πάει αλλιώς, ε, έχουμε τον Ραμπ εκεί να ψιλοτρολάρει.

                            Comment


                            • χαχαχαχα και καπου λεει οτι ο νομαρχης μηνυσε το σεισμολογο!!!
                              αυτα ειναι, να κανεις ερευνα, να προσπαθεις να προβλεψεις σεισμο και να σωσεις το κοσμο απο μια μελλοντικη καταστροφη και να σε μηνυουν κι ολας δηθεν επειδη σπερνεις τον πανικο στους πολιτες, loool. α ρε Ελλαδα, μια ζωη θα τρως τα παιδια σου και θα βγαζεις τα ματια σου μονη σου!

                              btw πολυ καλη κινηση το site του Μακη. ειδαν ολοι τοτε με το θεμα που χε γινει με τα blogs οτι το internet ειναι χαος πραγματικο και ειπαν να το εκμεταλλευτουν κι αυτο. εδω βρισκετε το μελλον! κριμα που δεν εχει και forum.

                              Comment


                              • Οσοι μπηκαμε στο site του Μακη μας εκανε track id
                                My blog:Doppel's Den

                                Comment

                                Working...
                                X