Announcement

Collapse
No announcement yet.

Το σήμερα και το αύριο των videogames

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Αυτό που είπε ο Loggo ότι τα blockbuster videogames αρχίζουν και μοιάζουν όλο και πιο πολύ με τα blockbuster brainless films είναι αλήθεια.
    Αλλά γιατί γίνεται αυτό; Και γιατί τα περισσότερα είναι brainless;

    Γιατί όταν μια blockbuster ταινία θέλει 150-200 εκ δολ. για να φτιαχτεί, οι παραγωγοί προσπαθούν να πατήσουν σε δοκιμασμένες συνταγές, ή να τσιμπήσουν κόσμο απ'όλα τα δημογραφικά. Λίγο βλακώδες χιούμορ, λίγο love story, μπόλικη δράση, απλό σενάριο κτλ.

    Πλέον ένα HD videogame που κοστίζει 30-60 εκ. δολ. αναγκαστικά δεν θα έχει την ίδια μοίρα;
    Το GTA IV κόστισε κάπου στα 100 εκ δολ. σωστά;
    Το επόμενο και αν είναι σε επόμενη κονσόλα θα κοστίσει ΙΜΟ τα διπλάσια. Θα μπορέσει Rockstar η (και να θέλει) να ρισκάρει; Να αλλάξει την συνταγή;
    Και αν όχι θα την κατηγορήσει κανείς γι'αυτό; Εγώ πάντως όχι.
    Γι'αυτό ούτως ή άλλως παιχνίδια του στυλ Braid δύσκολα εώς αδύνατον να δούμε σε μεγάλη παραγωγή.

    Comment


    • #17
      Originally posted by Raphael
      Αν θες μπορείς να αναλύσεις σε συγκεκριμένα παραδείγματα.

      Φυσικά.Προτίστως όμως,να επισημάνω για άλλη μια φορά,ότι βάσει γούστου και μόνο απεχθάνομαι άπαντα τα space shooters.Δεν θα πώ είναι για πέταμα,ούτε ότι είναι υποδεέστερα σε καμιά περίπτωση,απλώς σε μένα δεν μου αρέσουν.Αυτό να ξεκαθαριστεί απλά,γιατί ο Ren Of Heavens έτσι όπως το έθεσε διημιουργείται η εντύπωση ότι μείωσα ολοκληρωτικά τα παιχνίδια ως διημιουργίες κάτι που ΔΕΝ ισχύει.

      Απο κει και πέρα παρατηρώ ότι πολλά studios,ακόμα και "κολλοσοί" του χώρου,έχουνε ανακαλύψει μια νέα τακτική η οποία είναι 100% guaranteed κέρδος,και αυτή δεν είναι άλλη απο την "Clone Industry".Πολύ απλά,έχουνε γίνει "πτωματοφάγοι" πολυτελείας.Στα περισσότερα εκ των fanboys wars,αμφότερες μεριές έχουν ως main weapon τα exclusives και ιδιαίτερα αυτά που δεν βρίσκουν κάποια αντιστοιχία σε ύφος στην αντίπερα όχθη,και έτσι πολύ απλά,τα studios πλέον παίρνουν έναν exclusive τίτλο,του αλλάζουν το setting και τους πρωταγωνιστές,διατηρούν - σε σημείο πρόκλησης - αυτούσιους τους μηχανισμούς,κάνουνε και ένα ωραίο hype αν και εφόσον έχουνε την δύναμη,και είναι σετ.Και το κέρδος είναι διπλό.Αφενός οι στερημένοι της μίας πλευράς θα απολαύσουν κάτι που έλειπε απο την κονσόλα τους,και αφετέρου οι της άλλης θα το δεχτούν πάραυτα,μιας και ακόμα και εδώ η βιομηχανία έχει "τρύπα" - μπορεί και άθελα της - αφού τα περισσότερα εκ των σημερινων παιχνιδιών χαρακτηρίζονται απο μία ΑΣΤΕΙΑ διάρκεια,και ο hardcore gamer δεν θα πεί όχι στην ευκαιρία να έχει δύο παιχνίδια που επι της ουσίας είναι ένα,απο την στιγμή που έμεινε ικανοποιημένος απο το πρωτότυπο.

      Για να το θέσω με πιο ξεκάθαρα παραδείγματα,θα μπορούσα κάλλιστα να αναφέρω το Dantes Inferno.Είναι ίσως το απόλυτο παράδειγμα της clone industry που μου έρχεται αυτή την στιγμή στο μυαλό.Ένα God Of War με αλλαγμένο setting και πρωταγωνιστή και ΜΟΝΟ.Ακόμα και το ταξίδι του Dantes είναι παρόμοιο με εκείνο του Kratos.Τα Ιλίσσια Πεδία αντικαθιστούνται απο την Κόλαση,οι Harpies απο τα φτερωτά δαιμόνια και δε ξέρω και γω τι άλλο...Για μηχανισμούς δεν νομίζω να χρειάζεται να πούμε κάτι,όποιος έπαιξε το demo ή έχει το παιχνίδι ξέρει.Button mash,quicktime events,fixed camera κλπ κλπ.

      Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το Dantes είναι κακό παιχνίδι.Φυσικά και μπορεί να είναι πολύ καλό.Πολύ καλό είναι και το Bayonetta,πολύ καλό μπορεί να είναι και το επερχόμενο Quantum,πολυ καλό είναι και το Saints Row.Τι έχουν να προσφέρουν παραπάνω όμως στο κορεσμένο κοινό που άκουγε για καινοτομίες και καινοτομίες δεν είδε?Τίποτα.Αυτή την στιγμή η gaming βιομηχανία μοιάζει σαν μια μεγάλη τεράστια κουζίνα ενός γιγαντιαίου εστιατορίου,που έχει μόνο απο 4-5 πιάτα και τα σερβίρει συνέχεια αλλάζοντας την γαρνιτούρα.Και μάλιστα με το αζημίωτο,ειδικά για εμάς που είμαστε εν Ελλάδι και ο πληθωρισμός μας έχει ταράξει στην φάπα.

      Όσον αφορά τα fps,πολλαπλασιάζονται με αστρικές ταχύτητες και αυτό απο μόνο του μαρτυράει πολλά για το πόσο κορεσμένη ειναι η βιομηχανία και ΟΧΙ το κοινό μιας και αυτό συνεχώς αυξομειώνεται.Για μένα τα fps είναι αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης προσέγγισης πιο ενήλικου κοινού απο MS και Sony.Και αν η MS έχει μια δικαιολογία ώντας σχετικά νέα στον χώρο του console gaming,η Sony αντιθέτως δεν έχει καμμία.Ξέχασε προφανώς ότι την εποχή που είχε στρογγυλοκαθήσει την κωλάρα της στον βασιλικό θώκο,είχε απο πίσω της μια τεράστια γκάμα παιχνιδιών,προτώτυπων και πάνω απ'όλα με ΠΟΙ-ΚΙ-ΛΙ-Α.Δεν ζητάμε παρθενογέννεση,αυτό δεν γίνεται.Αλλά δεν μπορώ να βλέπω το 80% μιας ολόκληρης βιομηχανίας να έχει καθήσει σταυροπόδι και να 'μαγειρεύει' κατεψυγμένα 'φαγητά'.

      Κλείνωντας για να μην κουράζω,να φτάσω στο συμπέρασμα.Η βιομηχανία φίλοι έχει κορεστεί.Αλλά φταίμε και εμείς ως καταναλωτές.Μάλλον φταίμε μόνο εμείς ίσως.Βλέπω τώρα το Heavy Rain,και κάτι μέσα μου μου λέει ότι θα πάει άπατο την στιγμή που το "Call of Duty 55" και το "Haloresistance 7" θα γίνουνε χρυσά τ'αξίζουν ή όχι.Οι μεν θα έχουνε καθήσει χρόνια προσπαθώντας να κάνουνε κάτι genuine και "φρέσκο" και θα πάνε στον πάτο,και οι δε θα βάλουνε την γνωστή συνταγή στο microwave μέχρι να βαρεθεί ο κόσμος και να τους ρίξει 'μαύρο'.Αυτός είναι και ο λόγος που προσωπικά πλέον αγοράζω 1 με 2 παιχνίδια τον χρόνο.Σέβομαι όλους αυτούς που καταναλώνουνε με ευχαρίστηση αυτή την 'θάλασσα' απο ξαναζεσταμένα 'φαγητά' και τα απολαμβάνουν,και έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν να το κάνουν απο την στιγμή που τους ικανοποιεί.Αλλά για μένα thanks but no thanks.

      ps. Όσον αφορά τα gaming choices μου,είμαι τρελό MGS fanboy προτίστως και είμαι ανοικτός πάντα σε καλές προτάσεις της αγοράς και σε κάποιες αδυναμίες του παρελθόντος(π.χ. Silent Hill).Και όταν δώ κάτι καλό που δεν θα μου θυμίσει games του παρελθόντος με καλύτερα γραφικά,τότε ναι θα τα σκάσω.

      EDIT: +1 σε αυτά που είπε ο Loggo

      Comment


      • #18
        Originally posted by Evans View Post
        Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι η εξέλιξη του χώρου δε θα επέλθει μόνο μέσω νέων μηχανισμών και τρόπων χειρισμού, αλλά κυρίως μέσω νέων ιδεών και αισθητικών απόψεων που θα οδηγήσουν τα videogames στην ωρίμανση. Το Heavy Rain από ότι φαίνεται συντελεί σε αυτή την τάση με έναν αρκετά ικανοποιητικό τρόπο, προσφέροντας και νέα αισθητικά πρότυπα, αλλά και συνδυάζοντάς τα με ενδιαφέρον και διασκεδαστικό gameplay (τη βάση των videogames). Ένας νέος τρόπος χειρισμού από μόνος του δε θα φέρει την επανάσταση, θα προσφέρει κάτι που θα ξεχαστεί άμεσα, κάτι τολμηρό και καινοτόμο όμως θα μείνει, θα επηρεάσει και, εν τέλει, θα βοηθήσει το χώρο να εξελιχτεί.

        Από εκεί και πέρα, συμφωνώ απόλυτα με "τη μύγα μέσα στο γάλα." Είχα εκφράσει παρόμοιες απόψεις παλιότερα.
        Εννοειται αυτο, αλλιως τα περισσοτερα games στο Wii θα ειχαν κατι νεο να πουν. Ειναι καλο οτι υπαρχουν πολλες επιλογες στο θεμα του χειρισμου και της διεπαφης παιχνιδιου χρηστη (κλασικο pad, πληκτρολογιο, ποντικι, οθονη αφης, οθονη αφης & κουμπια, προβολη σε 2 οθονες, αισθητηρες κινησης, καμερες...) αλλα απο μονες τους δε προσφερουν τιποτα.

        Το οτι λιγα παιχνιδια πρωτοπορουν ειναι φυσιολογικο για μενα. Δε θα περιμενα αυτη τη στιγμη απο μια εταιρια να επενδυσει ευκολα σε κατι νεο. Υπαρχουν πολλα παραδειγματα παιχνιδιων που δε τα καταφεραν να δικαιολογησουν το κοστος τους(πχ Mirror's Edge).

        Συμφωνω με τη φραση "σα τη μυγα μες στο γαλα" αλλα πραγματικα πιστευω οτι ειμαστε σε καλο δρομο, οι μεγαλες παραγωγες κοστιζουν αλλα περισσοτερο απο καθε αλλη φορα δινεται ευκαιρια σε μικρες ομαδες, ακομη και τελειως αυτονομοι προγραμματιστες, να δειξουν κατι καινουριο. Τοσο επειδη η παραγωγη ενος "φθηνου" παιχνιδιου ειναι πιο απλη υποθεση σε σχεση με παλαιοτερα οσο και λογω της δυνατοτητας προβολης που υπαρχει πλεον και διαθεσης μεσω διαφορων υπηρεσιων στο κοινο. Γι' αυτο και βλεπουμε περισσοτερο απο indie developers τετοιες προσπαθειες.

        Για τη περιπτωση του Heavy Rain, τα πραγματα πηγαν καλα εξαρχης, ο κοσμος εδειξε αμεσως ενδιαφερον κι ετσι συνεχιστηκε το project, αλλιως δε θα το συζητουσαμε καν.

        Αυτο που δε καταλαβαινω ειναι γιατι καθε φορα που βγαινει κατι πρωτοτυπο γινομαστε επαναστατες και βλεπουμε παντου φαντασματα. Ξαφνικα ολα τα εμπορικα games γινονται μονοτονα, οι εταιριες μας δουλευουν, τα παντα ειναι δουλειες του ποδαριου, δεν υπαρχει προσπαθεια δεν υπαρχει τιποτα, ολοι κυνηγανε το ευκολο κερδος κι εμεις ειμαστε τα θυματα και δε ξερω τι αλλο.

        Κι ομως αν δουμε τα πιο εμπορικα games, στο μεγαλυτερο ποσοστο ειναι ποιοτικοι τιτλοι που τους εχουμε ευχαριστηθει οι περισσοτεροι απο μας. Επισης αν παμε στο παρελθον και θυμηθουμε ποια παιχνιδια σημειωναν τοτε μεγαλη επιτυχια θα δουμε genres που δυστυχως τωρα εχουν χαθει σε μεγαλο βαθμο. Θελω να πω δηλαδη οτι καλο ειναι να βλεπουμε νεες ιδεες αλλα και οι επιτυχημενες συνταγες χρειαζονται. Απο κει και περα η βιομηχανια ποτε δεν ειναι στασιμη.
        Αλλά δυστηχώς μου φαίνεται ότι ολόκληρη η gaming βιομηχανία βασίζεται πλέον αποκλειστικά στο marketing και ως εκ τούτου στο hype.
        Πιστευω κανενα απο τα δυο δεν αρκει αν δεν υπαρχει ποιοτητα. Η ubisoft για παραδειγμα το πληρωσε πριν μερικα χρονια αυτο, προσπαθησε να εκμεταλλευτει την επιτυχεια των διαφορων franchise της κυκλοφορωντας σε συντομα διαστημα πολλους τιτλους με χαμηλη ποιοτητα και ενω αρχικα μπορει να κερδισε απο αυτο στη συνεχεια οι καταναλωτες της γυρισαν τη πλατη. Αλλο παραδειγμα το Guitar Hero, εκανε τρελες πωλησεις, ειχε μεγαλη περαση και στο casual κοινο, κυκλοφορησαν χιλιες συνεχειες και expansions χωρις να προσφερουν ουσιαστικα κατι νεο και πλεον δεν υπαρχει στα charts.
        Do a barrel roll!

        Comment


        • #19
          Για μένα πάντως, μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το πώς έχουν εξελιχτεί τα πράγματα φέρει και ο ειδικός τύπος. Ο ειδικός τύπος μπορεί να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις, τόσο στο επίπεδο των gamers, όσο και σε αυτό των developers. Οι gamers είναι ίσως η σημαντικότερη κατηγορία, καθώς αν επηρεαστεί η αγορά, η παραγωγή θα αναγκαστεί με τη σειρά της να αλλάξει ρότα. Κανείς δε πρόκειται να το κάνει για τη ψυχή της μάνας του, με εξαίρεση φυσικά μια μικρή μερίδα πολύ ρομαντικών δημιουργών. Ναι τα mainstream μέσα είναι συνδεδεμένα με τα συμφέροντα των μεγάλων publishers, δεκτό. Σε πόσα μέσα όμως, mainstream και μη, έχετε δει να εξετάζεται το ζήτημα που προσπαθούμε να αναλύσουμε εδώ; Με εξαίρεση κάποια ανεξάρτητα μέσα τύπου Forums και Blogs, ο ειδικός τύπος κρατάει μια εντελώς παθητική στάση απέναντι σε τέτοιου είδους ζητήματα αλλά και οτιδήποτε του σερβίρει η βιομηχανία.

          Ακόμα και τα βαθμολογικά μοντέλα πολλών μέσων έχουν αναπροσδιοριστεί με απώτερο σκοπό την ολική ένταξή τους στη κατεύθυνση της βιομηχανίας. Κατά τη γνώμη μου, όλη αυτή η στάση είναι μέγιστο λάθος από τη μεριά του ειδικού τύπου των videogames. Για να μη το πάω ακόμα πιο μακριά, λέγοντας ότι αυτό είναι αποκλειστικό γνώρισμα του συγκεκριμένου ειδικού τύπου. Είμαι της άποψης ότι ο τύπος δεν πρέπει μονάχα να προσαρμόζεται επηρεαζόμενος από το που πηγαίνει η βιομηχανία. Αλλά ταυτόχρονα, να προσπαθεί να επηρεάζει κι αυτός με τη σειρά του σε κάθε επίπεδο. Πρέπει να υπάρχει ένα αλισβερίσι ανάμεσα στους δυο, όχι μια μονόπλευρη προσαρμογή (κάτι που θεωρώ σχεδόν καταστροφικό imo). Ο ρόλος του ειδικού τύπου δε πρέπει να είναι παθητικός, αλλά όσο το δυνατόν πιο ενεργητικός γίνεται. Αυτό έχει να κάνει για κάθε τομέα, από τα βαθμολογικά μοντέλα, μέχρι την κατεύθυνση της δημιουργίας και τον προβληματισμό των gamers για τέτοιου είδους ζητήματα.

          Υ.Γ. Ραμπίδη, δε νομίζω ότι μίλησε κανείς για έλλειψη ποιοτικών τίτλων, θα ήταν αφελές αν υποστήριζε κανείς κάτι τέτοιο. Νομίζω άλλωστε είναι κοινά αποδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ποιοτικών τίτλων είναι μεγαλύτερος από ποτέ.
          There are two types of people who will tell you that you cannot change the world:
          Those who are afraid to try, and those who are afraid that you will succeed.

          Comment


          • #20
            Μου αρέσουν πολύ οι απόψεις σου (όπως και ο τρόπος που τις διατυπώνεις) και δε μπορώ παρά να συμφωνήσω αλλά επειδή και εγώ είμαι Halo fanboy, αρνούμαι να δεχτώ τη τοποθέτηση του Halo πλάι σε παιχνίδια όπως το CoD, το Resistance ή οποιοδήποτε άλλο (FPS και όχι μόνο) επαναλαμβάνει και επαναλαμβάνεται.

            Comment


            • #21
              Τα CoD παντως ειναι τοσο εμπορικα που εχουν παρεξηγηθει. Οσα εχει κανει η Infiniti οχι μονο ειναι εξαιρετικα games αλλα παντα κατι καινουριο προσφερουν. Εχουν γινει μοδα, τα παιζει ολος ο κοσμος, στις κονσολες, στα PC στα net cafe αλλα πραγματικα αξιζουν.
              Do a barrel roll!

              Comment


              • #22
                Originally posted by Ramparter View Post
                Τα CoD παντως ειναι τοσο εμπορικα που εχουν παρεξηγηθει. Οσα εχει κανει η Infiniti οχι μονο ειναι εξαιρετικα games αλλα παντα κατι καινουριο προσφερουν. Εχουν γινει μοδα, τα παιζει ολος ο κοσμος, στις κονσολες, στα PC στα net cafe αλλα πραγματικα αξιζουν.
                Μαζι σου και εγω.

                Comment


                • #23
                  Aρχικά να πω ότι χαίρομαι που έχουμε ένα νέο μέλος με τέτοιες απόψεις. Δεν ξέρω πώς βρέθηκες εδώ Naked Snake, γουστάρω ομως που βλέπω τέτοια posts και τέτοια συμμετοχή. Μήπως φταίει η νέα δομή ρε Loggo ;

                  Σωστός ο διαχωρισμός του νέου μοντέλου χειρισμού και της ανάπτυξης παιχνιδιών με βασικό σκοπό τη δημιουργία και την έκφραση. Στο παραπάνω μου post έδωσα βαρύτητα στο δεύτερο, αφήνοντας το πρώτο σε μία δεύτερη, και μάλιστα σχεδόν αδιάφορη, θέση. Από την αλλη βέβαια δεν έχω πειστεί ακόμα για τη δύναμη που έχει ένα νέο μοντέλο χειρισμού, ιδιαίτερη το motion sensing που έχουμε δει μέχρι τώρα. Η δυνατότητα είναι σίγουρα εκεί, η πρωτοτυπία όμως δε γνωρίζω που ακριβώς βρίσκεται και αν έχει εμφανιστεί, και αν όντως έχει εμφανιστεί, ποια είναι η μορφή της. Ως τώρα βλέπω κυρίως παιχνίδια που άνετα θα μπορούσαν να "μεταφραστούν" σε πιο συμβατικές "γλώσσες" και το όλο motion sensing theme φαντάζει σα μία απλοποίηση του αναλογικού μοχλού. Βέβαια η συγκεκριμένη συζήτηση πηγαίνει περισσότερο προς την κριτική πάνω στη νέα τάση και όχι στην εξέλιξη του χώρου, οπότε την αφήνω.

                  Loggo αναφέρεις ότι το 1994 με 1995 είχαμε κορεσμό του 2D και με την έλευση του 3D η βιομηχανία κατάφερε να εξελιχτεί. Πριν από 2 χρόνια όμως μας δόθηκε το Braid, ένας δισδιάστατος τίτλος που ήταν επαναστατικός όχι για την τεχνολογία στην οποία εντασσόταν (2 διαστάσεις), αλλά για τη βιομηχανία την ίδια και για τον τρόπο που ως τότε πολλοί developers αντιμετώπιζαν το μέσο. Αναφέρω το Braid γιατί ήταν μία ολοκληρωμένη πρόταση με κορυφαίο gameplay, κάτι που άφηνε πειραματισμούς όπως το Passage πολύ πίσω.

                  Σε αυτό λοιπόν το γεγονός βασίζω την άποψή μου ότι ο χώρος εξελίσσεται κυρίως με βάση τις ώριμες προτάσεις και ιδέες, τον εμπλουτισμό νέου περιεχομένου στο χώρο και τον πειραματισμό με νέα μέσα και τρόπους συνδυασμού σεναρίου και gameplay, ουσίας και διασκέδασης, παρά με την εφαρμογή νέων τρόπων χειρισμού, οι οποίοι μπορεί, εν τέλει, να μην αποτελούν κάτι διαφορετικό από το συμβατικό, παρά μία απλή ψευδαίσθηση αλλαγής από τα ως τώρα καθιερωμένα πρότυπα.

                  Από εκεί και πέρα, τα όσα λέει ο Naked Snake περί επανάληψης ιδεών και settings με βρίσκουν πέρα για πέρα σύμφωνο. Βέβαια πιστεύω ότι οι προτάσεις, πλέον, δεν είναι τόσο λίγες, μια που τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε αρκετούς ενδιαφέροντες τίτλους που να ξεφεύγουν από τα συμβατικά.

                  Comment


                  • #24
                    Το ήξερα ότι κάποιος μπορεί να έφερε το Braid σαν παράδειγμα απέναντι σε εκείνη τη πρόταση.:petseta: Ήθελα να το ξεκαθαρίσω, αλλά άρχισε να παίρνει τέτοιες διαστάσεις το post που αποφάσισα να μην εστιάσω συγκεκριμένα στο Braid, αλλά να αρκεστώ σε κάτι πιο γενικό όπως αυτό:
                    Originally posted by Loggo
                    Αυτό που μπορεί ακόμα να δώσει το υπάρχον μοντέλο, είναι νέα πράγματα μέσω της απελευθέρωσης της άποψης των σχεδιαστών στο δημιουργικό κομμάτι.
                    Το οποίο όμως θεωρώ ότι περιλαμβάνει τη λογική γύρω από την οποία κινείται το Braid.

                    Η προσφορά και η επανάσταση του Braid, κινείται σε διαφορετικά μονοπάτια από εκείνη του Ocarina of Time ή του Super Mario 64 πχ. Προσωπικά θεωρώ ότι μέσω των motion controls, ακριβώς επειδή πολλά πράγματα, σαν άλλη μετάβαση από το 2D στο 3D, θα αρχίσουν από μια Tabula Rasa μορφή, μπορούμε να έχουμε κι άλλες επαναστάσεις τύπου Mario 64 κλπ. Οι οποίες μέσα στο υπάρχον καθεστώς είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

                    Επαναστάσεις a la Braid, ακριβώς επειδή παραμένουν ανεξερεύνητες, μπορούν κάλλιστα να γίνουν και μέσω του υπάρχοντος μοντέλου, με το «συμβατικό» μέσο αλληλεπίδρασης, ακόμα και στο 2D κοκ. Αυτές οι επαναστάσεις είναι ανεξάρτητες του hardware ή του μέσου αλληλεπίδρασης. Γι’ αυτές δεν υπάρχει καν διαχωρισμός μεταξύ 2D και 3D, ή του τάδε και του δείνα μέσου αλληλεπίδρασης.

                    Γι’ αυτές τις δημιουργίες, το 2D και το 3D δεν είναι το κορεσμένο και το ανεξερεύνητο αντίστοιχα, δεν είναι το «ξεπερασμένο» και το «μοντέρνο», είναι απλά άποψη και χρησιμοποιούν εκείνη που εξυπηρετεί καλλίτερα τις δημιουργικές τους ανάγκες. Αυτό που στη πραγματικότητα είναι έτσι αλλιώς, κι έτσι όπως κανονικά θα έπρεπε να τα αντιλαμβάνονται όλες οι δημιουργίες.
                    There are two types of people who will tell you that you cannot change the world:
                    Those who are afraid to try, and those who are afraid that you will succeed.

                    Comment


                    • #25
                      Αυτές οι επαναστάσεις είναι ανεξάρτητες του hardware ή του μέσου αλληλεπίδρασης.
                      Όντως, τώρα καταλαβαίνω τι λέτε με τον Deus_Dope και έχετε δικιο. Μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως το braid και το κάθε braid δε θα οδηγήσουν τη βιομηχανία σε ένα νέο στάνταρ, αλλά θα θέσουν βάσεις για περαιτέρω δημιουργία και πειραματισμό. Το στάνταρ όμως θα αποτελέσει τη βάση για μία ολική εξέλιξη σε κάτι νέο. Yep, συμφωνώ ;) .

                      Comment


                      • #26
                        Originally posted by Evans View Post
                        Loggo αναφέρεις ότι το 1994 με 1995 είχαμε κορεσμό του 2D και με την έλευση του 3D η βιομηχανία κατάφερε να εξελιχτεί. Πριν από 2 χρόνια όμως μας δόθηκε το Braid, ένας δισδιάστατος τίτλος που ήταν επαναστατικός όχι για την τεχνολογία στην οποία εντασσόταν (2 διαστάσεις), αλλά για τη βιομηχανία την ίδια και για τον τρόπο που ως τότε πολλοί developers αντιμετώπιζαν το μέσο. Αναφέρω το Braid γιατί ήταν μία ολοκληρωμένη πρόταση με κορυφαίο gameplay, κάτι που άφηνε πειραματισμούς όπως το Passage πολύ πίσω.
                        Θα συμφωνησω με τα παραπανω.Ειδαμε επαναστατικο τιτλο σε 2d μορφη που οντως θεωρητικα εχει λιγα να δειξει πλεον,καθως απο το 94-95 ηρθε η επανασταση του 3d gaming.
                        Νομιζω λοιπον οτι ειναι νωρις ακομα να πουμε οτι υπαρχει κορεσμος στο 3d gaming.Θα φερω σαν παραδειγμα τα GTA.Τα πρωτα παιχνιδια της σειρας ηταν μεν 3d αλλα η καμερα ηταν ψηλα και θα μπορουσαν να ειναι κάλλιστα 2d παιχνιδια.Τα GTA της επομενης γενιας ειχαν πραγματικο 3d gameplay και αυτο εκανε την διαφορα.Σε αυτη τη γενια αλλαξε εντελως ο μηχανισμος gameplay δινοντας ετσι πιο ρεαλιστικες-ευχαριστες μαχες και κανοντας το gameplay των παλιων GTA να δειχνει αστειο.
                        Δεν ειναι μονο το GTA βεβαια.Ο κοσμος του Fallout 3 θα ηταν αδυνατον να υλοποιηθεί στο ps2 ας πουμε.Το resident evil 5 εφαγε απειρο θαψιμο γιατι διατηρησε το gameplay του 4(το οποιο ηταν κορυφαιο στην προηγουμενη γενια) και δεν εκανε το βημα που εκαναν τα περισσοτερα third person shooters σε αυτη τη γενια.

                        Κατ'εμε εχουμε πολλα ακομα να δουμε απο το 3d gaming χωρις απαραιτητα την αναγκη καποιου περιφεριακου ανιχνευσης κινησης.
                        Αυτο δεν σημαινει βεβαια οτι μια τετοια προσθηκη δεν μπορει να δωσει ακομα περισσοτερα στο 3d gaming.

                        Comment


                        • #27
                          Originally posted by Raphael View Post
                          Μου αρέσουν πολύ οι απόψεις σου (όπως και ο τρόπος που τις διατυπώνεις) και δε μπορώ παρά να συμφωνήσω αλλά επειδή και εγώ είμαι Halo fanboy, αρνούμαι να δεχτώ τη τοποθέτηση του Halo πλάι σε παιχνίδια όπως το CoD, το Resistance ή οποιοδήποτε άλλο (FPS και όχι μόνο) επαναλαμβάνει και επαναλαμβάνεται.
                          Οκ,ήτανε λίγο ατυχές να συμπεριλάβω το "Halo" στην σύνθετη λέξη που διημιούργησα αλλά you got the point.Ο σκοπός μου ήτανε να θίξω αυτή την τάση,όχι κάποιο παιχνίδι μεμονωμένα.Άλλωστε όπως είπε και ο Ramparter δεν τίθεται θέμα αξίας,αλλά κάποια στιγμή,όλα αυτά τα μεγάλα studios πρέπει να αλλάξουνε ρότα.Τι εννοώ:

                          Έλα δω μωρή THQ(τυχαίο παράδειγμα),που έχεις κάνει τόσα και τόσα γαμάτα παιχνίδια,και μου κάνεις δυο κλώνους του GoW(Darksiders,Conan) λες και δεν έχεις το budget ή το "μέγεθος" να κάνεις το κάτι παραπάνω ή ένα project 'from point zero'.Αν τα μεγάλα studios επιδίδονται σε εξόφθαλμη αντιγραφολαγνεία,απο τα μικρά δηλαδή τι να περιμένουμε που ΄τρώνε' ότι απομείνει?Εκεί ήθελα να εστιάσω,γι'αυτό χρησιμοποίησα και 'κραχτά' games στο προηγούμενο παράδειγμα.

                          Aρχικά να πω ότι χαίρομαι που έχουμε ένα νέο μέλος με τέτοιες απόψεις. Δεν ξέρω πώς βρέθηκες εδώ Naked Snake, γουστάρω ομως που βλέπω τέτοια posts και τέτοια συμμετοχή.
                          Thanks.Εγώ χαίρομαι βασικά γιατί μέχρι στιγμής μιλάω με άτομα που προβληματίζονται για την πορεία της βιομηχανίας και δεν είναι "δούλοι" εταιριών όπως έχω δει να συμβαίνει σε άλλα forum.ονόματα δε λέμε...

                          Comment


                          • #28
                            Originally posted by Naked Snake View Post
                            Thanks.Εγώ χαίρομαι βασικά γιατί μέχρι στιγμής μιλάω με άτομα που προβληματίζονται για την πορεία της βιομηχανίας και δεν είναι "δούλοι" εταιριών όπως έχω δει να συμβαίνει σε άλλα forum.ονόματα δε λέμε...
                            Δνε ξέρω πως το έβγαλες αυτό το συμπέρασμα Naked Snake.Εφόσον προτιμάμε καινούριες, πρωτότυπες και πέρα από τα συνηθισμένα προτάσεις θα πρέπει πολλοί από εδώ μέσα να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου και να δηλώσουν άγνοια στα κοινότυπα πλέον καλά ή κακά προϊόντα.Αντί αυτού είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι θα πάρουμε ένα MGS 5, ένα Halo 4, ένα νέο GTA, ένα καινούριο God of War, ένα Mass Effect 3, Uncharted 3 μπλα μπλα ακόμα και αν αυτά βασιστούν στις ίδιες φόρμες gameplay απλά με καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.

                            Οι νέες προτάσεις ή οι περιπτώσεις που δεν δείχνουν πρωτότυπες αλλά ξεχωρίζουν ως ένα βαθμό επειδή η πλειοψηφία του κόσμου ασχολείται εδώ και χρόνια με γνώριμα ειδή οπότε βλέποντας κάτι που να ξεφεύγει λίγο το βαπτίζουμε απίστευτο δεν είναι πάντοτε καλής πάστας αλλά η ουσία βέβαια δεν στέκει εκεί.Όσο καλό και φρέσκο και να φαντάζει το Heavy Rain και το κάθε Heavy Rain αν το είδος που αντιπροσωπεύει δεν αποφέρει αυτό που ζητάει ο απλός κόσμος δηλ. τίτλους που να κρατάνε στο χρόνο, που να έχουν replay value, που να προσφέρουν συνεχή διασκέδαση και ψυχαγωγία δεν προτιμάται εύκολα ή όταν δίνουν σημασία σε τέτοιους τίτλους έχουν ημερομηνία λήξης.Αντίθετα ένα Call of Duty, ένα Halo, ένα Gears, ένα Super Mario, ένα Uncharted και διάφοροι άλλο τίτλοι είναι περιπτώσεις που κρατάνε το ενδιαφέρον του κόσμου αμείωτο για καιρό και γι'αυτό τα βλέπουμε χρόνια να παίζονται ακόμα και αν ξεπεραστούν τεχνολογικά.

                            Αυτό που με απασχολεί ως ένα βαθμό και πιστεύω είναι πιο εφικτό να συμβεί δεν είναι τόσο η δημιουργία νέων Ips που θα ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα αλλά η εξέλιξη των σημερινών παιχνιδιών σε αυτό που αντιπροσωπεύουν.Για παράδειγμα ένα Legend of Zelda με σωστό 1:1 χειρισμό με το Wii Remote αλλά με ταυτόχρονη αλλαγή στα gameplay sections που θα συμβαδίζουν με αυτό το χειρισμό θα ανανεώσουν το ενδιαφέρον του κοινού που θα βιώσει κάτι διαφορετικό, κάτι αν όχι πρωτόγνωρο σίγουρα όχι δοκιμασμένο ακόμα και αν το ύφος του συγκεκριμένου τίτλου στην περίπτωση το Zelda είναι γνωστό σε όλους μας.Σκεφτείτε ότι πέρασαν 5 γενιές με αναλογικά χειριστήρια και πλέον αυτή η τεχνολογία έχει φτάσει στο ζενίθ της και διατηρείται εκεί.Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να δούμε από developers εφαρμογές με Wiimote, τις αναμενομένες προτάσεις της MS, Sony με Natal κτλ. που να ανεβάσουν το gaming ένα επίπεδο παραπάνω.

                            Προσωπικά πάντως είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτήν την γενιά.Ναι μεν η συνεχής ανάλωση ίδιων ιδεών τύπου " άλλαξε ο Μανωλιός και φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς " είναι πιο εμφανής από ποτέ αλλά είναι κάτι που ο κόσμος το θέλει ακόμα ενώ τα μεγάλα ρίσκα αποφέρουν κινδύνους για τις εταιρείες κάτι που για ευνόητους λόγους ιδιαίτερα σήμερα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με άνεση.Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε με αργά βήματα πειραματισμούς να γίνονται στο gaming κάτι που είναι καλό άσχετα αν οι προσπάθειες δεν κάνουν μεγάλο μπαμ ή δεν προδίδουν σημάδια ουσιώδης εξέλιξης.Φωτεινό παράδειγμα είναι το Nintendo DS που είναι ο παράδεισος για τις μικρές εταιρείες που θέλουν να πειραματιστούν.Υπάρχουν μερικές πολύ καλές προτάσεις και δύο games που μου έρχονται γρήγορα στο μυαλό είναι τα Soul Bubbles και Scribblenauts τα οποία με λύπη διαπιστώνω ότι εδώ μέσα τλχ. δεν ακούστηκαν όπως θα τους άρμοζε.Η εκτίμηση και το ενδιαφέρον για κάτι καινούριο δεν είναι τόσο απλή υπόθεση.

                            Η σημερινή μορφή των παιχνιδιών έχει ακόμα πολλά να δώσει και το διαπιστώνετε ιδίοις όμασι.Μπορεί να είναι πολεμικά, παιδικά, mini games και να έχετε ορισμένοι βαρεθεί να τα βλέπετε αλλά κάθε φορά υπάρχουν δυνατές εξαιρέσεις ( οι οποίες είναι πολλές) που οδηγούν ολοένα πιο κοντά στην πληρότητα του είδους τους.

                            Naked Snake με συγχωρείς για το δικό μου ανόητο καλωσόρισμα.

                            Comment


                            • #29
                              Originally posted by Ormion View Post
                              Εαν θα αγόραζα το Heavy Rain θα το αγόραζα γιατί έχει καλό gameplay και ύστερα για το σενάριο και όχι το αντίθετο.
                              Ένα Heavy Rain χωρίς σενάριο θα ήταν ένα τίποτα. Τα παραείπες εδώ.

                              Πω πω πολύ κατεβατό σε αυτό το thread, ίσως πω κι εγώ την αποψή μου αύριο αφού διαβάσω τις γνώμες σας.

                              Originally posted by Ormion View Post
                              Γι'αυτό ούτως ή άλλως παιχνίδια του στυλ Braid δύσκολα εώς αδύνατον να δούμε σε μεγάλη παραγωγή.
                              Είναι πολύ δύσκολο να βλέπουμε παιχνίδια του στυλ Braid, γιατί το Braid το έπαιξαν ελάχιστοι ή πολύ λίγοι όσο καλό game και αν είναι. Οι developers φτιάχνουν αυτό που θέλει η συντριπτική πλειοψηφεία (άρα και πουλάει) ανεξάρτητα από την "γκρίνια" μας και τις υπεραναλύσεις μέσα σε αυτό το forun ή σε κάποιο άλλο σχετικό με το αγαπημένο μας hobby.

                              Originally posted by Ramparter
                              Αυτο που δε καταλαβαινω ειναι γιατι καθε φορα που βγαινει κατι πρωτοτυπο γινομαστε επαναστατες και βλεπουμε παντου φαντασματα. Ξαφνικα ολα τα εμπορικα games γινονται μονοτονα, οι εταιριες μας δουλευουν, τα παντα ειναι δουλειες του ποδαριου, δεν υπαρχει προσπαθεια δεν υπαρχει τιποτα, ολοι κυνηγανε το ευκολο κερδος κι εμεις ειμαστε τα θυματα και δε ξερω τι αλλο.
                              +.
                              Star Citizen videos Star Citizen gallery

                              Comment


                              • #30
                                O κόσμος επίσης αναζητά τη φτηνή και εύπεπτη αμερικανιά στον κινηματογράφο, όπως και τη ρηχή μουσική και τα βιβλία επιπέδου άρλεκιν. Αυτό δε σημαίνει ότι τα προαναφερθέντα προσφέρουν ποιότητα και βοηθούν την τέχνη και την κοινωνία γενικότερα να πάει μπροστά, ούτε αποτελούν μία κριτική ματιά στα τρέχοντα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα. Το ίδιο επικρατεί και στα videogames, μόνο που στο συγκεκριμένο χώρο τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά και δεν επηρεάζουν την πολιτική και τον πολιτισμό.

                                Όπως και να έχει, νομίζω και πάλι ότι κρίνεις λάθος τα όσα ειπώθηκαν και χάνεις την ουσία. Δε θα πω τίποτε άλλο γιατί δεν απευθύνεσαι σε μένα με τα όσα γράφεις, αλλά θα σχολιάσω το παρακάτω:

                                Δνε ξέρω πως το έβγαλες αυτό το συμπέρασμα Naked Snake.Εφόσον προτιμάμε καινούριες, πρωτότυπες και πέρα από τα συνηθισμένα προτάσεις θα πρέπει πολλοί από εδώ μέσα να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου και να δηλώσουν άγνοια στα κοινότυπα πλέον καλά ή κακά προϊόντα.Αντί αυτού είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι θα πάρουμε ένα MGS 5, ένα Halo 4, ένα νέο GTA, ένα καινούριο God of War, ένα Mass Effect 3, Uncharted 3 μπλα μπλα ακόμα και αν αυτά βασιστούν στις ίδιες φόρμες gameplay απλά με καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.
                                Και κάποιος που παίζει τα παιχνίδια που αναφέρεις μπορεί να έχει κριτική άποψη πάνω στο θέμα και η άποψη αυτή μάλιστα να είναι αντίθετη με την τάση επανάληψης και επαναχρησιμοποίησης ίδιων ιδεών.

                                Comment

                                Working...
                                X