Αν με ρωταγαν να πω κατι για το παιχνιδι, σιγουρα θα απαντουσα πως ειναι μια απο τις πολυ λιγες εμπειριες (ισως η μονη σε τετοιο βαθμο) που το μονο μεσο που μπορει να την αποδοσει (απο οποιαδηποτε πλευρα -ηχος, εικονα, σεναριο, περιεχομενο δομημενα και ταυτισμενα με αυτο που ονομαζουμε gameplay-) ειναι τα videogames...Και αυτο ειναι πολυ σημαντικο.
Και τώρα που το σκέφτομαι, αν εγώ που δεν το έχω δεν ξέρω τι λέω, αυτοί που το έχουν γιατί δεν μπορούν να μας βοηθήσουν; Μήπως γιατί όπως και να το στίψεις (το Braid ή το μυαλό τους) δεν δύναται να βγάλει κάτι χρήσιμο για την ανάλυση του παιχνιδιού;
Και κάτι τελευταίο: τα παιχνίδια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με μαθηματικά, κανόνες, λογική, ανάλυση και όλα τα όμορφα των θετικών επιστημών. Όταν βλέπεις κάποιον να το ρίχνει στο κουλτουριάρικο, βαθυστόχαστο, καλλιτεχνικό, θολό τοπίο κ.λ.π. το μόνο που αρχίζεις να σκέφτεσαι είναι ότι θολώνει τα νερά επειδή α) δεν έίναι ικανός να εκφράσει ή να αναλύσει σωστά ή β) το παιχνίδι του πάτησε μια χορδή (που δεν μας νοιάζει τι είναι όταν κάνουμε κριτική/ανάλυση) αλλά κατα τα άλλα είναι μια μετριότητα...
Ξαναλέω το Braid ΜΠΟΡΕΙ να είναι καλό, αλλά δεν νομίζω ότι ανήκει στην elite των παιχνιδιών. Ο χρόνος θα αποδείξει πόσο δίκιο έχω.
) και παραλληλα αρτιο ως προς τις νορμες και τους ''κανονες'' δεν ειναι κατι απιθανο. Δοκιμαστε το Βraid και εδω ειμαστε για να μιλησουμε πανω σε μια πιο σοβαρη βαση...No offence παντα
.
Comment