Announcement

Collapse
No announcement yet.

Πειρατεία

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου για να αποκτήσεις το οτιδήποτε, η χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό δε λέει και τίποτα. Και το να μην αποκτήσεις ποτέ κάτι με το οποίο ασχολήθηκες επίσης δε λέει τίποτα, τυπικά και η ενοικίαση ή η ανταλλαγή θα μπορούσες να πεις ότι είναι "παράνομη," με το σκεπτικό ότι ο δημιουργός δεν κερδίζει για κάτι που δημιούργησε. Όταν η πειρατεία γίνεται για τη γνώση δεν μπορώ να πω κάτι, όταν η πειρατεία γίνεται για την κατανάλωση επίσης δεν μπορώ να πω κάτι - εξάλλου ανούσια συλλογή από ISOs και MP3s δεν ενοχλεί κανέναν.

Απλό και ξεκάθαρο παράδειγμα: ποιος θα έδινε 15€ στο χέρι της 2D boy για ένα World of Goo σε digital copy, αγορά που δε θα καταγράφοντας πουθενά και που πρακτικά δε θα σε έκανε κάτοχο του τίτλου; Ένα downloadable link ενός .exe, το οποίο με ένα format θα χανόταν και δε θα είχε καμμία διαφορά από ένα rapidshare link του ίδιο .exe. Το πιθανότερο είναι κανένας να μην τα έδινε αυτά τα 15€, ακριβώς επειδή πρακτικά δε θα είχε τίποτα στα χέρια του. Αντιθέτως, τα 15€ θα τα έδιναν όλοι μέσω Steam (ή iOS τώρα).

Edit:

Ένα κλικ παραπέρα.

Ποιος έχει αυθεντικά Windows 7, Office 2003/2007/whatever, Photoshop και, για τα πιο απλά, ένα Total Video Converter βρε αδελφέ, το οποίο δεν προέρχεται από κανένα μεγιστάνα που δεν τον νοιάζει αν θα χάσει μερικά $$$; Είναι πολύ γενικότερο το θέμα για να υποστηρίζουμε ένα μικροσκοπικό μόνο σημείο του.

Comment

Έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου για να αποκτήσεις το οτιδήποτε, η χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό δε λέει και τίποτα. Και το να μην αποκτήσεις ποτέ κάτι με το οποίο ασχολήθηκες επίσης δε λέει τίποτα, τυπικά και η ενοικίαση ή η ανταλλαγή θα μπορούσες να πεις ότι είναι "παράνομη," με το σκεπτικό ότι ο δημιουργός δεν κερδίζει για κάτι που δημιούργησε. Όταν η πειρατεία γίνεται για τη γνώση δεν μπορώ να πω κάτι, όταν η πειρατεία γίνεται για την κατανάλωση επίσης δεν μπορώ να πω κάτι - εξάλλου ανούσια συλλογή από ISOs και MP3s δεν ενοχλεί κανέναν.
      Δε λέω κάτι διαφορετικό από τα bold στο παραπάνω post μου. Απλά υποστηρίζω πως η πειρατεία με τη σειρά της φέρνει σε πρώτο βαθμό την υπερκατανάλωση και τον κορεσμό και του ίδιου του ενδιαφερόμενου. Ειδικά στον τομέα της μουσικής οι εξαιρέσεις- όπως ο φίλος σου με την φιλοσοφία κτλ- είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Σαφώς και δεν είναι παράνομη η ενοικίαση όταν γίνεται σωστά- απόδοση δλδ μέρους των εσόδων σε publisher. Τώρα πάμε περισσότερο στο νομικό κομμάτι βέβαια. Αλλα ξαναλέω ειδικά η γνώση πλέον- και τολμώ να πω εδώ και 10ετίες- είναι πλέο εκεί, απλά απλώνεις το χέρι σου αν έχεις τη διάθεση και το υπόβαθρο.

Επίσης για να μην τρελαθούμε, παραπάνω γράφω πως η ενασχόληση με ένα retro τίτλο μέσω rom είναι μονόδρομος γιατί ούτως ή άλλως τα χρήματα που θα δώσεις για second hand ΔΕΝ πάνε στο δημιουργό. Το αν κάποιος θα προχωρήσει ή όχι στην αγορά από εκεί και πέρα είναι θέμα προσωπικού κολλήματος. Τι στο καλό σε άλλο thread το έκανα το post?
      «Should Shinobi fail before completing the mission, he will disappear before the dawn and vanish forever.»

Comment

Originally posted by Vaynard View Post
        και ομως οι αντιπροσωπειες οι προμηθευτες και οι δισκογραφικες που εχουνε και σλογκανς τυπου η ''πειρατεια σκοτωνει τη μουσικη'' σιγουρα το δινουνε εμμεσως σαν επιχειρημα με τις συμπεριφορες τους τα τελευταια χρονια, φτηνο η οχι, λες και μασαμε κουτοχορτο
        ευτυχως εγω παντως 45 ευρω για παιχνιδι gba δεν εδωσα ποτε
        Γενικά το κατά πόσο η μουσική, ή οποιαδήποτε τέχνη, σκοτώνεται από τη πειρατεία είναι τεράστιο ζήτημα. Αυτού του είδους τα καθαρά ηθικοπλαστικά σποτάκια, για ευνόητους λόγους, καταπιάνονται με το ζήτημα της πειρατείας από πολύ συγκεκριμένη οπτική και, χωρίς να εξετάζουν ολιστικά τις συνέπειές της, καταλήγουν σε, απόλυτα, μονόπλευρα συμπεράσματα.

Originally posted by Evans View Post
        γιατί εν τέλει ο καλλιτέχνης δεν κερδίζει τίποτα. Και κακά τα ψέματα, οι καλλιτέχνες κυρίως από την τέχνη τους ζούνε
        Μαζί σου, δε κατέβηκα από τον Άρη, γνωρίζω πως, καλώς ή κακώς, έχουν τα πράγματα.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον όποιο δεν συμφωνώ με μια άναρχη προσέγγιση της πειρατείας ή με την εξίσωση όλων των περιπτώσεων δημιουργών. Γι’ αυτό μίλησα περί ενός εξορθολογισμένου – «ηθικού» μοντέλου «πειρατείας». Το ποιο είναι αυτό, ως ένα βαθμό, το ορίζει καθένας για τον εαυτό του.

Τολμώ να πω όμως ότι, στο συγκεκριμένο ζήτημα, η πλειονότητα του κόσμου είναι αρκετά συνειδητοποιημένη. Και στη μουσική και στα videogames και παντού ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει που να πατήσει φρένο. Ξέρει πότε πραγματικά κάνει κακό σε έναν δημιουργό και πότε όχι.
        There are two types of people who will tell you that you cannot change the world:
        Those who are afraid to try, and those who are afraid that you will succeed.

Comment

Originally posted by Loggo View Post
          Είναι τεράστια, από κοινωνικής πλευράς, η σημασία του να μπορεί ο οποιοσδήποτε άνθρωπος σήμερα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, μόρφωσης, οικονομικής δυνατότητας κλπ, να ακούσει όποιο μουσικό κομμάτι θέλει, να παρακολουθήσει όποια ταινία θέλει, να διαβάσει σχεδόν ό,τι θέλει κλπ, ανά πάσα ώρα και στιγμή και μάλιστα εντελώς ελεύθερα. Ακόμα κι αν, για x-y λόγους, αυτό σήμερα θεωρείται παράνομο.

Για να προλάβω τον περισσότερο κόσμο που θα διαφωνήσει με τις μάλλον «ρομαντικές» ή και ακραίες αντιλήψεις μου. Παρακαλώ όσους δηλώνουν, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, κατά της πειρατείας αν έχουν έστω και ένα περιοδικό, βιβλίο, mp3, ταινία, rom, videogame ή οτιδήποτε πειρατικά κατεβασμένο στο PC τους, να το σβήσουν.
          Loggo αυτά που λες ακούγονται ωραία, αλλά ξεχνάς ότι μόνο η γνώση είναι δωρεάν.
          Η ψυχαγωγία δεν είναι κι ούτε ήταν ποτέ.
          Αυτό που έκανε η wikipedia πχ είναι τεράστιο γιατί όλη η γη έχει αποκτήσει γνώση χωρίς να πληρώνει πανάκριβες εγκυκλοπαίδειες.
          Στην ψυχαγωγία και ειδικά στην ακριβή ψυχαγωγία δεν μπορεί να γίνει, γιατί πολύ απλά η ψυχαγωγία κοστίζει.
          Η ψηφιακή ψυχαγωγία δεν είναι απαραίτητο συστατικό για επιβίωση. Ούτε για την βελτίωση της κοινωνίας. Είναι το κάτι έξτρα, μία πολυτέλεια που απολαμβάνουμε σήμερα. Δεν θα μπορούσε να είναι δωρεάν.
          Η λογική επίσης ότι οι φτωχοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή ψυχαγωγία δεν μπορεί να ισχύσει γιατί σε εκείνη την περίπτωση όλοι (ειδικά στην Ελλάδα) θα δηλώναμε φτωχοι.
          Είτε είσαι απόρος, είτε είσαι πολυεκατομμυριούχος ένα είναι σίγουρο το τσάμπα είναι πάντα καλύτερο. Γι'αυτό αυτά που λες ακούγονται όντως ρομαντικά.

Comment

Στην περίπτωση της μουσικής η πειρατεία σκότωσε την βιομηχανία. Αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας εκτός και αν νομίζετε ότι ΟΛΑ τα δισκάδικα κλέισανε γιατί ξαφνικά ο κόσμος αγοράζει από itunes.
            Το αν φταίνει οι δισκογραφικές είναι άλλη συζήτηση.

Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας ένα τεράστιο ποσοστό δεν γνωρίζει ότι το κατέβασμα μουσικής ή ταινιών είναι παράνομο!

Comment

Η λογική επίσης ότι οι φτωχοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ψυχαγωγία δεν μπορεί να ισχύσει γιατί σε εκείνη την περίπτωση όλοι (ειδικά στην Ελλάδα) θα δηλώναμε φτωχοι.
              Κάτσε, άλλο ψυχαγωγία και άλλο glamorous διασκέδαση . Δωρεάν υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις είναι ψυχαγωγία, όπως και φτηνές προβολές ταινιών, όπως και τα βιβλία. Τώρα τα υπερπολυτελή cineplex με ανύπαρκτο ενδιαφέρον στο αντικείμενο που προωθούν είναι άλλο θέμα. Η ψυχαγωγία προνόμιο όλων είναι και αν μη τι άλλο θα έπρεπε να υπάρχει πρόνοια ώστε σε κάποια θέματα (θέατρο) να υπήρχε διευκόλυνση (όπως και υπάρχει βέβαια, λέγε με φοιτητική έκπτωση).

Στην περίπτωση της μουσικής η πειρατεία σκότωσε την βιομηχανία. Αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας εκτός και αν νομίζετε ότι ΟΛΑ τα δισκάδικα κλέισανε γιατί ξαφνικά ο κόσμος αγοράζει από itunes.
              Άλλαξε τη βιομηχανία της μουσικής, η μουσική ως μουσική ανεπηρέαστη έμεινε. Παραγωγή υπάρχει ακόμα και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

Comment

Κάτσε, άλλο ψυχαγωγία και άλλο glamorous διασκέδαση . Δωρεάν υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις είναι ψυχαγωγία, όπως και φτηνές προβολές ταινιών, όπως και τα βιβλία. Τώρα τα υπερπολυτελή cineplex με ανύπαρκτο ενδιαφέρον στο αντικείμενο που προωθούν είναι άλλο θέμα. Η ψυχαγωγία προνόμιο όλων είναι και αν μη τι άλλο θα έπρεπε να υπάρχει πρόνοια ώστε σε κάποια θέματα (θέατρο) να υπήρχε διευκόλυνση (όπως και υπάρχει βέβαια, λέγε με φοιτητική έκπτωση).

Άλλαξε τη βιομηχανία της μουσικής, η μουσική ως μουσική ανεπηρέαστη έμεινε. Παραγωγή υπάρχει ακόμα και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.
                Εννούσα ψηφιακή ψυχαγωγία όχι ψυχαγωγία γενικότερα. Λάθος μου.
                Ψυχαγωγία είναι και το κρυφτό, τσάμπα και γαμάτο. Αλλά ένα Uncharted 3 δεν θα μπορούσε να είναι ποτέ τσάμπα. Αυτό εννοώ.

Comment

Originally posted by Enpsty View Post
                  Loggo αυτά που λες ακούγονται ωραία, αλλά ξεχνάς ότι μόνο η γνώση είναι δωρεάν.
                  Η ψυχαγωγία δεν είναι κι ούτε ήταν ποτέ.
                  Αυτό που έκανε η wikipedia πχ είναι τεράστιο γιατί όλη η γη έχει αποκτήσει γνώση χωρίς να πληρώνει πανάκριβες εγκυκλοπαίδειες.
                  Στην ψυχαγωγία και ειδικά στην ακριβή ψυχαγωγία δεν μπορεί να γίνει, γιατί πολύ απλά η ψυχαγωγία κοστίζει.
                  Η ψηφιακή ψυχαγωγία δεν είναι απαραίτητο συστατικό για επιβίωση. Ούτε για την βελτίωση της κοινωνίας. Είναι το κάτι έξτρα, μία πολυτέλεια που απολαμβάνουμε σήμερα. Δεν θα μπορούσε να είναι δωρεάν.
                  Η λογική επίσης ότι οι φτωχοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή ψυχαγωγία δεν μπορεί να ισχύσει γιατί σε εκείνη την περίπτωση όλοι (ειδικά στην Ελλάδα) θα δηλώναμε φτωχοι.
                  Είτε είσαι απόρος, είτε είσαι πολυεκατομμυριούχος ένα είναι σίγουρο το τσάμπα είναι πάντα καλύτερο. Γι'αυτό αυτά που λες ακούγονται όντως ρομαντικά.
                  Όσον αφορά στο κατά πόσο η γνώση σήμερα είναι δωρεάν, θα μου επιτρέψεις να έχω άπειρες, μα άπειρες ενστάσεις. Το γεγονός ότι τομείς της έχουν τα τελευταία μόλις χρόνια εκδημοκρατιστεί, οφείλεται καθαρά στο internet. Μάλιστα, έφερα ως παράδειγμα τις θετικές προεκτάσεις του εκδημοκρατισμού της γνώσης για να δηλώσω ανοιχτά υπέρ της συντέλεσης του ίδιου σε άλλους τομείς.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα, η διαφορά μας έγκειται στο γεγονός ότι δε πιστεύω ότι η ψυχαγωγία πρέπει να είναι προνόμιο. Επιπρόσθετα, το μόνο medium που αναλώνεται καθαρά στη ψυχαγωγία είναι τα videogames. Η τέχνη δεν αναλώνεται μονάχα στη ψυχαγωγία, προσφέρει πρωτίστως πνευματική καλλιέργεια.
                  There are two types of people who will tell you that you cannot change the world:
                  Those who are afraid to try, and those who are afraid that you will succeed.

Comment

Originally posted by Burai_Fighter View Post

Παναγιώτη υπάρχει ένα πρόβλημα στο συλλογισμό σου. Ο πραγματικός fan σε μεγάλο ποσοστό όταν έχει τη δυνατότητα θα τα στάξει. Το θέμα της γνώσης στο οποίο αναφέρεσαι είναι άλλο πράγμα. Η γνώση δεν αποτελεί προϊόν. Ειδικά στο θέμα της φιλοσοφίας και της κλασικής λογοτεχνίας και επιστημών, τα πάντα έχουν περάσει στο public domain μέσω του internet- ενώ παλαιότερα υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν άψογες δανειστικές βιβλιοθήκες- η γνώση ήταν παντα εκεί το θέμα ήταν το αν κάποιος ήθελε πρόσβαση σε αυτή. Μάλιστα online υπάρχει database για διατήρηση των μεγάλων λογοτεχνικών έργων, φιλοσοφικών etc. Τώρα το αν κάποιος θα δώσει χρήματα για να έχει τη δερματόδετη έκδοση του Also sprach Zarathustra πχ ή του Οιδίπους Τύραννος ή θα το διαβάσει σε φωτοτυπίες είναι δικό του θέμα.

Εμείς αναφερθήκαμε- τουλάχιστον έτσι νομίζω- σε θέματα μουσικής κυρίως και games. Και ναι εξακολουθώ να πιστεύω, μιας και κάνουμε μια θεωρητική συζήτηση πως η πλειονότητα των mp3 downloaders δεν είναι γνώστες αλλά καταναλωτές του τζάμπα. Όπως ισχύει για το stockpiling τίτλων είτε πάμε σε αντίγραφα είτε σε γνήσια.
                    Ακριβώς αυτό εννοώ και εγώ Παναγιώτη.Δεν μιλάω ούτε για υπερκαταναλωτισμούς ούτε για υλισμούς.

Αν δεν υπήρχαμε εμείς τα κορόιδα φαντάσου ότι ούτε μουσική θα υπήρχε ούτε vg ούτε καν κινηματογράφος.Δεν γίνεται να λειτουργήσεις δυστυχώς η κοινωνία(με τα σημερινά δεδομένα πάντα)δίχως την ροή χρήματος.Δεν γίνεται εσύ να έχεις 400 TB σε παιχνίδια-mp3-ταινίες δίχως να έχεις δώσει ένα cent(ενώ έχεις την δυνατότητα) και να λες ότι αγαπάς κάτι.

Comment

Ποιος έχει αυθεντικά Windows 7, Office 2003/2007/whatever, Photoshop και, για τα πιο απλά, ένα Total Video Converter βρε αδελφέ, το οποίο δεν προέρχεται από κανένα μεγιστάνα που δεν τον νοιάζει αν θα χάσει μερικά $$$; Είναι πολύ γενικότερο το θέμα για να υποστηρίζουμε ένα μικροσκοπικό μόνο σημείο του.
                      Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που είναι ο αδερφός τους παρέχουν δωρεάν όλα τα λειτουργικά και λογισμικά της Microsoft πλην του office.
                      Star Citizen videos Star Citizen gallery

Comment

Originally posted by Loggo View Post
                        Όσον αφορά στο κατά πόσο η γνώση σήμερα είναι δωρεάν, θα μου επιτρέψεις να έχω άπειρες, μα άπειρες ενστάσεις. Το γεγονός ότι τομείς της έχουν τα τελευταία μόλις χρόνια εκδημοκρατιστεί, οφείλεται καθαρά στο internet. Μάλιστα, έφερα ως παράδειγμα τις θετικές προεκτάσεις του εκδημοκρατισμού της γνώσης για να δηλώσω ανοιχτά υπέρ της συντέλεσης του ίδιου σε άλλους τομείς.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα, η διαφορά μας έγκειται στο γεγονός ότι δε πιστεύω ότι η ψυχαγωγία πρέπει να είναι προνόμιο. Επιπρόσθετα, το μόνο medium που αναλώνεται καθαρά στη ψυχαγωγία είναι τα videogames. Η τέχνη δεν αναλώνεται μονάχα στη ψυχαγωγία, προσφέρει πρωτίστως πνευματική καλλιέργεια.
                        Συμφωνώ ότι η γνώση δεν είναι εντελώς δωρεάν, εγώ απλώς είπα ότι πρέπει να είναι δωρεάν.
                        Τώρα για να μην παρεξηγηθώ ως ψυχαγωγία στο προηγούμενο μου ποστ δεν εννούσα την ψυχαγωγία γενικότερα αλλά την ακριβή ψυχαγωγία τύπου videogames. Δεν είμαι τόσο φασίστας να πιστεύω ότι οι φτωχοί δεν δικαιούνται ψυχαγωγίας (λες κι εγώ είμαι πλούσιος :xp
                        Μακάρι όλος ο κόσμος να μπορούσε να παίξει τα υπερoχα videogames που παίζουμε, να δει τις ταινίες που βλεπουμε, να ακoυσει την μουσική του σε σούπερ σύστημα, αλλά δεν γίνεται.
                        Είναι όμως η πειρατεία το μέσο για να φτάσουμε εκεί;
                        Γιατί να μην φτάσουμε στο σημείο να κλέβουμε αυτοκίνητα και να τα μοιράζουμε σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα; Ακραίο μεν το επιχείρημα αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Comment

Originally posted by BigBOSS View Post
                          Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που είναι ο αδερφός τους παρέχουν δωρεάν όλα τα λειτουργικά και λογισμικά της Microsoft πλην του office.
                          Το Τμήμα Πληροφορικής τελείωσα, εμένα μου λες . Office, Visual Studio 2008 Pro και Windows 7 home έχω .

Οδυσσέα δεν ξέρω που θα ήταν η τέχνη σήμερα αν υπήρχε πειρατεία σε τέτοιο βαθμό. Δε θα εξαλειφόταν σίγουρα, απλώς τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Παραγωγή θα υπήρχε, σε αυτό δε χωράει αμφιβολία, αν το χρήμα ήταν η κινητήριος δύναμη των καλλιτεχνών άστα να πάνε .

Comment

Kαταρχήν η κουβεντα έχει ξεκινήσει από αστείο λόγο. Όταν πληρώνω και αγοράζω μία κονσόλα έχω το δικαίωμα να την κάνω ότι γουστάρω και δεν πέφτει κανένας απολύτως λόγος σε αυτόν που μου την πούλησε. Το "σπάσιμο" μίας κονσόλας καταρχήν σε καμία περίπτωση δεν είναι ανήθικο και κατ' επέκταση ούτε και παράνομο (με μιά επιφύλαξη για τυχόν παραθυράκια). Αν έχουν πρόβλημα με αυτούς που διακινούν παράνομα λογισμικό ας τους κυνηγήσουν, από εκεί και πέρα αν εγώ μπορώ να κάνω την κονσόλα μου να φορτώνει Linux/ να ψήνει καφέ και δεν ξέρω κι εγώ τι, είναι καθαρά δική μου υπόθεση.

Σε αυτό που έχουμε φτάσει να συζητάμε, αν δηλαδή είναι και κατά πόσο κλοπή, ο Ραμπο μίλησε σωστά.

Μακάρι όλος ο κόσμος να μπορούσε να παίξει τα υπερoχα videogames που παίζουμε, να δει τις ταινίες που βλεπουμε, να ακoυσει την μουσική του σε σούπερ σύστημα, αλλά δεν γίνεται.
                            Είναι όμως η πειρατεία το μέσο για να φτάσουμε εκεί;
                            Γιατί να μην φτάσουμε στο σημείο να κλέβουμε αυτοκίνητα και να τα μοιράζουμε σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα; Ακραίο μεν το επιχείρημα αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ.
                            Δεν είναι ακραίο το επιχείρημα σου, απλά είναι άκυρο. Αν κλέψεις ένα αυτοκίνητο, αυτό που περνάει στην κατοχή σου θα λείψει από κάποιον άλλο. Κλοπή και αντιγραφή είναι διαφορετικό πράγμα, άσχετα αν υπαρχει περίπτωση η αντιγραφή να προκαλέσει απώλεια πιθανών κερδών από το δημιουργό. Με λίγα λόγια αν δεν έχω δεκάρα τσακιστή πάνω μου και κατεβάσω πχ 10 παιχνίδια ποιον ακριβώς θα βλάψω; Είτε τα παίξω είτε όχι από εμένα έτσι και αλλιώς δεκάρα δεν θα παίρνανε.
                            Στο δίσκο μου έχω καμιά 10αρια mp3 του Καρρά και άλλα τόσα του Λεπα... Φυσικά ακόμα και αν δεν υπήρχε τρόπος να τα κατεβασω δεν υπήρχε περίπτωση να αγόραζα cd τους. Το ότι εγώ αυτή τη στιγμή έχω τη δυνατότητα να γράφω αυτό το ποστ και να ακούω ταυτόχρονα "το πε το πε ο παπαγάλος..." δεν αλλάζει κάτι στην κοινωνία/οικονομία.

Το ερώτημα είναι το αν αυτό που έχει τη δυνατότητα να αγοράσει 2, αν θα αγοράσει όντως 2 και θα κατεβάσει 8, αν θα αγοράσει 1 και θα κατεβάσει 9 ή αν θα κατεβάσει 10. Το σίγουρα σωστό είναι το πρώτο και το σίγουρα λάθος το τρίτο. Το δέυτερο θεωρητικά είναι και αυτό λάθος αλλά η πορεία της βιομηχανίας νομίζω ότι γενικά είναι αυτό που υπερίσχυσε και τελικά έκανε καλό στην ίδια την βιομηχανία. Το playstation και το άνοιγμα της βιομηχανίας που αυτό έφερε, θα ήταν το ίδιο χωρίς την πειρατεία; Γιατί έτσι και αλλιώς πολλά ακούγονται και για αυτή την υπόθεση.

* Το μεγάλο γέλιο είναι με αυτούς που κάνουν και υπολογισμούς πόση είναι η ζημιά που προκαλεί το κάθε site με torrents...

Comment

Το playstation και το άνοιγμα της βιομηχανίας που αυτό έφερε, θα ήταν το ίδιο χωρίς την πειρατεία;
                              Στην Ελλάδα όχι. Στο εξωτερικό ναι. Μη γενικεύουμε άσκοπα κρίνοντας από τα εγχώρια δεδομένα.

Το αν κάτι είναι παράνομο ή όχι κάπως καθορίζεται. Η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας- copyright, πατέντα όπως θες πες το- παραμένει το ίδιο από την εποχή που οι εφευρέτες πατένταραν την ανακάλυψή τους για να μην αντιγραφεί. Τώρα το να φέρνει ο καθένας στο μέτρο του την κλοπή και την παρανομία... Και τον πιο μισητό άνθρωπο να σκοτώσεις, παραμένει φόνος κι ας αγιάζουν τον σκοπό ένα σωρό μέσα.

Επίσης ξεχνάτε κάτι πολύ βασικό. Αν αντιγράφεις κάτι που έχεις ήδη αγοράσει για την πάρτη σου δεν είναι παράνομο- βάσει νομοθεσίας πάντα. Αν κάποιος όμως αντιγράφει πουλάει τότε απλούστατα είναι παράνομο. Επίσης ας μην ξεχνάμε- σχετικά με το βάζω homebrew γιατί είναι νόμιμο, κάτι που φυσικά ισχύει- πως πολλοί εξυπνάκηδες χρεώνουν κανονικά για να φλασάρουν το Wii ή το PSP μια διαδικασία εντελώς κόντρα στα πιστεύω των δημιουργών της homebrew σκηνής.

Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε. Κάποια πράγματα καλώς ή κακώς ισχύουν λόγω νόμων όπως συμβαίνει με άλλα πόσα πράγματα- από την εθελοντική θητεία μέχρι το 23% ΦΠΑ που υποτίθεται ότι πληρώνουμε όλοι. Ακόμη κι αν δε μου αρέσει είμαι υποχρεωμένος να το αποδεχτώ. Ασχέτως αν αποφασίσω, για να δικαιολογήσω τον εαυτό μου, να παρανομήσω ηθικολογώντας στην πορεία.

EDIT:
                              sub μιας και ανέφερες και την εγχώρια μουσική βιομηχανία. Οι καλλιτέχνες στυλ ΛΕΠΑ ποτέ δε βγάζανε λεφτά από τα cds, δίσκους κτλ. Πάντα από τα σκυλάδικα βγάζανε το νυχτοκάματο. Οι δισκογραφικές στην Ελλάδα είναι που χάνουν και όχι οι καλλιτέχνες- μιλάμε πάντα για μεγάλα ονόματα λαϊκοπόπ και εντέχνου. Δεν είναι τυχαίο πως πλέον τα πάντα δίνονται σε εφημερίδες.
                              «Should Shinobi fail before completing the mission, he will disappear before the dawn and vanish forever.»

Comment

Στην Ελλάδα όχι. Στο εξωτερικό ναι. Μη γενικεύουμε άσκοπα κρίνοντας από τα εγχώρια δεδομένα.
                                Δέχομαι ότι δεν μπορώ να σου μιλήσω με συγκεκριμένα στοιχεία για το εξωτερικό. Μπορείς να το κάνεις όμως εσύ;
                                Αν το πρόβλημα της πειρατείας είχε να κάνει μόνο με την Ελλάδα, η βιομηχανία δεν θα ασχολιόταν καθόλου, η πορεία της όμως έδειξε ότι μία χαρά την απασχολούσε. Αν δεν την απασχολούσε βασικά, δεν θα κάναμε αυτή την κουβέντα τώρα. Το γεγονός ότι το Playstation Που ήταν η κονσόλα που έφερε το Gaming στο ευρύ κοινό ήταν και η πρώτη κονσόλα στην οποία είχαμε έξαρση της πειρατείας ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει.

Το αν κάτι είναι παράνομο ή όχι κάπως καθορίζεται. Η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας- copyright, πατέντα όπως θες πες το- παραμένει το ίδιο από την εποχή που οι εφευρέτες πατένταραν την ανακάλυψή τους για να μην αντιγραφεί. Τώρα το να φέρνει ο καθένας στο μέτρο του την κλοπή και την παρανομία... Και τον πιο μισητό άνθρωπο να σκοτώσεις, παραμένει φόνος κι ας αγιάζουν τον σκοπό ένα σωρό μέσα.
                                Είναι άλλο πράγμα η αντιγραφή, άλλο η κλοπή και άλλο ο φόνος. Τώρα δεν μιλάμε για προθέσεις, σκοπούς και μέσα. Το έγραψα και πριν, το να έχω 10 αρχεία από ταινίες στο pc που κανονικά δεν θα έπρεπε να είχα αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχω κάνει ζημιά σε κάποιον. Μιλάμε για αρχεία, το οτι τα έχω εγώ δεν σημαίνει ότι τα έχασε κάποιος άλλος που τα είχε πληρώσει. Το πως αυτό επηρεάζει την κίνηση μου στην αγορά, είπα δυο πραγματα στο προηγούμενο ποστ μου.
                                Σχετικά με το παράδειγμα που έφεραα, ξέρω τι παίζει με τα σκυλάδικα κτλ. Ας μην κολλήσουμε όμως στις λεπτομέριες μία υποπερίπτωσης, αλλού είναι το ζουμί. Αν δεν σου κάνει το παράδειγμα με τον λεπα, θα σου πω ότι έχω στο pc μου τις 2 ταινίες της εθνικής μας πορνοσταρ. Αν δεν είχα την δυνατότητα να τις κατεβάσω τότε απλά δεν θα τις είχα γιατί φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να δώσω 40 ευρώ. Το ότι υπάρχουν στο pc μου δεν αλλάζει κάτι στο τελικό οικονομικό αποτέλεσμα. Δεν είναι δικαιολογία, είναι μόνο μια παράμετρος στα περί πειρατείας που συζητάμε.

Αν κάποιος όμως αντιγράφει πουλάει τότε απλούστατα είναι παράνομο. Επίσης ας μην ξεχνάμε- σχετικά με το βάζω homebrew γιατί είναι νόμιμο, κάτι που φυσικά ισχύει- πως πολλοί εξυπνάκηδες χρεώνουν κανονικά για να φλασάρουν το Wii ή το PSP μια διαδικασία εντελώς κόντρα στα πιστεύω των δημιουργών της homebrew σκηνής.
                                Μιλάς για 2 τελείως διαφορετικά πράγματα. Το να πουλάς κατι το οποίο δεν σου ανήκει σαφώς και είναι παράνομο. Βέβαια και εδώ χωράει κουβέντα για το αν το κέρδος βγαίνει σε βάρος άλλων και σε τι βαθμό αλλά οκ έτσι και αλλιώς νομίζω μας νοιάζει η πλευρά του gamer και όχι ο κάθε πειρατής του συνοικιακού μαγαζιού που τα περισσότερα πλεον εχουν κλείσει έτσι και αλλιώς.
                                Σχετικά με το φλασάρισμα... Είμαι της άποψης ότι στην κονσόλα που έχω αγοράσει μπορώ να κάνω ότι θέλω, είναι καθαρά δική μου υπόθεση το πως θα την αξιοποιήσω. To αν κάποιοι το χρεώνουν δικαίωμα τους από τη στιγμή που αφιερώνουν κάποιο χρόνο για την κονσόλα σου. Δεν βλέπω που ακριβώς είναι το αντίθετο με τη σκηνή, εκτός και αν σου χρεώνουν και το software που οι άλλοι το δίνουν δωρεάν. Τώρα αν την εργασία που είναι για χ την κοστολογούν 10χ είναι άλλο θέμα.

Comment

Working...
                                X