Δε τον χαρακτηρίζεις αλλά, βάσει του τρόπου με τον οποίο τον αντιμετωπίζεις, έτσι τον αντιλαμβάνεσαι.
Συνεχίζω να διαφωνώ. Ο αθεϊσμός αντιπροσωπεύει την ορθολογική άποψη για το κόσμο, άποψη που ελλείψει αποδείξεων προβαίνει σε κάποια συμπεράσματα, πάντοτε συμβατά με την επιστημονική θεωρία της γνώσης. Έτσι το δηλώνω και έτσι το αντιλαμβάνομαι.
Το τι θεωρώ για μια μεγάλη μερίδα αθεϊστών είναι νομίζω άλλο ζήτημα.
Ένας θεϊστής, είτε ο θεός του είναι θρησκευτικός, είτε προσωπικός, αντιλαμβάνεται με τη σειρά του αυτόν τον θεό ως αλήθεια. Το ζήτημα είναι ότι ο θεϊστής καταλήγει σε ένα συμπέρασμα που δε προκύπτει από πουθενά, ενώ ο άθεος στηρίζεται απλά και μόνο στο γεγονός της απουσίας στοιχείων περί του αντιθέτου.
Η πιθανότητα η ανθρώπινη γνώση να έχει όρια, κάτι που δε γνωρίζουμε αν ισχύει και το οποίο για κάποιο λόγο παίρνεις ως δεδομένο στα γραφόμενά σου, με κανένα τρόπο δε συνδέεται ή προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιου θεού. Αυτή είναι μια καθαρά δική σου παραδοχή η οποία όμως δε προκύπτει από πουθενά. Με άλλα λόγια, η συλλογιστική σου δε πηγάζει από το 0 αλλά, αντίθετα, τη χτίζεις αφού έχεις, μέσω αυθαίρετων παραδοχών, ορίσει πρώτα τη βάση της.
Έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα αυτά. Δε θα υποκριθώ πως η επιχειρηματολογία μου έχει συμπαγή λογική βάση, καθώς όπως είπα πιστεύω σε περιοχές δικαιοδοσίας. Το γιατί που ψάχνω εγώ βρίσκεται έξω από τη δικαιοδοσία της επιστήμης άρα και έξω από την ορθή συλλογιστική πορεία, τουλάχιστον έτσι όπως τη γνωρίζουμε εμείς οι άνθρωποι. Υπό αυτούς τους όρους, είμαι ο ηττημένος της συζήτησης. Το παραδέχομαι επειδή όσο μου αρέσει η αλήθεια, άλλο τόσο μου αρέσει και η λογική. Απλά, και αυτή είναι η διαφορά μας, δε πιστεύω πως ταυτίζονται.
Edit: Θα διαφωνήσω μόνο στο ότι αν η ανθρώπινη γνώση έχει όρια, πράγμα που θεωρώ πολύ πιθανό ακριβώς επειδή είμαστε "ατελή αποτελέσματα μίας τυφλής εξελικτικής διαδικασίας που απλά ήθελε πρόσκαιρα να εξασφαλίσει την επιβίωσή μας", μέσα σε αυτά εξασφαλίζουμε και αναπτύσσουμε τη λογική μας. Ο,τιδήποτε έξοθεν θα μπορούσε να είναι ο Θεός για τον οποίο μιλάω εγώ, μιλάει και ο Αϊνστάιν.
Leave a comment: