Originally posted by Xeno
View Post
Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, η εξυπηρέτηση στο κέντρο της πόλης είναι εξαιρετική. Αυτό λίγο - πολύ σημαίνει ότι οι κάτοικοι του ευρύτερου κέντρου (περίπου το 50% του πληθυσμού της πόλης) δεν έχουν κανέναν λόγο να αγγίζουν τα αμάξια τους για τις καθημερινές μετακινήσεις. Αντίθετα, βλέπω εμένα που μένω σε ένα προάστιο με τη χειρότερη γραμμή της πόλης (αραιά, ασυνεπή δρομολόγια και τα λεωφορεία πάντα πίτα) να χρησιμοποιώ το λεωφορείο συχνότερα και τις σπάνιες φορές που θα πάρω αμάξι επειδή θέλω να το ξενυχτήσω, να υποφέρω κατά τη διαδρομή και τη διαδικασία εύρεσης χώρου στάθμευσης, ακριβώς επειδή η πόλη έχει μπουκώσει από ανθρώπους που έχουν ανέβει στο αυτοκίνητο για να μετακινηθούν από τρία χιλιόμετρα έως... εκατό μέτρα (έχει γίνει κι αυτό).
Υπάρχει μετά και το θέμα του μεγέθους των πόλεων, στην Αθήνα ίσως το να χάσεις ένα λεωφορείο να είναι καταστροφή, στη Θεσσαλονίκη πάντως με τις αρκετά μικρότερες αποστάσεις δε νομίζω πως είναι σοβαρή δυσκολία το να ξεκινήσει κανείς 10 - 15 λεπτά νωρίτερα για να είναι βέβαιος πως δε θα έχει πρόβλημα αν κάτι πάει στραβά. Ούτε λόγος για τις μικρότερες πόλεις, ειδικά αυτές που έχουν αξιοπρεπή συστήματα αστικών συγκοινωνιών (Ιωάννινα, Κομοτηνή κ.α.).
Μην ξεχνάτε πως αν μειωθεί κι άλλο η κίνηση με ΙΧ, αναπόφευκτα θα βελτιωθούν και οι αστικές συγκοινωνίες, αφενός λόγω λιγότερης κίνησης στους δρόμους και αφετέρου λόγω της αυξημένης ζήτησης που θα έχουν.

Leave a comment: